Rädisbalja 'Münchner Bier'

Rädisbalja 'Münchner Bier'

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.
Udda släkting
Raphanus sativus (Rättika-gr.)

RÄDISBALJA 'Münchner Bier'

Speciell typ av rädisa, där endast fröbaljorna används, inte roten. Plantan översållas av långa baljor efter blom. De är milt kryddiga och mycket mjälla, används råa, wokade eller i sopprätter. Lättodlad, snabbväxande.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-07-02
En doftande historia

2017-09-17

Balsamblad är en historisk växt som vi främst odlar för den angenäma doften. Många torkar bladen och lägger i små doftpåsar i badrum, garderober och linneskåp. Den sägs även jaga bort mal. Förr plockade kvinnor balsamblad till en så kallad kyrkkvast, en väldoftande bukett som troligen hjälpte kyrkobesökaren att hålla sig vaken under den långa predikan samtidigt som den dämpade mindre angenäma dofter från omgivningen. Buketten lades i psalmboken efter kyrkobesöket och fick då smeknamnet psalmboksblad. Balsamblad är även en gammal medicinalväxt. Användes i sårsalvor, kosmetika och som lindrande vid insektsbett. Te på bladen sägs främja matsmältningen. Vi som odlar Balsamblad i dag uppskattar växten som en väldoftande och stabil perenn som återkommer år efter år. Passar utmärkt hos dig som eftersträvar en trädgårdsdesign som är inspirerad av naturen och historien.

Läs mer »
Brinnande kärlek

2017-09-03

Studentnejlika är en lättodlad och stabil klassiker. En trogen perenn som återkommer år efter år och syns i många av Sveriges äldre trädgårdar. Odlas ända upp i zon 7. Studentnejlika kallas även för brinnande kärlek, vilket är lätt att förstå när man ser den signalera passionerat i rabatten med sina stora, runda, eldröda blomsamlingar. Studentnejlika har ett buskigt växtsätt och är utmärkt både för rabatt och kuperad mark. Höstsår du den utomhus nu i september, i kruka eller på friland, får du tidigare blomning nästa år. Det går också bra att vänta till februari–mars och förså den inomhus inför nästa sommarsäsong. Skulle kärlekens eldiga färg inte passa i just din rabatt finns en sort i en rosa-aprikos nyans för dig som älskar pastellfärger (6402). Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de små kronbladen har formen av ett litet hjärta. Små underbara kärleksförklaringar att glädjas åt under sommaren, år efter år.

Läs mer »
QR Kompostaktivator

2017-08-27

Det är inte svårt att anlägga en trädgårdskompost och du uppnår flera fördelar. Genom att återvinna blast, smågrenar, gräs och fallfrukt bidrar du till ett hållbart kretslopp. Du slipper köra iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningsstationen och behöver inte åka och köpa jord inför varje säsong. Dessutom har du bra kontroll på vad jorden innehåller och behöver inte fundera på om jorden kommer från besprutade växtdelar. Med hjälp av QR Kompostaktivator ökar du förmultningstakten i din kompost. Du höjer även näringsvärdet i jorden. Preparatet, som är helt organiskt, är baserat på örter, alger och honung. Ett gram pulver blandat med en halv liter regnvatten räcker till en kubikmeter kompostmaterial. Det gör det ekonomiskt och lätt att använda. QR står för Quick Return och preparatet har funnits i över 50 år. Läs gärna mer om QR och om hur du anlägger en kompost i vår artikel på Jordnära.

Läs mer »
Timid skönhet

2017-08-20

Ögat dras gärna till de växter som tar för sig. Som pockar på vår uppmärksamhet och väcker förtjusning med sin omedelbara charm. Men tar vi oss tid att titta lite närmare ser vi att de ofta har sällskap av någon mer stillsam och blyg vän – av de lite mer timida skönheterna, som skapar volym och frodighet i rabatter och krukor. Många av våra vackraste blommor är ofta försiktiga i sin framtoning. Precis som den skira, milda sommarnunneörten. När man väl fått upp ögonen för den blir man helt betagen av dess skönhet. Så var det i alla fall för oss när vi provodlande den förrra året. Som en av årets frönyheter fick den snabbt uppmärksamhet av odlare som försår inför sommaren. Skulle Sommarnunneörten gått dig förbi och du känner för att ha den i din trädgård kan vi glädja dig med att den även går att höstså. Då belönas du med tidigare blomning nästa år. Och kan njuta av en finstämd symfoni av små, rent vita blommor med gul läpp i vackra knippen.

Läs mer »
Magisk krydda

2017-08-13

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

Läs mer »
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst