Förodla fröer inomhus - Fröer av högstakvalitet - Snabb leverans | Impecta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Förodling handlar om tid. Det handlar om att få njuta av blommor så tidigt som möjligt och att växter ska hinna utvecklas till sin fulla prakt. Förodling är helt enkelt ett sätt att köpa tid och göra säsongen längre så att växterna får tid att utvecklas och även att styra när blomning och skörd ska börja. Men det allra bästa med förodling är att redan nu få se skott titta upp ur jorden.

Gratis kruktips!

Många förpackningar kan förvandlas till ypperliga krukor. Dela ett mjölkpaket på mitten och klipp av två hörn i botten för dränering och vips har du en bra kruka. Gör krukor av tidningspapper med hjälp av en krukmakare. Bind ihop några toarullar med en gummisnodd eller ett snöre så kan de enkelt stå upprätt. Fyll rullarna med jord och så. Skriv vad du har sått direkt på rullen. Vindruvsaskar och körsbärstomataskar blir till miniväxthus. Botten på en äggkartong kan användas för pluggplantor.

Att börja fundera över årets frösådder är startskottet för nästa odlingssäsong. Redan i januari-februari är det hög tid att bestämma sig för om det ska bli några chiliplantor och någon jätteverbena i år. Vore det inte roligt att så egna pelargoner, begonior eller blomstertobak? Tvåfärgade petunior som matchar pelargonerna eller kanske en dubbel sort? Svansfjädergräs, ekorrkorn och prydnadshirs är fina gräs att kombinera med i kruka. Något högt, något hängande, något nytt?

Ett tips är att göra en plan över vad som behöver sås nu och vad som kan vänta till lite längre fram. Fundera också på var alla plantor ska stå när det är dags att börja plantera om i större krukor.

Väntan på att fröpåsarna ska dimpa ner i brevlådan kan ägnas åt praktiska förberedelser som att diska krukor eller att göra egna såkrukor av tidningspapper med hjälp av en krukmakare. Plantetiketter, så- och planteringsjord behöver införskaffas. Under årets första 3-4 månader behövs också extra belysning till plantorna. Mer om detta nedan.

Förenkla bevattningen

En kapillärmatta ligger underst i ett tråg med krukor. När du vattnar, suger mattan i sig vattnet och fördelar ut det i hela tråget så att det når alla krukor som står på mattan. Du behöver bara vattna på ett ställe och alla plantor får vatten underifrån vilket är optimalt.

Jorden

Såjord innehåller mindre näring än vanlig blom- eller planteringsjord. Den som vill kan tillsätta extra smågrus (0-8 mm) eller perlit för att ge jorden en grövre struktur. När rötterna stöter på en sten, delar de på sig, något som tillsammans med det låga näringsinnehållet gynnar rotutvecklingen.

När det är dags att så, fyll gärna krukorna och trågen med 2/3 planteringsjord i botten och 1/3 såjord överst. Fröet gror då i den magra såjorden, men när det börjar växa till sig når det ner till den mer näringsrika planteringsjorden. Metoden har fördelen att det inte blir lika bråttom att plantera om i större krukor. I tråg med celler för varje planta är det enklast att bara använda såjord. Cellerna är ändå lätta att plantera om.

Gallringstips!

Om du sått lite för tätt eller om några frön grott alltför nära varandra, gallra genom att klippa bort överflödiga skott. Försöker du dra upp skotten med roten, kan rötterna skadas på skottet du vill spara.

Sådden

Det viktigaste sårådet är att inte så för tätt. Så inte fler plantor än du behöver eller kommer att orka med att plantera om i steg två. Trängsel hämmar plantornas tillväxt och det blir krångligare att plantera om. Lite större frön eller frön som är lätta att separera sås med fördel ett och ett eller två och två i små krukor eller i tråg för pluggplantor. Använd små krukor eftersom rötterna når fram till krukväggen snabbare då och delar sig. Pyttesmå frön kan blandas upp med sand och sedan bredsås t ex i en körsbärstomatask. Sorter med små frön som kan sås i klunga, som lobelia, där kan fröna hällas ut på ett fat och flyttas till en kruka med hjälp av en penna som doppas i fröna. Vissa av de riktigt små fröerna, som petunior, säljs ibland i form av pellets som är lättare att hantera. De är värda sitt högre pris. Det finns också sådosor som portionerar ut rätt mängd frö. Dessa kan ställas in för olika fröstorlekar.

Sådd

Fukt i kombination med värme är viktigast för att ett frö ska gro. Börja därför alltid med att fukta jorden före sådd. Läs på fröpåsen om rekommenderat sådjup. Om ett litet frö sås för djupt finns risk att energin det innehåller inte räcker för att det ska ta sig upp till ytan. Vissa fröer är ljusgroende i hög grad, som lobelia och flitiga lisa, och ska sås direkt på ytan av denna orsak. Ett fåtal gror bäst i mörker, som jätteverbena. Ett tunt lager av jord eller vermikulit räcker för att stänga ute ljuset men inte det viktiga syret.

På fröpåsen finns också information om lämplig temperatur för att fröet ska gro. Den optimala groningstemperaturen varierar, men de flesta fröer gror vid 18-20 grader. Vissa vill ha en köldperiod innan de kan gro, däribland många perenner. Jätteverbena behöver utöver mörker, även förvaras i kylskåp i 3-6 veckor, innan sådden tas ut och förhoppningsvis gror.

Toppen att toppa

Genom att nypa av de yngsta bladen på varje skott får du knubbigare och mer täta plantor. De flesta utplanteringsväxter som exempelvis petunior och luktärtor kan toppas både en och två gånger. Notera att blomningen försenas någon vecka.

Omskolning

Det är alltid lika roligt när de första skotten tittar upp. De gröna bladen kommer med nytt liv och ett löfte om en ny säsong. Så snart fröna har grott, behöver de mycket ljus och några grader svalare för att utvecklas till knubbiga fina plantor (16-18 grader). För lite ljus och för hög värme ger rangliga plantor.

Fram till ungefär slutet av mars behöver plantorna extra ljus för att bli fina. Det finns färdiga växtbelysningar av olika slag att köpa eller lysrör och armaturer att bygga ihop själv. Belysningen bör vara tänd 14-16 timmar per dag. Mer om växtbelysning hittar du här.

När grobladen har fått sällskap av de första karaktärsbladen (de som liknar plantans vuxna blad) börjar det bli dags att gallra och att skola om till större krukor. Plantorna behöver nu mer utrymme och en mer näringsrik jord för att kunna växa till sig.

Sådd

Att plantera om från en bredsådd kan vara lite pilligt. En prickelpinne eller andra omskolningsredskap gör det lättare att få upp plantorna och att få ner dem i sina nya hål. Håll i bladen och undvik att klämma på stjälken eftersom den lätt skadas. Om en rot är för lång, bryt hellre av den än att knöla ner den. Alla plantor behöver inte planteras om en och en; gräs kan med fördel planteras om i små grupper. Med ljus, vatten och näring kan den riktiga tillväxten nu ta vid.

När det inte gror

Ibland lyckas man inte få fröna att gro. Är fröet gammalt kan det säkraste sättet vara att köpa nya frön som med säkerhet grotestats och förvarats rätt innan sådd. Det går också att testa gamla fröers grobarhet själv. Fukta ett dubbelvikt hushållspapper och sprid ut ett antal frön på halva pappret och vik sedan andra halvan över. Lägg pappret i en genomskinlig plastpåse (fryspåsar är alltför täta). Förvara påsen ljust och håll pappret fuktigt. Öppna pappret då och då och kontrollera om några fröer har grott. Om ett frö gror kan du testa att plantera det väldigt försiktigt i jord.

Vad är…

Perlit är ett vulkaniskt material som ser ut ungefär som små, vita porösa stenar. Används till exempel i såjord för att ge jorden en bra struktur. Ett luftigare och lättare alternativ till grus. Kan även användas för täckning av ljusgroende fröer. Vermikulit är ett mineral som efter värmebehandling blir ett poröst och fuktighetsbevarande material. Kan användas på ytan av sådder i syfte att bevara fukt eller blandas direkt i jorden för att göra den mer fuktighetshållande.

Det enklaste och snabbaste (men minst säkra) sättet att testa grobarhet är att lägga fröna i ett vikt A4 papper, ta en platt tång och klämma åt. Syns ingen fukt på papperet efteråt är fröna sannolikt torra.

Om fröerna verkar ha en bra grobarhet, kanske sådden var alltför blöt eller torkade precis när fröerna hade grott. Handlar det om ett extra svårflörtat frö kan det vara bäst att gå ”all in” och prova alla metoder samtidigt. Så ytligt i en kruka, lite djupare i en annan, ställ en i kylen, täck en så att det blir mörkt och låt den stå framme, så på papper och förvara en omgång ljust och en mörkt osv. De skönaste segrarna kommer när man fått anstränga sig!

Se upp med de 3 vanligaste misstagen

  1. För tät sådd – Att så alltför tätt är ett slöseri med fröer och trängseln hämmar skottens tillväxt. Dessutom blir omplanteringen krångligare och risken ökar att plantorna skadas.
  2. Fel mängd vatten – Om jorden är för fuktig kan fröna ruttna eller angripas av något skadligt. Är jorden för torr just när fröna grott, kan den lilla grodden dö. Lätt fuktighet är bäst.
  3. För lite ljus – Om plantorna blir rangliga och veka, får de för lite ljus. När skotten har grott behöver de mycket ljus samt en svalare temperatur (16-18 grader) för att utvecklas på bästa sätt.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2016-01-13
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK