Klaras Krönika - Juni 2012

Klaras Krönika - Juni 2012


ÄppelblomorBlommande syrener, äppleträd och sorkar som äter upp bleksellerin som står på avhärdning bakom granhäcken. Öljaren ligger spegelblank och det är högsommarvärme. Nu är den mest intensiva tiden i trädgården och naturen. Det är svårt att tänka sig att bin och humlor ska hinna pollinera alla äppelträd innan den korta blomningen är över; dessutom borde de bli slöa i den här värmen. När man går en sväng i parken undrar man varför det är så tomt i rabatterna, man glömmer att det bara är sen vår och att det är för tidigt för utplantering av sommarblommor. Vi väntar till efter järnnätterna i början av juni.

 

Nu är i alla fall alla fröer i jorden. En del har börjat titta upp. Ärtorna har fått hasselris att klättra på och jag är mycket nöjd med att vi kommit ihåg att ta riset innan lövsprickningen. Och att riset är nedstucket innan ärtorna tittar upp och sträcker sig efter något att klänga på! 

 

ÄrtstodI köksträdgården har vi en sjuårig växtföljd. Vissa växtslag återkommer oftare än vart sjunde år, men kål och ärtväxter får vänta så länge innan de kommer tillbaka till samma växtplats för att undvika jordburna sjukdomar. I år ska vi odla ett skifte med majs. Jag tror att vår köksträdgård är en bra växtplats eftersom den är varm och solig och ligger skyddat. I och för sig behövs lite vindar eftersom majs vindpollineras. Det är därför man inte ska odla majs i en lång rad utan i samlade rutor eller grupper. Om majsen är dåligt pollinerad utvecklas inte kornen som de ska och kolvarna blir mer eller mindre tomma, särskilt i toppen. Vi får kanske vifta runt med några hanblommor i raderna om inte vindarna räcker till.

 


Pelargon Paul CrampelI vår barnkammare börjar nu de äppel- och päronträd som vi ympade i slutet av mars växa. De fick vila i jordkällaren en och en halv månad efter ympningen innan de krukades in och sattes ut. Redan då hade knopparna börjat svälla och nu håller de första bladen på att utvecklas. Skott kommer även från grundstammen och dessa får vi pilla bort så all kraft går upp till ädelsorten. Nu gäller det att grundstam och ädelsort växer ihop fint så har vi ett säljklart träd i augusti. Eller, träd och träd. Spö kallas det innan det toppas och grenar sig och bildar en krona.

 

 

Nytt äppelträd

I år har vi ympat ca 450 träd. Många av dem är beställningar från folk som vill ha en gammal ovanlig sort som de inte hittar i vanliga plantskolor. En del har också lämnat in ris från något gammalt äppel- eller päronträd av okänt slag som de har en speciell relation till och som de vill bevara. Frukten är kanske särskilt god, kanske har trädet stått på gården under lång tid eller är förknippad med barndomsminnen och någon speciell person. Då ympar vi riset (ris heter det kanske lite missvisande, en liten pinne/kvist alltså) på en grundstam och snart har vi ett nytt träd, identisk med trädet man tog riset från. Att så en kärna från ursprungsträdet hade inte fungerat. Liksom ett barn blir olik sina föräldrar hade det nya trädet blivit olik sina. Inte nödvändigtvis till det sämre i och för sig. Men troligtvis.

 

OrangerietFörutom fruktträd säljer vi många slags pelargoner i trädgårdsbutiken. Vi har ett vackert gammalt orangeri med en utställning av moderplantorna och ett stort pagodträd. Just nu pågår renovering av glastaket så besökare kan bara kika in utifrån, men när det blir färdigt kommer det bli finfint! En del vilda pelargonarter frösår vi, men de flesta tar vi sticklingar på. Zonalpelargoner är mycket lätta att sticklingsföröka, men just den rena arten Pelargonium zonale (hästskopelargon heter den på svenska) har vi faktiskt sått. Det är den som genom korsningar med andra arter har gett upphov till den stora mängd hybrider som kallas zonalpelargoner och vars vetenskapliga namn är Pelargonium x hortorum.

 

Nu är det full rusch till midsommar då vi får fullt med besökare och parken ska vara så fin som det bara går! Försommarhälsningar från Julita.

 

 

Klara Holmqvist
Julita gård Juni 2012

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren.  Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita


Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK