
Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter
Lika roligt och givande som odling är när allt prunkar och mår bra, lika trist kan det kännas när ohyra och sjukdomar sätter käppar i de gröna hjulen. Till viss del måste du som odlar gilla läget men det finns mycket att göra för att skydda dina växter mot oönskade angrepp.

Kungsljus i trädgården
Kungsljus växer vilt i nästan hela landet. Stolt och majestätiskt reser de sig på ängar och i torra diken. I trädgården kräver kungsljuset sin plats. Om du ger växten sol och utrymme belönas du med tjusig sommarblomning och tacksamt surrande från pollinerande insekter.

Salvia - blomma och kryddört
Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Så här odlar du kronärtskocka
Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Odla för hållbarhet
Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Tillbehör vid sådd och förkultivering
När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Perlit och vermikulit i odling
Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Vinterförvara växter - var och hur?
Kärleken till växter och odling gör att vi inte håller oss inom gränserna för vad som klarar av att leva hela året utomhus i vårt klimat. Krukor som går att flytta får hysa exotiska växter som trivs ute under sommaren, men på vintern längtar de hem till varmare breddgrader. Hur hjälper vi dem att överleva vintern?

Så och odla stockrosor
Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Fröerna gror inte - varför?
Vi som odlar ägnar oss åt att tämja naturen och anpassa den till trädgårdar, täppor och balkonger. Genom att snegla på hur det fungerar i naturen kan vi lära oss mycket om vad som får växter att trivas och frodas. En bra start är att se hur fröer beter sig i det vilda och ta lärdom av det till våra egna sådder.

Skörd och lagring av grönsaker
Står du upp till stövelkanten i grönsaker som behöver skördas? Grattis! Stora skördar är ett angenämt bekymmer som löses enkelt genom smarta sätt att förvara och lagra godsakerna på. Varje gång du plockar fram en egenodlad grönsak samtidigt som trädgården ligger frusen utanför fönstret är ren och skär lycka.

Hur odlar jag prydnadsgräs?
Prydnadsgräs kan vara ståtligt resliga, mjukt böljande, sirligt prasslande och såväl vilda som tama i sin karisma. Genom att fröså prydnadsgräsen får du många plantor att pryda krukor och rabatter med. I samplantering kommer prydnadsgräsen väl överens med många av våra vackraste perenner.

Odla örter till te
Du behöver inte ha stor plats för att odla smakfulla, vackra örter och skapa din egen aromatiska tehörna. Från försommar till sen höst kan du läppja på uppfriskande teer av färska blad och på köpet får du anledning att regelbundet trosa ett varv bland kryddiga dofter och belåtna bin och humlor.

Odla mynta i rabatt och kruka
Mynta förknippas för många i första hand med växten vars blad doftar pepparmint, andra tänker på olika sorter ur Mentha-släktet medan någon drömmer om en rabatt med rufsig, citrondoftande temynta eller kanske en snövit drakmynta, som inte doftar något alls. Vi reder ut släktskap, sorter och tipsar om odling av olika myntor.

Primula - vårens vackra viva
Efter nyår kan vi inte hålla oss många minuter innan första primulan tar plats inomhus. Drivna för att blomma mitt i vintern bringar de hopp om våren med sina pigga, klara färger. Primula är egentligen det vetenskapliga namnet på vivesläktet, vars vårblommande arter lyser upp trädgård, täppa och balkong när vi behöver det som bäst.

Vilda violer och prima penséer
Penséer är ett lika säkert vårtecken som ljusets återkomst och koltrastens sång. De bringar liv och fägring tidigt på året och låter sig inte knäckas av plötsliga köldknäppar. Inte sällan för de också med sig frågor kring vad som är skillnaden mellan penséer och violer. Låt oss dyka ner i violsläktet en stund.

Sensommar i trädgården
När augusti öppnar sina portar går vi som odlar in i en magisk skördeperiod. Blommor, kryddväxter, grönsaker och frukter - belöningen för vår odlingsiver är stor. På vissa håll i trädgården kan växtkraften ha svämmat över alla bräddar och lämnat en oharmonisk och rörig känsla efter sig. Då är det läge för en uppfräschning av din sensommarträdgård.

Förgätmigej i trädgården
Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Trädgårdens snittblommor och buketter
En mycket angenäm bonus med att odla blommande växter är att de förutom fägringen i rabatterna också fyller vaser och krus inomhus med grönska, färg och doft. Det finns fina snittblommor bland både perenner och sommarblommor och du kan skapa såväl färska som torkade blomsterarrangemang.

De nyttiga småkrypen
I småkrypens värld pågår en febril aktivitet som gör underverk för jorden och växterna. Maskar, gråsuggor, nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar vilar sällan och lämnar ett gott jobb efter sig. Skapa en gynnsam miljö för allt nyttoliv i trädgården så får du friska odlingar och livskraftiga rabatter som kräver mindre arbete.

Blommande, färgstarka krasse
Slingrande eller buskig, blommande krasse är en klippa i trädgården. Den enorma växtkraften gör att krasse kan odlas på platser där du vill ha något färgstarkt, vackert och frodigt, som breder ut sig mycket och samtidigt är lättskött och tåligt.

Odla vackra ringblommor
På våren sätts ringblommans livskraftiga fröer i jorden och framför dig har du en sommar med varm, vacker och mycket rik blomning. Ringblommor ger så det räcker och blir över. Du kan plocka buketter hela sommaren och ändå ha fägring kvar i trädgården. Ringblommor är vackra i rabatt, kruka, köksland och kryddträdgårdar.

Odla ätbart i pallkrage
När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Kryddväxter - för doft, smak och skönhet
Kryddväxter doftar förföriskt, ger fantastisk smak i mat och bakning och är jättevackert att ha i din närhet. Kryddväxter är lätta att odla och tåliga i vårt klimat. Dessutom är kryddväxter ett säkert kort för dig som vill ha en levande trädgård med bin, humlor och fjärilar.