Veckans frösort - En stark historia "Svartsenap"

Veckans frösort - En stark historia "Svartsenap"

Veckans frösort - Svartsenap
Trots tusenåriga anor är det en lite bortglömd kryddväxt här i Norden. Svartsenap, som används till de starkare senapssorterna, var betydligt vanligare i odling förr. Inom livsmedelsindustrin har den ofta ersatts av den mer lättskördade brunsenapen. Som många av de tusenåriga kryddorna har svartsenap även fungerat som medicinalväxt. Den rådde bot på reumatiska besvär och luftvägsinfektioner, sas det. Med några senapskorn i brudklänningen fick kvinnan makt i sitt äktenskap och strödde man de starka fröerna runt gården höll de onda krafter stången. Hur det än är med magin så krävs åtminstone inga trollkonster för att göra sin egen senap. De enklaste recepten tar bara minuter att få ihop av svartsenapsfrö, vatten, ättika och kanske lite socker. Vips har du en väldigt god senap att servera dina gäster. Så din svartsenap på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd, gärna bortåt 15 grader. Är du osäker så kan du använda dig av en jordtermometer . Se där, upplagt för lite extra krydda i tillvaron.
En stark historia
Brassica nigra

Svartsenap

Har odlats i medelhavsländerna och Västasien i årtusenden. Bildar små, korta fröskidor ur vilka fröerna skördas. De svarta fröna används som krydda i bl.a. skånsk senap och dijonsenap. Svartsenap används även som medicinalväxt mot reumatiska besvär och luftvägsinfektioner.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-04-15
Möss för jordnära

2018-09-16

Knölvialens vackert rosenröda väldoftande blommor skvallrar om dess släktskap med luktärten. Precis som sin kusin vill den ha något att klänga på och trivs bäst i full sol. Denna tjusiga perenn odlades förr för sina kastanjesmakande rotknölar som även kallats för både jordmöss och jordnötter, och nog liknar knölarna små möss. Knölarna kan ätas råa, men är godast om de kokas, skalas och doppas i extra saltat smält smör. Skatta plantan tidig vår eller på hösten genom att försiktigt krafsa i jorden, men lämna kvar några knölar för fortsatt tillväxt. Varför inte dela med dig till andra odlarvänner som också vill ha små möss i sin trädgård.

Läs mer »
Bortglömd goding

2018-08-19

Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.

Läs mer »
Delikatess som kräver kärlek

2018-08-12

Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.

Läs mer »
Sötnos med dolda krafter

2018-07-29

Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.

Läs mer »
En sömnig vän

2018-07-22

Antingen älskar man lukten, precis som katten gör, eller så står man inte ut med stanken. Doften av vänderotens yviga blomsterställningar känns på långt håll. Läkevänderoten är kanske mer känd under sitt vetenskapliga namn, Valeriana, Valeriana officinalis. Officinalis talar om att det är en medicinalväxt. Den torkade roten anses rogivande och var välkänd som sömnmedicin tillsammans med humle i pulver och tinkturer. Läkevänderoten är perenn och växer vilt i vårt land. Den föredrar fuktiga lägen i halvskugga men accepterar även torrare och soligare lägen. En självklar växt i örtagården, men till prydnad. Att mixtra egna mediciner avrådes med bestämdhet då många förutom läkande egenskaper kan vara direkt giftiga. Men att avnjuta den rogivande doften av läkevänderoten är ofarligt och kan kanske hjälpa mot sömnlösa nätter.

Läs mer »
Japansk favorit

2018-07-08

Mizuna är en lättodlad växt som borde odlas och användas mer i vårt land. Denna kålsläkting är mycket populär i Japan och sorten ’Arun’ gör med sina dekorativa mörkt rödgröna blad salladen extra vacker. I det asiatiska köket används mizunakål oftast lätt kokt, ångad eller i wok. Så den helst i omgångar under hela sommaren, gärna där potatisen vuxit, fram till långt in på hösten. Den tål till och med en del frost. Eftersom den är så snabbväxande, bara 40 dagar till fullstor planta, får du ett härligt fräscht tillskott i köksträdgården. De vackra bladen passar utmärkt tillsammans med blommor i balkonglådan eller i krukor på altanen. Det gör inget om du sår för tätt, gallra bara ur den lite peppriga japanen och bjud den i middagens sallad.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst