Klaras Krönika - December 2012

Klaras Krönika - December 2012


December 2012Det ser ut som det blir den här veckan som vintern kommer till Julita, och det med besked. Efter några dagar med snöblandat regn ösande över oss så har kylan slagit till ordentligt.  Leriga gråbruna nyanser har dominerat parken i flera veckor, men nu döljs förmultnande äpplen och nedvissnande perenner av ett lager vit ren snö. 


December 2012När vintern kommit på allvar är det också dags att på allvar ta itu med trädgårdens inomhusjobb – dokumentera det gångna året och planera för det kommande. Vi som jobbar här i trädgården får ofta frågan vad vi gör på vintern. Faktum är att vi har väldigt mycket att göra även så här års. Bland annat formklipper vi alla de lindar som växer i rader uppifrån Stora huset ner mot rosengården och lusthuset. In i det sista har vi ”städat” i trädgården, krattat löv från grusgångarna och klippt ner en hel del perenner, något vi måste göra för att inte ha för mycket jobb i vår men som man förstås gärna kan vänta med i den egna trädgården. Rosor har vi beställt, det måste göras i god tid så att vi får tag i de historiska sorter som vi vill ha. Vi har bytt jord i några rabatter i rosengården så de är färdiga för plantering i vår. Och vi har täckt alla övriga rosor med uppkupad jord, skönt att det är klart nu när kylan kommer.



December 2012Det som ligger närmast framför mig är att bestämma vad vi ska ha för sommarblommor i parken nästa år. Det är ett roligt arbete men inte det lättaste då man måste tänka på både växtens och platsens egenskaper, att blommor och blad ska passa ihop färg- och formmässigt och att planteringarna ska fungera i en historisk miljö. Därefter är det dags att ta itu med köksträdgården och beställa fröer. Det är inte lång tid kvar tills det är dags att börja förkultivera purjolök och andra växter som har lång utvecklingstid.

 

 


December 2012

Nästa år är ett extra roligt trädgårdsår på Julita. Då öppnar nämligen vår nya utställning om Julitas trädgård, en trädgård som har ca 800 år på nacken! Dessutom inviger vi vår nya humlegenbank med 24 utvalda humlekloner. Mer om detta i kommande krönikor.
Nu i höst har vi också hunnit med att få ner 1400 tulpan- och narcisslökar i jorden. Därför ser vi fram emot en särskilt vacker vår. Ni är så välkomna hit då, men först önskar jag er en God och skön Jul!

 

 

Klara Holmqvist

Julita gård December 2012

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren.  Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita


Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK