
Odla ätbart i pallkrage
När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Kryddväxter - för doft, smak och skönhet
Kryddväxter doftar förföriskt, ger fantastisk smak i mat och bakning och är jättevackert att ha i din närhet. Kryddväxter är lätta att odla och tåliga i vårt klimat. Dessutom är kryddväxter ett säkert kort för dig som vill ha en levande trädgård med bin, humlor och fjärilar.

Basilika − smak av Italien
Doften av basilika är förförande, smaken likaså. Basilika är lätt och roligt att odla i kruka - fröerna gror villigt och snart utvecklas fina små väldoftande basilikablad. Det finns massor av odlingsvärda sorter med olika spännande smaker.

Rotfrukter - de goda rötterna
Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Pollinering - ett frö blir till
För att nya fröer ska bildas måste en blomma pollineras. Detta kan ske på olika sätt och som vanligt är naturen uppfinningsrik och nöjer sig inte med en lösning utan har utvecklat olika sätt att säkerställa pollination och befruktning.

Kan jag odla melon?
Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Odla din egen mat
Alla som någon gång dragit upp en morot ur myllan, knipsat av årets första squash, knaprat krispiga sockerärter direkt från busken eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart med målet att klara dig så långt som möjligt på det jorden bringar har vi samlat jordnära tips och handfasta råd.

Odla ätbart i kruka
Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser står odlingsglädjen högt i himlen. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

På spaning efter jätteärten!
Den 1 oktober 2009 besöker vi (maken Jan och jag) Solveig och Tommy Snarf i Andersbo, Bjursås för att se på gamla fina växter efter bl a Rällsjö-Britta. När vi ska åka hem överlämnar Solveig en ärtstängel med ett par mycket stora sockerärter som plockats fram ur garderoben, där de hängts upp på tork. De ska vara något alldeles extra.

Så här odlar du lavendel
Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Plantera perenner och sommarblommor på rätt plats
När du förälskar dig i en perenn eller sommarblomma vill du så klart odla dem själv. Innan du bjuder in en favoritväxt i trädgården, täppan eller på balkongen är det viktigt att ta reda på i vilken miljö den trivs bäst och anpassa dig efter det. Det handlar om jord, ljus, vatten, vind och om att gilla läget.

Den goda vårjorden
På våren har trädgårdsjorden ett tufft arbete med att ge näring åt allt som ska knoppas, gro och växa. Genom jordförbättring som tillför näring och skapar bästa möjliga struktur på den jord vi har i vår trädgård hjälper vi naturen på vägen. Nyckelord för yppersta och mest långsiktiga resultat är organiskt material.

Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?
När vi botaniserar bland fröer råkar vi på sortnamn som föregås av F1 eller F2, som klockmalva F1 'Bella' respektive Pensé F2 'Jolly Joker'. Vad är det för information vi odlare får från dessa beteckningar?

Perenner för blomning första sommaren
Perenner går precis lika bra att fröså som sommarblommor, örter och grönsaker. Många sorter tar lång tid på sig att gro och första blomningen kan dröja till säsong två. Det är väl värt väntan eftersom perennerna återkommer år efter år, men visst kan det vara roligt att så perenner som blommar redan första året.

Akleja - vacker, lättskött och tålig
Tänk dig en igenvuxen tomt runt ett gammalt torp i skogen. Någon förbarmar sig över platsen, tar fram lien och röjer bort högt gräs och sly. När ljuset åter når marken uppstår magin - aklejor tittar yrvaket upp ur jorden efter år av törnrosasömn. Bakom aklejans skira skönhet gömmer sig en robust överlevare och charmig buse.

Gör så att blommorna blommar!
När vi odlar sommarblommor vill vi så klart att det ska blomma - gärna mycket och länge. Olika arters och sorters egenskaper avgör förstås hur resultatet blir men vi kan hjälpa till att skapa bästa förutsättningar för att våra sommarblommor ska ge maximal fägring under sitt enda levnadsår.

Odling − för hälsa och glädje
När vi petar ner ett litet frö i fuktig jord låter vi ett alldeles enastående kretslopp snurra vidare. I fröet finns grodden som bär på anlag till rot och skott och de första små hjärtbladen till nästa växt. Denna lilla men helt avgörande del av odlingen räcker egentligen för att förstå varför vi mår så bra av att bruka jorden - det ger oss en känsla av sammanhang; att vara en del i ett naturligt kretslopp.

Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt
I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Fem tips för odling inomhus
Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem
Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt
Det finns några enkla riktlinjer som hjälper oss att skapa perennrabatter som är såväl vackra som vilsamma att betrakta. Det handlar om att plantera och komponera på ett sätt som tar hänsyn till varje växts roll i rabatten och till hur perennerna bäst samspelar med varandra.

Lär känna perenn bergvallmo
Rätt växt på rätt plats är ett bra motto i trädgården. Inte minst när vi envisas med att odla växter som helst hade stannat där de hör hemma. Bergvallmosläktet är fascinerande och lockar till odling trots att många arter har bestämda krav på sin växtplats. Lär känna bergvallmon för att lyckas med odling av denna spektakulära skönhet.

Börja odla med gröngödsling
Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt. Som grädde på moset har gröngödslingsgrödor ofta mycket vackra blommor som älskas av bin, humlor och fjärilar.

Den goda höstjorden
Under hösten fylls luften i trädgården av doften från fuktig jord och förmultnande växter. Att alla som odlar får en känsla av välbehag är inte konstigt. Doften skapas av den livsbejakande aktivitet som pågår i jorden när mikrolivet kalasar på vissnande växtmaterial.