Humlebok | Buskar och Träd | Ostrya carpinifolia |
Humlebok i gruppen Bladväxter hos Impecta Fröhandel (4167)
Humlebok
Humlebok

Humlebok

Ostrya carpinifolia

Benämns även som:

Sydöstra Europa, Mindre Asien. Ovanligt prydnadsträd med rödaktig och extremt hård ved. Äggformade, tätnerviga blad. Dekorativa nötfrukter, vilka är omgivna av ett hölje, som nästan helt liknar humlekottar.

Odling från frö:

Stratifieras tre månader enligt separat anvisning i katalog eller på impecta.se (länk). Sås i krukor som placeras utomhus i skuggigt läge. Planteringsjord blandas 50/50 med finkornigt grus eller perlit. Täck fröerna med ett tunt lager sand eller perlit. Kan även sås ute på hösten i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.
Art. Nr:
4167
Lagerstatus:
Pris:
31.50 kr
Portionsmängd: 60 frö
Växtläge: sol-halvskugga
Höjd: 1200 cm
Färg: Vit
Såtid: feb-april/okt-nov
Grotid: 6-24 mån
Blomtid/Skördetid: april-maj
Årighet: Flerårig
Växtzon: 5
Engelskt namn: Hop Hornbeam

Stratifiering av fröer

Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten. Därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen. Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen. Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka. Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering. Då blir vintern en naturlig stratiferingsperiod.

Fri frakt på alla fröer

Odlarnas favoriter

Ambraträd
Ambraträd
31.50 kr
Blåregn
Flikhortensia
Ginkgo
Ginkgo
43.50 kr
Japansk Zelkova
Kejsarträd
Kejsarträd
31.50 kr
Kentuckykaffe
Lingon
Lingon
39.50 kr

Impecta tipsar

Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK