Trädgårdens snittblommor och buketter
Trädgårdens snittblommor och buketter
En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

Odla egna buketter

  1. Plocka minibuketter från tidig vår till sen höst.
  2. Odla rikblommande sommarblommor.
  3. Plocka vackra perenner.
  4. Fyll ut buketter med vackra blad.
  5. Använd torkade blommor och frökapslar.

Små buketter för årstiden

Att plocka in lite av naturen så många månader om året som möjligt är en trevlig syssla. För årstidsbuketter räcker det med små vaser, ett vackert glas eller en liten flaska. Ta en runda i trädgården, täppan eller på kolonin och plocka enstaka blommor eller kvistar av det som blommar eller slår ut just nu. Det kan vara någon pärlhyacint eller scilla tidigt på våren, en tulpan tillsammans med en björkkvist, vårens första akleja tillsammans med förgätmigej, en liten äppelkvist i blom eller några strån gräslök med sina vackra lila bollar.

Buketter för årstiden är vackra från tidig vår ända tills vintern tar sitt grepp om trädgården. Under senhösten kan du plocka torra stjälkar med vackra fröställningar, gulnande prydnadsgräs eller roskvistar med eldröda nypon och förstås en och annan fantastisk senblommare som ringblomma, aster, zinnia, jätteverbena och rosenskära.


Odla fång av blomster

Under den mest intensiva blomningssäsongen är det lycka att kunna plocka in hela fång med blommor i lite större vaser och krus. Det är också dekorativt att låta buketter stå ute på terrassen, vid entrén eller på ett litet bord i trädgården. Låt oss se vad du kan odla för att bli din egen blomsterleverantör.


Ljuvlig doftande bukett

Ljuvliga, doftande buketter. Ju mer du plockar desto mer blommar luktärten.


Sommarblommor för buketter

Bland ettåriga blommor finns en rikedom av lättodlade blomster för sommarens färgsprakande buketter. Många sorter börjar blomma tidigt och de blommar både länge och rikligt – det finns alltså blommor så det räcker både för fägringen ute i trädgården och inne i vasen. Rensa plantorna från vissna blommor efterhand så fortsätter nya knoppar bildas i jämn takt.

Sommarblommor kan odlas för sig i en stor grupp eller i rabatt i samplanering med andra sorter av både ettåriga och perenna växter. De kan också odlas som dekoration i grönsakslandet, i odlingslådor och i krukor. Läs om hur du sköter om dina sommarblommor på Jordnära i Gör så att blommorna blommar.

Varför blommar sommarblommor extra intensivt?

Ettåriga blommande växter, även kallade sommarblommor eller annueller, går igenom hela sin livscykel på en säsong. Fröerna gror, plantan växer upp, den blommar och sätter nya fröer för att sedan vissna ner helt och dö före vintern. I och med att sommarblomman bara har en säsong på sig för fortplantning ser den till att blomma länge, mycket och med lysande färger så att pollinerande insekter inte ska kunna missa målet.


88381 Zinnia elegans Queeny Lime Orange

Zinnia ’Queeny Lime Orange’ är effektfull I rabatt och bukett.


Färska sommarbuketter

Färgsprakande, tåliga och lättodlade sommarblommor för färska buketter är blåklint, ringblomma, lejongap, sommaraster, ringkrage, clarkia, sommarmalva, borstnejlika, solros, luktärt, zinnia, rosenskära, praktvädd, jungfrun i det gröna, daggsalvia och sommarrudbeckia.


Torkade buketter

Många sommarblommor är fina att torka för längre hållbarhet. Du kan arrangera helt torra buketter eller blanda torkat och färskt. Plocka de blommor som ska torkas en torr dag och rensa bort bladen – det är blomman eller frökapseln och stjälken som blir snyggast torkade. Häng blommorna uppochner på en torr plats och låt dem torka. Sorter med små blommor kan torkas direkt i en vas utan vatten.

Lämpliga sommarblommor att torka är praktvädd, romersk riddarsporre, blomstermorot, daggsalvia, axcelosia, roseneternell och gul stjärneternell.

Dekorativa torkade frökapslar får vallmo, sommarlejonöra, bärnstensvippa, jungfrun i det gröna, spånadslin och spanska jungfrun.

Ettåriga prydnadsgräs och prydnadshirs är vackra både i färska, torkade eller blandade buketter.


The Pearl

Vitpytta ’The Pearl’ är fin i såväl färska som torkade buketter.


Perenner för blombuketten

Bland perenna växter finns både blommor och blad som är fina att sätta i vas. Perenner har oftast inte lika överdådig blomning som sommarblommor så du vill kanske plocka lite mer försiktigt av dem. Enstaka perenner kan få ingå en bukett med sommarblommor eller så kan buketter med bara perenner få vara lite mer sparsamma och eleganta i stilen. Vill du inte plocka alls av blommor på vissa perenna växter, för att du önskar ha kvar fägringen i trädgården, kan du knipsa några stjälkar med bara blad att ha som utfyllnad i en bukett.


Vackra perenna blad till buketten

Jättedaggkåpa, alunrot, ramslök, akleja, läkesilverax, daggsalvia och aklejruta har alla dekorativa blad som fyller ut och ger buketterna olika karaktär. Perenna prydnadsgräs är eleganta att blanda i ett fång med blommor.


Perenna blommor i vas

Precis som bland sommarblommorna finns det hos perennerna blommor både för färska och torkade arrangemang.

Till en färsk perennabukett kan du plocka röllika, vitpytta, koreansk anisisop, jättedaggkåpa, prästkrage, jätteverbena, pärleternell, akleja, midsommaraster, stjärnflocka, astilbe, gräsfibbla, borstnejlika, solhattar, dahlia, martorn, kokardblomster, brudslöja, höstvädd, rosenkrage och fingerborgshatt.

Till att torka är det snyggt med pärleternell, röllika, stjärnflocka, gräsfibbla, rosentistel, pampasgräs, blå bolltistel, brudslöja, lavendel och silverrisp.


Så här håller snittblommorna bäst

  1. Plocka gärna blommorna på morgonen när plantan är sval och spänstig efter nattens svalka och fukt.
  2. Använd vass kniv eller sekatör när du snittar – en sax kan pressa ihop stjälken så att vattentillförseln upp till blomman blir sämre.
  3. Ställ blommorna i en ren vas med friskt vatten och se till så att inga eller så få blad som möjligt är under vatten.
  4. Byt vatten varannan dag och snitta om stjälkarna för längre hållbarhet.

Bukett

Odla egna buketter i stort och smått

Blomsterarrangemang från trädgårdens, täppans eller balkongens odlingar behöver inte vara stora eller överdådiga för att vi ska uppskatta dem. Bara känslan av att plocka själv och njuta av det vi odlat räcker minst halva vägen. Anpassa vasen efter förutsättningarna i din trädgård. Finns bara enstaka blommor att plocka kan en smal, hög vas med en enda blomma i vara hur vackert som helst. Har du inga blommor som känns typiska för att plocka till bukett kan du prova med något lite annorlunda – kanske ett fint krus fullt med blommande oregano. Låt fantasin blomstra ikapp med trädgården och skapa buketter som är vackra och personliga just hemma hos dig.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-06-17
Sensommar i trädgården

När augusti öppnar sina portar går vi som odlar in i en magisk skördeperiod. Blommor, kryddväxter, grönsaker och frukter - belöningen för vår odlingsiver är stor. På vissa håll i trädgården kan växtkraften ha svämmat över alla bräddar och lämnat en oharmonisk och rörig känsla efter sig. Då är det läge för en uppfräschning av din sensommarträdgård.

Läs mer
Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Läs mer
Ta hand om dina odlingar

När sommaren står för dörren pågår en intensiv, livsbejakande aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna som du gjorde på friland först i maj så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Läs mer
Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup