Försommarpyssel i odlingarna

Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.


Svarta paprikor och bananchili

Det är roligt att testa något nytt varje säsong och i valet är det lätt att falla för lite udda sorter. Två av mina roligaste sådder i hittills i år har varit paprika F1 ’Mavras’ och chilipeppar ’Sweet Banana’. De förkultiverades i februari, se Odla med Impecta: Första sådden, och har varit skolexempel på enkla sådder från början. De grodde, växter till sig lagom snabbt, utvecklade fina rötter och buskade till sig. Nu i mitten av juni trivs de i rejäla krukor i mitt växthus och har stora, vackra frukter som lovar mycket gott.


Paprika 'Mavras'
Chili Sweet Banana

Läckra paprika F1 ’Mavras’ och sötstarka chilipeppar ’Sweet Banana’


Tips för att ätbart och blommande ska må bra i kruka

  • Jorden ska vara porös och näringsrik. Välj en bra planteringsjord och blanda gärna ner lite lecakulor i jorden.
  • Vattna mycket varje gång du vattnar, smådutta inte.
  • Tillför flytande organisk näring när du vattnar ungefär en gång i veckan.

Rosenskärorna blommar för fullt

Att förkultivera några sommarblommor varje år bäddar för tidig blomning. Mina rosenskäror fick en tjuvstart inomhus och började sätta knoppar redan i början av maj. Jag toppade dem några gånger före utplantering för att få buskigare plantor. Det gör ont att knipsa av blomknoppar, men det lönar sig. Från början av juni har rosenskärorna fått gå i blom och är ett färgrikt skådespel i trädgården.


Rosenskära 2
Rosenskära 3

Rosenskära ’Sea Shells’ får spännande, nästan ihåliga kronblad.


Sköt om dina sommarblommor

  • Vattna vid torka, morgon eller kväll. Lägg gärna en slang vid rötterna och låt rinna långsamt ett tag för att få ner ordentligt med vatten till rötterna. Eller vattna riktat med vattenkanna.
  • Ansa, plocka och klipp. Genom att plocka bort vissna blommor stimulerar du nytillväxt av knoppar och får mer blommor. Klipp också bort vissna blad och brutna stjälkar så håller sig plantorna friska och snygga.
  • Tillför extra näring. Den intensiva blomningen tar mycket av jordens lagrade energi. Vattna sommarblommorna med flytande organisk näring ett par gånger i månaden.

Dålig jordbearbetning straffar sig

Hur medveten man än är om hur en sådd bör förberedas för bästa resultat tar önskan om att komma igång över ibland. Jag hade en liten hörna i grönsakslandet som vuxit igen under ett par år. I maj rensades jorden från kvickrot, maskrosor och massor av fröogräs. Jag luckrade och vattnade jorden före sådd men tillförde ingen ny mylla, som kompost eller kogödsel. Jag var lat helt enkelt. I denna illa förberedda jord direktsåddes undersköna kornvallmo 'Amazing Grey'. Det har inte blivit bra – jorden är för kompakt och inbjuder bara till ny ogräsinvasion. Just nu vågar jag inte rensa med risk för att dra upp någon stackars vallmoplanta. Jag hoppas fortfarande på resultat men är rädd för att det inte blir någon läcker fägring av dimgrå och purpurviolett kornvallmo hos mig i år, och det är helt mitt eget fel.


Våga och vilja gallra

Det är mycket mänskligt att inte vilja dra upp plantor som vi omsorgsfullt sått och vårdat. När grödorna står för tätt måste det dock till, annars riskerar du bara få klena plantor som konkurrerar ut varandra i kampen om platsen. Vid direktsådd av exempelvis rädisor och majrova räknar jag kallt med att behöva gallra – det är nästan omöjligt att få ner fröerna i jorden på precis rätt avstånd och ibland tappar jag en liten koloni med fröer.

Om jag gallrar när plantorna fått en viss stabilitet så är risken mindre att skada de plantor som ska vara kvar. Av exempelvis rädisor, majrova och rödbetor tar jag in de bortgallrade små godsakerna och blandar i en sallad – det smakar mycket gott.


Gallrad rädisa
Tätt bland majrovorna

Till vänster: Gallrad rädisplanta smakar jättegott. Till höger: Majrovorna står tätt och det är dags att ge plats åt de som ska växa till mjälla , fina rötter.


Premiär för nakenfröpumpor

I år odlar jag nakenfröpumpa för första gången. Pumpor brukar alltid få ta plats i trädgården men nakenförpumpa är nytt för mig. Vi använder mycket pumpafrön i bakning och matlagning och det är just nakenförpumpans skalfria frön som vi köper i matbutiken. Nu ska jag odla dem själv. Köttet på nakenförpumpan kan användas i paj, bröd och grytor så det är en riktig kanongröda. Jag förkultiverade fröerna inomhus i maj och fick full pott – alla 15 fröer blev fina, stabila plantor. Jag gav bort en del plantor. Övriga planterades bredvid komposten i mullrik jord och två satte jag direkt i en påse med en blandning av planteringsjord och kogödsel.


Nakenfröpumpa i säck
Blomanlag nakenfröpumpa

Nakenfröpumpor i säck och direkt i jorden.


Tid att sköta om odlingarna

De närmaste veckorna kommer jag inte så något nytt utan lägga tiden på att sköta om rabatter och grönsaksland och njuta av den första skörden av rädisa, majrova, rödbeta och bladgrönt. I Ta hand om dina odlingar kan du läsa vad sommarens pyssel i trädgården brukar bestå i. Nästa Odla med Impecta kommer i slutet av sommaren då vi dels ser efter hur odlingarna mår dels drar igång sensommarsådder.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK