Italiensk skönhet - Bataviasallat 'Lollo Bionda' | Veckans frösort | Impecta Fröhandel
Veckans frösort: Bataviasallat 'Lollo Bionda'
En av årets nyheter kommer resande från Italien. Kanske för att möta upp sin kusin 'Lollo Rossa' och vidare till just din trädgård. 'Lollo Bionda' är uppkallad efter Gina Lollobrigida, en italiensk skådespelerska som utsågs till Italiens vackraste barn redan som treåring. 'Lollo Bionda' är inte sämre. Vacker där hon står i grönsakslandet, i salladen eller som garnering. De tätt krusiga bladen får dressingen att stanna på bladen i stället för att hamna i botten på salladsskålen. Och som om det inte var nog, 'Lollo Bionda' är också en ekologisk, mycket lättodlad sallatssort med härligt frisk smak. Bladen kan plockas små, eller när huvudena blivit lite större. Så lite tätare, gallra småblad och låt resten växa vidare.
Italiensk skönhet

Eko
Lactuca sativa (Crispa-gr.)


Bataviasallat 'Lollo Bionda'

Medeltidig plocksallat med tätt sammansatta huvuden av ljusgröna, finkrusiga blad. Krispig och mycket god smak för sallader, garnering m.m.

Läs gärna mer om att odla sallat till en sallad i vår artikel på jordnära.

Till fröbutiken

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-04-21
En riktig piggelin

2019-07-21

Önskar du så ett frö som växer så snabbt att du nästan kan se det gro? Eller vill du odla vitaminrika, matiga blad som skördas långt in på hösten - då är Tatsoi grödan för dig. Tatsoi är, förutom ganska roligt att säga, en asiatisk kålsort som sås i omgångar och skördas som blad och spröda stjälkar. Under en säsong med Tatsoi i krukor, lådor eller köksland kommer du märka hur användbara de glänsande gröna bladen är: färskt krispiga i sallader, wokade i asiatisk mat, vitlöksfrästa som smaskigt tillbehör eller bara att knapra på under en tur i trädgården för att njuta av den milda senapssmaken. Tatsoi gror tidigt, växer i racerfart och blir lika snabbt en av dina nya, nyttiga favoriter.

Läs mer »
Lady in red

2019-07-14

Salladssenap 'Bloody Mary' är en krispig, smakfull delikatess som alla kan odla i kruka på altanen, i odlingslådan på gården eller i grönsakslandet. Salladssenapen ingår i det enastående kålsläktet som ger oss så många lättodlade, nyttiga och goda grönsaker. 'Bloody Mary' är dessutom lika vacker som delikat med sina mörkt röda blad i änden av gröna, skira stjälkar. Plocka efterhand när bladen är små, spröda och milt peppriga i smaken till salladen, som färsk krydda eller smörstekta. Utomhus kan du skörda 'Bloody Mary' fram till jul och saknar du henne sedan går det utmärkt att driva små mjälla babyblad i köksfönstret under hela vintern.

Läs mer »
Sammetsröd magi

2019-07-07

Stockrosor har odlats för sin skönhets skull i århundraden men även haft rollen som läkeört och skydd av bostaden. I äldre stadsmiljöer ses stockrosen ofta som utsmyckning utmed låga gathusfasader, vilket förklaras av att man förr trodde att de skyddade husen från blixtnedslag. 'Spotlight Mars Magic' är en charmerande nyhet med stora, enkla blommor som sydda av sammetsröd satin. Odla för din egen njutning men räkna med att dra andras längtansfulla blickar till din trädgård. Attraktionskraften hos 'Spotlight Mars Magic' lockar även humlor som upprymda tumlar runt i blommorna under sommaren. När sommaren övergår i höst fortsätter blomningen och den sammetsröda färgen blir än mer magisk i solens dämpade ljus.

Läs mer »
Sommarlycka

2019-06-30

Alla som trippat barfota på tå i daggvått gräs för att norpa en rädisa redan före frukost vet hur sommar smakar. Extra lockande när den lilla roten är alldeles rund och nästan rosa i färgen. ’Pink Celebration’ är en mycket dekorativ rädisa som förgyller sin plats på smörgåsen, sommarbuffén och i salladen. Men en rädisa är mycket mer än vacker! ’Pink Celebration’ har en milt pepprig smak och är som alla rädisor rik på fibrer och C-vitamin. Varför inte prova att rosta dem i ugnen, woka eller smörsteka och lyfta rädisan från dekoration till en del av måltiden. Så gärna ’Pink Celebration’ i omgångar hela sommaren och njut av en nyplockad rädisa varje gång du tar en runda i trädgården.

Läs mer »
Tidlös läckerhet

2019-06-23

Piplök är en av nybörjarens bästa grödor och efter första säsongen vill du inte vara utan den. Sorten ’Evergreen’ är en läckerhet som skjuter iväg i rasande fart, är tålig, frisk och bra på att sköta sig själv. Inga runda lökar bildas utan det är ’Evergreens’ milda, välsmakande blast som ger skörd ända ner till marken. Den ihåliga stjälken står stolt och friskt grön ända tills det fryser, beredd att förhöja smaken i sallader, såser, pajer och grytor. Trots att ’Evergreen’ växer snabbt skänker den sin trädgårdsmästare lugn och ro – plocka efterhand och bara så mycket du behöver, lagringen sköter piplöken bäst där den står i kökslandet.

Läs mer »
Galen i zinnia

2019-06-02

Historien berättar att tyska botanisten Gottfried Zinn samlade blomsterfröer under en resa i Mexiko på 1700-talet. Pirater överföll honom, upptäckte fröerna i väskan och släppte honom genast. En vuxen man som samlar fröer måste vara tokig, vilket förebådade olycka. Galen i en vacker blomma reste herr Zinn hem, sådde sina fröer och ett av våra mest färgstarka blomsläkten började gro. Guldzinnia ’Chippendale’ är en låg, stadig kulturarvssort beundrad för sina blommor med mahognyröda kronblad med guldgula spetsar. ’Chippendale’ är charmerande från mitten av sommaren och en god bit in på hösten. När solljuset dämpas och rödorange toner ersätter naturens grönska, skimrar blommorna galet vackert.

Läs mer »
Logga in
Favoriter
Kundtjänst
Frönyheter 2019.