Odla grönsaker på friland

Odla grönsaker på friland

Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek, ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.
Chilipeppar 'Vampire'

Gräva, gräva, gräva

En lyckad odling börjar alltid med grundlig förberedelse. Välj en solig och öppen plats, gärna som syns bra, för grönsaker är minst lika vackra som den mest välplanerade blomrabatt. Mät ut platsen, markera med snören eller genom att måla linjer med mjöl. Formen kan vara rak med räta vinklar eller varför inte rund, eller som en halvmåne? Bara din fantasi sätter gränserna. Börja gärna med en liten yta som kan få växa, då känns det inte så övermäktigt.

Är det gräsmatta på platsen börjar du med att gräva bort grässvålen. En vass spade, en grep och en skottkärra är vad som behövs. En bit i taget, och glöm inte att berömma dig själv för det du gjort, då går arbetet lättare.

När gräset är borta är det bra att kratta genom jorden ytterligare en gång och plocka bort varenda rot som visar sig. Det gör kommande ogräsrensning så mycket lättare. Så långt kan arbetet göras när som helst på säsongen. Hann du inte under våren så går det lika bra under semestern eller hösten.


Chilipeppar 'Vampire'

Gör en plan

När du vilar från grävningen kan det vara bra med en kopp kaffe och en plan. Rita upp ditt grönsaksland, gärna i en bok som du kan spara eftersom mannaminnet är kort och det är bra att veta vad som vuxit var till kommande år. Är landet rakt rekommenderar vi bäddar som är 120 cm breda. När du väl bäddat för grönsakerna ska du inte gå på jorden, någonsin! Gångarna bör vara minst 40 cm för att vara lätta att gå i. Sågspån, flis eller enkel markduk i gångarna stoppar ogräset och gör kökslandet prydligt. Har du en annan form på din köksträdgård så är det ändå bra att tänka bäddar som kan nås från alla håll. Platta trampstenar att stå på är både snyggt och praktiskt. Skriv in vilka grönsaker du ska odla och var de ska växa. Glöm inte att planera in några ätbara blommor. Ringblommor, krasse och tagetes är väldigt snygga tillsammans med kål, sallat och dill.


Chilipeppar 'Vampire'

Näring till jorden

Innan sådd och plantering måste jorden få lite kärlek. Kärlek för jord är stallgödsel och kompost. Kogödsel finns på påse, men grannens välbrunna hästskit är minst lika bra. Vänd ner stallgödsel och kompost innan plantering och sådd. De olika växtslagen har olika näringsbehov. Lägg på mer där det ska växa kål, purjo och persilja medan potatis, morötter, lök och sallat inte kräver lika mycket.Bädda för sådd

Nu ska det krattas. Plocka bort kvarglömda ogräs och större stenar. Såbädden ska vara jämn och slät. Gör sedan rader med krattan, ett spänt snöre är säkrare än ögonmått men det beror på hur noggrann man vill vara. Vattna i fåran. Rotfrukter som morötter, palsternackor, rädisor, rödbetor och majrovor sås i rader. Så gärna glest, då blir det mindre gallring.

Bladväxter som sallat, spenat, dill, mangold med flera kan även bredsås. Då drar man undan ett tunt lager jord på såytan med baksidan av krattan, vattna och sprid fröna jämt över ytan. För försiktigt tillbaka jorden och tryck till den med krattan.

Efter sådd kommer väntan. Men ogräsen brukar inte vänta på sig. I början, när småplantorna börjar visa sig är det viktigt att rensa bort ogräs. Vattna om vädret är varmt och torrt. När plantorna börjar få flera blad är det dags att lägga på gräsklipp. Gräsklipp stoppar fröogräs, tillför växtnäring och håller jorden fuktig. Lägg inte på för tjockt, särskilt inte om du har mycket sniglar i din trädgård. Hellre tunna lager lite oftare.


Chilipeppar 'Vampire'

Förodla

I vårt avlånga land skiljer sig längden på odlingssäsongen åt med flera veckor. Man vinner mycket på att förodla de växter som behöver lång säsong. Kål och purjolök hinner inte bli färdiga om man sår dem direkt på friland i norra delarna av Sverige, men sår man dem inne i pluggbrätten kan man skörda innan frost och vinter anländer.

Sallat, persilja, och till och med rödbetor kan förodlas inomhus för att få en tidig skörd. Dessutom är det lättare att rensa och hålla ordning i landen när färdiga plantor som syns tydligt sätts ut.


Alternativ till trädgårdsland

För den som har riktigt tung lerjord, mest berg eller har svårt att böja sig ner kan pallkragar eller liknande lådor och krukor vara ett alternativ till grävandet. Täck marken med pappkartonger under lådorna och fyll på med jord. Ekologisk grönsaksjord eller ekologisk planteringsjord blandad med kogödsel är det bästa. Placera odlingslådorna så att de är lätta att komma åt från alla håll, även här går det att leka med former för att få en riktigt personlig touch på trädgården.


Chilipeppar 'Vampire'

Växtförslag att börja med

Rädisor Ett måste hela sommaren. Så i omgångar, gärna flera sorter.

Majrovor Snabba i tillväxten och kan skördas tidigt. Oftast vita med mild smak. Majrovepuré är en delikatess.

Spenat Kan sås tidigt på våren och en andra omgång i augusti. I juli går de lätt i blom. Det finns stocklöpningsresistenta sorter och även vackert rödstjälkiga.

Grönkål och palmkål Kålsorter med krispiga blad som kan skördas efterhand och som står kvar över vintern. Tar inte lika mycket plats som huvudkål.

Mangold Så tacksam och vacker! Den populära kulturarvssorten ’Rhubarb Chard’ har mörkröda stjälkar men det finns även rosa och gula. Färska blad i sallad, större blad i grytor, soppor och stuvningar. Stjälkarna lättkokta med smör. Ett måste i landet.

Sallat Så flera sorter i omgångar. Plocksallaten som plockas av hela sommaren, den goda och mjälla bindsallaten och salladssommaren är räddad. Inte lika vanlig men värda att testa är sparrissallat med fantastiskt goda blad som kan skördas efterhand. Stammen kan tillagas som sparris. Glöm inte heller vintersallaten eller machésallat som den ofta benämns i grönsaksdisken.

Vintersallat tillhör släktet Valerianella, Klynne på svenska och är inte alls släkt med de sallatssorter i släktet Lactuca som vi odlar under sommaren. Vintersallat kallas även maché eller fältsallat och har odlats i hela Europa i hundratals år. De gör skäl för namnet vinterssallat eftersom de tål en hel del frost och i de södra delarna av landet kan den odlas under täckning hela vintern. I norr går det utmärkt att så dem i en stor flat kruka i ett inglasat uterum eller balkong. De krispiga bladen ger ett rikt tillskott på c-vitaminer och mineraler långt efter att de flesta andra växter i köksträdgården gett upp.

Bönor Vackra, nyttiga och ger stor skörd. Höga störbönor kräver stöd medan de låga klarar sig utan. Gula vaxbönor, gröna brytbönor och rosenbönor som får klättra på stöd går i hela landet på varm och skyddad plats. Kokbönor eller spritbönor kan odlas i norr om de unga baljorna skördas, men som kokbönor går de bara i södra delarna av landet eftersom de kräver lång, varm höst för att hinna bli färdiga. Tänk på att inte så för tidigt!

Sockerärt och brytsockerärt Barnens favoriter. Späda sockerärter passar fint i den ljumma potatissalladen. Knapriga brytsockerärter kallas även Sugar Snap och äts råa eller vända i smör i stekpannan.

Morot Ingen sommar utan en nyuppdragen morot som torkas på gräset innan den avnjutes på stående fot. Odla sommarmorötter i regnbågsfärger och matiga vintermorötter för lagring.

Palsternacka Ett viktigt inslag i ugnsbakade grönsaker. Tar lite tid, men det är de väl värda.

Dill Det svenska kökets signum. Håll sådden fuktig, då brukar de lättare stå emot vissnesjuka. Växtföljd är viktigt!

Persilja Så tidigt, gror inte om jorden är för varm. Kan med fördel förodlas i brätten för senare utplantering.

Rödbetor Plattrunda, avlånga, randiga, gula, variationen är stor. Nykokta med smör, i sallad med getost eller inlagda till vinterns middagar.

Squash Kräver utrymme, men några plantor kan försörja ett helt kvarter. Bör förodlas och kan även odlas i stora krukor och lådor. Gillar värme, vatten och näring. Alla behöver inte vara gröna avlånga, det finns så många roliga sorter. Varför inte testa en rund äppelsquash eller musselsquash som ser ut som små ufon?

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-06-10
Så här odlar du kål

De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Så odlar du svartöga

Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Läs mer
Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst
Frönyheter 2019.