Så odlar du svartöga

Så odlar du svartöga

Så odlar du Svartöga
Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Rankorna, som kan bli upp mot två meter långa, kan antingen få klänga längs snören, på en spaljé eller bara hänga fritt i en ampel. I början behöver den lite hjälp att klänga, men så snart den fått fäste kan den snabbt täcka stora ytor. Den är så frodig om den hamnar i god jord att den i flera tropiska miljöer har fått en varning för att vara alltför invasiv. Men hos oss är den harmlös eftersom våra vintrar tar kål på den.

Blommorna är trumpetformade och lysande orangea med ett mörkt svalg. De gör verkligen själ för det engelska namnet Black-eyed Susan. Nya sorter i andra färger dyker upp då och då. Som härligt laxrosa Svartöga 'African Sunset', snövita Svartöga 'Alba Oculata' eller den grönögda, milt vaniljgula Svartöga 'Aurea'.


De klargröna hjärt- eller pilspetsformade bladen täcker rankorna som lätt blir meterlånga. Blir den för yvig går den bra att klippa, lättare toppning av unga plantor ger fler blommor längre fram.

Svartöga är inte särskilt krävande. Trivs bäst i solen eller vandrande skugga. Men som de allra flesta växter kan stark södersol bakom glas bli för hett och då kan det vara bra att skugga med en tunn gardin eller liknande. Låt gärna fröna ligga i ljummet vatten ett dygn innan de sås i vanlig såjord. Skola om plantorna i planteringsjord av bra kvalité och låt dem växa till sig innan de slutplanteras. Glöm inte att avhärda de som ska växa ute, de tål ingen frost. Lite extra växtnäring under sommaren är bra, men inte för mycket, då blir det mera blad och mindre blommor.

Se alla fröer till svarthöga här>>

Klättrande växter

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-03-06
Så här odlar du kål

De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Så odlar du svartöga

Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Läs mer
Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

    Facebook

Instagram    Instagram


Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in
Frönyheter 2019.