Päron | Buskar och Träd | Pyrus communis |
Päron i gruppen Fröer / Buskar och träd / Blommande buskar och träd hos Impecta Fröhandel (4303)
Päron
Päron
Päron

Päron

Pyrus communis

Benämns även som:

Förvildad, småfruktig form. Glansiga blad, renvita blommor med röda ståndare. Odlas som buske eller träd, gärna på naturtomt.

Odling från frö:

Stratifieras åtta veckor enligt separat anvisning i katalog och på impecta.se (länk). Sås i krukor som placeras utomhus i skuggigt läge. Planteringsjord blandas 50/50 med finkornigt grus eller perlit. Täck fröerna med ett tunt lager sand eller perlit. Kan även sås utomhus på hösten i krukor eller på friland avsett endast för uppdrivning.
Art. Nr:
4303
Lagerstatus:
Pris:
40 kr
Portionsmängd: 30 frö
Växtläge: sol
Höjd: 600 cm
Färg: Vit
Såtid: feb-april/okt-nov
Grotid: 1-12 mån
Blomtid/Skördetid: april-maj
Årighet: Flerårig
Växtzon: 4
Engelskt namn: Common Pear

Stratifiering av fröer

Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten. Därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen. Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen. Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka. Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering. Då blir vintern en naturlig stratiferingsperiod.

Kulturarvsväxter - 3 för 2

Odlarnas favoriter

Andra kunder köpte även

Impecta tipsar

Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK