Klaras Krönika - Juni 2012

Klaras Krönika - Juni 2012


ÄppelblomorBlommande syrener, äppleträd och sorkar som äter upp bleksellerin som står på avhärdning bakom granhäcken. Öljaren ligger spegelblank och det är högsommarvärme. Nu är den mest intensiva tiden i trädgården och naturen. Det är svårt att tänka sig att bin och humlor ska hinna pollinera alla äppelträd innan den korta blomningen är över; dessutom borde de bli slöa i den här värmen. När man går en sväng i parken undrar man varför det är så tomt i rabatterna, man glömmer att det bara är sen vår och att det är för tidigt för utplantering av sommarblommor. Vi väntar till efter järnnätterna i början av juni.

 

Nu är i alla fall alla fröer i jorden. En del har börjat titta upp. Ärtorna har fått hasselris att klättra på och jag är mycket nöjd med att vi kommit ihåg att ta riset innan lövsprickningen. Och att riset är nedstucket innan ärtorna tittar upp och sträcker sig efter något att klänga på! 

 

ÄrtstodI köksträdgården har vi en sjuårig växtföljd. Vissa växtslag återkommer oftare än vart sjunde år, men kål och ärtväxter får vänta så länge innan de kommer tillbaka till samma växtplats för att undvika jordburna sjukdomar. I år ska vi odla ett skifte med majs. Jag tror att vår köksträdgård är en bra växtplats eftersom den är varm och solig och ligger skyddat. I och för sig behövs lite vindar eftersom majs vindpollineras. Det är därför man inte ska odla majs i en lång rad utan i samlade rutor eller grupper. Om majsen är dåligt pollinerad utvecklas inte kornen som de ska och kolvarna blir mer eller mindre tomma, särskilt i toppen. Vi får kanske vifta runt med några hanblommor i raderna om inte vindarna räcker till.

 


Pelargon Paul CrampelI vår barnkammare börjar nu de äppel- och päronträd som vi ympade i slutet av mars växa. De fick vila i jordkällaren en och en halv månad efter ympningen innan de krukades in och sattes ut. Redan då hade knopparna börjat svälla och nu håller de första bladen på att utvecklas. Skott kommer även från grundstammen och dessa får vi pilla bort så all kraft går upp till ädelsorten. Nu gäller det att grundstam och ädelsort växer ihop fint så har vi ett säljklart träd i augusti. Eller, träd och träd. Spö kallas det innan det toppas och grenar sig och bildar en krona.

 

 

Nytt äppelträd

I år har vi ympat ca 450 träd. Många av dem är beställningar från folk som vill ha en gammal ovanlig sort som de inte hittar i vanliga plantskolor. En del har också lämnat in ris från något gammalt äppel- eller päronträd av okänt slag som de har en speciell relation till och som de vill bevara. Frukten är kanske särskilt god, kanske har trädet stått på gården under lång tid eller är förknippad med barndomsminnen och någon speciell person. Då ympar vi riset (ris heter det kanske lite missvisande, en liten pinne/kvist alltså) på en grundstam och snart har vi ett nytt träd, identisk med trädet man tog riset från. Att så en kärna från ursprungsträdet hade inte fungerat. Liksom ett barn blir olik sina föräldrar hade det nya trädet blivit olik sina. Inte nödvändigtvis till det sämre i och för sig. Men troligtvis.

 

OrangerietFörutom fruktträd säljer vi många slags pelargoner i trädgårdsbutiken. Vi har ett vackert gammalt orangeri med en utställning av moderplantorna och ett stort pagodträd. Just nu pågår renovering av glastaket så besökare kan bara kika in utifrån, men när det blir färdigt kommer det bli finfint! En del vilda pelargonarter frösår vi, men de flesta tar vi sticklingar på. Zonalpelargoner är mycket lätta att sticklingsföröka, men just den rena arten Pelargonium zonale (hästskopelargon heter den på svenska) har vi faktiskt sått. Det är den som genom korsningar med andra arter har gett upphov till den stora mängd hybrider som kallas zonalpelargoner och vars vetenskapliga namn är Pelargonium x hortorum.

 

Nu är det full rusch till midsommar då vi får fullt med besökare och parken ska vara så fin som det bara går! Försommarhälsningar från Julita.

 

 

Klara Holmqvist
Julita gård Juni 2012

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren.  Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita


Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK