Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt
I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Så planerar du blomsterrabatten

  1. Skapa teman för dina rabatter om du har svårt att komma igång.
  2. Små blommor kan blandas i fler färger än stora blommor utan att det bli rörigt.
  3. Likadan form på blommorna skapar harmoni.
  4. Kontrastfärger och -former skapar liv och spänning i rabatten.
  5. Bladens färg och form är också viktiga vid planering av rabatten.

När vi planerar för vilka blommor som ska odlas i rabatterna är det bra att ha en idé om vad vi vill skapa på den plats vi har till förfogande. Att sitta en vinterkväll och klura, skissa och börja skriva ner vilka sorter som ska komma i jorden nästa säsong är en stor del av nöjet med odling. Här kommer några tips att ha med dig när du planerar dina rabatter.


Blomsterblandning

Skapa ett tema

Ett gott råd för dig som vill planera och skissa upp dina rabatter, men har svårt att komma igång, är att skapa ett eller flera teman. Det kan exempelvis vara ”Romantiska rabatten”, ”Blålila hörnan”, ”Skymningspromenaden”, ”Glamour”, "Guldgul glädje" eller ”Surrande fägring” – endast fantasin sätter gränser. Inom varje tema odlar du blommor som håller sig till temat. I ”Romantiska rabatten” går färgerna i pastell och blommorna är skira och trolska. I ”Surrande fägring” är det pollen- och nektarfyllda blommor som tar plats. ”Skymningspromenaden” går i lysande vitt, silver och citrongult medan ”Glamour” svävar ut i en praktfull kaskad av färger. På det här viset skapar du en ram att hålla dig innanför – när du blir mer van vid att planera dina blomsterrabatter kan ramarna suddas ut mer och mer.


Tänk på storleken på blomman

Ängens blommor är en salig och vacker blandning av färger men känns ändå inte stökig. Orange, gult, rosa, blått, lila och vitt samsas i total harmoni. Om vi lägger märke till en sak till, förutom färgen på ängens blommor, så kan vi lära oss något för våra egna odlingar – blommorna på ängen är små och ofta ganska oansenliga. Med små, skira blommor kan vi blanda färger mycket mer än med stora blommor och ändå uppleva att rabatten är harmonisk. Sorter som har praktfulla, maffiga blommor kommer bäst till sin rätt i grupper om samma färg eller nyanser inom samma färgskala. Ett exempel är läckra Rosenskära ’Double Click Cranberries’ jämfört med en färgblandning av luktärter, som ’Royal’, eller blåklint, som ’Dwarf Pouce’. Den stora, heldubbla vinröda rosenskäran gör sig bäst i en grupp om många i samma färg medan de skira luktärterna och små blåklinten samsas fint i en blandning av vitt, rosa, lila, rött och vinrött. Se samtidigt på Rosenskära ’Early Summer’, som är en ljuvlig färgblandning av stora, graciösa rosenskäror – där finns lugnet och harmonin fast större blommor blandas eftersom de är skira och håller sig inom samma färgskala.


Formen på blomman

Naturens aldrig sinande fantasi när det gäller att designa blommor för att locka pollinerande insekter gör att det finns blommor i alla tänkbara former: runda, spretiga, bolliga eller formade som trumpeter, klockor, spiror eller varför inte som gapet på ett lejon. När vi planerar rabatten är det bra att tänka på att lika former på blommorna skapar harmoni medan många olika former kan upplevas som rörigt och svårt att vila blicken i. Liksom för färgerna påverkar också storleken på blomman hur många former som kan blandas innan det känns rörigt. Om vi återgår till ängen så växer där blommor med många olika former för att med olika knep locka bin, humlor och fjärilar. Hade blommorna varit stora skulle helhetsintrycket bli mer disharmoniskt.


Blommornas färg och form

Lek med kontraster

När vi har klart för oss hur storleken och formen på blomman har betydelse för intrycket av en rabatt kan vi börja leka med kontraster på vissa ställen. Tänk dig att gå förbi en rabatt där en grupp Pionvallmo 'Black Dragon' vajar för vinden. ’Black Dragon’ har en stor dubbel blomma i mörkt violett. Mitt i denna läckra harmoni sticker några citrongula blommor av jättevädd upp. Dessa enstaka uppstickare skapar inte röra utan utgör i stället en spännande kontrast som lyfter båda sorterna – betraktaren ser plötsligt ännu tydligare hur vacker gruppen av pionvallmo är och jättevädden blir ett intressant utropstecken. Ett annat exempel är en grupp midnattsblå stäppsalvia ’New Dimension Blue’ där några guldgula Praktröllika 'Cloth of Gold' sticker upp – ett blickfång som ingen skulle missa.


Lek med massverkan

För den som har gott om plats och kan gå från rabattformatet till att odla ett litet fält av blommor är det kul att skapa massverkan genom att odla riktigt många av samma sort i olika färger. När hela idén är att skapa en känsla av mängd kan även lite större blommor blandas i olika färg på en stor yta. En klassisk massverkan ser vi när zinnia i gult, rosa, orange, vitt och rött breder ut sig över ett fält. Med en så kallad vävarväxt, exempelvis ett vajande prydnadsgräs, insprängt bland zinniorna vävs hela härligheten ihop på ett mjukt och vackert sätt.


Glöm inte färgen och formen på…

Intrycket av en rabatt skapas av mer än blommande blommor.

… blad

Blad har en viktig funktion i en rabatt. De både lyfter sin egen blomma och väver samman växter som står bredvid varandra. De kan dessutom helt ersätta en blomma genom att själv bjuda på läcker färg eller form. Röd sommarcypress bladverk är först ljusgrönt men övergår till varmt rödgrönt och odlas för att ge härlig färg och mjuk form till rabatten. Silverklint ’Magic Silver’ är en silverglänsande bladväxt, mycket effektfull tillsammans med färgglada blommor. Palettblad i rosa nyanser skapar ett böljande mellanskikt i rabatten samtidigt som de färgade bladen ersätter en vacker blomma.

… frökapslar

Det är lätt att glömma hur estetiska frökapslar är. Vallmo, Spanska Jungfrun 'Lovey-Dovey' och Spånadslin är exempel på sorter som bidrar både med sina blommor och med vackra förkapslar som blir en del av rabattens färg och form. Om frökapslarna får stå kvar hela vintern blir de läckert isglaserade när kylan slår till.


Planera och reflektera

Det är en rolig och inspirerande syssla att planera blomsterrabatterna och det blir lättare med en grundidé om hur vi ska tänka kring färger och former. Finns det en plan som sedan förverkligas blir det dessutom naturligt att reflektera när blomningen väl är igång. Blev det som jag hade tänkt mig? Funkade mina teman? Vill jag ha mer eller mindre av något till nästa säsong. På så vi utvecklar du en djupare känsla för hur din egen lilla värld av blommor ska se ut.

Läs också: Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Skapa sommarens blomsterteman
Fröer till perenner

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-11-13
Odling − för hälsa och glädje

När vi petar ner ett litet frö i fuktig jord låter vi ett alldeles enastående kretslopp snurra vidare. I fröet finns grodden som bär på anlag till rot och skott och de första små hjärtbladen till nästa växt. Denna lilla med helt avgörande del av odlingen räcker egentligen för att förstå varför vi mår så bra av att bruka jorden - det ger oss en känsla av sammanhang; att vara en del i ett naturligt kretslopp.

Läs mer
Blommornas färg och form − planera din blomsterrabatt

I vår egen lilla värld av blommor är det roligt att ta ut svängarna och odla alla tänkbara färger och former. Precis så ska det vara - odling handlar om glädje och kreativitet. Längs vägen kan vi behöva tänka till kring hur blommornas färger och former samspelar i rabatten för att de olika sorterna ska komma bäst till sin rätt.

Läs mer
Fem tips för odling inomhus

Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Läs mer
Odla squash och pumpa − och förstå skillnaden mellan dem

Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst