Het nyhet - Körsbärspaprika ’Koral’

Het nyhet - Körsbärspaprika ’Koral’

Ämne: Veckans frösort – Het nyhet
Inte bara ny och het utan också omdebatterad bland chilivänner. Så skulle vi kunna introducera vår nyhet körsbärspaprika ’Koral’. På engelska heter den hot mini pepper. Kanske borde den inte kallas paprika utan chili på svenska eftersom den inte är söt utan bjuder på lite hetta. Körsbärsparika ’Koral’ är en medelstark liten frukt som används som tapasgrönsak till inläggningar, i fyllningar med mera. De små runda köttiga frukterna blir cirka 2-3 cm stora och kan skördas tidigt som gröna eller senare som fullmoget röda. Just paprika och chili är några av de växter som verkar göra våra odlarvänner extra lyckliga. Världen över finns passionerade odlare av Capsicum annuum, som är det botaniska namnet på växtgruppen. Och på tal om lyckliga odlare så ger faktiskt de starkare sorterna en lustfylld endorfinkick när man äter dem. Låt oss kalla det för sann odlarglädje.

Läs gärna mer om odling av chili och paprika i vår artikel på Jordnära »
Het nyhet
Capsicum annuum (Körsbärspaprika-gr.)

Körsbärspaprika 'Koral'

Små, runda, köttiga, gröna frukter på ca 2-3 cm som vid full mognad övergår i rött och kan skördas i alla stadier. Används som tapasgrönsak till inläggningar, med fyllning m.m. Odlas i växthus eller på varmt uteläge i krukor och lådor. Styrka: medel.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-02-11
Bortglömd goding

2018-08-19

Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.

Läs mer »
Delikatess som kräver kärlek

2018-08-12

Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.

Läs mer »
Sötnos med dolda krafter

2018-07-29

Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.

Läs mer »
En sömnig vän

2018-07-22

Antingen älskar man lukten, precis som katten gör, eller så står man inte ut med stanken. Doften av vänderotens yviga blomsterställningar känns på långt håll. Läkevänderoten är kanske mer känd under sitt vetenskapliga namn, Valeriana, Valeriana officinalis. Officinalis talar om att det är en medicinalväxt. Den torkade roten anses rogivande och var välkänd som sömnmedicin tillsammans med humle i pulver och tinkturer. Läkevänderoten är perenn och växer vilt i vårt land. Den föredrar fuktiga lägen i halvskugga men accepterar även torrare och soligare lägen. En självklar växt i örtagården, men till prydnad. Att mixtra egna mediciner avrådes med bestämdhet då många förutom läkande egenskaper kan vara direkt giftiga. Men att avnjuta den rogivande doften av läkevänderoten är ofarligt och kan kanske hjälpa mot sömnlösa nätter.

Läs mer »
Japansk favorit

2018-07-08

Mizuna är en lättodlad växt som borde odlas och användas mer i vårt land. Denna kålsläkting är mycket populär i Japan och sorten ’Arun’ gör med sina dekorativa mörkt rödgröna blad salladen extra vacker. I det asiatiska köket används mizunakål oftast lätt kokt, ångad eller i wok. Så den helst i omgångar under hela sommaren, gärna där potatisen vuxit, fram till långt in på hösten. Den tål till och med en del frost. Eftersom den är så snabbväxande, bara 40 dagar till fullstor planta, får du ett härligt fräscht tillskott i köksträdgården. De vackra bladen passar utmärkt tillsammans med blommor i balkonglådan eller i krukor på altanen. Det gör inget om du sår för tätt, gallra bara ur den lite peppriga japanen och bjud den i middagens sallad.

Läs mer »
Temperamentsfull goding

2018-06-24

’Red Head' är en pärlemorskimrande rädisa med röd hjässa som ger fräsch hetta precis som namnet lovar. En rund snabbväxande sommarrädisa som ska skördas tidigt. Så den gärna i omgångar under hela sommaren för jämn tillgång. Blir såraden för tät är det bara att gallra och lägga de små bladen på smörgåsen eller i salladen. Det sägs att rött på huvudet signalerar temperament. Varför inte krydda med denna heta, krispiga goding i en varm sallad tillsammans med färskpotatis och kapris?

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst