Klaras Krönika - Juni 2012

Klaras Krönika - Juni 2012


ÄppelblomorBlommande syrener, äppleträd och sorkar som äter upp bleksellerin som står på avhärdning bakom granhäcken. Öljaren ligger spegelblank och det är högsommarvärme. Nu är den mest intensiva tiden i trädgården och naturen. Det är svårt att tänka sig att bin och humlor ska hinna pollinera alla äppelträd innan den korta blomningen är över; dessutom borde de bli slöa i den här värmen. När man går en sväng i parken undrar man varför det är så tomt i rabatterna, man glömmer att det bara är sen vår och att det är för tidigt för utplantering av sommarblommor. Vi väntar till efter järnnätterna i början av juni.

 

Nu är i alla fall alla fröer i jorden. En del har börjat titta upp. Ärtorna har fått hasselris att klättra på och jag är mycket nöjd med att vi kommit ihåg att ta riset innan lövsprickningen. Och att riset är nedstucket innan ärtorna tittar upp och sträcker sig efter något att klänga på! 

 

ÄrtstodI köksträdgården har vi en sjuårig växtföljd. Vissa växtslag återkommer oftare än vart sjunde år, men kål och ärtväxter får vänta så länge innan de kommer tillbaka till samma växtplats för att undvika jordburna sjukdomar. I år ska vi odla ett skifte med majs. Jag tror att vår köksträdgård är en bra växtplats eftersom den är varm och solig och ligger skyddat. I och för sig behövs lite vindar eftersom majs vindpollineras. Det är därför man inte ska odla majs i en lång rad utan i samlade rutor eller grupper. Om majsen är dåligt pollinerad utvecklas inte kornen som de ska och kolvarna blir mer eller mindre tomma, särskilt i toppen. Vi får kanske vifta runt med några hanblommor i raderna om inte vindarna räcker till.

 


Pelargon Paul CrampelI vår barnkammare börjar nu de äppel- och päronträd som vi ympade i slutet av mars växa. De fick vila i jordkällaren en och en halv månad efter ympningen innan de krukades in och sattes ut. Redan då hade knopparna börjat svälla och nu håller de första bladen på att utvecklas. Skott kommer även från grundstammen och dessa får vi pilla bort så all kraft går upp till ädelsorten. Nu gäller det att grundstam och ädelsort växer ihop fint så har vi ett säljklart träd i augusti. Eller, träd och träd. Spö kallas det innan det toppas och grenar sig och bildar en krona.

 

 

Nytt äppelträd

I år har vi ympat ca 450 träd. Många av dem är beställningar från folk som vill ha en gammal ovanlig sort som de inte hittar i vanliga plantskolor. En del har också lämnat in ris från något gammalt äppel- eller päronträd av okänt slag som de har en speciell relation till och som de vill bevara. Frukten är kanske särskilt god, kanske har trädet stått på gården under lång tid eller är förknippad med barndomsminnen och någon speciell person. Då ympar vi riset (ris heter det kanske lite missvisande, en liten pinne/kvist alltså) på en grundstam och snart har vi ett nytt träd, identisk med trädet man tog riset från. Att så en kärna från ursprungsträdet hade inte fungerat. Liksom ett barn blir olik sina föräldrar hade det nya trädet blivit olik sina. Inte nödvändigtvis till det sämre i och för sig. Men troligtvis.

 

OrangerietFörutom fruktträd säljer vi många slags pelargoner i trädgårdsbutiken. Vi har ett vackert gammalt orangeri med en utställning av moderplantorna och ett stort pagodträd. Just nu pågår renovering av glastaket så besökare kan bara kika in utifrån, men när det blir färdigt kommer det bli finfint! En del vilda pelargonarter frösår vi, men de flesta tar vi sticklingar på. Zonalpelargoner är mycket lätta att sticklingsföröka, men just den rena arten Pelargonium zonale (hästskopelargon heter den på svenska) har vi faktiskt sått. Det är den som genom korsningar med andra arter har gett upphov till den stora mängd hybrider som kallas zonalpelargoner och vars vetenskapliga namn är Pelargonium x hortorum.

 

Nu är det full rusch till midsommar då vi får fullt med besökare och parken ska vara så fin som det bara går! Försommarhälsningar från Julita.

 

 

Klara Holmqvist
Julita gård Juni 2012

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren.  Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita


Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Are you in the right place?
Continue to impecta.se