Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Klaras Krönika

En sommar med solgass, väldoftande 
överraskningar och jordloppor…


Så här års går trädgårdslivet in i en ny fas. Trots att hela augusti är en sommarmånad och även veckorna i september brukar vara några av de skönaste att tillbringa i sin trädgård, märker man i hela kroppen, på växtligheten och klimatet att det börjar bli höst. Först kan man känna sig lite uppgiven: hela våren och sommaren har man kämpat med att gödsla, vattna och binda upp sina plantor, men nu så ger de sig ändå. Bladen gulnar, svampangreppen kommer när vädret blir fuktigare, grönsaker skördas och jorden ligger plötsligt lika svart, bar och fuktig som den gjorde i vintras.


Samtidigt är det en av de bästa perioderna. Här på Julita där vi har hundratals äppelträd börjar äppeldoften spridas i parken. De första sorterna har redan mognat: 'Arvidsäpple', 'Gyllenkroks Astrakan' och 'Transparente Blanche'. Dessutom är sommarblomsplanteringarna i herrgårdsparken som allra finast just nu, med pelargoner, daggsalvia, heliotrop och mörkröd ricin som vuxit sig högre än aldrig förr. 


Här i våra trakter har sommaren varit lika varm och torr som vintern var kall och snörik. Vissa dagar har det varit svårt att vara utomhus och vi som jobbar här har desperat letat efter ogräsrensningsjobb i skuggan. Vi har vattnat, vattnat och åter vattnat. Vissa växter har älskat det. Tomaterna har vuxit sig två meter höga med tjuvskott tjocka som prinskorvar, och detta handlar om frilandstomater! Andra växtslag hade föredragit ett svalare klimat. Kållandet har inte sett roligt ut på hela sommaren. Det är visserligen en hel del kålrötter på gång och kålrabbi finns att skörda, men aldrig har jag varit med om så stora angrepp av jordloppor! Bladen är helt söndergnagda av dessa små kryp. Jordloppor brukar vara ett problem framför allt på våren då de äter upp späda nysådda plantor, men i år har de hållit i gång hela sommaren. Ofta är jordlopporna svåra att få syn på eftersom de blixtsnabbt hoppar iväg med sina speciella hoppben, men i år har de varit lätta att studera på nära håll och i stor mängd. Vi hade kunnat prova att sprida aska på bladen och jordytan vilket lopporna inte gillar, men frågan är om det hade hjälpt mot denna invasion. Det är bara att acceptera faktum.

 

Varje år stöter man på växter som man snabbt beslutar sig för att inte odla igen. De som inte alls blev så fina som de såg ut påbilden på fröpåsen, som inte smakade något vidare eller helt enkelt aldrig tog sig. Ofta får man också ett par nya favoriter. Jag har fallit för bladamaranten 'Calaloo Red', en växt som inte egentligen alls var inplanerad i köksträdgården men som fick ersätta bladmyntan som aldrig grodde. Vi sådde den sent i pluggbrätte och planterade ut småplantor i juni. Dessa tog sig snabbt och har med sina rödgröna blad varit mycket dekorativ tillsammans med vit sommarmalva. Bladamaranten går också att äta, men frågan är om den inte gör sig bäst som prydnadsväxt. 

En annan ny favorit är stor blomstertobak Nicotiana alata 'Grandiflora'. Hur kan det komma sig att denna underbara sort inte odlas mer? Jämfört med narcisstobaken Nicotiana sylvestris som man ofta ser i stadsparker och kommunala planteringar, tycker jag 'Grandiflora' från tidigt 1800-tal är klart överlägsen. 'Grandiflora' har blommat från utplanteringen i början av juni och gör det fortfarande rikligt, trots att vi inte klippt bort överblommat eller gett någon särskild skötsel utöver vattning. Den står i en rundel omgiven av blå isop tillsammans med en annan tobaksfavorit: färgväxlartobak, Nicotiana mutabilis. Tidigt på mornarna och på kvällarna när endast vi i trädgårdspersonalen och enstaka gäster från vandrarhemmet promenerar i parken doftar de som allra ljuvligast. Och så var det luktärtorna! De har varit fantastiska. Luften i örtagården har dallrat av hetta och doft från mängder av blommor. De bästa sorterna har varit den gräddvita 'Mrs. Collier' för sin frodighet och växtkraft och 'Franciscus Cupani' för sin kraftfulla luktärtsdoft och sina tvåfärgade blommor.På lördag firar vi Julita gårds siste ägares födelsedag. Artur Bäckström skrev in i sitt testamente att gårdens anställda ska bjudas på kalas varje år den 21 augusti. Det är tack vare Bäckström som Julita idag är ett museum öppet för allmänheten och det kan ju vara värt att fira! Sedan hoppas jag på några soliga veckor till i slutet av augusti – annars står vi här med kilovis med gröna tomater som inte får den där solkyssen de behöver för att bli så där söta och aromatiska som bara egenodlade tomater kan bli.


Klara Holmqvist
Julita gård Augusti 2011

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK