Het nyhet - Körsbärspaprika ’Koral’

Het nyhet - Körsbärspaprika ’Koral’

Ämne: Veckans frösort – Het nyhet
Inte bara ny och het utan också omdebatterad bland chilivänner. Så skulle vi kunna introducera vår nyhet körsbärspaprika ’Koral’. På engelska heter den hot mini pepper. Kanske borde den inte kallas paprika utan chili på svenska eftersom den inte är söt utan bjuder på lite hetta. Körsbärsparika ’Koral’ är en medelstark liten frukt som används som tapasgrönsak till inläggningar, i fyllningar med mera. De små runda köttiga frukterna blir cirka 2-3 cm stora och kan skördas tidigt som gröna eller senare som fullmoget röda. Just paprika och chili är några av de växter som verkar göra våra odlarvänner extra lyckliga. Världen över finns passionerade odlare av Capsicum annuum, som är det botaniska namnet på växtgruppen. Och på tal om lyckliga odlare så ger faktiskt de starkare sorterna en lustfylld endorfinkick när man äter dem. Låt oss kalla det för sann odlarglädje.

Läs gärna mer om odling av chili och paprika i vår artikel på Jordnära »
Het nyhet
Capsicum annuum (Körsbärspaprika-gr.)

Körsbärspaprika 'Koral'

Små, runda, köttiga, gröna frukter på ca 2-3 cm som vid full mognad övergår i rött och kan skördas i alla stadier. Används som tapasgrönsak till inläggningar, med fyllning m.m. Odlas i växthus eller på varmt uteläge i krukor och lådor. Styrka: medel.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-02-11
Rika röda toner

2018-11-11

Tänk dig att ha en skål med vackert blodröda blad i köksfönstret. Fina att titta på men framförallt goda att äta. Låt dig inte avskräckas av namnet ’Bull’s Blood’, det här är en vän växt med blad som erbjuder en mild sötma. Den röda tonen säger bara att här finns mängder av nyttigt järn, antioxidanter och vitaminer och det är precis vad vi behöver nu i höstmörkret. Tacksam att odla under en lampa erbjuder den snabbt färgstänk i salladen, sommarkänsla på smörgåsen eller en mild rödbetssmak i en smoothie. En lite vidare kruka med jord, några frön och ljus är allt som behövs för att få en energikick i vintermörkret.

Läs mer »
Guld i mun

2018-10-14

Att få dra upp en egenodlad morot, torka av den mot gräset och knapra i sig den på stört – det är odlarglädje. Något att längta efter under den kalla årstiden då trädgården sover. Som barn var den förstås ännu godare om den var pallad ur grannens köksland, men det är inget vi pratar högt om. Som morotsodlare måste man ha tålamod för de tar sin tid från sådd till skörd, men det finns knep som raskar på. Så morötter på hösten! På våren måste man vänta tills jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och blivit varm, innan odlingen kan börja. Om du sår nu kan de små fröna tryggt ligga och vänta och så snart vårsolen värmer, gro och växa. Du får tid till de andra växterna och morötter kan skördas flera veckor tidigare än vanligt. Men tala inte om det för grannens ungar om du vill ha dina morötter för dig själv.

Läs mer »
Möss för jordnära

2018-09-16

Knölvialens vackert rosenröda väldoftande blommor skvallrar om dess släktskap med luktärten. Precis som sin kusin vill den ha något att klänga på och trivs bäst i full sol. Denna tjusiga perenn odlades förr för sina kastanjesmakande rotknölar som även kallats för både jordmöss och jordnötter, och nog liknar knölarna små möss. Knölarna kan ätas råa, men är godast om de kokas, skalas och doppas i extra saltat smält smör. Skatta plantan tidig vår eller på hösten genom att försiktigt krafsa i jorden, men lämna kvar några knölar för fortsatt tillväxt. Varför inte dela med dig till andra odlarvänner som också vill ha små möss i sin trädgård.

Läs mer »
Bortglömd goding

2018-08-19

Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.

Läs mer »
Delikatess som kräver kärlek

2018-08-12

Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.

Läs mer »
Sötnos med dolda krafter

2018-07-29

Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst