Klaras Krönika - April 2013

Klaras Krönika - April 2013


Klaras krönikaEn bit in i april, och äntligen scilla och krokus och torra löv som ligger och dammar i hörnen! Och grus som sopas bort från trappstenarna och vinterjackan av man är ute och krattar… Det har varit en otroligt långdragen vinter. Det ligger fortfarande ett tjockt islager på grusvägen utanför växthuset och hela köksträdgården är nerbäddad under ett täcke av snö.

 

Klaras krönikaMen våren har börjat ta för sig. Det smälter ordentligt på eftermiddagarna, även om det sedan fryser till om nätterna. Det kan inte vara lätt för de få små lökväxter som tittat upp ur snön, dessa kontraster mellan solvärme och iskyla.

  

KLaras krönikaDenna vecka har vi ympat fruktträd här på Julita. En hel massa äpplen, en del päron och ett par plommon. Vi köper in grundstammar som vi sedan förädlar genom att ympa en fruktsort på varje stam. Det mesta ympriset kommer från vårt eget klonarkiv. En hel del träd är beställda av människor som vill ha en speciell sort som inte går att få tag på i den vanliga trädgårdshandeln, och en hel del träd förädlar vi för att sälja i trädgårdsbutiken under sommaren och hösten. Det är också många som skickar ympris från ett eget okänt äppel- eller päronträd. Man önskar sig en yngre, mer vital version av sitt gamla favoritträd som kanske stått vid husknuten sedan huset byggdes. Riset ympar vi på en grundstam och till hösten kan man plantera. Det är kul att vi kan bidra med detta! 

 

Klaras krönika

Nu är det också dags att börja förkultivera säsongens kålplantor. Köksträdgården är på Julita är ett paradis för alla näktarsugna kålfjärliar som trivs bland örtagårdens blommor i vindskyddat läge. När de känner för att lägga lite ägg finns lämpliga kålplantor alldeles intill. Vi vill helst inte använda nät eller fiberduk i köksträdgården eftersom det ser så tråkigt och ohistoriskt ut. Bland de kålväxter vi satsar på i år finns brysselkålen 'Long Island, en sort från 1890, och vitkålen 'Säfstaholm', också den en gammal sort som det numer är svårt att få tag på frön till. Säfstaholmskålen, som har ett plattrunt huvud, såldes i Sverige in på 1950-talet. Efter det försvann sorten, men hittades igen på 1990-talet i en genbank i S:t Petersburg varifrån fröer återbördades till Sverige.

KLaras krönika
Själva har vi en liten påse frö, okänd ålder, i vårt kylskåp. Efter ett enkelt grobarhetstest som jag gjorde för några veckor sedan visade det sig att de åtminstone gror tillräckligt bra för att täcka vårt behov. Men det är nog läge att fröodla så vi kan fortsätta ha sorten här på gården. För ett vackert kålhuvud, med fasta blanka blad som spänner över varandra, bucklig savojkål, spetsig spetskål, för att inte prata om den mörka palmkålen vars avlånga blad täcks av dagg… Fina kålplantor är ändå något av det bästa man kan hitta i en köksträdgård. Och väl värt att lägga lite tid på. Och då har vi inte ens talat om smaken! En sallad med färsk vitkål, lite finstrimlad purjolök, örtsalt, svartpeppar, en god olja och vinäger… Det är så gott.

Skön vår!

Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK