
Det nya svarta
Palmkål är ett ståtligt kålslag med ett växtsätt som påminner om vajande palmer. Den lite mer lågväxta nykomlingen 'Yurok' är inte bara god och nyttig, den är också fantastiskt dekorativ och passar i vilken rabatt som helst. Med sällskap av krasse och ringblommor kan du plocka dig en hälsosam råkostsallad som också är vacker för ögat. Fördelen med palmkål är att den går att skörda allt eftersom, bara att plocka några blad. Om du längtar efter kål men bara har en liten trädgård, ett par pallkragar eller en stor kruka så är 'Yurok' det perfekta valet. Sår du nu behöver väntan inte bli lång.
2019-03-31
Läs mer >>
En klassiker i vitt
’Dolce vita’, det goda livet på italienska. Ett lockande budskap från denna sockersöta purpurvinda med ett överflöd av trumpetblommor i vitt och rosa. Det fylliga bladverket täcker snabbt en spaljé, men klänger lika gärna på snören eller väller ut från en balkonglåda. Purpurvindor är lätta att odla och blir snabbt en favorit, som dessutom blommar hela sommaren. Lägg fröna i blöt över natten och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar fram vill de ha svalare och mycket ljus. Nu dröjer det inte länge innan la ’Dolce Vita’ dansar in i sommaren.
2019-03-17
Läs mer >>
Med Tom Red i huvudrollen
Skapa en hängande trädgård där ’Tumbling Tom Red’ får spela huvudrollen. En äkta ampeltomat med häpnadsväckande växtkraft. Kaskader med långa, hängande grenar av frisk grönska som snabbt översållas av söta, små röda frukter. Häng denna estradör i blickfånget, så har både du och kanske dina grannar något härligt att titta på hela sommaren. 'Tumbling Tom Red' är lätt att odla, behöver varken stödjas eller tjuvas. Det här blir lätt sommarens favoritgodis till nattbion.
2019-03-10
Läs mer >>
Krydda din vardag
Med denna smakhöjare bjuds du på små, nätta blad i mängd. Plantorna gör inte mycket väsen av sig där de står men låt inte skenet bedra, 'Aristotle' är en småbladig basilika du inte vill gå miste om. Lätt att odla inomhus i kruka och den fyller rummen, sin storlek till trots, med en kryddig doft av nejlika. 'Aristotle' är populär i medelhavsköket, särskilt i italiensk matlagning och fantastiskt god i pesto och sallad. De små bladen bildar härligt smakrika, dekorativa kuddar. Ju mer du toppar desto finare plantor får du. Så sätt lite extra krydda på din vardag med denna utsökta delikatess.
2019-03-03
Läs mer >>
Stäm träff med Ingrid
Vilket passande namn på denna charmerande gräddvita petunia, lätt vidrörd av roströda toner och en blyg rosa rodnad. Ingrid är ett fornnordiskt namn som betyder gudomligt älskad. Och visst är det lätt att bli förälskad i 'Ingrid'. Med mängder av blommor på kompakta, välgrenade plantor breder hon ut sig fint i både kruka och rabatt. Trots det väna uttrycket är det här en robust petunia. Toppa plantan för ett buskigare växtsätt och rensa efterhand för längre blomtid. Matcha gärna med en mörk kavaljer och du får sommarens hetaste romans.
2019-02-24
Läs mer >>
Silverstänkt smakupplevelse
Med sitt finflikiga, lite yviga silvergråa bladverk liknar ’Silvery Fir Tree’ inte någon annan tomatsort. De eldröda frukterna har en härlig sötma och frisk syrlighet, precis som en tomat ska smaka. Att den är ekologisk gör hela smakupplevelsen ännu lite bättre. Och du behöver inte vänta länge, den mognar tidigt och behöver inte tjyvas men kan behöva några käppar att luta sig mot. Plantan blir lägre än vanligt, endast 90 cm, vilket gör den utmärkt för krukodling. Placera den där den syns, i en stor kruka eller i en kraftig ampel, för den här tomaten är minst lika vacker som god.
2019-02-17
Läs mer >>
Liten men naggande god
Tunt, nästan genomskinligt skal och krispig sötma gör ’Delistar’ till en favorit i sommarens gurkodling. Allra godast är den att äta direkt från plantan, läskande frisk i ett varmt växthus. Som alla gurkor gillar den värme, vatten och en god jord. 'Delistar' är partenokarp, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras. Plantorna mår bra av att bli naggade när de når taket. Låt två sidoskott slingra nedåt, på så sätt får du njuta av många fler gurkor. Skörda de små slanggurkorna cirka 16 cm långa, en gurka räcker alldeles lagom i salladen en ljummen sommarkväll.
2019-02-10
Läs mer >>
Sommarnattens sötsak
Nattblomster är med sina skira, vita, kronblad med djupt purpurröd undersida en lockande skönhet även under dygnets ljusa timmar. Den verkliga förförelsen kommer dock inte förrän till skymningen då ’Midnight Candy’ slår ut till fullo och sprider en ljuvlig doft av honung och marsipan. Ställ en kruka där de ljumma kvällarna avnjuts och låt dig tjusas av denna högsommarens blomsterkonfekt. Så denna godbit inomhus i februari–mars och vänta med att ställa ut till de sista frostnätterna passerat.
2019-02-03
Läs mer >>
Prisbelönt skönhet
Anisisop är en perenn som vi absolut vill se mer av. Med härligt stadiga ruggar av friskt gröna aromatiska blad fyller den fint i rabatten. De höga spirorna med indigoblå väldoftande blommor, som älskas av fjärilar, bin och humlor, är fantastiska i sommarens buketter. En torktålig perenn som trivs bäst på lite magrare, torrare växtplats i solen. Så den nu, så blommar den redan i sommar – och den blommar länge, från juni tills frosten sätter stopp. Passar även i krukor och blomlådor. 'Astello Indigo' har belönats med Fleuroselect guldmedalj och är en av trädgårdens riktiga vinnare.
2019-01-27
Läs mer >>
En glassig perenn
Sommarens coolaste solhatt påminner om en svalkande isglass med smak av hallon och lime med en klick nougat på toppen. En oemotståndlig kombination, perfekt för en solig rabatt eller varför inte i en stor välkomnande kruka vid entrén. Älskad av bin, humlor och fjärilar är den ett värdefullt inslag och tillsammans med andra solhattar kan du skapa ett paradis för trädgårdens flygande juveler. ’Green Twister’ är en spännande flerårig sort som blommar redan första året om du sår den nu, för vem vill inte ha en härligt svalkande glassdröm att längta till.
2019-01-20
Läs mer >>
Sommarens drottning
Säkert har du sett henne, inte sällan i ståtliga miljöer invid slott och herresäten goda nog för den ädlaste börd. Majestätiskt vajande i vinden står hon tålig och högburen sommaren igenom, ofta ivrigt uppvaktad av fjärilar på sin jakt efter nektar. Kanske är det ingen slump att det också är henne vi ser med gnistrande frost i sin forna blomsterkrona under de vackraste av vinterns dagar. Hon är trogen sin post, jätteverbenan. Vill du njuta av denna högväxta fjärilsmagnet i din trädgård i sommar ska du förså inomhus redan nu. Sedan ett par år tillbaka är det lättare att lyckas tack vare förbehandlade fröer som inte behöver stratifiering.
2019-01-13
Läs mer >>
Rika röda toner
Tänk dig att ha en skål med vackert blodröda blad i köksfönstret. Fina att titta på men framförallt goda att äta. Låt dig inte avskräckas av namnet ’Bull’s Blood’, det här är en vän växt med blad som erbjuder en mild sötma. Den röda tonen säger bara att här finns mängder av nyttigt järn, antioxidanter och vitaminer och det är precis vad vi behöver nu i höstmörkret. Tacksam att odla under en lampa erbjuder den snabbt färgstänk i salladen, sommarkänsla på smörgåsen eller en mild rödbetssmak i en smoothie. En lite vidare kruka med jord, några frön och ljus är allt som behövs för att få en energikick i vintermörkret.
2018-11-11
Läs mer >>
Guld i mun
Att få dra upp en egenodlad morot, torka av den mot gräset och knapra i sig den på stört – det är odlarglädje. Något att längta efter under den kalla årstiden då trädgården sover. Som barn var den förstås ännu godare om den var pallad ur grannens köksland, men det är inget vi pratar högt om. Som morotsodlare måste man ha tålamod för de tar sin tid från sådd till skörd, men det finns knep som raskar på. Så morötter på hösten! På våren måste man vänta tills jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och blivit varm, innan odlingen kan börja. Om du sår nu kan de små fröna tryggt ligga och vänta och så snart vårsolen värmer, gro och växa. Du får tid till de andra växterna och morötter kan skördas flera veckor tidigare än vanligt. Men tala inte om det för grannens ungar om du vill ha dina morötter för dig själv.
2018-10-14
Läs mer >>
Möss för jordnära
Knölvialens vackert rosenröda väldoftande blommor skvallrar om dess släktskap med luktärten. Precis som sin kusin vill den ha något att klänga på och trivs bäst i full sol. Denna tjusiga perenn odlades förr för sina kastanjesmakande rotknölar som även kallats för både jordmöss och jordnötter, och nog liknar knölarna små möss. Knölarna kan ätas råa, men är godast om de kokas, skalas och doppas i extra saltat smält smör. Skatta plantan tidig vår eller på hösten genom att försiktigt krafsa i jorden, men lämna kvar några knölar för fortsatt tillväxt. Varför inte dela med dig till andra odlarvänner som också vill ha små möss i sin trädgård.
2018-09-16
Läs mer >>
Bortglömd goding
Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.
2018-08-19
Läs mer >>
Delikatess som kräver kärlek
Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.
2018-08-12
Läs mer >>
Sötnos med dolda krafter
Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.
2018-07-29
Läs mer >>
En sömnig vän
Antingen älskar man lukten, precis som katten gör, eller så står man inte ut med stanken. Doften av vänderotens yviga blomsterställningar känns på långt håll. Läkevänderoten är kanske mer känd under sitt vetenskapliga namn, Valeriana, Valeriana officinalis. Officinalis talar om att det är en medicinalväxt. Den torkade roten anses rogivande och var välkänd som sömnmedicin tillsammans med humle i pulver och tinkturer. Läkevänderoten är perenn och växer vilt i vårt land. Den föredrar fuktiga lägen i halvskugga men accepterar även torrare och soligare lägen. En självklar växt i örtagården, men till prydnad. Att mixtra egna mediciner avrådes med bestämdhet då många förutom läkande egenskaper kan vara direkt giftiga. Men att avnjuta den rogivande doften av läkevänderoten är ofarligt och kan kanske hjälpa mot sömnlösa nätter.
2018-07-22
Läs mer >>
Japansk favorit
Mizuna är en lättodlad växt som borde odlas och användas mer i vårt land. Denna kålsläkting är mycket populär i Japan och sorten ’Arun’ gör med sina dekorativa mörkt rödgröna blad salladen extra vacker. I det asiatiska köket används mizunakål oftast lätt kokt, ångad eller i wok. Så den helst i omgångar under hela sommaren, gärna där potatisen vuxit, fram till långt in på hösten. Den tål till och med en del frost. Eftersom den är så snabbväxande, bara 40 dagar till fullstor planta, får du ett härligt fräscht tillskott i köksträdgården. De vackra bladen passar utmärkt tillsammans med blommor i balkonglådan eller i krukor på altanen. Det gör inget om du sår för tätt, gallra bara ur den lite peppriga japanen och bjud den i middagens sallad.
2018-07-08
Läs mer >>
Temperamentsfull goding
’Red Head' är en pärlemorskimrande rädisa med röd hjässa som ger fräsch hetta precis som namnet lovar. En rund snabbväxande sommarrädisa som ska skördas tidigt. Så den gärna i omgångar under hela sommaren för jämn tillgång. Blir såraden för tät är det bara att gallra och lägga de små bladen på smörgåsen eller i salladen. Det sägs att rött på huvudet signalerar temperament. Varför inte krydda med denna heta, krispiga goding i en varm sallad tillsammans med färskpotatis och kapris?
2018-06-24
Läs mer >>
Den skäggiga damen
Det känns som att stryka handen över tvådagars skäggstubb när du rör vid gurkörtens blad och stam. Det gör att det vetenskapliga namnet Borago som betyder ungefär ’strävt hår’ känns helt rätt. Arten har blå blommor, men här presenterar vi en vit skönhet under sortnamnet ’Bianca’ som betyder just ’Vit’. Gurkört heter den för att de späda bladen smakar gurka. En utmärkt dragväxt som bin älskar. Tänk bara på att denna sträva skönhet sprider sig, om du inte vill tillåta den att dyka upp lite varstans i trädgården är det bäst att klippa ner den när blommorna vissnat och börjat bilda frö.
2018-06-03
Läs mer >>
Nyttig återvändare
Bovete är en mycket gammal kulturväxt från Asien, hälsosam inte bara att äta utan även för jorden den växer i. Under lång tid har den varit bortglömd i vårt kök men använts flitigt som gröngödslingsväxt. De väldoftande blommorna älskas av bin och andra insekter och när plantan vissnar och förmultnar ger den jorden kraft till kommande odlingar. Bovete tillhör inte sädesslagen utan är en ört som är släkt med rabarber och ängssyra. De vackra fröerna innehåller inget gluten men alla viktiga aminosyror vilket gör bovete till ett värdefullt inslag i vegetarisk kost. I ryska blini och de franska pannkakorna galetter är bovetemjöl ett måste. Det finns ett ämne i fröskalet som kan framkalla allergiska reaktioner, det är därför mycket viktigt att blötlägga och skölja fröerna före användning. Varför inte låta bovetet bli en återvändare till din trädgård i år?
2018-05-27
Läs mer >>
Bädda med blått
Blå snokört är en av få växter med riktigt blå blommor. Den tillhör släktet Boraginaceae, strävbladiga, dit även blåeld och förgätmigej hör. Redan för 2000 år sedan beskrev den grekiske naturforskaren Dioskorides växten som bot mot ormbett, därav namnet Snokört. Den är mycket lättodlad och trivs på de flesta jordar. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd men inte senare än juni för att den ska hinna gå i blom. Blå Snokört räknas som ettårig men självsår sig gärna och kan lätt upplevas som perenn. De nektarstinna blommorna älskas av humlor och bin vilket gör den till en viktig dragväxt. Den blir uppemot 60 cm hög och väver gärna in sig bland andra växter vilket gör den till en utmärkt kompanjon till exempelvis rosor. Eller varför inte tillsammans med ringblommor som en lockande inramning till köksträdgården.
Läs mer om hur du skapar en inbjudande trädgård för surrande vänner »
2018-05-20
Läs mer >>
Ekologisk diamant
I Västerås odlades fram till 1900-talets början så mycket gurka att staden än i dag kallas för gurkstaden. Västeråsgurkan var känd och populär i hela landet. Kanske mest för de goda inläggningar som gjordes i staden. Druvgurka, som denna typ av gurka egentligen heter, är lättodlad men vill ha det varmt, näringsrikt och vattnas regelbundet. Vill du ha en bra gurka för inläggning av cornichons (smågurkor) eller traditionell salt- eller ättikslagsinläggning, är vår ekologiska nyhet druvgurka F1 ’Diamant’ utmärkt här i vårt nordiska klimat. Det är en tidig sort som ger många gurkor på varje planta. Så den i soligt läge direkt på friland när jorden är 15 grader, eller i växthus om du har ett sådant. Partenokarp är den också, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras för att ge gurka. En riktig diamant, med andra ord.
Läs mer om hur du odlar ekologiskt »
2018-05-13
Läs mer >>