Älskade luktärt

Älskade luktärt

Klassisk väldoft i trendig sommardräkt. Så skulle man kunna beskriva årets nya luktärt ’Spencer Wiltshire Ripple’. Sorten bjuder på mängder av vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Rikblommande med en underbar doft. Luktärten blir ca 2,5 meter hög så den kräver en spaljé eller något annat att klättra på. Varför inte bygga ett växttorn av grenar. Eller slå ner några störar och dra klättertråd med den miljövänliga jutebindtråden. Luktärt kan försås inomhus nu för tidigare blomning eller direkt på friland när frostrisken är över. Blötlägg ärtorna ett dygn innan sådd och var försiktig med de känsliga rötterna vid omskolning till kruka eller rabatt. I övrigt är luktärten lättodlad. Doften behöver nog ingen närmare presentation, kanske du kan förnimma den bara genom att titta på bilden. Placera din luktärt där du gärna slår dig ner, så att du får njuta av den förföriska doften på nära håll.

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära »
Älskade luktärt
Lathyrus odoratus

LUKTÄRT 'Spencer Wiltshire Ripple'

Vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Enstaka enfärgade kan förekomma. Rikblommande och väldoftande.
Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-03-19
Bädda med blått

2018-05-20

Blå snokört är en av få växter med riktigt blå blommor. Den tillhör släktet Boraginaceae, strävbladiga, dit även blåeld och förgätmigej hör. Redan för 2000 år sedan beskrev den grekiske naturforskaren Dioskorides växten som bot mot ormbett, därav namnet Snokört. Den är mycket lättodlad och trivs på de flesta jordar. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd men inte senare än juni för att den ska hinna gå i blom. Blå Snokört räknas som ettårig men självsår sig gärna och kan lätt upplevas som perenn. De nektarstinna blommorna älskas av humlor och bin vilket gör den till en viktig dragväxt. Den blir uppemot 60 cm hög och väver gärna in sig bland andra växter vilket gör den till en utmärkt kompanjon till exempelvis rosor. Eller varför inte tillsammans med ringblommor som en lockande inramning till köksträdgården.

Läs mer om hur du skapar en inbjudande trädgård för surrande vänner »

Läs mer »
Ekologisk diamant

2018-05-13

I Västerås odlades fram till 1900-talets början så mycket gurka att staden än i dag kallas för gurkstaden. Västeråsgurkan var känd och populär i hela landet. Kanske mest för de goda inläggningar som gjordes i staden. Druvgurka, som denna typ av gurka egentligen heter, är lättodlad men vill ha det varmt, näringsrikt och vattnas regelbundet. Vill du ha en bra gurka för inläggning av cornichons (smågurkor) eller traditionell salt- eller ättikslagsinläggning, är vår ekologiska nyhet druvgurka F1 ’Diamant’ utmärkt här i vårt nordiska klimat. Det är en tidig sort som ger många gurkor på varje planta. Så den i soligt läge direkt på friland när jorden är 15 grader, eller i växthus om du har ett sådant. Partenokarp är den också, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras för att ge gurka. En riktig diamant, med andra ord.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Frisk och frodig

2018-05-06

Den milda fina smaken hos vår ekologiska mangold ’Lucullus’ balanserar någonstans mellan sparris och mild selleri. Det är en lättodlad och frodig bladgrönsak med vita, matiga stjälkar och krispigt gröna blad. Mangold är mycket användbar. Du kan skörda efterhand hela säsongen, från juli till september, och använda alla delar av växten. De späda bladen gör sig utmärkt färska i sallader medan de fullt utvuxna bladen är goda att tillaga som spenat. Stjälkarna används som sparris eller stjälkselleri. Mangold är för övrigt bland det nyttigaste du kan äta, läs gärna mer i vår lista över supermat där mangold finns på plats nummer tre. Så direkt på friland när jorden är uppvärmd och se fram emot en frisk och frodig sommar.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Sommardrottning

2018-04-29

En av våra favoritblommor är jätteverbena. Men även för inbitna odlare kan den vara lite väl tålamodsprövande, då den ska försås redan i januari och dessutom kan vara lite kinkig innan den gror. Ett bra alternativ för oss som gillar den stilen på blommor är praktvädden ’Salmon Queen’. Denna härliga ettåring passar perfekt som centrum- eller bakgrundsväxt, där den likt en sommardrottning får ståta med sina stora, täta blommor högt vajande över bladverket. ’Salmon Queen’ blir runt en meter hög och doftar ljuvligt i rabatt eller bukett. Möt en favorit bland årets frönyheter som bjuder på en finstämd palett av rosa nyanser, från mild pastell till djupt laxrosa.

Läs mer »
Guldfeber

2018-04-22

Hur du benämner denna gyllengula nyhet beror på vilket språk du hämtar din inspiration ifrån. Engelskan ger dig squash, italienskan zucchini och franskan courgette. En och samma växt som härstammar från pumpasläktet. Squash har odlats i Europa sedan 1500-talet och innan dess av urinvånarna i Nordamerika. Det är en vitaminrik fruktgrönsak som är mycket odlingsvärd. Vill du prova på att odla squash är vår ekologiska frönyhet ’Goldy’ en trevlig start. Snabbväxande och lättodlad. De välsmakande frukterna passar färska i en sallad, grillade, tillagade i ugn eller stekpanna. Även blommorna är ätbara. Får du smak för guldet kan vi rekommendera ricottafyllda, friterade squashblommor – en italiensk delikatess.

Läs mer »
En stark historia

2018-04-15

Trots tusenåriga anor är det en lite bortglömd kryddväxt här i Norden. Svartsenap, som används till de starkare senapssorterna, var betydligt vanligare i odling förr. Inom livsmedelsindustrin har den ofta ersatts av den mer lättskördade brunsenapen. Som många av de tusenåriga kryddorna har svartsenap även fungerat som medicinalväxt. Den rådde bot på reumatiska besvär och luftvägsinfektioner, sas det. Med några senapskorn i brudklänningen fick kvinnan makt i sitt äktenskap och strödde man de starka fröerna runt gården höll de onda krafter stången. Hur det än är med magin så krävs åtminstone inga trollkonster för att göra sin egen senap. De enklaste recepten tar bara minuter att få ihop av svartsenapsfrö, vatten, ättika och kanske lite socker. Vips har du en väldigt god senap att servera dina gäster. Så din svartsenap på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd, gärna bortåt 15 grader. Är du osäker så kan du använda dig av en jordtermometer . Se där, upplagt för lite extra krydda i tillvaron.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst