Veckans Frösort

Veckans Frösort

Rika röda toner

2018-11-11

Tänk dig att ha en skål med vackert blodröda blad i köksfönstret. Fina att titta på men framförallt goda att äta. Låt dig inte avskräckas av namnet ’Bull’s Blood’, det här är en vän växt med blad som erbjuder en mild sötma. Den röda tonen säger bara att här finns mängder av nyttigt järn, antioxidanter och vitaminer och det är precis vad vi behöver nu i höstmörkret. Tacksam att odla under en lampa erbjuder den snabbt färgstänk i salladen, sommarkänsla på smörgåsen eller en mild rödbetssmak i en smoothie. En lite vidare kruka med jord, några frön och ljus är allt som behövs för att få en energikick i vintermörkret.

Läs mer »
Guld i mun

2018-10-14

Att få dra upp en egenodlad morot, torka av den mot gräset och knapra i sig den på stört – det är odlarglädje. Något att längta efter under den kalla årstiden då trädgården sover. Som barn var den förstås ännu godare om den var pallad ur grannens köksland, men det är inget vi pratar högt om. Som morotsodlare måste man ha tålamod för de tar sin tid från sådd till skörd, men det finns knep som raskar på. Så morötter på hösten! På våren måste man vänta tills jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och blivit varm, innan odlingen kan börja. Om du sår nu kan de små fröna tryggt ligga och vänta och så snart vårsolen värmer, gro och växa. Du får tid till de andra växterna och morötter kan skördas flera veckor tidigare än vanligt. Men tala inte om det för grannens ungar om du vill ha dina morötter för dig själv.

Läs mer »
Möss för jordnära

2018-09-16

Knölvialens vackert rosenröda väldoftande blommor skvallrar om dess släktskap med luktärten. Precis som sin kusin vill den ha något att klänga på och trivs bäst i full sol. Denna tjusiga perenn odlades förr för sina kastanjesmakande rotknölar som även kallats för både jordmöss och jordnötter, och nog liknar knölarna små möss. Knölarna kan ätas råa, men är godast om de kokas, skalas och doppas i extra saltat smält smör. Skatta plantan tidig vår eller på hösten genom att försiktigt krafsa i jorden, men lämna kvar några knölar för fortsatt tillväxt. Varför inte dela med dig till andra odlarvänner som också vill ha små möss i sin trädgård.

Läs mer »
Bortglömd goding

2018-08-19

Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.

Läs mer »
Delikatess som kräver kärlek

2018-08-12

Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.

Läs mer »
Sötnos med dolda krafter

2018-07-29

Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.

Läs mer »
En sömnig vän

2018-07-22

Antingen älskar man lukten, precis som katten gör, eller så står man inte ut med stanken. Doften av vänderotens yviga blomsterställningar känns på långt håll. Läkevänderoten är kanske mer känd under sitt vetenskapliga namn, Valeriana, Valeriana officinalis. Officinalis talar om att det är en medicinalväxt. Den torkade roten anses rogivande och var välkänd som sömnmedicin tillsammans med humle i pulver och tinkturer. Läkevänderoten är perenn och växer vilt i vårt land. Den föredrar fuktiga lägen i halvskugga men accepterar även torrare och soligare lägen. En självklar växt i örtagården, men till prydnad. Att mixtra egna mediciner avrådes med bestämdhet då många förutom läkande egenskaper kan vara direkt giftiga. Men att avnjuta den rogivande doften av läkevänderoten är ofarligt och kan kanske hjälpa mot sömnlösa nätter.

Läs mer »
Japansk favorit

2018-07-08

Mizuna är en lättodlad växt som borde odlas och användas mer i vårt land. Denna kålsläkting är mycket populär i Japan och sorten ’Arun’ gör med sina dekorativa mörkt rödgröna blad salladen extra vacker. I det asiatiska köket används mizunakål oftast lätt kokt, ångad eller i wok. Så den helst i omgångar under hela sommaren, gärna där potatisen vuxit, fram till långt in på hösten. Den tål till och med en del frost. Eftersom den är så snabbväxande, bara 40 dagar till fullstor planta, får du ett härligt fräscht tillskott i köksträdgården. De vackra bladen passar utmärkt tillsammans med blommor i balkonglådan eller i krukor på altanen. Det gör inget om du sår för tätt, gallra bara ur den lite peppriga japanen och bjud den i middagens sallad.

Läs mer »
Temperamentsfull goding

2018-06-24

’Red Head' är en pärlemorskimrande rädisa med röd hjässa som ger fräsch hetta precis som namnet lovar. En rund snabbväxande sommarrädisa som ska skördas tidigt. Så den gärna i omgångar under hela sommaren för jämn tillgång. Blir såraden för tät är det bara att gallra och lägga de små bladen på smörgåsen eller i salladen. Det sägs att rött på huvudet signalerar temperament. Varför inte krydda med denna heta, krispiga goding i en varm sallad tillsammans med färskpotatis och kapris?

Läs mer »
Den skäggiga damen

2018-06-03

Det känns som att stryka handen över tvådagars skäggstubb när du rör vid gurkörtens blad och stam. Det gör att det vetenskapliga namnet Borago som betyder ungefär ’strävt hår’ känns helt rätt. Arten har blå blommor, men här presenterar vi en vit skönhet under sortnamnet ’Bianca’ som betyder just ’Vit’. Gurkört heter den för att de späda bladen smakar gurka. En utmärkt dragväxt som bin älskar. Tänk bara på att denna sträva skönhet sprider sig, om du inte vill tillåta den att dyka upp lite varstans i trädgården är det bäst att klippa ner den när blommorna vissnat och börjat bilda frö.

Läs mer »
Nyttig återvändare

2018-05-27

Bovete är en mycket gammal kulturväxt från Asien, hälsosam inte bara att äta utan även för jorden den växer i. Under lång tid har den varit bortglömd i vårt kök men använts flitigt som gröngödslingsväxt. De väldoftande blommorna älskas av bin och andra insekter och när plantan vissnar och förmultnar ger den jorden kraft till kommande odlingar. Bovete tillhör inte sädesslagen utan är en ört som är släkt med rabarber och ängssyra. De vackra fröerna innehåller inget gluten men alla viktiga aminosyror vilket gör bovete till ett värdefullt inslag i vegetarisk kost. I ryska blini och de franska pannkakorna galetter är bovetemjöl ett måste. Det finns ett ämne i fröskalet som kan framkalla allergiska reaktioner, det är därför mycket viktigt att blötlägga och skölja fröerna före användning. Varför inte låta bovetet bli en återvändare till din trädgård i år?

Läs mer »
Bädda med blått

2018-05-20

Blå snokört är en av få växter med riktigt blå blommor. Den tillhör släktet Boraginaceae, strävbladiga, dit även blåeld och förgätmigej hör. Redan för 2000 år sedan beskrev den grekiske naturforskaren Dioskorides växten som bot mot ormbett, därav namnet Snokört. Den är mycket lättodlad och trivs på de flesta jordar. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd men inte senare än juni för att den ska hinna gå i blom. Blå Snokört räknas som ettårig men självsår sig gärna och kan lätt upplevas som perenn. De nektarstinna blommorna älskas av humlor och bin vilket gör den till en viktig dragväxt. Den blir uppemot 60 cm hög och väver gärna in sig bland andra växter vilket gör den till en utmärkt kompanjon till exempelvis rosor. Eller varför inte tillsammans med ringblommor som en lockande inramning till köksträdgården.

Läs mer om hur du skapar en inbjudande trädgård för surrande vänner »

Läs mer »
Ekologisk diamant

2018-05-13

I Västerås odlades fram till 1900-talets början så mycket gurka att staden än i dag kallas för gurkstaden. Västeråsgurkan var känd och populär i hela landet. Kanske mest för de goda inläggningar som gjordes i staden. Druvgurka, som denna typ av gurka egentligen heter, är lättodlad men vill ha det varmt, näringsrikt och vattnas regelbundet. Vill du ha en bra gurka för inläggning av cornichons (smågurkor) eller traditionell salt- eller ättikslagsinläggning, är vår ekologiska nyhet druvgurka F1 ’Diamant’ utmärkt här i vårt nordiska klimat. Det är en tidig sort som ger många gurkor på varje planta. Så den i soligt läge direkt på friland när jorden är 15 grader, eller i växthus om du har ett sådant. Partenokarp är den också, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras för att ge gurka. En riktig diamant, med andra ord.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Frisk och frodig

2018-05-06

Den milda fina smaken hos vår ekologiska mangold ’Lucullus’ balanserar någonstans mellan sparris och mild selleri. Det är en lättodlad och frodig bladgrönsak med vita, matiga stjälkar och krispigt gröna blad. Mangold är mycket användbar. Du kan skörda efterhand hela säsongen, från juli till september, och använda alla delar av växten. De späda bladen gör sig utmärkt färska i sallader medan de fullt utvuxna bladen är goda att tillaga som spenat. Stjälkarna används som sparris eller stjälkselleri. Mangold är för övrigt bland det nyttigaste du kan äta, läs gärna mer i vår lista över supermat där mangold finns på plats nummer tre. Så direkt på friland när jorden är uppvärmd och se fram emot en frisk och frodig sommar.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Sommardrottning

2018-04-29

En av våra favoritblommor är jätteverbena. Men även för inbitna odlare kan den vara lite väl tålamodsprövande, då den ska försås redan i januari och dessutom kan vara lite kinkig innan den gror. Ett bra alternativ för oss som gillar den stilen på blommor är praktvädden ’Salmon Queen’. Denna härliga ettåring passar perfekt som centrum- eller bakgrundsväxt, där den likt en sommardrottning får ståta med sina stora, täta blommor högt vajande över bladverket. ’Salmon Queen’ blir runt en meter hög och doftar ljuvligt i rabatt eller bukett. Möt en favorit bland årets frönyheter som bjuder på en finstämd palett av rosa nyanser, från mild pastell till djupt laxrosa.

Läs mer »
Guldfeber

2018-04-22

Hur du benämner denna gyllengula nyhet beror på vilket språk du hämtar din inspiration ifrån. Engelskan ger dig squash, italienskan zucchini och franskan courgette. En och samma växt som härstammar från pumpasläktet. Squash har odlats i Europa sedan 1500-talet och innan dess av urinvånarna i Nordamerika. Det är en vitaminrik fruktgrönsak som är mycket odlingsvärd. Vill du prova på att odla squash är vår ekologiska frönyhet ’Goldy’ en trevlig start. Snabbväxande och lättodlad. De välsmakande frukterna passar färska i en sallad, grillade, tillagade i ugn eller stekpanna. Även blommorna är ätbara. Får du smak för guldet kan vi rekommendera ricottafyllda, friterade squashblommor – en italiensk delikatess.

Läs mer »
En stark historia

2018-04-15

Trots tusenåriga anor är det en lite bortglömd kryddväxt här i Norden. Svartsenap, som används till de starkare senapssorterna, var betydligt vanligare i odling förr. Inom livsmedelsindustrin har den ofta ersatts av den mer lättskördade brunsenapen. Som många av de tusenåriga kryddorna har svartsenap även fungerat som medicinalväxt. Den rådde bot på reumatiska besvär och luftvägsinfektioner, sas det. Med några senapskorn i brudklänningen fick kvinnan makt i sitt äktenskap och strödde man de starka fröerna runt gården höll de onda krafter stången. Hur det än är med magin så krävs åtminstone inga trollkonster för att göra sin egen senap. De enklaste recepten tar bara minuter att få ihop av svartsenapsfrö, vatten, ättika och kanske lite socker. Vips har du en väldigt god senap att servera dina gäster. Så din svartsenap på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd, gärna bortåt 15 grader. Är du osäker så kan du använda dig av en jordtermometer . Se där, upplagt för lite extra krydda i tillvaron.

Läs mer »
Kravlös kärlek

2018-04-08

Denna vecka möter vi en av våra folkkäraste sommarblommor. En vacker och lättodlad vän som aldrig sviker. Det är förstås ringblomma vi pratar om. Nu i lite mer återhållsamma toner än vi kanske är vana vid. Nyheten 'Orange Flash' bjuder på stora vackra blommor i mjukt puderrosa och månskensgult med en mörk, roströd ton på kronbladens baksida. Väldigt effektfull i rabatter och som snittblomma. Som du säkert känner till är ringblomma ätlig. Det gör den utmärkt som dekoration i exempelvis sallader och på bakverk. Förr användes ringblomma även som läkeväxt mot allehanda krämpor. Om den helande effekten kan vi inte säga så mycket men för själen är 'Orange Flash' verkligen en lisa. Tacksamt och generöst blommar hon för oss, ända från juni till september.

Läs mer »
Smakfullt smycke

2018-04-01

Nyheten gyllenbär ’Preciosa’ förgyllde verkligen vår provodling förra året. Det var som att ha en godisskål i växthuset. Oskyldigt lockar de sötsyrliga små runda frukterna till smakprov direkt från plantan. Ser du inte upp så har du snart smaskat i dig vartenda moget bär. Nu är gyllenbär c-vitaminrika och nyttiga, så du behöver inte alls få dåligt samvete. De du inte äter upp direkt kan du med fördel servera som garnering på bakverk, lägga i frukostfilen eller så kokar du en god sylt på dem. Några skivade bär i en sallad passar prima till den välkryddade grillmenyn. ’Preciosa’ bjuder på mängder av bär på de välgrenade plantorna, vart och ett omslutet av ett vackert pappersliknande hölje, likt ett godispapper om du så vill. Bären har lång hållbarhet om de förvaras svalt men går också bra att frysa in – om du mot förmodan skulle få några smakfulla smycken över.

Läs mer »
Kål för otåliga

2018-03-25

Du som är förtjust i grönkål har förmodligen gått och önskat dig lite nattfrost framemot slutet av sommaren. För du vet att grönkålsbladen blir godare efter ett par frostnätter sent på säsongen. För otåliga kålälskare har vi en nyhet som ni inte får missa, grönkål ’Midnight Sun’. En fin babyleaf-sort som är god redan i juli–augusti. Passar utmärkt färsk i sallader. De krusade gröna bladen med violettröda stjälkar och nerver är mycket dekorativa. Färgerna djupnar senare på säsongen och då växer även bladen till sig rejält. Precis som med annan grönkål kan du ha turen att få skörda långt in i december. Ja, om du kan låta bli att knapra i dig de tidiga små godbitarna, förstås. Förså i mars-maj för tidig skörd. Har du fullt på odlingsbänkarna inomhus kan du så direkt på friland när jorden reder sig.

Läs mer »
Sensommarprakt

2018-03-18

En av våra vackraste frönyheter för året, sommarrudbeckia ’Sahara’, kommer med sensommarprakt i en unik färgskala. Här möter vi en klassisk sommarblomma i toner som vi aldrig sett förut. I rostigt ljusgula, karamellrosa och höströda nyanser breder den ut sina stora, halv- och heldubbla blommor från högsommaren till långt in på hösten. Stjälkarna blir upp till 60 cm höga och den förgrenar sig till en kraftig planta. 'Sahara' är både lättodlad och tålig, trivs i de flesta växtlägen. Generöst bjuder den på riklig blomning, underbar i buketter. Rensar du regelbundet blommar den ända till oktober när frosten återvänder. Förså nu och du bäddar för en givmild sensommargäst som är lätt att tycka om.

Läs mer »
Blå nostalgi

2018-03-11

Varje år odlar vi luktärt. Denna förföriska ettåring som har en speciell plats i våra odlarhjärtan eftersom den väcker så många sommarminnen. Sedan barnsben har den fascinerat oss med sin ljuvliga doft. Är du en riktig nostalgiker tror vi att du gillar vår luktärt ’Old Spice Flora Norton’. Den är ett fint kulturarv från 1904. Med sina skira, himmelsblå blommor bjuder den på äkta sekelskiftesromantik för kruka och rabatt. Växten blir drygt två meter hög och vill tidigt ha stöd för att kunna klättra och ta sig ordentligt. Var inte rädd för att nypa av några kvistar då och då, det ger bara ännu rikare blomning. Kvistarna är underbara att sätta i vas. Och varför inte lägga några blommor i press för att göra vackra blomstertavlor tillsammans med barn eller barnbarn? Det är ett fint sätt att föra minnen kring luktärt vidare till nästa generation.

Läs gärna mer om hur du odlar luktärt i vår artikel på Jordnära ››

Läs mer »
Kung kål

2018-03-04

Förr kallade man ofta sitt trädgårdsland med köksväxter för kålgård. Där odlade man inte bara kål utan även potatis, lök, bönor, morötter och annat. Odlade man kål så fanns där troligen någon grönkål. Den gav nämligen skörd långt in på vintern och blev ett välbehövligt näringstillskott under den kalla årstiden. Grönkål är faktiskt som godast efter ett par frostnätter. En gammal grönkålssort med anor från 1800-talet är palmkål ’Nero Di Toscana’, även kallad svartkål. Det är en reslig karaktärsväxt som kan bli hela 75 cm hög. Denna kulturarvssort odlas både för sin smak och sitt speciella utseende. Bladen blir mörkt blågröna med en ljus mittnerv. Kan ätas färska eller tillagade. Trenden med mörka bladväxter har gjort att svartkålen även flyttat in i blomrabatterna. Där kan den leva i harmoni med växter i vitt, silver och blått. Eller så blir den en häftig kontrast till en mer färgsprakande komposition. Oavsett var du odlar din palmkål ’Nero Di Toscana’ så kommer den att stå där sist av alla, stolt som en kung och trotsa snön.

Läs mer »
Smakrik vinnare

2018-02-25

När våra provodlingar börjar ge skörd här i Julita är det dags för vår interna tomattävling. 2017-års smaktest toppades av Tomat F1 ’Kakao’, som därmed kvalade in direkt som en frönyhet 2018. ’Kakao’ är en riktig Impectafavorit med sin djupt brunröda, mustiga färg och fylliga smak. Väldigt vacker i genomskärning med ett fast, ljust fruktkött och tunt skal. ’Kakao’ ger tidiga, 6–7 cm stora tomater i mängder på sina kompakta klasar. Plantan kan bli hela två meter hög så den behöver bindas upp och få lite stöd. Har du inte plats för en så stor tomatsort finns mängder av goda alternativ. Varför inte odla några olika sorter och ordna din egen smaktävling i sommar?

Läs mer »
ARTIKEL 1-24 AV 68.1 2 3  Nästa »  | Visa alla 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

  Facebook



Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in