Lär dig mer om att odla chili och paprika

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Det brinnande intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Odla paprika och chilipeppar

  1. Paprika och chili är lätt och roligt att odla.
  2. Paprikafrukter är söta och saftiga.
  3. Chilipeppar, havannapeppar och tabasco är starka till heta.
  4. Hettan hos chili mäts i Scoville.
  5. Paprika och chili förodlas tidigt på säsongen.

Chilipeppar 'Vampire'

Spanskpeppar, Capsicum, är ett släkte som ingår i familjen potatisväxter. Spanskpepparsläktet består av minst 50 arter men vi möter endast ett tiotal av dessa inom kommersiell odling. Den art av spanskpeppar vi odlar mest är Capsicum annuum, som på svenska bär släktets namn och således heter spanskpeppar. Här hittar vi chilipeppar och paprika. Andra arter vi gärna odlar är Capsicum chinese, havannapeppar, och Capsicum frutescens, flerårig spanskpeppar.

När heter det chilipeppar och chili?

Orden ’chilipeppar’ och ’chili’ kan skapa en viss förvirring då det används i olika sammanhang.

Det finns en sortgrupp inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum, som heter Chilipeppar-Gruppen. Sorterna i Chilipeppar-Gruppen kallar vi chilipeppar eller bara chili och därtill läggs ett specifikt sortnamn. Exempel är chilipeppar ’Vampire och chilipeppar ’Lombardo’.

Vi använder också ordet chili och chilipeppar som ett allmänt namn på frukterna och kryddan som vi får av arter och sorter inom hela släktet spanskpeppar, Capsicum.


Chilipeppar F1 'Impala'

Mild paprika och het chili

Chilipeppar och paprika hittar vi alltså inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum

Paprika är spanskpepparsläktets söta och milda representant. För många är paprika i första hand vår traditionella hushållspaprika, som sorten 'California Wonder', vilket inte är så konstigt med tanke på vilken fantastisk grönsak det är. Inom paprikavärlden finns det dock många andra sorter väl värda att upptäcka. Spetspaprika  får långa, saftiga och söta frukter, medan körsbärspaprika och tomatpaprika har runda frukter, utmärkta att använda som tapas.

Hos chilipeppar hittar vi allt från milda frukter, som bananpaprika ’Sweet Banana’ och sötpeppar ’Lombardo’ till de hetaste heta, som kajenpepparsorterna ’Black Fangs’ och ’De Cayenne’. För att kunna definiera styrkan hos chilifrukter uppfann en amerikansk farmakolog 1912  den så kallade Scovilleenheten.

Så här fungerar scoville
Hettan i chili orsakas av ämnet capsaicin, som växten med stor sannolikhet utvecklat för att skapa skydd mot skadedjur och -insekter. Scovilleenheten anges i  så kallade scovillegrader som indikerar hur hettan i chilifrukter upplevs. Scalan är vid eftersom hettan i frukterna varierar efter klimat, skördetid och andra odlingsförutsättningar. Den angivna räckvidden på scovillegrader för varje enskild chilisort ger alltså ingen exakt information om hettan i frukten utan berättar var på en skala från mild till obeskrivligt het som en specifik frukt hamnar.

Lägst på skalan finns paprika på 0 Scoville och högst upp ståtar ren capsaicin på 15 000 000−16 000 000 Scoville. Exempel däremellan är peperoni 100−500, jalapeño 2 500−8 000, cayennepeppar 30 000−50 000 och habanero 100 000−350 000 Scoville.


Havannapeppar 'Naga Jolokia'

Eldig havannapeppar

Havannapeppar, Capsicum chinense, ger ofta mycket starka frukter med skarpa färger och med fin, fruktig smak. Populärast är Habanero-sorterna som det finns ett flertal varianter av med olika styrka på hettan. 'Habanero Hot Lemon' bjuder på en citrusaktig ton och 'Habanero Orange' har en speciell smak av mango. Havannapeppar 'Naga Jolokia', även kallad Ghost Chili, räknas som en av världens hetaste sorter, 855 000–1 000 000 Scoville, och bör behandlas med försiktighet.


Flerårig spanskpeppar

Flerårig spanskpeppar, Capsicum frutescens, innehåller sorter som ofta har ett lågt, buskigt växtsätt med mängder av små, upprätta heta frukter. Mest kända är olika sorter av tabascopeppar.

Så odlar du paprika och chili

Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning kan du börja ännu tidigare.


Havannapeppar 'Habanero Hot Lemon'

Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit. Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom chilifröer är ljusgroende ska de inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet.


Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock. Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Omskolning ger kraftigare plantor

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt chiliplantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan. Nya rötter kommer att bildas från stjälken som hamnar under jord, vilket ger en stadigare och kraftigare planta. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan.

De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda dem med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.

Färgen på paprika och chili

Paprika- och chilifrukter blir först gröna och kan skördas redan i detta stadie. De gröna frukterna har dock inte nått sin fulla mognad och därmed inte heller utvecklat full smak. När frukterna övergår i rött, gult, orange eller brunt, beroende på sort, är de mogna och har fått en djupare smak och för starka sorter en hetare hetta.

Hantera hettan i chili

Capsaicinet finns i hela chilifrukten men mest koncentrerat i de vita mellanväggarna och kärnorna. Skrapas dessa bort innan chili används i matlagning minskar hettan.

Om du ska använda en chili och inte vet hur stark den är kan du skära av frukten vid skaftet och sätta tungan försiktigt till fruktköttet.

Om du får i dig en chilifrukt som är obehagligt het fungerar mjölk eller yoghurt bra för att dämpa hettan och smärtan i munnen.

Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat chili — för eller senare kliar vi oss i ögonen och då är det inte skönt om det finns chili på fingrarna.


Körsbärspaprika 'Koral'

Övervintra chili eller ta dina egna fröer

Capsicum är självpollinerande och sätter frukt fint utan hjälp. Inomhus där luften står stilla och det inte finns insekter till hands, kan det dock vara till fördel att hjälpa dem på traven med hjälp av en fin pensel eller liknande.

Det går utmärkt att ta egna fröer av Capsicum om det är öppenpollinerade sorter, det vill säga inga korsningar eller F1-hybrider. Frukten ska vara helt mogen innan fröerna tas, så att de hunnit bli fullt utvecklade. Tänk bara på att de gärna korsar sig med varandra, så om man har odlat flera sorter nära varandra kan det ge upphov till något helt annat än det man tagit fröet ifrån.

Även om vi i regel odlar Capsicum som ettåriga, är faktiskt de allra flesta kortlivade fleråriga buskar som går utmärkt att övervintra. På så sätt kan du få en tidigare och rikligare skörd nästföljande år. Skär ner plantan ordentligt på hösten och se till att ge den rikligt med ljus, gärna med växtbelysning. Vattna sparsamt under vintermånaderna. När våren närmar sig ökar du vattendosen och ger svag näring för att väcka upp plantan.

Lycka till med din paprika- och chiliodling.

Fröer till paprika

Fröer till chilipeppar

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2023-01-01
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK