Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Veckans Frösort

Veckans frösort

Smakfullt smycke

Nyheten gyllenbär ’Preciosa’ förgyllde verkligen vår provodling förra året. Det var som att ha en godisskål i växthuset. Oskyldigt lockar de sötsyrliga små runda frukterna till smakprov direkt från plantan. Ser du inte upp så har du snart smaskat i dig vartenda moget bär. Nu är gyllenbär c-vitaminrika och nyttiga, så du behöver inte alls få dåligt samvete. De du inte äter upp direkt kan du med fördel servera som garnering på bakverk, lägga i frukostfilen eller så kokar du en god sylt på dem. Några skivade bär i en sallad passar prima till den välkryddade grillmenyn. ’Preciosa’ bjuder på mängder av bär på de välgrenade plantorna, vart och ett omslutet av ett vackert pappersliknande hölje, likt ett godispapper om du så vill. Bären har lång hållbarhet om de förvaras svalt men går också bra att frysa in – om du mot förmodan skulle få några smakfulla smycken över.

2018-04-01

Läs mer >>
Kål för otåliga

Du som är förtjust i grönkål har förmodligen gått och önskat dig lite nattfrost framemot slutet av sommaren. För du vet att grönkålsbladen blir godare efter ett par frostnätter sent på säsongen. För otåliga kålälskare har vi en nyhet som ni inte får missa, grönkål ’Midnight Sun’. En fin babyleaf-sort som är god redan i juli–augusti. Passar utmärkt färsk i sallader. De krusade gröna bladen med violettröda stjälkar och nerver är mycket dekorativa. Färgerna djupnar senare på säsongen och då växer även bladen till sig rejält. Precis som med annan grönkål kan du ha turen att få skörda långt in i december. Ja, om du kan låta bli att knapra i dig de tidiga små godbitarna, förstås. Förså i mars-maj för tidig skörd. Har du fullt på odlingsbänkarna inomhus kan du så direkt på friland när jorden reder sig.

2018-03-25

Läs mer >>
Sensommarprakt

En av våra vackraste frönyheter för året, sommarrudbeckia ’Sahara’, kommer med sensommarprakt i en unik färgskala. Här möter vi en klassisk sommarblomma i toner som vi aldrig sett förut. I rostigt ljusgula, karamellrosa och höströda nyanser breder den ut sina stora, halv- och heldubbla blommor från högsommaren till långt in på hösten. Stjälkarna blir upp till 60 cm höga och den förgrenar sig till en kraftig planta. 'Sahara' är både lättodlad och tålig, trivs i de flesta växtlägen. Generöst bjuder den på riklig blomning, underbar i buketter. Rensar du regelbundet blommar den ända till oktober när frosten återvänder. Förså nu och du bäddar för en givmild sensommargäst som är lätt att tycka om.

2018-03-18

Läs mer >>
Blå nostalgi

Varje år odlar vi luktärt. Denna förföriska ettåring som har en speciell plats i våra odlarhjärtan eftersom den väcker så många sommarminnen. Sedan barnsben har den fascinerat oss med sin ljuvliga doft. Är du en riktig nostalgiker tror vi att du gillar vår luktärt ’Old Spice Flora Norton’. Den är ett fint kulturarv från 1904. Med sina skira, himmelsblå blommor bjuder den på äkta sekelskiftesromantik för kruka och rabatt. Växten blir drygt två meter hög och vill tidigt ha stöd för att kunna klättra och ta sig ordentligt. Var inte rädd för att nypa av några kvistar då och då, det ger bara ännu rikare blomning. Kvistarna är underbara att sätta i vas. Och varför inte lägga några blommor i press för att göra vackra blomstertavlor tillsammans med barn eller barnbarn? Det är ett fint sätt att föra minnen kring luktärt vidare till nästa generation.

Läs gärna mer om hur du odlar luktärt i vår artikel på Jordnära ››

2018-03-11

Läs mer >>
Kung kål

Förr kallade man ofta sitt trädgårdsland med köksväxter för kålgård. Där odlade man inte bara kål utan även potatis, lök, bönor, morötter och annat. Odlade man kål så fanns där troligen någon grönkål. Den gav nämligen skörd långt in på vintern och blev ett välbehövligt näringstillskott under den kalla årstiden. Grönkål är faktiskt som godast efter ett par frostnätter. En gammal grönkålssort med anor från 1800-talet är palmkål ’Nero Di Toscana’, även kallad svartkål. Det är en reslig karaktärsväxt som kan bli hela 75 cm hög. Denna kulturarvssort odlas både för sin smak och sitt speciella utseende. Bladen blir mörkt blågröna med en ljus mittnerv. Kan ätas färska eller tillagade. Trenden med mörka bladväxter har gjort att svartkålen även flyttat in i blomrabatterna. Där kan den leva i harmoni med växter i vitt, silver och blått. Eller så blir den en häftig kontrast till en mer färgsprakande komposition. Oavsett var du odlar din palmkål ’Nero Di Toscana’ så kommer den att stå där sist av alla, stolt som en kung och trotsa snön.

2018-03-04

Läs mer >>
Smakrik vinnare

När våra provodlingar börjar ge skörd här i Julita är det dags för vår interna tomattävling. 2017-års smaktest toppades av Tomat F1 ’Kakao’, som därmed kvalade in direkt som en frönyhet 2018. ’Kakao’ är en riktig Impectafavorit med sin djupt brunröda, mustiga färg och fylliga smak. Väldigt vacker i genomskärning med ett fast, ljust fruktkött och tunt skal. ’Kakao’ ger tidiga, 6–7 cm stora tomater i mängder på sina kompakta klasar. Plantan kan bli hela två meter hög så den behöver bindas upp och få lite stöd. Har du inte plats för en så stor tomatsort finns mängder av goda alternativ. Varför inte odla några olika sorter och ordna din egen smaktävling i sommar?

2018-02-25

Läs mer >>
Mumsig marktäckare

Vill du lägga mindre tid på att rensa ogräs så ska du skaffa dig en bra marktäckare. Vill du dessutom kunna äta av din grönskande rabatt, ja då är sköldsyra ’Silver Leaf’ ett utmärkt val. Växten bjuder på ett härligt ljusgrönt bladverk som skiftar en aning i silver. I juni–juli ska du passa på att gå förbi och nypa några silverstänkta blad till din sommarsallad. De ger en frisk syrlighet och fin balans till dina peppriga rädisor och söta sockerärtor samtidigt som de piggar upp den gröna smaken av sallatsblad. Du behöver inte vara speciellt skicklig i köket för att uppskatta den. Piffa frukostmackan med några blad som topping på ett par saftiga solmogna tomater. Som grädde på moset är ’Silver Leaf’ ekologisk. Sugen? Dags att så.

2018-02-18

Läs mer >>
Het nyhet

Inte bara ny och het utan också omdebatterad bland chilivänner. Så skulle vi kunna introducera vår nyhet körsbärspaprika ’Koral’. På engelska heter den hot mini pepper. Kanske borde den inte kallas paprika utan chili på svenska eftersom den inte är söt utan bjuder på lite hetta. Körsbärsparika ’Koral’ är en medelstark liten frukt som används som tapasgrönsak till inläggningar, i fyllningar med mera. De små runda köttiga frukterna blir cirka 2-3 cm stora och kan skördas tidigt som gröna eller senare som fullmoget röda. Just paprika och chili är några av de växter som verkar göra våra odlarvänner extra lyckliga. Världen över finns passionerade odlare av Capsicum annuum, som är det botaniska namnet på växtgruppen. Och på tal om lyckliga odlare så ger faktiskt de starkare sorterna en lustfylld endorfinkick när man äter dem. Låt oss kalla det för sann odlarglädje.

Läs gärna mer om odling av chili och paprika i vår artikel på Jordnära »

2018-02-11

Läs mer >>
Dansant skönhet

När ’Hula Dancer’ kliver in på scenen blir det fart och fläkt. Det svenska namnet Blek solhatt förmår inte riktigt omfamna denna härliga, lite kaxiga karaktärsväxt. De bakåtvinklade, smala vita kronbladen hänger som en bastkjol när blommorna dansar för oss en och en knappa metern över marken. Solhatt är en mycket gammal kulturväxt som oftast syns som röd i våra perennrabatter. Där bidrar den med liv och karaktär. Till skillnad från många solhattar är ’Hula Dancer’ både torktålig och långlivad där den trivs. Låt denna härliga nyhet få bjuda upp till dans i din rabatt. Men den blommar inte första året. Vi får allt vänta litegrann på att bli uppbjudna.

2018-02-04

Läs mer >>
Perenn i pastell

De stora riddarsporrarna hör verkligen hemma i en mormorsrabatt. Där växer de till höga ståtliga inslag av nostalgi, vackra redan på våren med sina friska gröna blad. En härlig nyhet för i år är vår Trädgårdsriddarsporre ’Magic Fountains Cherry White Bee’. Den bjuder på täta blomspiror som går från gammelrosa till syrenlila med vitt öga. Riddarsporre är fin även i modernare trädgårdar och platsar i de tjusigaste paradrabatter. Bildar över meterhöga ruggar som du kan behöva binda upp för att de inte ska brytas av väder och vind. Förodla nu så kan den ge blomning redan första året. Trivs din riddarsporre kommer du att få en trogen perenn som kommer tillbaka år efter år.

2018-01-28

Läs mer >>
Saga från Sibirien

Trender kommer och går även i växtvärlden. Nu ser vi mycket av det mystiska som för tankarna till en vacker trollskog. Grönskan står i centrum tillsammans med knotiga grenar och en bas av mörkare blommor. Vill du skapa din egen mystiska trädgård kan vi rekommendera grönakleja ’Chocolate Soldier’, som med sina gröna och bruna kjolar är ett spektakulärt inslag i rabatten. Den sägs trivas i hela Sverige eftersom den har sin hemvist i östra Sibirien och västra Kina. I de kallaste delarna av landet bör den nog ändå sättas i ett skyddat läge. Börja med försådden redan i januari eftersom fröna gror långsamt och oregelbundet. Det kan ta tre till tolv månader innan de första små bladen spricker ut. Lite klurig sort kan tyckas. Men den som lyckas med försådden får en vacker vän som oftast kommer tillbaka under flera år. Den trolska lilla tuvan kommer bjuda på magiska dofter, så se till att plantera den där du lätt kan svepa förbi och nosa då och då.

2018-01-21

Läs mer >>
Blomrikedom

Vissa blommor är rena glädjespridare. Nyheten Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ är just en sådan. Denna härliga ettåring leverar rikligt med färgglädje i sommarens amplar, krukor och lådor. Låter vi fantasin skena iväg kan vi beskriva den som en skön blandning av jordgubbar, körsbär och sommarkyssar, kantat med lite nyvispad grädde. Det hängande växtsättet gör att den rika blomsterprakten generöst spiller över kanten på krukan och tecknar sig mot det daggröna bladverket. Inte undra på att Petunia är en av våra populäraste sommarblommor. Lättskött, blommar länge, finns i massor av färger. Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ formligen spritter av växtkraft och ger dig all den blomrikedom du förtjänar – från försommar till höst.

2018-01-14

Läs mer >>
En unik stjärna

Du sitter i köket en solig sommardag. Fönstret är öppet och du hör fågelkvitter och humlesurr. Gardinen fladdrar försiktigt i den varma sommarvinden och du tittar på den vackra pelargonen på fönsterbrädan. För visst hör väl pelargon till sinnebilden av sommar? Vi svenskar älskar pelargoner. Några av oss samlar på olika sorter och byter sticklingar med vänner och bekanta. Att odla pelargon från frö har också blivit populärt de senaste åren. Det är inte svårt men du måste börja redan nu på vintern. Vill du ståta med en speciell sort i sommar ska du välja vår nyhet stjärnpelargon F1 ’Quantum Light Pink’. En unik pelargon med stora vackra bollar av stjärnformade ljusrosa blommor och härligt grönt taggflikigt bladverk. Så nu för en sommar i stjärnglans.

2018-01-07

Läs mer >>
Krydda för krukan

I flera tusen år har den varit en av våra populäraste kryddväxter. Basilika, lättodlad men känslig för kyla, vilket du kanske märkt om du burit hem en kruka från affären vintertid. Eller ställt ut din odling lite för tidigt på våren. Inomhus kan du krukodla basilika året runt, bara du ger den lite extra ljus. Veckans frösort Kanelbasilika är rolig att odla eftersom den är lite svår att få tag på i mataffären. God både till mat och efterrätter. Ett lyft för tomatsalladen. Perfekt på lasagnen eller pastasåsen. Lägg på den precis innan severing av varma rätter, annars blir den brun och tråkig. Till efterrätt är nog jordgubbar och basilika den vanligaste kombinationen men testa gärna till stekta äpplen eller ugnsbakade frukter. Kanelbasilikan är väldigt dekorativ och kan med fördel toppas för att få ett buskigare växtsätt. Den bjuder på blommor i djupt purpurrött, en populär nyans just nu. Njut av en vacker, väldoftande och smakrik krydda som du kan odla året runt.

2017-11-05

Läs mer >>
Historisk rot

Du som odlar för att äta har säkert sått en del rotfrukter. Då vet du att många är lättodlade, kan odlas på friland och ger god skörd. Om du dessutom kan använda hela växten, från rot till blast, så har du hög avkastning på varje litet frö du lyckas med. Väljer du rotpersilja, så kan du pricka av alla dessa egenskaper. Veckans frösort ’Hamburg’ är en kulturarvssort med anor från 1600-talet. Ursprungligen kommer den från medelhavsområdet, där den ibland växer vilt. Liknar palsternacka till utseendet men är lite mindre och inte lika grov. Smaken är mild och påminner om persilja och selleri. Det saftiga vita fruktköttet passar fint som råkost men går också bra att tillaga. God i soppor, grytor, gratänger eller varför inte rostad i ugn. Bladen använder du likt persilja. Genom att odla gamla fina kulturarvsväxter bidrar du till den biologiska mångfalden. Det är något vi gärna vill uppmuntra. Du hittar fler sorter i vårt kulturarvssortiment.

2017-10-15

Läs mer >>
Rar rotfrukt

Sällsynta växter behöver odlarvänner. En ovanlig sort, såväl i odling som i matbutiken, är Rapunkelklocka. Förr i tiden odlades den som köks- och medicinalväxt. Därför hittar vi den vid äldre byggnader, framför allt i Skåne. Men den börjar dyka upp igen vid bättre torghandel och hos initierade grönsakshandlare. Rapunkelklocka har många fina värden och borde verkligen vara förtjänt av en plats i trädgården. Den blommar med vackra, ljust blålila klockor på nästan meterhöga stjälkar. Knölroten är ätlig och kan tillredas som sparris. Växten är tvåårig men frösår sig gärna själv om den trivs. Den anses som sårbar enligt SLU:s förteckning över utrotningshotade arter i Sverige. Älskar du blåklockor, och rotfrukter, ska du definitivt bjuda in Rapunkelklockan i din trädgård och slå ett slag för vårt kulturarv. Du kan med fördel så den nu på hösten.

2017-10-08

Läs mer >>
En doftande historia

Balsamblad är en historisk växt som vi främst odlar för den angenäma doften. Många torkar bladen och lägger i små doftpåsar i badrum, garderober och linneskåp. Den sägs även jaga bort mal. Förr plockade kvinnor balsamblad till en så kallad kyrkkvast, en väldoftande bukett som troligen hjälpte kyrkobesökaren att hålla sig vaken under den långa predikan samtidigt som den dämpade mindre angenäma dofter från omgivningen. Buketten lades i psalmboken efter kyrkobesöket och fick då smeknamnet psalmboksblad. Balsamblad är även en gammal medicinalväxt. Användes i sårsalvor, kosmetika och som lindrande vid insektsbett. Te på bladen sägs främja matsmältningen. Vi som odlar Balsamblad i dag uppskattar växten som en väldoftande och stabil perenn som återkommer år efter år. Passar utmärkt hos dig som eftersträvar en trädgårdsdesign som är inspirerad av naturen och historien.

2017-09-17

Läs mer >>
Brinnande kärlek

Studentnejlika är en lättodlad och stabil klassiker. En trogen perenn som återkommer år efter år och syns i många av Sveriges äldre trädgårdar. Odlas ända upp i zon 7. Studentnejlika kallas även för brinnande kärlek, vilket är lätt att förstå när man ser den signalera passionerat i rabatten med sina stora, runda, eldröda blomsamlingar. Studentnejlika har ett buskigt växtsätt och är utmärkt både för rabatt och kuperad mark. Höstsår du den utomhus nu i september, i kruka eller på friland, får du tidigare blomning nästa år. Det går också bra att vänta till februari–mars och förså den inomhus inför nästa sommarsäsong. Skulle kärlekens eldiga färg inte passa i just din rabatt finns en sort i en rosa-aprikos nyans för dig som älskar pastellfärger (6402). Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de små kronbladen har formen av ett litet hjärta. Små underbara kärleksförklaringar att glädjas åt under sommaren, år efter år.

2017-09-03

Läs mer >>
QR Kompostaktivator

Det är inte svårt att anlägga en trädgårdskompost och du uppnår flera fördelar. Genom att återvinna blast, smågrenar, gräs och fallfrukt bidrar du till ett hållbart kretslopp. Du slipper köra iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningsstationen och behöver inte åka och köpa jord inför varje säsong. Dessutom har du bra kontroll på vad jorden innehåller och behöver inte fundera på om jorden kommer från besprutade växtdelar. Med hjälp av QR Kompostaktivator ökar du förmultningstakten i din kompost. Du höjer även näringsvärdet i jorden. Preparatet, som är helt organiskt, är baserat på örter, alger och honung. Ett gram pulver blandat med en halv liter regnvatten räcker till en kubikmeter kompostmaterial. Det gör det ekonomiskt och lätt att använda. QR står för Quick Return och preparatet har funnits i över 50 år. Läs gärna mer om QR och om hur du anlägger en kompost i vår artikel på Jordnära.

2017-08-27

Läs mer >>
Timid skönhet

Ögat dras gärna till de växter som tar för sig. Som pockar på vår uppmärksamhet och väcker förtjusning med sin omedelbara charm. Men tar vi oss tid att titta lite närmare ser vi att de ofta har sällskap av någon mer stillsam och blyg vän – av de lite mer timida skönheterna, som skapar volym och frodighet i rabatter och krukor. Många av våra vackraste blommor är ofta försiktiga i sin framtoning. Precis som den skira, milda sommarnunneörten. När man väl fått upp ögonen för den blir man helt betagen av dess skönhet. Så var det i alla fall för oss när vi provodlande den förrra året. Som en av årets frönyheter fick den snabbt uppmärksamhet av odlare som försår inför sommaren. Skulle Sommarnunneörten gått dig förbi och du känner för att ha den i din trädgård kan vi glädja dig med att den även går att höstså. Då belönas du med tidigare blomning nästa år. Och kan njuta av en finstämd symfoni av små, rent vita blommor med gul läpp i vackra knippen.

2017-08-20

Läs mer >>
Magisk krydda

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

2017-08-13

Läs mer >>
Smakfulla färger

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

2017-07-23

Läs mer >>
Udda släkting

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

2017-07-02

Läs mer >>
Ekogodis

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

2017-06-25

Läs mer >>
ARTIKEL 169-192 AV 218. «Föregående 7 8 9 10  Nästa »  | Visa alla 

Veckans Frösort

Smakfullt smycke

Nyheten gyllenbär ’Preciosa’ förgyllde verkligen vår provodling förra året. Det var som att ha en godisskål i växthuset. Oskyldigt lockar de sötsyrliga små runda frukterna till smakprov direkt från plantan. Ser du inte upp så har du snart smaskat i dig vartenda moget bär. Nu är gyllenbär c-vitaminrika och nyttiga, så du behöver inte alls få dåligt samvete. De du inte äter upp direkt kan du med fördel servera som garnering på bakverk, lägga i frukostfilen eller så kokar du en god sylt på dem. Några skivade bär i en sallad passar prima till den välkryddade grillmenyn. ’Preciosa’ bjuder på mängder av bär på de välgrenade plantorna, vart och ett omslutet av ett vackert pappersliknande hölje, likt ett godispapper om du så vill. Bären har lång hållbarhet om de förvaras svalt men går också bra att frysa in – om du mot förmodan skulle få några smakfulla smycken över.

2018-04-01

Kål för otåliga

Du som är förtjust i grönkål har förmodligen gått och önskat dig lite nattfrost framemot slutet av sommaren. För du vet att grönkålsbladen blir godare efter ett par frostnätter sent på säsongen. För otåliga kålälskare har vi en nyhet som ni inte får missa, grönkål ’Midnight Sun’. En fin babyleaf-sort som är god redan i juli–augusti. Passar utmärkt färsk i sallader. De krusade gröna bladen med violettröda stjälkar och nerver är mycket dekorativa. Färgerna djupnar senare på säsongen och då växer även bladen till sig rejält. Precis som med annan grönkål kan du ha turen att få skörda långt in i december. Ja, om du kan låta bli att knapra i dig de tidiga små godbitarna, förstås. Förså i mars-maj för tidig skörd. Har du fullt på odlingsbänkarna inomhus kan du så direkt på friland när jorden reder sig.

2018-03-25

Sensommarprakt

En av våra vackraste frönyheter för året, sommarrudbeckia ’Sahara’, kommer med sensommarprakt i en unik färgskala. Här möter vi en klassisk sommarblomma i toner som vi aldrig sett förut. I rostigt ljusgula, karamellrosa och höströda nyanser breder den ut sina stora, halv- och heldubbla blommor från högsommaren till långt in på hösten. Stjälkarna blir upp till 60 cm höga och den förgrenar sig till en kraftig planta. 'Sahara' är både lättodlad och tålig, trivs i de flesta växtlägen. Generöst bjuder den på riklig blomning, underbar i buketter. Rensar du regelbundet blommar den ända till oktober när frosten återvänder. Förså nu och du bäddar för en givmild sensommargäst som är lätt att tycka om.

2018-03-18

Blå nostalgi
Kung kål

Förr kallade man ofta sitt trädgårdsland med köksväxter för kålgård. Där odlade man inte bara kål utan även potatis, lök, bönor, morötter och annat. Odlade man kål så fanns där troligen någon grönkål. Den gav nämligen skörd långt in på vintern och blev ett välbehövligt näringstillskott under den kalla årstiden. Grönkål är faktiskt som godast efter ett par frostnätter. En gammal grönkålssort med anor från 1800-talet är palmkål ’Nero Di Toscana’, även kallad svartkål. Det är en reslig karaktärsväxt som kan bli hela 75 cm hög. Denna kulturarvssort odlas både för sin smak och sitt speciella utseende. Bladen blir mörkt blågröna med en ljus mittnerv. Kan ätas färska eller tillagade. Trenden med mörka bladväxter har gjort att svartkålen även flyttat in i blomrabatterna. Där kan den leva i harmoni med växter i vitt, silver och blått. Eller så blir den en häftig kontrast till en mer färgsprakande komposition. Oavsett var du odlar din palmkål ’Nero Di Toscana’ så kommer den att stå där sist av alla, stolt som en kung och trotsa snön.

2018-03-04

Smakrik vinnare

När våra provodlingar börjar ge skörd här i Julita är det dags för vår interna tomattävling. 2017-års smaktest toppades av Tomat F1 ’Kakao’, som därmed kvalade in direkt som en frönyhet 2018. ’Kakao’ är en riktig Impectafavorit med sin djupt brunröda, mustiga färg och fylliga smak. Väldigt vacker i genomskärning med ett fast, ljust fruktkött och tunt skal. ’Kakao’ ger tidiga, 6–7 cm stora tomater i mängder på sina kompakta klasar. Plantan kan bli hela två meter hög så den behöver bindas upp och få lite stöd. Har du inte plats för en så stor tomatsort finns mängder av goda alternativ. Varför inte odla några olika sorter och ordna din egen smaktävling i sommar?

2018-02-25

Mumsig marktäckare

Vill du lägga mindre tid på att rensa ogräs så ska du skaffa dig en bra marktäckare. Vill du dessutom kunna äta av din grönskande rabatt, ja då är sköldsyra ’Silver Leaf’ ett utmärkt val. Växten bjuder på ett härligt ljusgrönt bladverk som skiftar en aning i silver. I juni–juli ska du passa på att gå förbi och nypa några silverstänkta blad till din sommarsallad. De ger en frisk syrlighet och fin balans till dina peppriga rädisor och söta sockerärtor samtidigt som de piggar upp den gröna smaken av sallatsblad. Du behöver inte vara speciellt skicklig i köket för att uppskatta den. Piffa frukostmackan med några blad som topping på ett par saftiga solmogna tomater. Som grädde på moset är ’Silver Leaf’ ekologisk. Sugen? Dags att så.

2018-02-18

Het nyhet

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK