Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Hur odlar jag prydnadsgräs?

Hur odlar jag prydnadsgräs?

Prydnadsgräs kan vara ståtligt resliga, mjukt böljande, sirligt prasslande och såväl vilda som tama i sin karisma. Genom att fröså prydnadsgräsen får du många plantor att pryda krukor och rabatter med. I samplantering kommer prydnadsgräsen väl överens med många av våra vackraste perenner.

5 tips för prydnadsgräs

  1. Så dina egna prydnadsgräs.
  2. Odla ettåriga prydnadsgräs i kruka och rabatt
  3. Odla perenna prydnadsgräs som solitärer eller i samplantering.
  4. Låt prydnadsgräsen stå kvar över vintern.
  5. Torka prydnadsgräs till buketter.

Vad är prydnadsgräs?

Prydnadsgräs är ett samlingsnamn som talar sitt tydliga språk – här förenas gräs som odlas för sitt dekorativa värdes skull. Vilka växtfamiljer som räknas in bland prydnadsgräsen varierar, men tre familjer som brukar inkluderas är gräs, Poaceae, halvgräs, Cyperaceae och tågväxter, Juncaceae. Den första, gräsfamiljen, kallas på engelska för ’True grass’, och det är prydnadsgräs inom den familjen vi kommer hålla oss till här.

Den brokiga gräsfamiljen, Poaceae, samlar över 600 växtsläkten och 9 000 arter runtom i världen. I Sverige växer 58 släkten och över 150 arter. Bland gräsen hittar du våra fyra sädesslag: havre, Avena sativa, vete, Triticum aestivum, råg, Secale cereale, och korn, Hordeum vulgare. Andra livsviktiga gräsarter är majs, Zea mays, och ris, Oryza sativa. Bland gräsen finns också många vilda arter, som vass, Phragmites australis, och timotej, Phleum pratense. I trädgården använder vi gräs dels i specialgjorda fröblandningar till gräsmattan dels som perenna prydnadsgräs i rabatt, som solitärer och i kruka.

Prydnadsgräs för våra sinnen

Prydnadsgräsen sticker bokstavligen ut i rabatt och krukarrangemang. Bland frodiga, gröna blad och kulörta blommor bryter strån i olika höjd och färg av och skapar spännande kontraster som kittlar våra sinnen. Strån som vajar för vinden är rogivande att vila blicken på, när vi passerar är det skönt att dra fingrarna genom en tuva och prasslande toner från vippor och ax är som ljuv musik för öronen.

Bland prydnadsgräsen finns såväl ettåringar som perenna arter.


Ettåriga prydnadsgräs

Ettåriga prydnadsgräs är mycket dekorativa i samplantering med sommarblommor i kruka eller som utfyllnad i blomsterrabatten. Gräsen kan utgöra basen i en kruka och stå kvar under vår, sommar och höst medan blommorna byts ut allteftersom de har haft sin storhetstid.


Hjärtformat italienskt darrgräs

Italienskt darrgräs, Briza maxima, är ett bedårande vackert gräs med platta hjärtformade ax som dinglar på tunna ca 60 cm höga stjälkar. Vid minsta lilla vindpust darrar de små axen till. Odla gärna i krukor på altan och terrass tillsammans med sommarblommor. Italienskt darrgräs är fint som snitt i såväl färska som torkade blomsterarrangemang.


Hjärtformat italienskt darrgräs

Hirs för överlevnad och prydnad

Hirs är ett livsviktigt sädesslag för både människor och djur i Afrika och Asien. Hirsfröna, som sitter i upprätta ax eller kolvar, används i gröt, bröd och matlagning samt i djurfoder. Bland hirsen finns några arter som även odlas för sitt prydnadsvärde.

Vanlig hirs, Panicum miliaceum, kallas också vipphirs för sina sirligt hängande gröna ax som vippar i vinden. När axen mognar övergår de i mörkviolett. Vanlig hirs är ett ståtligt gräs, ca 140 cm högt, med breda gröna blad som passar bäst som centrum- eller bakgrundsväxt i rabatten eller i ensamt majestät. Vipporna är fina till snitt.

Pärlhirs, Cenchrus americanus, finns i olika sorter med gröna, röda eller kopparfärgade strån, i höjder som varierar från 50 till 150 cm. Under sensommar och höst bildas vackra purpurröda och bruna kolvar. Pärlhirs är vackert att odla i kruka eller för att skapa höjd i sommarblomsrabatten.

Prydnadshirs, Setaria italica v. longiseta, har gröna, breda strån och dekorativa, långa kolvar som svajar på en höjd av ca 80 cm. På engelska kallas prydnadshirs också för rävsvanshirs, vilket refererar till att kolvarna ser ut som guppande rävsvansar. Prydnadshirs är vackert i såväl färska som torkade buketter. För fågelägare känns de igen som torkade hirskolvar som brukar uppskattas mycket av småfåglar.


86185 Panicum virgatum 'Fontaine'

Jungfruhirs, Panicum virgatum, är ett sirligt prydnadsgräs med graciösa plymer som vajar i kaskader över det ljusgröna bladverket. Höjden varierar mellan 60 och 100 cm beroende på sort. Jungfruhirs är vackert i kruka och rabatt, som solitär eller i samplanteringar. Passar även utmärkt till snitt. Jungfruhirs kan övervintra men odlas med fördel som ettåring.


Teff – världens minsta sädesslag

Teff, Eragrostis tef, är ett mycket gammalt sädesslag, med ursprung i Etiopen, och världens minsta sett till axens storlek. Teff är en av de första grödorna som togs i odling, redan 4 000 f.Kr. De pyttesmå axen sitter på löst sammansatta, glansiga, silvergröna vippor som vaggar rofyllt i vinden. Teff kallas också för kärleksgräs. Släktnamnet Eragrostis är en sammansättning av grekiskans eros, som betyder ’kärlek’, och agrostis, som betyder ’gräs’. Teff blir ca 70 cm högt och är mycket dekorativt i rabatten samt i färska och torkade i buketter.


Ulliga harsvansar

Harsvans, Lagurus ovatus, är precis så sött som det låter. Vipporna ser ut som små, ulliga, gulgröna harsvansar. Odlas i rabatt eller kruka och skördas på hösten för att torka till vackra blomsterarrangemang. Harsvans finns i höjder från 15 till ca 40 cm.


En fontän av svansfjädergräs

Svansfjädergräs, Nassella tenuissima, växer upprätt, ca 50 cm, med smala, gröna blad och silkiga, gröna vippor som övergår i gyllengult. Svansfjädergräs är mycket vackert att odla i krukor och urnor där de täta tuvorna flödar ut över kanterna likt en fontän.


Odla ettåriga prydnadsgräs från frö

Många av de ettåriga prydnadsgräsen förkultiveras inomhus under vårvinter eller vår. Var därför ute i god tid efter nyåret och botanisera bland olika sorters fröer. Genom förkultiveringen hinner du driva upp små gräsplantor som har kommit en bit på väg och blivit stabila när du planterar ut dem i rabatt eller krukor. En del går även att så direkt på friland när jorden är uppvärmd. Följ odlingsanvisningarna på fröpåsen till varje enskild sort.

Torka prydnadsgräs till buketter

Det är enkelt att torka prydnadsgräs för att bevara till höstens blomsterarrangemang. Låt helt enkelt stråna stå i vas utan vatten så torkar de på plats. Det behövs inga stora buketter för att gräs i vas ska vara dekorativt. Några strån i en vacker flaska eller smal vas räcker långt. Torkade grässtrån är också vackra att blanda i en färsk blomsterbukett.

Perenna prydnadsgräs

Bland de perenna prydnadsgräsen finns allt från låga, marktäckande arter till riktig pampiga exemplar som kräver sin plats. De höga gräsen är utmärkta vindskydd som mjukt silar vinden genom stråna.


Vaniljdoftande vårbrodd

Vårbrodd, Anthoxanthum odoratum, växer vilt i hela landet i hagar, på öppna ängar och i gles skog där solen lyser in ordentligt. Vårbrodd växer i täta, friskt gröna, prydliga tuvor, ca 30 cm höga. Stråna både doftar och smakar vanilj och kan användas som smaksättare till likör eller kryddning av mat. Vårbrodd är mycket vackert i perennrabatten där de binder ihop planteringen på ett harmoniskt sätt.


Stort moskitgräs

Stort moskitgräs, Bouteloua curtipendula, är ett spännande och mycket dekorativt gräs som blommar med små röda, charmiga hängen. Ett utmärkt gräs som blickfång i perennrabatten där de röda hängena svävar omkring. Stort Moskitgräs blir ca 80 cm högt.


2090 Cortaderia selloana 'White Feather'

Ståtliga pampasgräs

Pampasgräset, Cortaderia selloana, har fått sitt namn efter La Pampa, ett vidsträckt slättland i sydöstra Sydamerika, där de stora gräsen växer vilt och bland annat används som taktäckning. Ett pampasgräs kan bli över två meter högt. Stråna pryds av stora plymer i vitt eller rosaskimrande beroende på sort. Pampasgräs är ståtlig som solitär eller som strukturväxt i lite större planteringar. Den svenska vintern är tuff för pampasgräsen. Klipp inte ner plantan före vintern, dels därför att den är mycket vackert även då, dels för att rötterna skyddas från fukt och kyla när hela ruggen av gräs står kvar. Täck gärna marken runt plantan med granris, löv eller annat organiskt material.

Klipp ner prydnadsgräset på våren

De perenna prydnadsgräsen är dekorativa även på vintern. Ax, vippor och plymer vajar och prasslar visset i vinden och när frosten kommer täcks de av gnistrande iskristaller. Gräsen mår dessutom bäst av att stå orörda på vintern − det vissna gräset skyddar rötterna från fuktig kyla. Först när marken börjar torka upp på våren klipps gräsen ner till någon decimeter ovan mark.

Glänsande glansmiskantus

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, kallas också japanskt gräs efter sitt ursprung från Japan men även Kina. Det är ett mycket elegant prydnadsgräs, ca 150 cm högt, med blågröna blad med mer eller mindre silverfärgad mittnerv. Blomställningarna är stora och fjäderlika. Glansmiskantus passar fint som solitär, i samplanteringar med andra prydnadsgräs och med blommande perenner.


Höstvacker jättetåtel

Jättetåtel, Molinia arundinacea, är ett magnifikt prydnadsgräs med robust bas som övergår i sirliga, rofullt vajande vippor. Unga vippor är gröna men under hösten färgas de gyllenbruna samtidigt som bladen skimrar i guldgula nyanser. Torkade vippor håller länge. Jättetåtel blir ca 150 cm högt och kan gärna växa som bakgrundsväxt i perennrabatten eller som solitär.

Hur tätt ska prydnadsgräsen planteras?

Om du vill plantera många prydnadsgräs tillsammans, kanske olika sorter på olika höjd, är det bra att inte sätta dem för tätt. Gräsen behöver sin plats för att kunna svaja fritt för vinden och formas på bästa sätt. En tumregel är att prydnadsgräs som är 30–50 cm höga planteras med 30–50 cm från centrum till centrum på plantorna, och de som är 100–150 cm höga med motsvarande avstånd.

Tidigblommande vårälväxing

Vårälväxing, Sesleria heufleriana, blommar redan i mars med små blomax, som först är vita och senare svartvioletta. Tuvan blir ca 50 cm hög. De dekorativa stråna, som är gröna på ena sidan och blådaggiga på andra, behåller sin färg länge på hösten. Vårälväxing passar i rabatter med naturlig look.


Marktäckande blåsvingel

Blåsvingel, Festuca glauca, är ett läckert, lågt gräs som bildar stora, täta, blå tuvor. Ur tuvan sticker blåfärgade vippax upp. Blåsvingel behåller färgen hela vintern. Odla som kantväxt eller marktäckare i den soliga i perennrabatten.


Odla perenna prydnadsgräs från frö

De perenna prydnadsgräsen förkultiveras inomhus under vårvinter och tidig vår. De kan också sås utomhus i krukor under sensommar och höst för att driva upp plantor till nästa säsong. Följ odlingsanvisningarna på fröpåsen till varje enskild sort. Du kan läsa om sådd av perenner här: Så här försår du perenner.

Hur tåliga är de perenna prydnadsgräsen?

När du ska välja sorter av perenna prydnadsgräs till din trädgård är det viktigt att kontrollera var i landet de kan övervintra. Vissa är riktigt tåliga och kan odlas i hela landet. Var du än bor så underlättar du prydnadsgräsens övervintring genom att odla dem i jord som inte är för blöt. I en lucker, väldränerad jord rinner vatten undan så att gräsen inte står blött om fötterna. Härdigheten ökar också om gräsen planteras på en plats som är skyddad från alltför starka vindar.


Miljö 2019 0079

Skapa vackra rabatter med prydnadsgräs

De höga gräsen ger rabatten struktur och skapar höjd. När de vajar högt för vinden dras ögonen dit och blicken kan vila i de mjuka och böljande rörelserna. Som goda höga grannar i rabatten kan du välja dels eleganta perenner som blå bolltistel, höga solhattar, rysk martorn, praktröllika och fläckflockel. Ett mellanskikt kan bestå av stäppsalvia, röllika, alpmartorn, lägre rudbeckior, daggkåpa, alunrot, lite högre nävor och lavendel.

De lägre gräsen, såväl ettåriga som perenna, passar utmärkt som utfyllnadsväxter i perennrabatten där de med sitt mjuka växtsätt väver samman olika grupper i rabatten. Som goda grannar kan de ha lammöron, låga nävor och nejlikerot.

Prydnadsgräsen är mycket vackra att samplantera med varandra. Höga och lite lägre gräs som samsas i en rabatt, där vippor, ax och kolvar vajar för vinden, skapar en speciell atmosfär. Hit kan du söka dig under stora delar av året för att lyssna till prassel och sus i vinden och se prydnadsgräsens strån spela i solljuset.

Fröer till ettåriga prydnadsgräs

Fröer till fleråriga prydnadsgräs

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se