Klaras Krönika

En sommar med solgass, väldoftande 
överraskningar och jordloppor…


Så här års går trädgårdslivet in i en ny fas. Trots att hela augusti är en sommarmånad och även veckorna i september brukar vara några av de skönaste att tillbringa i sin trädgård, märker man i hela kroppen, på växtligheten och klimatet att det börjar bli höst. Först kan man känna sig lite uppgiven: hela våren och sommaren har man kämpat med att gödsla, vattna och binda upp sina plantor, men nu så ger de sig ändå. Bladen gulnar, svampangreppen kommer när vädret blir fuktigare, grönsaker skördas och jorden ligger plötsligt lika svart, bar och fuktig som den gjorde i vintras.


Samtidigt är det en av de bästa perioderna. Här på Julita där vi har hundratals äppelträd börjar äppeldoften spridas i parken. De första sorterna har redan mognat: 'Arvidsäpple', 'Gyllenkroks Astrakan' och 'Transparente Blanche'. Dessutom är sommarblomsplanteringarna i herrgårdsparken som allra finast just nu, med pelargoner, daggsalvia, heliotrop och mörkröd ricin som vuxit sig högre än aldrig förr. 


Här i våra trakter har sommaren varit lika varm och torr som vintern var kall och snörik. Vissa dagar har det varit svårt att vara utomhus och vi som jobbar här har desperat letat efter ogräsrensningsjobb i skuggan. Vi har vattnat, vattnat och åter vattnat. Vissa växter har älskat det. Tomaterna har vuxit sig två meter höga med tjuvskott tjocka som prinskorvar, och detta handlar om frilandstomater! Andra växtslag hade föredragit ett svalare klimat. Kållandet har inte sett roligt ut på hela sommaren. Det är visserligen en hel del kålrötter på gång och kålrabbi finns att skörda, men aldrig har jag varit med om så stora angrepp av jordloppor! Bladen är helt söndergnagda av dessa små kryp. Jordloppor brukar vara ett problem framför allt på våren då de äter upp späda nysådda plantor, men i år har de hållit i gång hela sommaren. Ofta är jordlopporna svåra att få syn på eftersom de blixtsnabbt hoppar iväg med sina speciella hoppben, men i år har de varit lätta att studera på nära håll och i stor mängd. Vi hade kunnat prova att sprida aska på bladen och jordytan vilket lopporna inte gillar, men frågan är om det hade hjälpt mot denna invasion. Det är bara att acceptera faktum.

 

Varje år stöter man på växter som man snabbt beslutar sig för att inte odla igen. De som inte alls blev så fina som de såg ut påbilden på fröpåsen, som inte smakade något vidare eller helt enkelt aldrig tog sig. Ofta får man också ett par nya favoriter. Jag har fallit för bladamaranten 'Calaloo Red', en växt som inte egentligen alls var inplanerad i köksträdgården men som fick ersätta bladmyntan som aldrig grodde. Vi sådde den sent i pluggbrätte och planterade ut småplantor i juni. Dessa tog sig snabbt och har med sina rödgröna blad varit mycket dekorativ tillsammans med vit sommarmalva. Bladamaranten går också att äta, men frågan är om den inte gör sig bäst som prydnadsväxt. 

En annan ny favorit är stor blomstertobak Nicotiana alata 'Grandiflora'. Hur kan det komma sig att denna underbara sort inte odlas mer? Jämfört med narcisstobaken Nicotiana sylvestris som man ofta ser i stadsparker och kommunala planteringar, tycker jag 'Grandiflora' från tidigt 1800-tal är klart överlägsen. 'Grandiflora' har blommat från utplanteringen i början av juni och gör det fortfarande rikligt, trots att vi inte klippt bort överblommat eller gett någon särskild skötsel utöver vattning. Den står i en rundel omgiven av blå isop tillsammans med en annan tobaksfavorit: färgväxlartobak, Nicotiana mutabilis. Tidigt på mornarna och på kvällarna när endast vi i trädgårdspersonalen och enstaka gäster från vandrarhemmet promenerar i parken doftar de som allra ljuvligast. Och så var det luktärtorna! De har varit fantastiska. Luften i örtagården har dallrat av hetta och doft från mängder av blommor. De bästa sorterna har varit den gräddvita 'Mrs. Collier' för sin frodighet och växtkraft och 'Franciscus Cupani' för sin kraftfulla luktärtsdoft och sina tvåfärgade blommor.På lördag firar vi Julita gårds siste ägares födelsedag. Artur Bäckström skrev in i sitt testamente att gårdens anställda ska bjudas på kalas varje år den 21 augusti. Det är tack vare Bäckström som Julita idag är ett museum öppet för allmänheten och det kan ju vara värt att fira! Sedan hoppas jag på några soliga veckor till i slutet av augusti – annars står vi här med kilovis med gröna tomater som inte får den där solkyssen de behöver för att bli så där söta och aromatiska som bara egenodlade tomater kan bli.


Klara Holmqvist
Julita gård Augusti 2011

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK