Älskade luktärt

Älskade luktärt

Klassisk väldoft i trendig sommardräkt. Så skulle man kunna beskriva årets nya luktärt ’Spencer Wiltshire Ripple’. Sorten bjuder på mängder av vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Rikblommande med en underbar doft. Luktärten blir ca 2,5 meter hög så den kräver en spaljé eller något annat att klättra på. Varför inte bygga ett växttorn av grenar. Eller slå ner några störar och dra klättertråd med den miljövänliga jutebindtråden. Luktärt kan försås inomhus nu för tidigare blomning eller direkt på friland när frostrisken är över. Blötlägg ärtorna ett dygn innan sådd och var försiktig med de känsliga rötterna vid omskolning till kruka eller rabatt. I övrigt är luktärten lättodlad. Doften behöver nog ingen närmare presentation, kanske du kan förnimma den bara genom att titta på bilden. Placera din luktärt där du gärna slår dig ner, så att du får njuta av den förföriska doften på nära håll.

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära »
Älskade luktärt
Lathyrus odoratus

LUKTÄRT 'Spencer Wiltshire Ripple'

Vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Enstaka enfärgade kan förekomma. Rikblommande och väldoftande.
Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-03-19
Magisk krydda

2017-08-13

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

Läs mer »
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Udda släkting

2017-07-02

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

Läs mer »
Ekogodis

2017-06-25

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

Läs mer »
Ätbar juvel

2017-06-04

Den här ettåringen lämnar ingen besviken. Indiankrasse ’Jewel of Africa’ utvecklar snabbt en härlig grönska och en kavalkad av blommor i olika färger. Både blommor och blad är ätliga. Blanda i salladen, dekorera bakverken, låt lemonaden blomma eller varför inte servera nypotatis på en bädd av vackra gröna blad toppat med några blommor. Indiankrasse är artens namn och den delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsätt. ’Jewel of Africa’ är en slingrande sort och den kan bilda över två meter långa rankor. Odla den i spaljé eller låt den breda ut sig som marktäckare. Snabbt fyller den odlingsytan och ger en lummig känsla. Kanske ska du låta klä in det där staketet som behöver lite färg i år med denna mångsidiga juvel?

Läs mer »
Ekologiskt kulturarv

2017-05-28

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på begreppen inom odling. Som att sallat är växten och att sallad är en maträtt, som ofta innehåller bland annat sallat. Om begreppen är krångliga så är odlingen desto enklare. Alla kan odla sallat och bara fantasin sätter gränserna för hur du odlar. En gammal skottkärra som inte längre används gör att bladen kommer upp från markytan och gör det svårare för sniglar att mumsa i sig de goda bladen. En kruka inomhus, på balkongen eller direkt i trädgårdslandet fungerar också. Huvudsallat ’Merveille des quatre saisons’ är en härlig nyhet som på svenska skulle kunna översättas till ”De fyra årstidernas underverk”. Och visst är det lite av ett under att vi från små frön på några veckor kan få mat på bordet. Denna vackra kulturarvssort från 1885 är även ekologisk. De löst bundna huvudena bjuder på blad som tonar från fräscht ljusgrönt till rött vid bladspetsarna. Vackra och nyttiga sallatsblad, perfekta till din sommarsallad.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst