Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Odling med belysning jordnära

Odla med belysning

Under de månader då ljuset utomhus inte räcker för odling finns belysning som gör vintern grönare, skönare och godare. Odling inomhus handlar dels om förodling dels om glädjen att se något växa och kunna skörda smått trots att mörkret råder omkring oss.

Då behöver växterna extra belysning

  1. När sallat och kryddväxter odlas året runt.
  2. När plantor blir långa och rangliga.
  3. Vid förodling inomhus tidigt på säsongen.
  4. När vi vill hålla liv i köpta kryddväxter på vintern.
  5. När känsliga växter ska övervintras inomhus.

Växter är beroende av fotosyntesen för sin överlevnad och fotosyntesen är i sin tur helt beroende av ljus. När det naturliga ljuset drar sig tillbaka under hösten behöver vi hitta andra lösningar för odling. Det finns flera olika ljuskällor som kan användas för växtbelysning inomhus: vanliga lysrör, kompaktlysrör, lysrör för växtbelysning och LED-belysning (Light Emitting Diods). Används lysrör ska de vara så kallade fullfärgslysrör, eftersom dessa innehåller hela ljusspektret. LED-belysning har fördelen att de kan designas så att de avger olika kombinationer av vitt, blått och rött ljus. I valet mellan ett fullfärgslysrör och LED är lysrör billigare och väl beprövat, medan LED är dyrare att köpa men använder mindre antal watt, har lång livslängd och är mer skräddarsytt för växterna.



Därför är bladen gröna

Växter använder framförallt solljusets röda och blå spektra vid sin fotosyntes. I processen absorberas blått och rött ljus av växternas klorofyll medan grönt och gult ljus i stor utsträckning reflekteras bort. Våra ögon ser det gröna ljuset som skickas iväg och därför upplever vi bladen som gröna. På hösten, när fotosyntesen avtar, absorberas inte lika mycket rött och blått ljus och därför ser vi plötsligt helt andra färger i träd och buskars blad.

Det finns många färdiga lösningar för växtbelysning och odling, både med lysrör och med LED-lampor. Impecta Fröhandel har flera varianter som är gjorda för att ha framme på köksbänken, vilket är praktiskt eftersom det blir enkelt att vattna och att skörda. Det är också roligt att på nära håll kunna följa hur plantorna utvecklar sig.

Snabbguide för odling under belysning

  1. Belys dina växter 14–16 timmar per dygn. Ljuset ska vara släckt minst 8 timmar. Detta gäller både för odling och övervintring.
  2. 20 cm är ett bra avstånd mellan växterna och ljuskällan. Lysrör riskerar att bränna plantorna om avståndet är kortare. Ju närmare avstånd desto högre ljusstyrka blir det på växten men desto mindre yta kommer att belysas.
  3. Färdigbyggda lösningar med LED eller lysrör är fina att ha framme på köksbänken.
  4. Egenbyggda lösningar med lysrör är billigast men kräver ofta ett eget utrymme.
Mer information om hur växtbelysning fungerar och hur du ska tänka vid val av belysning hittar du här på Jordnära i Belysning vid frösådd – så funkar det.



Odla bladgrönt och kryddor med belysning

För köksodling inomhus på vintern är det trevligt att välja en snygg, färdigbyggd drivbänk med belysning som kan stå framme och ge både ljus och grönska i köket samt förstås härliga gröna, välsmakande blad att skörda hela vintern. Utan extra ljus blir plantorna långa, rangliga och bleka eftersom det naturliga ljuset som letar sig in genom fönstren är för svagt. Belysningen skapar en fungerande fotosyntes även under vintern som gör att plantorna blir låga, kompakta och frodigt gröna.

Tips!

Använd körsbärstomat- eller vindruvsaskar att odla i. De blir som pyttesmå drivbänkar med locket på.

Håll liv i kryddväxter med belysning

Kryddväxter som vi köper i livsmedelsbutiker året runt blir lätt en engångsprodukt som vissnar efter ett par skördar. Det beror mycket på att plantorna är hårt drivna i produktionen, för att växa till sig och bli säljklara snabbt, men också på att vi har för mörkt inomhus för att de ska få energi att leva vidare. Med en liten inomhusdrivbänk med belysning kan vi hålla liv i kryddväxterna längre.

Förodla frösådder med belysning

Alla som har förodlat fröer inomhus under sen vinter och tidig vår vet att det första kritiska läget är när groddplantorna har kommit upp en bit och plötsligt drar iväg på höjden och blir klena och rangliga. Detta beror på en obalans i temperatur och ljus. Temperaturen inomhus är för varm i förhållande till mängden ljus, vilket gör att plantorna växer i väg för att söka mer ljus. Med extra belysning av lysrör eller en drivbänk med LED-lampor lugnar plantorna ner sig och växer inte snabbare än att de hinner bli kompakta och stadiga på vägen.

Övervintra känsliga växter med belysning

Växter som har svårt att övervintra utomhus i vårt klimat, som citrus, oliv, oleander och fikon, kan gärna komma in och få extra belysning under vintern. Här gäller att ju varmare växterna förvaras desto mer ljus och vatten kräver de. Värmen gör nämligen att växterna tror att de är mitt i växtsäsongen och därför förväntar de sig också fullt ljus. Det bästa är att hitta en sval plats, i garage, förråd eller på en veranda, och endast ge lite extra belysning samt vatten endast då och då under vintern. Har du ingen sval plats väljer du starkare belysning och vattnar oftare.

Det är inte bara växterna som uppskattar belysning inomhus på vintern. För den som tar hjälp av växtbelysning för att odla hela året blir vintern mindre mörk och kal – att kunna skörda krispiga, små blad eller väldoftande kryddor mitt i smällkalla januari värmer både kropp och själ tills naturen åter flödar av ljus.

Läs även: 5 tips för odling inomhus, Guide till förkultivering inomhus, Tillbehör vid sådd och förkultivering.

Vinterodla inomhus med växtbelysning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se