Veckans frösort: Rotkörvel
Många är delikatesserna som kan gro i köksträdgårdens matiga mylla. En del charmar lätt in sig hos odlaren medan andra har svårare att ta plats i våra hjärtan. Under medeltiden ansågs rotkörveln förnämlig att smörja kråset med. På adelsgodsen odlades den med omsorg till gästabud och förnäma gillen. Förra seklet föll dock denna ockrafärgade rot i glömska och har ännu inte fått den återupprättelse som anstår en utsökt gammal goding. Rotkörvel har ett förtjusande vackert, sirligt och väldoftande bladverk. Under mark väntar läckra rötter som sent på hösten frestar med en angenämt nötig och fyllig smak. Koka lätt, droppa över smält smör och upplev smakerna från historiens festmåltider. Höstså gärna under oktober-november.
Utsökt gammal goding

Kulturarvsmärkta fröer
Chaerophyllum bulbosum


Rotkörvel

Gammal, numera sällsynt kulturväxt som odlades i Sverige under 1800-talet till ca 1925. Ca 5-6 cm långa, kägelformade rötter med angenäm, nötliknande smak. Rötterna kan kokas och serveras med smör.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-10-11