Klaras Krönika - Maj 2013

Klaras Krönika - Maj 2013


I fredags slog den första pionen ut på Julita och i morse räknade jag till 8 blommande sorter. Eller, rättare sagt arter, för de första pionerna som kommer varje år är vilda pioner som härstammar från karga bergstrakter i södra, östra och nordöstra Europa. 
 

Först ut i år (lite senare än vanligt) var sibirisk pion, Paeonia anomala, en rosablommande vildart med fladdrande kronblad som bildar en mycket vackert formad buske. Man ser den inte så ofta i trädgårdar vilket är synd då den är lättodlad och härdig, även om blomningen går över fort. Andra pioner i blomning nu är rosenpion Paeonia veitchii, herrgårdspion, Paeonia x hybrida och majpion, Paeonia x arendsii. Kring midsommar brukar prakten i pionträdgården vara som mest överväldigande då alla våra luktpioner kommit igång ordentligt. Då börjar vi också med visningar av pionträdgården, vardagar kl 13 med samling utanför växthuset. 

 


Förutom att njuta av våra pioner har vi en hel del annat att göra på gården så här års. Allt som vi förkultiverat i köksträdgården ska planteras ut, och alla våra orangeriväxter som vinterförvarats frostfritt och sedan stått på tillvänjning bakom granhäcken, ska placeras på olika platser i parken. Vi har Agapanthus, afrikas blå lilja och ett stort antal agaver av olika storlek och fason. De formstarka agaverna, som vi kan se funnits i parken sedan åtminstone 1900-talets början, ger ett ståtligt intryck då de placeras i järnurnor på stenpelare runt Stora huset. 

 

I år har vi också köpt in nya ”palmer” som ska pryda rundeln på herrgårdens framsida. De är Cordyline australis, syddracena på svenska, en växt som blev populär i Sverige under 1800-talet då man gärna använde form- och färgstarka, exotiska växter i sina trädgårdsanläggningar. De växtslag som inte klarade vårt klimat planterades då ut på våren och grävdes upp på hösten och förvarades i orangerier och växthus under vinterhalvåret. Arbetet och kostnaderna som detta medförde var förstås inget som folk i allmänhet kunde ha råd med, så syddracenorna var förbehållna de förmögna, som Julita gårds Artur Bäckström.

 


Apropå trädgårdshistoria så har vi i helgen vernissage för utställningen Julitas trädgård under 500 år. Som jag skrivit tidigare har arbetet med utställningen inneburit att massor av ny kunskap om vår trädgård kommit fram, kunskap som vi nu kan dela med oss till våra besökare av. Spännande (för trädgårdshistorienördar) uppgifter som till exempel att det 1873 köptes in 300 sparrisplantor till köksträdgården och att det 1875 grävdes upp granplantor som troligen användes till att plantera den långa granhäck som står kvar som vindskydd kring köksväxtodlingarna än idag. 1875 köpte man också in ”dvärgfruktträd” vilket man kan fundera över vad det var. En hel del fotografier finns från 1900-talets början och dessa visas i utställningen så att man kan följa utvecklingen i parken. Slående är ändå att så mycket är sig likt. Vernissage hålls på lördag 1 juni, då också författaren och föredragshållaren Lena Israelsson håller ett föredrag om gamla köksväxter.

 

 

Varmt välkomna då!



Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.se