Rädisbalja 'Münchner Bier'

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.
Udda släkting
Raphanus sativus (Rättika-gr.)

RÄDISBALJA 'Münchner Bier'

Speciell typ av rädisa, där endast fröbaljorna används, inte roten. Plantan översållas av långa baljor efter blom. De är milt kryddiga och mycket mjälla, används råa, wokade eller i sopprätter. Lättodlad, snabbväxande.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-07-02
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Udda släkting

2017-07-02

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

Läs mer »
Ekogodis

2017-06-25

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

Läs mer »
Ätbar juvel

2017-06-04

Den här ettåringen lämnar ingen besviken. Indiankrasse ’Jewel of Africa’ utvecklar snabbt en härlig grönska och en kavalkad av blommor i olika färger. Både blommor och blad är ätliga. Blanda i salladen, dekorera bakverken, låt lemonaden blomma eller varför inte servera nypotatis på en bädd av vackra gröna blad toppat med några blommor. Indiankrasse är artens namn och den delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsätt. ’Jewel of Africa’ är en slingrande sort och den kan bilda över två meter långa rankor. Odla den i spaljé eller låt den breda ut sig som marktäckare. Snabbt fyller den odlingsytan och ger en lummig känsla. Kanske ska du låta klä in det där staketet som behöver lite färg i år med denna mångsidiga juvel?

Läs mer »
Ekologiskt kulturarv

2017-05-28

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på begreppen inom odling. Som att sallat är växten och att sallad är en maträtt, som ofta innehåller bland annat sallat. Om begreppen är krångliga så är odlingen desto enklare. Alla kan odla sallat och bara fantasin sätter gränserna för hur du odlar. En gammal skottkärra som inte längre används gör att bladen kommer upp från markytan och gör det svårare för sniglar att mumsa i sig de goda bladen. En kruka inomhus, på balkongen eller direkt i trädgårdslandet fungerar också. Huvudsallat ’Merveille des quatre saisons’ är en härlig nyhet som på svenska skulle kunna översättas till ”De fyra årstidernas underverk”. Och visst är det lite av ett under att vi från små frön på några veckor kan få mat på bordet. Denna vackra kulturarvssort från 1885 är även ekologisk. De löst bundna huvudena bjuder på blad som tonar från fräscht ljusgrönt till rött vid bladspetsarna. Vackra och nyttiga sallatsblad, perfekta till din sommarsallad.

Läs mer »
Sommarsurr

2017-05-21

Visst är det underbart med en blommande trädgård eller balkong. Men blommorna ger inte bara njutning, de kan faktiskt vara livsviktiga för oss. Det största hotet mot våra viktiga vildbin är att det blommar mindre i naturen nu för tiden. Den variation som våra trädgårdar erbjuder är välkomna oaser för våra små pollinerande vänner. Blåmåra ’Blue Surprise’ är en väldoftande, himmelsblå ettåring som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Lätt att odla i både i rabatt och kruka, trivs även i lite halvskuggigt läge. Den vackra Blåmåran blommar sedan länge och är mycket vädertålig. Blanda gärna med andra växter, kanske några vita moln eller gula solar. Luta dig tillbaka och njut av sommarsurr.

Läs gärna mer om direktsådd i vår artikel på Jordnära ››
Här tipsar Naturskyddsföreningen om vad du kan göra för att hjälpa våra bin ››

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst