Odla under hela sommaren

Odla under hela sommaren

Hann du inte så i maj? Kommer du till sommarhuset efter midsommar och vill odla lite till lust och fägring? Här tipsar vi om växter som går att så och odla under hela sommaren, och en del till långt in på hösten.
Chilipeppar 'Vampire'

Blanda och ge

Om du har en gammal rabatt som behöver nytillskott, eller ett grönsaksland som legat i träda, är det bara att sätta igång att rensa bort ogräs. Kratta sedan till jorden, vattna grundligt och så de frön du önskar. Det finns inga regler som säger att blommor och grönsaker ska vara åtskilda, det är bara att låta fantasin och kreativiteten sprudla. En rad sallatsplantor av olika slag blir en vacker framkant på blomsterrabatten och i grönsakslandet samsas sockerärtor och vaxbönor med buskkrasse och kryddtagetes. De två sistnämnda går också att äta.

En skimrande rabatt där solen stannar längst

Så svartöga, sorten ’Susi White With Black Eye’ tillsammans med den vita gurkörten ’Bianca’ och ljuvligt rosa sommarmalvan ’Silver Cup’ och du har en romantisk liten rabatt som passar bäst där kvällssolens ljus får den att skimra.


Chilipeppar 'Vampire'

Förodla

Det går även att så i lådor och krukor för senare utplantering. Då kan fröna ligga i sin såjord och gro medan du rensar och förbereder växtplats. I sommarvärmen tar de snabbaste växterna bara 5–7 dagar att gro. Varför inte så i lådor med lock redan innan du reser, lätt att packa och du vinner tid. Tänk på att nysådda frön aldrig får torka ut. Ställ sådderna i skuggan, täck gärna med en bit fiberduk som skydd mot torka och objudna gäster.


Lättsam odling

Om ogräsrensningen känns övermäktig finns det ändå möjligheter att odla både blommor och ätbart. Stora krukor, lådor och pallkragar är enkla lösningar. Bara att fylla upp med jord av god kvalitet och sätta igång. Det finns fina och snabba sorter av squash. Ett par plantor ger frukter som räcker till många. Låt Nyzeeländsk spenat klättra mot ett stöd, både vacker och god, skörda blad allt eftersom den växer. Så sallat i en stor flat kruka. Blanda röda och gröna sorter och ställ den på bordet i trädgården. Bara att plocka några blad till frukostmackan eller den grillade biffen. Ett par krukor med basilika kan få göra sallaten sällskap. Även sockerärtor och vaxbönor går att odla i lite större krukor. Praktiskt om det finns mördarsniglar i närheten. Eller varför inte satsa på asiatiska blad?


Chilipeppar 'Vampire'

Gödsla och vattna

All odling behöver omsorg och lite kärlek. Så snart de små plantorna börjar få några blad är det dags att ge lite extra näring. Gräsklipp är toppen! Det förmultnar snabbt och blir perfekt gödsel till växterna. Dessutom hindrar gräsklippet ogräs och det håller fukten kvar i jorden. Nässelvatten är ett annat bra gödselförslag. Plocka nässlor och lägg i en tunna, fyll på med vatten. Låt stå några dagar men rör om då och då. När det börjar stinka är det dags att använda. Späd med vatten i kannan, det ska vara samma färg som svagt te. Om det inte finns nässlor i närheten kan man göra gödselvatten på hönsgödsel, samma procedur som med nässlorna. Det räcker att vattna med gödselvatten en gång i veckan helst i samband med regn eller vattning. Är vädret soligt och torrt måste alla växter vattnas. Bättre att vattna ordentligt men inte så ofta än att småskvätta dagligen. Sätt ut en regnmätare så är det lättare att se. 25-30 mm en gång i veckan är vad de flesta växter behöver.


Snabbväxande grönsaker (25–50 dagar till skörd)

 1. Rädisor
 2. Sallat
 3. Rucola
 4. Mizunakål
 5. Pak Choi
 6. Trädgårdsportlak
 7. Koriander
 8. Vaxbönor
 9. Sockerärtor
 10. Majrova
 11. Spenat
 12. Nyzeeländsk spenat
 13. Sommarsquash
 14. Dill
 15. Basilika

Snabbväxande blommor

 1. Krasse
 2. Gurkört
 3. Sommarvallmo
 4. Sommarmalva
 5. Blomman för dagen
 6. Svartöga
 7. Blomsterlin
 8. Snokört
 9. Broksporre
 10. Jungfrun i det gröna
 11. Kornvallmo
 12. Reseda
 13. Tagetes


Utvalt för Sommarsådd

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-07-08
Odla under hela sommaren

Hann du inte så i maj? Kommer du till sommarhuset efter midsommar och vill odla lite till lust och fägring? Här tipsar vi om växter som går att så och odla under hela sommaren, och en del till långt in på hösten.

Läs mer
Allt du behöver veta om att gödsla grönt

Det är lätt att förundras över växtkraften i vissa trädgårdar där stora kålhuvuden står i långa rader, squashen levererar till ett helt kvarter och blomsterprakten är bedövande. Hur gör man för att få till en sådan frodig lycka? Svaret är enkelt. Man gödslar och vattnar.

Läs mer
Odla grönsaker på friland

Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek, ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.

Läs mer
Trädgårdens flygande vänner

Visste du att nästan hälften av världens viktigaste matgrödor är beroende av pollinerare? Resten kan pollinera sig själva, eller som sädesslagen majs och ris, med hjälp av vinden. Så honungen är egentligen bara en bi-sak. Utan pollinerande insekter skulle vår mat vara både näringsfattig och tråkig.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst