Klaras Krönika - Maj 2013

Klaras Krönika - Maj 2013


I fredags slog den första pionen ut på Julita och i morse räknade jag till 8 blommande sorter. Eller, rättare sagt arter, för de första pionerna som kommer varje år är vilda pioner som härstammar från karga bergstrakter i södra, östra och nordöstra Europa. 
 

Först ut i år (lite senare än vanligt) var sibirisk pion, Paeonia anomala, en rosablommande vildart med fladdrande kronblad som bildar en mycket vackert formad buske. Man ser den inte så ofta i trädgårdar vilket är synd då den är lättodlad och härdig, även om blomningen går över fort. Andra pioner i blomning nu är rosenpion Paeonia veitchii, herrgårdspion, Paeonia x hybrida och majpion, Paeonia x arendsii. Kring midsommar brukar prakten i pionträdgården vara som mest överväldigande då alla våra luktpioner kommit igång ordentligt. Då börjar vi också med visningar av pionträdgården, vardagar kl 13 med samling utanför växthuset. 

 


Förutom att njuta av våra pioner har vi en hel del annat att göra på gården så här års. Allt som vi förkultiverat i köksträdgården ska planteras ut, och alla våra orangeriväxter som vinterförvarats frostfritt och sedan stått på tillvänjning bakom granhäcken, ska placeras på olika platser i parken. Vi har Agapanthus, afrikas blå lilja och ett stort antal agaver av olika storlek och fason. De formstarka agaverna, som vi kan se funnits i parken sedan åtminstone 1900-talets början, ger ett ståtligt intryck då de placeras i järnurnor på stenpelare runt Stora huset. 

 

I år har vi också köpt in nya ”palmer” som ska pryda rundeln på herrgårdens framsida. De är Cordyline australis, syddracena på svenska, en växt som blev populär i Sverige under 1800-talet då man gärna använde form- och färgstarka, exotiska växter i sina trädgårdsanläggningar. De växtslag som inte klarade vårt klimat planterades då ut på våren och grävdes upp på hösten och förvarades i orangerier och växthus under vinterhalvåret. Arbetet och kostnaderna som detta medförde var förstås inget som folk i allmänhet kunde ha råd med, så syddracenorna var förbehållna de förmögna, som Julita gårds Artur Bäckström.

 


Apropå trädgårdshistoria så har vi i helgen vernissage för utställningen Julitas trädgård under 500 år. Som jag skrivit tidigare har arbetet med utställningen inneburit att massor av ny kunskap om vår trädgård kommit fram, kunskap som vi nu kan dela med oss till våra besökare av. Spännande (för trädgårdshistorienördar) uppgifter som till exempel att det 1873 köptes in 300 sparrisplantor till köksträdgården och att det 1875 grävdes upp granplantor som troligen användes till att plantera den långa granhäck som står kvar som vindskydd kring köksväxtodlingarna än idag. 1875 köpte man också in ”dvärgfruktträd” vilket man kan fundera över vad det var. En hel del fotografier finns från 1900-talets början och dessa visas i utställningen så att man kan följa utvecklingen i parken. Slående är ändå att så mycket är sig likt. Vernissage hålls på lördag 1 juni, då också författaren och föredragshållaren Lena Israelsson håller ett föredrag om gamla köksväxter.

 

 

Varmt välkomna då!Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK