Rara ärter och balla bönor
Ärter och bönor tillhör den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve, N, ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna. När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

I familjen Fabaceae finns inte bara ärter och bönor, här hittar man även klöver, luzern, lupiner, robinia, gullregn och många fler. Alla har de vackra fjärilslika blommor med fem kronblad och fröerna ligger i en balja, därav namnet baljväxter.

Bönor och ärtor innehåller ämnen, lektiner, som kan ge magsmärtor. Hos späda ärtor som äts innan de mognat är halterna väldigt låga och ofarliga. Trädgårdsbönor ska inte ätas råa, men det räcker med en kort förvällning för att lektinerna ska försvinna. Torra bönor och ärtor ska blötläggas och blötläggningsvattnet slängas innan de kokas och äts.


Kulturarvsärtor

Ärter Pisum sativum

Ärter är otroligt lättodlade, inte alls kinkiga med jorden även om riktigt tung och våt lera inte är att föredra. Lätta upp jorden med kompost och stallgödsel så kommer det att växa så det knakar. Lägg gärna gräsklipp eller annat grönt runt plantorna när de tittar upp. Glöm inte att vattna, de gillar inte att torka ut. Ärter älskar värme, sår man i för kall jord kan fröerna ruttna. Vänta med sådden tills jordtemperaturen överstiger 10 °C. Det går att förodla och plantera ut, men eftersom ärtrötter är lite kinkiga bör de sås i djupa pluggbrätten, eller djupa krukor för att störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering. De buskiga sorterna av både sockerärt och märgärt trivs mycket bra i stora krukor och lådor på altanen, balkongen eller uterummet. Sockerärter är utmärkta att börja med tidigt då längtan efter egenodlat är som störst. Alla ärter har tunna klängen som hjälper till att hålla plantan upprätt. De snurrar sig fast i allt de kommer åt så även de buskiga sorterna bör stöttas med låga pinnar och snören medan de höga sorterna behöver stadigare stöd. Spänn ett odlingsnät mellan några käppar som de kan klättra på eller sätt torra buskiga knippen av till exempel björkris som stöd.

Sockerärt

Sockerärt-Gruppen

Sockerärter skördas unga, hela baljan med de ofta omogna fröerna används. Baljan är vanligen platt med tunna väggar. Sockerärt 'Carouby De Maussane' är en hög sort med vackert blålila blommor och tunna utsökta baljor. Den blir 1,5 meter hög och behöver stöd. Sockerärt 'Norli' är däremot låg och buskig, perfekt att odla i krukor tidigt på våren.

Gråsockerärt

Gråsockerärt är en gammal kulturarvsort av sockerärt. Gråsockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' och Sockerärt 'Jons Släpärt' är två roliga sorter med anor från vårt gamla bondesamhälle.

Brytsockerärt

Brytsockerärt-Gruppen

Brytsockerärt är en förädling av sockerärt med tjockare runda baljor fyllda av släta fröer. Hela baljan med de ofta omogna fröerna används, men om de växer sig stora går det även att sprita dem och ta vara på ärtorna. En riktigt god sort är Brytsockerärt 'Delikett', utmärkt att frysa in.

Spritärt

Spritärt-Gruppen

Att sprita ärtor betyder att baljorna öppnas och de stora gröna, släta fröerna tas till vara, det som vi tänker på som gröna ärtor. De har tunnväggiga baljor och finns både som låga buskiga och höga sorter. Sorter med blå balja kallas ofta blåärt.

Märgärt

Märgärt-Gruppen

Märgärter odlas också för fröernas skull och baljorna spritas som spritärter. Fröerna är skrynkliga eller buckliga. Märgärter kräver mer värme än spritärter och går bäst i den nedre halvan av Sverige. Några särskilt högvuxna sorter kallas för stensärt. De bär namnet efter Stens gård, Graversfors, Östergötland, där den ursprungliga stensärten togs fram.Bönor Phaseolus

Bönor hör till de allra viktigaste grödorna och odlas över hela världen. De är lättodlade, ger rika skördar och innehåller viktiga proteiner, vitaminer och mineraler. Och så är de ju så vackra och goda.

De bönor som är basmat i varmare länder skördas när baljorna är helt mogna och fröerna/bönorna är torra och hårda. De kallas kokbönor eller spritbönor och kräver en lång växtperiod och torrt klimat i slutet av växtperioden för att skörden ska bli lyckad. Hos oss är det mest bruna bönor odlade på Öland som klarar det.

I vårt klimat odlar vi istället trädgårdsbönor som skördas och äts när baljorna är unga, mjuka och med omogna fröer.

Bönor är, precis som ärter, värmeälskande. Jorden måste ha nått 12 °C innan sådd för att de ska gro och inte ruttna. I norr eller om man har en kall och fuktig lerjord bör bönorna förgros inne 2–3 veckor för att sedan planteras ut när nattfrostens tid är förbi. Lägg fröerna i blöt ett dygn innan sådd så gror de snabbare. Precis som ärter ska de förodlas i djupa krukor, helst i djupa brätten eftersom rötterna är känsliga vid omplantering. Luckra jorden i bäddarna och tillsätt lite kompost eller kogödsel, annars är sol, lä och fuktighållande jord allt bönor ber om. Skörda innan fröerna börjar svälla i baljorna, då är de som läckrast. Bönor har inte klängen som ärterna utan slingrar sig runt det stöd som finns tillgängligt. Ge de höga sorterna kraftiga störar, de kan bli ganska tunga när de dignar av härliga baljor.

Bönor delas in i grupper, dels efter färg och form men även efter växtsätt. Vaxbönor är gula, purpurbönor mörkt lila, skärbönor har platta gröna baljor och gröna runda brytbönor kallas även för haricots verts på kökssvenska. I alla grupperna finns låga buskiga sorter och höga störbönor.

Rosenbönor med stora blommor, oftast i röda toner, och långa gröna baljor blir riktigt höga. De ska skördas innan fröerna börjar svälla för gamla baljor är tråkigt trådiga.

En tålig och mycket gammal böna är bondbönan. Där äter man inte hela baljorna utan bara de stora läckra fröerna/bönorna som är så rika på proteiner att de lätt kan tävla med sojabönan.


Brytböna

Brytböna-Gruppen

Sorter med smala, oftast runda, gröna eller purpurfärgade baljor, som används omogna och hela efter kokning. Störbrytböna 'Cobra' blir två meter hög medan Brytböna 'Mascotte' är låg och buskig. Båda ger rikligt med trinda haricots verts som kan frysas efter en snabb förvällning.

Skärböna

Skärböna-Gruppen

Skärböna 'Nassau' är en låg buskig skärböna med typiskt breda, platta, gröna baljor, som används omogna och skurna i bitar efter kokning. Störskärböna 'Limka' blir lätt två meter och behöver rejält stöd. De lite vågiga platta baljorna går utmärkt att frysa efter en lätt förvällning.

Långböna

Vigna unguiculata Sesquipedalis-Gruppen

Långböna 'Red Noodle' blir upp mot två meter hög och har röda baljor, en skönhet både på växtplatsen och i maten.

Rosenböna

Phaseolus coccineus

Rosenböna 'Enorma' får eldröda blommor och otroligt långa baljor. Rosenböna 'Sunset' får vackra, mjukt laxrosa blommor och kortare baljor som är ack så goda lätt förvällda med smör. Båda blir flera meter höga och kan snabbt täcka en spaljé.

Vaxböna

Vaxböna-Gruppen

Vaxbönor får smala, trinda eller platta, gula eller vita baljor, som används omogna och ofta hela efter kokning. Störvaxböna 'Neckargold' är en högväxt goding som ger riklig skörd även i norra delarna av vårt land. Vaxböna 'Serpedor' är en lågt buskig sort som även går att odla i kruka på balkongen.

Kokböna

Kokböna-Gruppen

Kokbönor eller spritbönor är sorter vars mogna och torkade fröer används efter kokning. Fröskalens färg används ofta för att gruppera sorter. Brun böna, röd kidneyböna, spräcklig böna, svart böna och vit böna anges också vid respektive sort. Spritböna 'Yin Yang' är som vackra pärlor och den rödspräckliga Spritböna 'Jacob's Cattle' är en annan skönhet. Båda kan odlas på skyddad plats i nedre delen av landet, i mellersta och norra Sverige krävs växthus.

Hos Borlottoböna 'Sanguigno 2' används även de omogna fröerna och baljorna som färska. Även Flageoletböna 'Flajoly' kan kokas och ätas späda, eller låtas växa vidare tills fröerna mognat.

Bondböna

Vicia faba

Bondbönor har odlats i vårt land sedan medeltiden. De stora mycket näringsrika bönorna användes kokade i soppor eller stuvade långt in på 1900-talet och odlades flitigt i alla köksträdgårdar. Idag upplever bondbönan en renässans influerade av medelhavsmat, gärna med olivolja och vitlök. Proteinhalten i bondbönor är nästa lika hög som i sojabönor och mycket mer odlingsvärda i vårt klimat. Bondbönor går att så direkt och är inte alls lika kinkig med jordtemperatur som andra bönor. Bondböna 'Crimson Flowered' är en gammal kulturarvssort med röda blommor. Har du bara en balkong att odla på så välj Bondböna 'Robin Hood', en låg sort som går att odla i lite större krukor.

Sojabönor

Glycine max

Sojabönor är inte så lämpade för vårt klimat eftersom de vill ha långa nätter för att blomma, vilket leder till att de inte hinner bilda fröer innan vintern kommer. De kan ändå vara roliga att testa i växthus och sorten Sojaböna 'Fiskeby V' är den mest lämpade.

Kikärt

Cicer arietinum

Kikärter kräver mycket värme och lång växtperiod för att ge större skörd, men för den som vill kan Kikärt 'Principe' vara väl värd att testa. Tunnelväxthus eller en annan varm och skyddad plats ger bäst resultat.

Fröer till ärter och bönor

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-04-24