Veckans Frösort

Veckans Frösort

Krydda för krukan

2017-11-05

I flera tusen år har den varit en av våra populäraste kryddväxter. Basilika, lättodlad men känslig för kyla, vilket du kanske märkt om du burit hem en kruka från affären vintertid. Eller ställt ut din odling lite för tidigt på våren. Inomhus kan du krukodla basilika året runt, bara du ger den lite extra ljus. Veckans frösort Kanelbasilika är rolig att odla eftersom den är lite svår att få tag på i mataffären. God både till mat och efterrätter. Ett lyft för tomatsalladen. Perfekt på lasagnen eller pastasåsen. Lägg på den precis innan severing av varma rätter, annars blir den brun och tråkig. Till efterrätt är nog jordgubbar och basilika den vanligaste kombinationen men testa gärna till stekta äpplen eller ugnsbakade frukter. Kanelbasilikan är väldigt dekorativ och kan med fördel toppas för att få ett buskigare växtsätt. Den bjuder på blommor i djupt purpurrött, en populär nyans just nu. Njut av en vacker, väldoftande och smakrik krydda som du kan odla året runt.

Läs mer »
Historisk rot

2017-10-15

Du som odlar för att äta har säkert sått en del rotfrukter. Då vet du att många är lättodlade, kan odlas på friland och ger god skörd. Om du dessutom kan använda hela växten, från rot till blast, så har du hög avkastning på varje litet frö du lyckas med. Väljer du rotpersilja, så kan du pricka av alla dessa egenskaper. Veckans frösort ’Hamburg’ är en kulturarvssort med anor från 1600-talet. Ursprungligen kommer den från medelhavsområdet, där den ibland växer vilt. Liknar palsternacka till utseendet men är lite mindre och inte lika grov. Smaken är mild och påminner om persilja och selleri. Det saftiga vita fruktköttet passar fint som råkost men går också bra att tillaga. God i soppor, grytor, gratänger eller varför inte rostad i ugn. Bladen använder du likt persilja. Genom att odla gamla fina kulturarvsväxter bidrar du till den biologiska mångfalden. Det är något vi gärna vill uppmuntra. Du hittar fler sorter i vårt kulturarvssortiment.

Läs mer »
Rar rotfrukt

2017-10-08

Sällsynta växter behöver odlarvänner. En ovanlig sort, såväl i odling som i matbutiken, är Rapunkelklocka. Förr i tiden odlades den som köks- och medicinalväxt. Därför hittar vi den vid äldre byggnader, framför allt i Skåne. Men den börjar dyka upp igen vid bättre torghandel och hos initierade grönsakshandlare. Rapunkelklocka har många fina värden och borde verkligen vara förtjänt av en plats i trädgården. Den blommar med vackra, ljust blålila klockor på nästan meterhöga stjälkar. Knölroten är ätlig och kan tillredas som sparris. Växten är tvåårig men frösår sig gärna själv om den trivs. Den anses som sårbar enligt SLU:s förteckning över utrotningshotade arter i Sverige. Älskar du blåklockor, och rotfrukter, ska du definitivt bjuda in Rapunkelklockan i din trädgård och slå ett slag för vårt kulturarv. Du kan med fördel så den nu på hösten.

Läs mer »
En doftande historia

2017-09-17

Balsamblad är en historisk växt som vi främst odlar för den angenäma doften. Många torkar bladen och lägger i små doftpåsar i badrum, garderober och linneskåp. Den sägs även jaga bort mal. Förr plockade kvinnor balsamblad till en så kallad kyrkkvast, en väldoftande bukett som troligen hjälpte kyrkobesökaren att hålla sig vaken under den långa predikan samtidigt som den dämpade mindre angenäma dofter från omgivningen. Buketten lades i psalmboken efter kyrkobesöket och fick då smeknamnet psalmboksblad. Balsamblad är även en gammal medicinalväxt. Användes i sårsalvor, kosmetika och som lindrande vid insektsbett. Te på bladen sägs främja matsmältningen. Vi som odlar Balsamblad i dag uppskattar växten som en väldoftande och stabil perenn som återkommer år efter år. Passar utmärkt hos dig som eftersträvar en trädgårdsdesign som är inspirerad av naturen och historien.

Läs mer »
Brinnande kärlek

2017-09-03

Studentnejlika är en lättodlad och stabil klassiker. En trogen perenn som återkommer år efter år och syns i många av Sveriges äldre trädgårdar. Odlas ända upp i zon 7. Studentnejlika kallas även för brinnande kärlek, vilket är lätt att förstå när man ser den signalera passionerat i rabatten med sina stora, runda, eldröda blomsamlingar. Studentnejlika har ett buskigt växtsätt och är utmärkt både för rabatt och kuperad mark. Höstsår du den utomhus nu i september, i kruka eller på friland, får du tidigare blomning nästa år. Det går också bra att vänta till februari–mars och förså den inomhus inför nästa sommarsäsong. Skulle kärlekens eldiga färg inte passa i just din rabatt finns en sort i en rosa-aprikos nyans för dig som älskar pastellfärger (6402). Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de små kronbladen har formen av ett litet hjärta. Små underbara kärleksförklaringar att glädjas åt under sommaren, år efter år.

Läs mer »
QR Kompostaktivator

2017-08-27

Det är inte svårt att anlägga en trädgårdskompost och du uppnår flera fördelar. Genom att återvinna blast, smågrenar, gräs och fallfrukt bidrar du till ett hållbart kretslopp. Du slipper köra iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningsstationen och behöver inte åka och köpa jord inför varje säsong. Dessutom har du bra kontroll på vad jorden innehåller och behöver inte fundera på om jorden kommer från besprutade växtdelar. Med hjälp av QR Kompostaktivator ökar du förmultningstakten i din kompost. Du höjer även näringsvärdet i jorden. Preparatet, som är helt organiskt, är baserat på örter, alger och honung. Ett gram pulver blandat med en halv liter regnvatten räcker till en kubikmeter kompostmaterial. Det gör det ekonomiskt och lätt att använda. QR står för Quick Return och preparatet har funnits i över 50 år. Läs gärna mer om QR och om hur du anlägger en kompost i vår artikel på Jordnära.

Läs mer »
Timid skönhet

2017-08-20

Ögat dras gärna till de växter som tar för sig. Som pockar på vår uppmärksamhet och väcker förtjusning med sin omedelbara charm. Men tar vi oss tid att titta lite närmare ser vi att de ofta har sällskap av någon mer stillsam och blyg vän – av de lite mer timida skönheterna, som skapar volym och frodighet i rabatter och krukor. Många av våra vackraste blommor är ofta försiktiga i sin framtoning. Precis som den skira, milda sommarnunneörten. När man väl fått upp ögonen för den blir man helt betagen av dess skönhet. Så var det i alla fall för oss när vi provodlande den förrra året. Som en av årets frönyheter fick den snabbt uppmärksamhet av odlare som försår inför sommaren. Skulle Sommarnunneörten gått dig förbi och du känner för att ha den i din trädgård kan vi glädja dig med att den även går att höstså. Då belönas du med tidigare blomning nästa år. Och kan njuta av en finstämd symfoni av små, rent vita blommor med gul läpp i vackra knippen.

Läs mer »
Magisk krydda

2017-08-13

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

Läs mer »
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Udda släkting

2017-07-02

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

Läs mer »
Ekogodis

2017-06-25

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

Läs mer »
Ätbar juvel

2017-06-04

Den här ettåringen lämnar ingen besviken. Indiankrasse ’Jewel of Africa’ utvecklar snabbt en härlig grönska och en kavalkad av blommor i olika färger. Både blommor och blad är ätliga. Blanda i salladen, dekorera bakverken, låt lemonaden blomma eller varför inte servera nypotatis på en bädd av vackra gröna blad toppat med några blommor. Indiankrasse är artens namn och den delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsätt. ’Jewel of Africa’ är en slingrande sort och den kan bilda över två meter långa rankor. Odla den i spaljé eller låt den breda ut sig som marktäckare. Snabbt fyller den odlingsytan och ger en lummig känsla. Kanske ska du låta klä in det där staketet som behöver lite färg i år med denna mångsidiga juvel?

Läs mer »
Ekologiskt kulturarv

2017-05-28

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på begreppen inom odling. Som att sallat är växten och att sallad är en maträtt, som ofta innehåller bland annat sallat. Om begreppen är krångliga så är odlingen desto enklare. Alla kan odla sallat och bara fantasin sätter gränserna för hur du odlar. En gammal skottkärra som inte längre används gör att bladen kommer upp från markytan och gör det svårare för sniglar att mumsa i sig de goda bladen. En kruka inomhus, på balkongen eller direkt i trädgårdslandet fungerar också. Huvudsallat ’Merveille des quatre saisons’ är en härlig nyhet som på svenska skulle kunna översättas till ”De fyra årstidernas underverk”. Och visst är det lite av ett under att vi från små frön på några veckor kan få mat på bordet. Denna vackra kulturarvssort från 1885 är även ekologisk. De löst bundna huvudena bjuder på blad som tonar från fräscht ljusgrönt till rött vid bladspetsarna. Vackra och nyttiga sallatsblad, perfekta till din sommarsallad.

Läs mer »
Sommarsurr

2017-05-21

Visst är det underbart med en blommande trädgård eller balkong. Men blommorna ger inte bara njutning, de kan faktiskt vara livsviktiga för oss. Det största hotet mot våra viktiga vildbin är att det blommar mindre i naturen nu för tiden. Den variation som våra trädgårdar erbjuder är välkomna oaser för våra små pollinerande vänner. Blåmåra ’Blue Surprise’ är en väldoftande, himmelsblå ettåring som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Lätt att odla i både i rabatt och kruka, trivs även i lite halvskuggigt läge. Den vackra Blåmåran blommar sedan länge och är mycket vädertålig. Blanda gärna med andra växter, kanske några vita moln eller gula solar. Luta dig tillbaka och njut av sommarsurr.

Läs gärna mer om direktsådd i vår artikel på Jordnära ››
Här tipsar Naturskyddsföreningen om vad du kan göra för att hjälpa våra bin ››

Läs mer »
Grön lycka

2017-05-14

Lätt att odla. Växer snabbt. Smakar fantastiskt. Där har du tre goda skäl att odla vår härliga nyhet Mini Pak Choi F1 ’Green Fortune’. Dessutom är bladen vackra smycken i ditt grönsaksland eller din balkongkruka. Sorten kallas även sellerikål och du kan äta de vitaminrika späda bladen färska i sallader medan de grövre bladen med fördel wokas eller ångkokas, ungefär som du gör med spenat. Direktsådd utomhus brukar vara lämpligt i juni–juli. Tänk på att vattna jorden före sådd och håll jorden fuktig under grotiden. Använd gärna fiberduk för att skydda mot insekter som också älskar de gröna späda bladen. Så i omgångar. Odlar du i kruka kan du ha ett par tre krukor med olika startpunkter, för grön och smakfull lycka hela säsongen.

Läs mer »
Romans i dimman

2017-05-07

På engelska heter den ”Love in a mist”. Visst låter det trolskt. Kärlek i dimman – som om blommorna dansade fram genom dimslöjorna i det nordiska kvällsljuset. En romantisk jungfrudans över daggvåta sommarängar, till doften av fukt och grönska. Nyheten Jungfrun i det gröna ’Persian Jewels’ har nära till romantiken med sina förföriskt vackra blommor i blått, rosa och vitt. Bladverket är härligt skirt med blad som påminner om dill. Jungfrun i det gröna är en populär ettåring. Inte bara för att den är vacker, den är också lättodlad. Perfekt som snittblomma och mycket dekorativ i såväl färska som torkade buketter. Så direkt på friland när jorden reder sig i april–juni. Tänk på att vattna både innan sådd och under hela grotiden. De små sköra skotten får inte torka ut. Din belöning blir en sommarromans som varar långt in i september.

Läs mer »
Sköna maj

2017-04-30

Äntligen tid för direktsådd. Vi vill hälsa sköna maj välkommen med en trevlig nyhet i vårt eko-sortiment. Majrova ’Golden Ball’ är en snabbväxande rotfrukt som ger små krispiga rovor med mild fin smak, perfekta att äta färska eller ugnsrostade. Bladen kan tillagas ungefär som spenat, ångkokta eller lätt stekta. Majrovan är en del av vårt nordiska odlar- och matarv. Under 1600- och 1700-talet odlades den flitigt och det lär ha utfärdats böter om man inte odlade rovorna i vissa delar landet. Numera är majrovan lite bortglömd och det tycker vi är synd. Det är en mycket odlingsvärd liten godsak – nyttig, lättodlad och snabbväxande. Så den direkt i mullrik jord, på friland, så fort jorden reder sig. Så gärna i omgångar för tillgång hela säsongen. Skörda när knölarna är ca 5-8 cm stora, då är de som godast. En perfekt rotfrukt för oss odlare med lite mindre tålamod.

Majrova finns med på listan över världens nyttigaste mat
Här kan du läsa mer om att odla ekologiskt

Läs mer »
Vitaminrik veteran

2017-04-23

På Impecta gillar vi växter som har många fina värden. Som Sparrissallat ’Celtuce’, en kulturarvssort från 1870-talet. Vitaminrik och snabbväxande med lång skördetid. Både blad och stam är ätbara. Den högvuxna plocksalladen skördar du efterhand (nerifrån) och äter färsk. De krispiga bladstjälkarna är en härlig delikatess som kan stå kvar långt in på sensommaren. Skörda stammen innan den går i blom. Skala och riv försiktigt ner den färsk i sallad. Eller servera de lättkokta stjälkarna med en klick smör och salt. Smaken är lätt nötaktig och för tankarna till sparris eller selleri. Sparrissallat trivs i ett soligt och vindskyddat läge där jorden är mullrik, lucker, hyfsat kalkrik och bevarar sin fuktighet. Smaken kan bli lite besk om växten inte får tillräckligt med vatten. Hitta läget och så din vitaminrika veteran direkt på friland när jorden reder sig.

Här kan du läsa mer om vårt gröna kulturarv »

Läs mer »
Skimrande pärla

2017-04-16

Kärlek vid första ögonkastet. Så kan vi bäst beskriva känslan när Kornvallmo ’Mother of Pearl’ slog ut sitt blomsterflor av finstämda toner. Vi bestämde vi oss direkt. Denna skönhet ska pryda omslaget på årets frökatalog. ’Mother of Pearl’ bjuder på en mycket speciell färgkombo med sina stora, enkla blommor i dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag. Färgerna ger associationer till skimrande pärlemor, precis som namnet antyder. ’Mother of Pearl’ är en lättodlad sommarblomma som trivs i trädgårdsrabatten och på blomsterängen. Men precis som andra vallmo vill den inte ha för blött om fötterna. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd. Förhoppningsvis blir du lika förälskad som vi, så att vi får se mycket av denna nya skimrande pärla i sommar.

Här hittar du hela vårt sortiment med Vallmo  »

Läs mer »
Rosenskära

2017-04-09

Rosenskära är en av våra mest lättodlade ettåringar. Frodig och vacker. Blommar rikligt långt in på hösten. Blommorna är ofta enkla. Elegant strama, i färger som vitt, rosa eller pastellgult. Veckans frösort däremot, Rosenskära ’Double Click Cranberries’, är allt annat än enkel och stram. Här svävar istället mängder av mustiga, djupt vinröda blombollar majestätiskt över den dilliknande grönskan. I samplanteringar ger ’Double Click Cranberries’ volym och karaktär, både som bakgrunds- och centrumväxt. Den är också underbar som snittblomma. Bind en vacker bukett och du har ett garanterat blickfång i varje rum. Utomhus är Rosenskäran även insekternas favorit. Oblygt lockar den till sig mängder med bin och fjärilar. Skulle du föredra en aning diskretare tongångar än de som trendiga ’Double Click Cranberries’ bjuder på, så finns mängder av härliga, lättodlade sorter att välja mellan. Klicka här för att se alla Rosenskära i vårt sortiment.

Läs mer »
Sommartimjan

2017-04-02

Blir det lammkotletter på grillen i sommar? Då ska du odla sommartimjan ’French Summer’, en ekologisk krydda som du med fördel använder till just lamm. Servera gärna med ett gott ramslökssmör. Även till rätter som ärtsoppa, rotfrukter i ugn, kyckling och såser passar färsk timjan utmärkt. Timjan är knappast någon nymodighet. Örten har odlats i tusentals år. Från början som medicinalväxt och lite senare för att skrämma bort onda andar. I alternativmedicinen dyker timjan fortfarande upp som slemlösare i hostmedicin. Oavsett om du vill jaga undan onda andar eller krydda dina grillade lammkotletter, finns det all anledning att odla Sommartimjan. Förså inomhus bums och plantera ut när frostrisken är över, så har du snabbväxande färska kryddor att skörda efter hand hela sommaren.

Vill du veta mer om att odla ekologiskt?: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära

Läs mer »
Gyllene gurka

2017-03-25

Gurkor har odlats i tusentals år och finns i alla möjliga färger och former. Gemensamt för dem alla är att de vill ha vatten, näring och värme. Mest känd är nog slanggurkan. Den behöver mycket värme och odlas därför i växthus. Druvgurkan, även kallad Västeråsgurka, är lite tåligare och kan odlas på friland. En ovanlig sort som inte tar så mycket plats är Äppelgurka ’Lemon’. Det är en lättodlad och rolig kulturarvssort från 1894. Odlas både i växthus och på friland. Som namnet avslöjar drar smaken lite åt äpple. Njut gärna av de små äggrunda gula frukterna direkt från plantan. Eller skär ner dem som klyftor i en fräsch sommarsallad. Blir det en varm sommar får du troligtvis en rik skörd. Då kan du bevara ditt gyllene sommargodis i en inläggning. Picklade äppelgurkor kan väl knappast någon motstå?

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära

Läs mer »
Älskade luktärt

2017-03-19

Klassisk väldoft i trendig sommardräkt. Så skulle man kunna beskriva årets nya luktärt ’Spencer Wiltshire Ripple’. Sorten bjuder på mängder av vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Rikblommande med en underbar doft. Luktärten blir ca 2,5 meter hög så den kräver en spaljé eller något annat att klättra på. Varför inte bygga ett växttorn av grenar. Eller slå ner några störar och dra klättertråd med den miljövänliga jutebindtråden. Luktärt kan försås inomhus nu för tidigare blomning eller direkt på friland när frostrisken är över. Blötlägg ärtorna ett dygn innan sådd och var försiktig med de känsliga rötterna vid omskolning till kruka eller rabatt. I övrigt är luktärten lättodlad. Doften behöver nog ingen närmare presentation, kanske du kan förnimma den bara genom att titta på bilden. Placera din luktärt där du gärna slår dig ner, så att du får njuta av den förföriska doften på nära håll.

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära »

Läs mer »
Skymningsljus

2017-03-12

Inget är som en nordisk sommarskymning. Då träder de vita blommorna fram ur skuggorna och lyser upp våra trädgårdar. Det kan räcka med några få plantor eller en kruka för att du uppleva den förföriska effekt som blommor i renaste vitt bjuder på. Vår ståtliga nyhet Balsamin ’White’ trivs bra i halvskugga, där den verkligen kan bli ett lysande utropstecken. Det är en traditionell ettårig mormorsblomma med täta blommor i renaste vitt. De heldubbla blommorna kommer i bladvecken längs hela den halvmeterhöga stjälken. Förså nu och plantera ut när frostrisken är över. Vill du ha en riktig månskensträdgård, så är det vita blommor du ska satsa på.

Läs mer »
ARTIKEL 1-24 AV 37.1 2  Nästa »  | Visa alla 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Hjälp

Följ oss

  Facebook

Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in