Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem

Odla squash och pumpa

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Så här odlas squash och pumpa?

  1. Squash och pumpa är olika sorter av samma växt.
  2. Squash och pumpa är mycket lätta att odla.
  3. Förodla squash och pumpa inomhus på våren.
  4. Odla squash och pumpa på friland eller i odlingslådor.
  5. Squash och pumpa ger stora skördar.

Squash har odlats i Amerika sedan urminnes tider. Fröer daterade 12 000 år tillbaka har hittats i grottor i Ecuador. Länge utgjorde squashen, tillsammans med bönor och majs, basföda i länderna i Centralamerika och i Mexiko. Namnet ’squash’ kommer från ett av de så kallade algonkinspråken som talas av urbefolkning i Amerika och Canada. Betydelsen av ordet ’squash’ är ’äts färsk’ eller ’äts rå’.

Pumpasläktet växer fram

När upptäcktsresande under 1500-talet kom tillbaka till Europa från den nya världen hade de med sig fröer från en grönsak som de förstått var både nyttig och rikgivande, nämligen squashen. Allteftersom den globalt blev mer och mer populär både i odling och matlagning ökade antalet arter och framförallt sorterna inom varje art. På olika platser i världen fick de olika namn och grupperades efter hur de växte, hur de såg ut, hur de användes samt efter lokala språk och dialekter. Någonstans längs vägen dök benämningen pumpa för vissa sorters squash upp. Namnet ’pumpa’ lär komma från grekiskans pepon, som betyder ’stor melon’ eller ’mogen’. Även på latin hittar vi pepo för ’melon’. Vid det här laget kan vi alltså tänka oss att sorter av squash som såg ut som meloner hade utvecklats och dessa fick namnet pumpa.

Ett stort och aningen stökigt släkte växte fram som fick det vetenskapliga namnet Cucurbita, pumpasläktet på svenska. Pumpasläktet ingår i den stora familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Intressant för oss i Sverige är att titta närmare på tre arter ur pumpasläktet som samlar de sorter vi odlar: Cucurbita maxima, Cucurbita pepo och Cucurbita moschata.

Vad är sommarsquash och vintersquash?

För att röra till det lite kallas pumpor och squash ofta antingen sommar- eller vintersquash. Benämningarna kan ses som en extra gruppering eller beskrivning som refererar till skörd och lagring. Sommarsquash skördas under sommaren och kan ätas färska eller tillagade. Skalet är relativt mjukt och lagring under längre tid är inte att rekommendera. Vintersquash skördas under sensommar och höst när ett kraftigt skal har mognat fram och köttet har torkat något, vilket gör att den kan lagras länge.


Hubbardpumpa 'Uchiki Kuri'


Vackra pumpor med härliga smaker

Arten Cucurbita maxima samlar olika sorters matpumpor som många också benämns som vintersquash. Tillnamnet maxima skvallrar om en viss storlek och mycket riktigt finns många sorter av rejält stora pumpor hos arten.

Matpumpor är vackra, fantasifulla och har ofta en söt, lite nötig och smörig smak på sitt fruktkött. Vita runda jättepumpan ’Snowman’ blir upp till 6 kg tung. Den är vacker som höstdekoration i trädgården och mycket god till pumpapaj. Jättepumpa ’Marina di Chioggia’ blir upp till 10 kg tung och har läckert grågrönt, alldeles knottrigt skal. Fruktköttet är lysande orange med delikat, fyllig smak. I Italien används ’Marina di Chioggia’, döpt efter en småbåtshamn söder om Venedig, flitigt i gnocchi, ravioli, lasagne och pajer. Bland Cucurbita Maxima-pumporna finns förstås också den riktiga bjässen, Mammutpumpa ’Atlantic Giant, en tävlingssort som innehar ett världsrekord på 800 kg.

Vintersquash, Cucurbita maxima, ’Uchiki Kuri’ får intensivt orangeröda, päronformade frukter på 1–3 kg som går att lagra riktigt länge. Rankorna ger mängder med päronformade frukter med nötaktig smak till soppor, pajer och för inläggning.

Färger, former och smakrikedom

Cucurbita pepo är den art inom pumpasläktet som bjuder på mest spridning bland sorterna vad gäller färger och former på frukten. Här finns squash, matpumpor och prydnadspumpor i mängder – naturen lider ingen brist på fantasi.

Squash är en fantastisk grönsak att odla; det är enkelt och skörden blir ofta överväldigande stor. En klassisk sort är Squash 'Tapir' med sina mörkgröna cylinderformade frukter vackert dekorerade med mintgröna strimmor. Busken kräver ingen större plats utan växer kompakt och frodigt. Frukterna äts färska i sallader, njuts på grillen eller får koka med i grytor och gratänger. En helt annan karaktär har läckra Musselsquash 'Custard White'. De crèmevita, plattrunda och mussellika frukterna innehåller ett krispigt, fruktkött med mild smak. Musselsquash är mycket lättodlad och utsökt i sallader, på grillen samt ugnsbakad.

Bland Cucurbita pepo-artens matpumpor finns en spännande sort att väcka barnens lust att äta pumpa med, nämligen Spagettipumpa 'Vegetable Spaghetti'. Efter kokning trådar sig fruktköttet sig likt spagetti. Smaken på den vegetariska spagettin är mild och god till pastasåser av olika slag.

Prydnadspumporna är en värld för sig inom Cucurbita pepo-arten. Det ser nästan som i en saga när grönsakslandet plötsligt kryllar av små vackra pumpor i olika form och färg. Det finns fröpåsar med blandade sorter av prydnadspumpor i orange, grönt, vitt och randigt. De är runda, avlånga eller formade som päron, musslor och små knubbiga flaskor med böjda halsar. Skalen kan vara knottriga, mjukt taggiga, släta eller vågiga. Vill du engagera barnen i odling är prydnadspumpor strålande att börja med.


Myskpumpa 'Futtsu Black Early'

Upptäck butternut- och myskpumpor!

Cucurbita moschata är en spännande art inom pumpasläktet vars sorter inte odlas i lika stor utsträckning hos oss som man gör i exempelvis USA. Hos arten hittar vi myskpumpor och butternutpumpor, även kallade butternutsquash, som är självklara ingredienser i det amerikanska köket. Jordnötsformade myskpumpa 'Waltham Butternut', är en kulturarvssort med fast och tålig kvalitet på fruktköttet. Den söta smaken passar utmärkt för ugnsbakning samt i pajer, bröd och desserter. Myskpumpa 'Futtsu Black Early' är lika dekorativ som god. Frukterna är plattrunda och mognar från mörkgrönt, nästan svart till ljust gråbrun. Fruktköttet har en nötig, tilltalande smak för soppor, pajer och gratänger.

Squash, zucchini eller courgette?

Squash är det amerikanska och ursprungliga namnet på grönsaken som i Italien fick namnet zucchini och i Frankrike heter den courgette. I Sverige använder vi i huvudsak benämningen squash, men zucchini hörs mer och mer. I England används såväl squash som zucchini och courgette. De tre namnet är alltså både spridda och används parallellt och syftar på en och samma grönsak.

Så här odlar du squash och pumpa

Squash och pumpa är lätta och roliga att odla. Som för alla frösådder är det viktigt att läsa på påsen och följa instruktionerna för varje enskild sort, men det finns några enkla råd att ha med sig vid odling av pumpa och squash.


SÅDD AV SQUASH OCH PUMPA

Liksom sina släktingar gurkorna önskar squash och pumpa värme, minst 15 grader, i jorden för att gro. Förså inomhus i genomfuktad planteringsjord några veckor innan jorden utomhus är varm nog att hysa de unga plantorna. Ställ gärna krukorna eller tråget med de nysådda fröerna på en värmematta. Då gror de snabbt och säkert och får en härlig start i livet. Täck sådden med genomskinlig plast med lufthål och vattna jorden med sprejflaska när luften innanför plasten verkar torr.

Direktsådd på friland går bra i de södra delarna av landet när jorden är uppvärmd, men det är värt att satsa på förkultivering även där.

När de små groddplantorna har fyra blad, utöver de två små hjärtbladen som bildats först, planteras de om i varsin lite större kruka med bra planteringsjord.


UTPLANTERING AV SQUASH OCH PUMPA

Plantera ut sådderna på friland eller i upphöjda bäddar när frostrisken är helt över och jorden har värmts upp ordentligt. Låt plantorna vänja sig vid utomhuslivet några dagar innan det sätts i jorden. Sätt ut krukorna i skyddat, skuggigt läge en stund på dagen. Förläng stunden för varje dag och sätt även krukorna i solen efter några dagar.

På sin slutgiltiga växtplats önskar squash och pumpa näringsrik, lucker jord. Täck gärna marken runt plantorna med gräsklipp, halm eller löv för att hålla kvar fukten, hindrar ogräs att sprida sig och för att hålla frukterna rena från jord.

OBS! När plantor av squash och pumpa sätts i jorden är det viktigt att de hamnar på samma djup på friland som den stått på i krukan. Om stjälken hamnar ner i den fuktiga, mörka jorden är det stor risk att den ruttnar.


SKÖTSEL AV SQUASH OCH PUMPA

När dina squash- och pumpaplantor fått fart på tillväxten går det undan. Vattna vid torka. Gödsla under säsongen men undvik för mycket kväve – då är det risk att blad och stjälkar tar över tillväxten på bekostnad av blomningen.

Njut av pumpor och squash hela säsongen

Det är roligt att odla grönsaker som ger snabba resultat. Squash och pumpa gror snabbt, växer snabbt, blommar intensivt och producerar mängder med frukter. Eftersom skörden blir så rik kan några blommor gärna offras för en riktig delikatess i köket. Plocka de stora, orangegula blommorna och fritera som en annorlunda och mycket god sommarförrätt.

Läs också: Guide till förkultivering inomhus

Fröer till pumpa
Fröer till squash

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (3934)
2024-04-16
Bra priser fina fröer
- Pia A
2024-04-16
Mycket nöjd med växter och fröna jag har köpt. 
- Ruzzie M
2024-04-16
Kul sorter, pålitlig grobarhet och snabba leveranser - vad mer kan man begära? Lite billigare fröpåsar kanske.
- Anne S
2024-04-16
Brett sortiment  ,  kvalitet  enkelt att beställa  . Jag är väldigt nöjd med er  ,  förtroende för er . Hälsningar  Anders Karlsson  Tidaholm 
- Anders K
2024-04-16
För mig har det fungerat bra
- Marianne S
2024-04-16
Det negativa är att jätteverbenan inte grodde iår heller. Mailade er  i början av året för att kolla om ev köldperiod behövdes, eftersom det inte stod någonting på påsen. Fick till svar att det ej behövdes.Följde  alla instuktionen om sådd, placering för grodd mm. Men inte ett frö har grott. Informationen på fröpåsarnas baksida är mycket bra. Betydligt bättre än andra fröfirmors.
- Margareth J
2024-04-16
Jättebra utbud och snabbt leverans. 
- Louise S
2024-04-16
Pålitliga och bra kundservice.
- Anna J
2024-04-16
Mycket bra sortiment och snabb leverans när  vi nått rätt säsong . 
- Eva T
2024-04-16
Tillgången till Impecta-fröer är en värdefull tillgång vi gärna använder! Just har vi fullt med nyvaknade småplantor i väntan på utpanteringar.
- Bernth E
2024-04-16
Bra sortiment och bra priser samt mycket att välja bland, speciellt när det gäller fröer. Trevligt med div. rabatter emellanåt. Dessutom enkelt att handla.
- Asta
2024-04-16
Bra fröer, stort urval men lite dyrt
- Eva P
2024-04-16
Jag har alltid fått det jag vill ha och dessutom har jag fått bra ideer till mina små planteringar... de får bara plats      på ett litet bord, men ack så roligt! Florence
- Florence W
2024-04-16
2:a året med växthus och är så glad för fröer med kvalité.  Nybörjare som har blivit rekommenderad impecta med bra resultat 
- Pia J
2024-04-16
Pålitliga och snabba leveranser.
- Sofia B
2024-04-16
Mycket bra grejer att välja på. Snabb leverans. 
- Maria A
2024-04-16
Bra kvalitet/grobarhet på alla fröer. Snabba leveranser.
- Eva E
2024-04-16
Väldigt bra
- Stella P
2024-04-16
Jsg har köpt fröer från impecta under flera år. Odlat allt ifrån sallad gurka och tomater till gurka och melon, samt aöla olika blommor ... så roligt att följa processen från frö till planta som man sen skördar. 
- Siv C
2024-04-16
Väldigt bra groddbarhet. 
- Marita H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se