Klaras Krönika - Maj 2013

Klaras Krönika - Maj 2013


I fredags slog den första pionen ut på Julita och i morse räknade jag till 8 blommande sorter. Eller, rättare sagt arter, för de första pionerna som kommer varje år är vilda pioner som härstammar från karga bergstrakter i södra, östra och nordöstra Europa. 
 

Först ut i år (lite senare än vanligt) var sibirisk pion, Paeonia anomala, en rosablommande vildart med fladdrande kronblad som bildar en mycket vackert formad buske. Man ser den inte så ofta i trädgårdar vilket är synd då den är lättodlad och härdig, även om blomningen går över fort. Andra pioner i blomning nu är rosenpion Paeonia veitchii, herrgårdspion, Paeonia x hybrida och majpion, Paeonia x arendsii. Kring midsommar brukar prakten i pionträdgården vara som mest överväldigande då alla våra luktpioner kommit igång ordentligt. Då börjar vi också med visningar av pionträdgården, vardagar kl 13 med samling utanför växthuset. 

 


Förutom att njuta av våra pioner har vi en hel del annat att göra på gården så här års. Allt som vi förkultiverat i köksträdgården ska planteras ut, och alla våra orangeriväxter som vinterförvarats frostfritt och sedan stått på tillvänjning bakom granhäcken, ska placeras på olika platser i parken. Vi har Agapanthus, afrikas blå lilja och ett stort antal agaver av olika storlek och fason. De formstarka agaverna, som vi kan se funnits i parken sedan åtminstone 1900-talets början, ger ett ståtligt intryck då de placeras i järnurnor på stenpelare runt Stora huset. 

 

I år har vi också köpt in nya ”palmer” som ska pryda rundeln på herrgårdens framsida. De är Cordyline australis, syddracena på svenska, en växt som blev populär i Sverige under 1800-talet då man gärna använde form- och färgstarka, exotiska växter i sina trädgårdsanläggningar. De växtslag som inte klarade vårt klimat planterades då ut på våren och grävdes upp på hösten och förvarades i orangerier och växthus under vinterhalvåret. Arbetet och kostnaderna som detta medförde var förstås inget som folk i allmänhet kunde ha råd med, så syddracenorna var förbehållna de förmögna, som Julita gårds Artur Bäckström.

 


Apropå trädgårdshistoria så har vi i helgen vernissage för utställningen Julitas trädgård under 500 år. Som jag skrivit tidigare har arbetet med utställningen inneburit att massor av ny kunskap om vår trädgård kommit fram, kunskap som vi nu kan dela med oss till våra besökare av. Spännande (för trädgårdshistorienördar) uppgifter som till exempel att det 1873 köptes in 300 sparrisplantor till köksträdgården och att det 1875 grävdes upp granplantor som troligen användes till att plantera den långa granhäck som står kvar som vindskydd kring köksväxtodlingarna än idag. 1875 köpte man också in ”dvärgfruktträd” vilket man kan fundera över vad det var. En hel del fotografier finns från 1900-talets början och dessa visas i utställningen så att man kan följa utvecklingen i parken. Slående är ändå att så mycket är sig likt. Vernissage hålls på lördag 1 juni, då också författaren och föredragshållaren Lena Israelsson håller ett föredrag om gamla köksväxter.

 

 

Varmt välkomna då!



Klara Holmqvist

Klara Holmqvist, Julita gård April 2013

 

Klara Holmqvist är vår gästkrönikör som till vardags arbetar som trädgårdsmästare på Julita Gård, Sveriges lantbruksmuseum. Några gånger per år delar hon med sig av sina funderingar om vad som händer på Julita, oftast rör det trädgården men ibland även annat. Museet är öppet för allmänheten och ett utmärkt utflyktsmål under sommaren. Läs mer på www.nordiskamuseet.se

 

Nordiska Museer 

Klara Holmqvist

Trädgårdsmästare
Nordiska museet Julita, Julita gård, 643 98 Julita
www.nordiskamuseet.se/julita

Läs fler av Klaras krönikor >>

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK