Så odlar du svartöga

Så odlar du svartöga

Så odlar du Svartöga
Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Rankorna, som kan bli upp mot två meter långa, kan antingen få klänga längs snören, på en spaljé eller bara hänga fritt i en ampel. I början behöver den lite hjälp att klänga, men så snart den fått fäste kan den snabbt täcka stora ytor. Den är så frodig om den hamnar i god jord att den i flera tropiska miljöer har fått en varning för att vara alltför invasiv. Men hos oss är den harmlös eftersom våra vintrar tar kål på den.

Blommorna är trumpetformade och lysande orangea med ett mörkt svalg. De gör verkligen själ för det engelska namnet Black-eyed Susan. Nya sorter i andra färger dyker upp då och då. Som härligt laxrosa Svartöga 'African Sunset', snövita Svartöga 'Alba Oculata' eller den grönögda, milt vaniljgula Svartöga 'Aurea'.


De klargröna hjärt- eller pilspetsformade bladen täcker rankorna som lätt blir meterlånga. Blir den för yvig går den bra att klippa, lättare toppning av unga plantor ger fler blommor längre fram.

Svartöga är inte särskilt krävande. Trivs bäst i solen eller vandrande skugga. Men som de allra flesta växter kan stark södersol bakom glas bli för hett och då kan det vara bra att skugga med en tunn gardin eller liknande. Låt gärna fröna ligga i ljummet vatten ett dygn innan de sås i vanlig såjord. Skola om plantorna i planteringsjord av bra kvalité och låt dem växa till sig innan de slutplanteras. Glöm inte att avhärda de som ska växa ute, de tål ingen frost. Lite extra växtnäring under sommaren är bra, men inte för mycket, då blir det mera blad och mindre blommor.

Se alla fröer till svartöga här>>

Klättrande växter

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-03-06
Odla praktfulla solrosor

Solrosor är imponerande. Så ståtligt höga med enorma blommor som vänder sig mot solen. Ja, de vänder sig faktiskt bokstavligt mot solen och följer solljuset från morgon till kväll. Det kallas för heliotropism. Helios var solens gud och solrosens vetenskapliga namn Helianthus annuus betyder just sol (helios anthus-blomma) och annuus säger oss att den är ettårig.

Läs mer
Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Läs mer
Rara ärter och sköna bönor

Ärter och bönor tillhör den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve, N, ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna. När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat är växten och sallad är maträtter som ofta innehåller sallat. Ofta ser man att även sallat kallas sallad, kanske är det bara en tidsfråga innan t:et försvinner och sallad blir både växt och mat. Större delen av den sallat vi äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. Lac i det latinska namnet betyder mjölk och kommer av den mjölkvita växtsaften som kommer fram när plantan bryts.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst
Frönyheter 2019.