Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Klaras Krönika - April 2013

Klaras Krönika - April 2013


Klaras krönikaEn bit in i april, och äntligen scilla och krokus och torra löv som ligger och dammar i hörnen! Och grus som sopas bort från trappstenarna och vinterjackan av man är ute och krattar… Det har varit en otroligt långdragen vinter. Det ligger fortfarande ett tjockt islager på grusvägen utanför växthuset och hela köksträdgården är nerbäddad under ett täcke av snö.

 

Klaras krönikaMen våren har börjat ta för sig. Det smälter ordentligt på eftermiddagarna, även om det sedan fryser till om nätterna. Det kan inte vara lätt för de få små lökväxter som tittat upp ur snön, dessa kontraster mellan solvärme och iskyla.

  

KLaras krönikaDenna vecka har vi ympat fruktträd här på Julita. En hel massa äpplen, en del päron och ett par plommon. Vi köper in grundstammar som vi sedan förädlar genom att ympa en fruktsort på varje stam. Det mesta ympriset kommer från vårt eget klonarkiv. En hel del träd är beställda av människor som vill ha en speciell sort som inte går att få tag på i den vanliga trädgårdshandeln, och en hel del träd förädlar vi för att sälja i trädgårdsbutiken under sommaren och hösten. Det är också många som skickar ympris från ett eget okänt äppel- eller päronträd. Man önskar sig en yngre, mer vital version av sitt gamla favoritträd som kanske stått vid husknuten sedan huset byggdes. Riset ympar vi på en grundstam och till hösten kan man plantera. Det är kul att vi kan bidra med detta! 

 

Klaras krönika

Nu är det också dags att börja förkultivera säsongens kålplantor. Köksträdgården är på Julita är ett paradis för alla näktarsugna kålfjärliar som trivs bland örtagårdens blommor i vindskyddat läge. När de känner för att lägga lite ägg finns lämpliga kålplantor alldeles intill. Vi vill helst inte använda nät eller fiberduk i köksträdgården eftersom det ser så tråkigt och ohistoriskt ut. Bland de kålväxter vi satsar på i år finns brysselkålen 'Long Island, en sort från 1890, och vitkålen 'Säfstaholm', också den en gammal sort som det numer är svårt att få tag på frön till. Säfstaholmskålen, som har ett plattrunt huvud, såldes i Sverige in på 1950-talet. Efter det försvann sorten, men hittades igen på 1990-talet i en genbank i S:t Petersburg varifrån fröer återbördades till Sverige.

KLaras krönika
Själva har vi en liten påse frö, okänd ålder, i vårt kylskåp. Efter ett enkelt grobarhetstest som jag gjorde för några veckor sedan visade det sig att de åtminstone gror tillräckligt bra för att täcka vårt behov. Men det är nog läge att fröodla så vi kan fortsätta ha sorten här på gården. För ett vackert kålhuvud, med fasta blanka blad som spänner över varandra, bucklig savojkål, spetsig spetskål, för att inte prata om den mörka palmkålen vars avlånga blad täcks av dagg… Fina kålplantor är ändå något av det bästa man kan hitta i en köksträdgård. Och väl värt att lägga lite tid på. Och då har vi inte ens talat om smaken! En sallad med färsk vitkål, lite finstrimlad purjolök, örtsalt, svartpeppar, en god olja och vinäger… Det är så gott.

Skön vår!

Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK