Klaras Krönika - Maj 2013

Klaras Krönika - Maj 2013


I fredags slog den första pionen ut på Julita och i morse räknade jag till 8 blommande sorter. Eller, rättare sagt arter, för de första pionerna som kommer varje år är vilda pioner som härstammar från karga bergstrakter i södra, östra och nordöstra Europa. 
 

Först ut i år (lite senare än vanligt) var sibirisk pion, Paeonia anomala, en rosablommande vildart med fladdrande kronblad som bildar en mycket vackert formad buske. Man ser den inte så ofta i trädgårdar vilket är synd då den är lättodlad och härdig, även om blomningen går över fort. Andra pioner i blomning nu är rosenpion Paeonia veitchii, herrgårdspion, Paeonia x hybrida och majpion, Paeonia x arendsii. Kring midsommar brukar prakten i pionträdgården vara som mest överväldigande då alla våra luktpioner kommit igång ordentligt. Då börjar vi också med visningar av pionträdgården, vardagar kl 13 med samling utanför växthuset. 

 


Förutom att njuta av våra pioner har vi en hel del annat att göra på gården så här års. Allt som vi förkultiverat i köksträdgården ska planteras ut, och alla våra orangeriväxter som vinterförvarats frostfritt och sedan stått på tillvänjning bakom granhäcken, ska placeras på olika platser i parken. Vi har Agapanthus, afrikas blå lilja och ett stort antal agaver av olika storlek och fason. De formstarka agaverna, som vi kan se funnits i parken sedan åtminstone 1900-talets början, ger ett ståtligt intryck då de placeras i järnurnor på stenpelare runt Stora huset. 

 

I år har vi också köpt in nya ”palmer” som ska pryda rundeln på herrgårdens framsida. De är Cordyline australis, syddracena på svenska, en växt som blev populär i Sverige under 1800-talet då man gärna använde form- och färgstarka, exotiska växter i sina trädgårdsanläggningar. De växtslag som inte klarade vårt klimat planterades då ut på våren och grävdes upp på hösten och förvarades i orangerier och växthus under vinterhalvåret. Arbetet och kostnaderna som detta medförde var förstås inget som folk i allmänhet kunde ha råd med, så syddracenorna var förbehållna de förmögna, som Julita gårds Artur Bäckström.

 


Apropå trädgårdshistoria så har vi i helgen vernissage för utställningen Julitas trädgård under 500 år. Som jag skrivit tidigare har arbetet med utställningen inneburit att massor av ny kunskap om vår trädgård kommit fram, kunskap som vi nu kan dela med oss till våra besökare av. Spännande (för trädgårdshistorienördar) uppgifter som till exempel att det 1873 köptes in 300 sparrisplantor till köksträdgården och att det 1875 grävdes upp granplantor som troligen användes till att plantera den långa granhäck som står kvar som vindskydd kring köksväxtodlingarna än idag. 1875 köpte man också in ”dvärgfruktträd” vilket man kan fundera över vad det var. En hel del fotografier finns från 1900-talets början och dessa visas i utställningen så att man kan följa utvecklingen i parken. Slående är ändå att så mycket är sig likt. Vernissage hålls på lördag 1 juni, då också författaren och föredragshållaren Lena Israelsson håller ett föredrag om gamla köksväxter.

 

 

Varmt välkomna då!Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK