Salladssenap 'Osaka Purple'

Salladssenap 'Osaka Purple'

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.
Smakfulla färger

Eko

Brassica juncea

SALLADSSENAP 'Osaka Purple'

Bladgrönsak med krusiga, mjälla blad och spröda stjälkar. Bladen har klart grön bottenfärg, överdragna med en härlig vinröd nyans. Mild smak av senap och pepparrot. Köldtålig.
Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-07-23
Timid skönhet

2017-08-20

Ögat dras gärna till de växter som tar för sig. Som pockar på vår uppmärksamhet och väcker förtjusning med sin omedelbara charm. Men tar vi oss tid att titta lite närmare ser vi att de ofta har sällskap av någon mer stillsam och blyg vän – av de lite mer timida skönheterna, som skapar volym och frodighet i rabatter och krukor. Många av våra vackraste blommor är ofta försiktiga i sin framtoning. Precis som den skira, milda sommarnunneörten. När man väl fått upp ögonen för den blir man helt betagen av dess skönhet. Så var det i alla fall för oss när vi provodlande den förrra året. Som en av årets frönyheter fick den snabbt uppmärksamhet av odlare som försår inför sommaren. Skulle Sommarnunneörten gått dig förbi och du känner för att ha den i din trädgård kan vi glädja dig med att den även går att höstså. Då belönas du med tidigare blomning nästa år. Och kan njuta av en finstämd symfoni av små, rent vita blommor med gul läpp i vackra knippen.

Läs mer »
Magisk krydda

2017-08-13

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

Läs mer »
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Udda släkting

2017-07-02

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

Läs mer »
Ekogodis

2017-06-25

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

Läs mer »
Ätbar juvel

2017-06-04

Den här ettåringen lämnar ingen besviken. Indiankrasse ’Jewel of Africa’ utvecklar snabbt en härlig grönska och en kavalkad av blommor i olika färger. Både blommor och blad är ätliga. Blanda i salladen, dekorera bakverken, låt lemonaden blomma eller varför inte servera nypotatis på en bädd av vackra gröna blad toppat med några blommor. Indiankrasse är artens namn och den delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsätt. ’Jewel of Africa’ är en slingrande sort och den kan bilda över två meter långa rankor. Odla den i spaljé eller låt den breda ut sig som marktäckare. Snabbt fyller den odlingsytan och ger en lummig känsla. Kanske ska du låta klä in det där staketet som behöver lite färg i år med denna mångsidiga juvel?

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst