Odla på balkongen

Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Gör en plan

Det är lätt att rocka loss ordentligt bland fröer och plantor när vårsolen börjar värma. Innan du sätter igång är det bra att göra en plan. Hur mycket plats behövs? Åt vilket vädersträck vetter min balkong/uteplats? Ska de stå i sol eller skugga? Blåser det ofta på min balkong? Hur varm blir min inglasade balkong, behöver den skuggas? Ett klokt växtval är alltid den bästa vägen till att lyckas. 


Blandade växter

Lådor, krukor och andra kärl

Det viktigaste för alla växter är att få god plats för rötterna och en jord som kan hålla fukten. Torka är balkongväxternas största hot och tyvärr är många balkonglådor alltför grunda. Djupa vida krukor, stora trälådor, hinkar och baljor går utmärkt att odla i, men de kan behöva fixas till. För mycket vatten är lika illa som för lite, därför måste odlingskärlen ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut om det regnat mycket. Men det går ju inte att låta vatten rinna ut hur som helst, då blir grannarna under inte så glada. Att ställa brickor med kant under odlingskärlen hjälper dig att lösa problemet. Vid långvariga ösregn kan man behöva skydda krukorna med plast. En gång såg jag paraplyer uppspända över en balkongplantering, klurigt och roligt. Att lägga bevattningsmattor/kapillärmattor på brickorna under krukorna underlättar. De håller kvar fukten och växterna kan suga upp vatten, vilket gör att du inte behöver vattna lika ofta.

Har du tak på din balkong behövs inga hål i odlingskärlen, men grunda med några centimeter lecakulor eller grus innan du fyller på med jord och planterar, och vattna med omsorg. Självvattnande krukor som har ett vattenmagasin i botten är ett annat praktiskt alternativ.

Möblera smart

Traditionella balkonglådor ses oftast hänga utanför balkongräcket, men det blir betydligt mer lättskött om de vänds inåt för att sedan låta växterna välla ut över kanten. Inte sällan är det inte heller tillåtet att ha lådorna på utsidan.  Stora odlingskärl kan stå på golvet, då kan man ställa krukor med extra torkkänsliga växter i skugga. Hyllor med plats för små krukor kan stå mot väggen och amplar behöver stadig upphängning. En spaljé med tåliga klängväxter kan sättas upp som skydd mot vinden. Och mitt i allt det gröna är en plats att sitta på ett måste.

Tänk på vikten

När du inreder din balkong med lådor och krukor är det viktigt att du tänker på att inte ställa dit för mycket, ofta finns en maxvikt per kvadratmeter (T.ex. 100 kg/kvadratmeter inklusive allt, jord, kärl, dig själv osv.). Kolla vad som gäller för just ditt hus.


En blommig sommar

Det finns en anledning till varför vi ser så många balkonger fyllda av lobelia, tagetes och petunior. De är blomrika, tåliga och vackra och bör absolut finnas med i växtvalet. Men det finns så många fler att välja på, och sår man egna växter är urvalet enormt. Stadiga pelargoner, krasse som får välla ut över balkongräcket, doftande luktärter, bara fantasin sätter gränser.

Växter att äta

Det finns mycket man kan ha i krukor och det behöver inte bara vara blommor. Något som går att äta kan ge njutning för både öga och gom. Varför inte kombinera? Sätt purjolökar, de kan sås tidigt inomhus och flyttas ut under våren bara man skyddar dem mot frost, i en lite djupare låda och så sallat i olika färger framför. Purjon tål frost på hösten och kan stå kvar ända till jul.

Violer och persilja blir en vacker blandning. Båda går att äta och passar utmärkt i dekorativa sallader. Dill är också väldigt vacker med sina gracila blad och tillsammans med en lite högre tagetes, som den gamla ’Jolly Jester’, blir det en fin kombination. Alla tagetes är ätbara, både blommor och blad. De har en lite pepprig smak som gör sig fint på ostmackan och blommorna är fina som dekoration på bakverk. Några andra grönsaker som passar bra att odla i hinkar, eller varför inte i en odlingssäck, är svartkål, grönkål, squash och mangold. Har du gott om plats och en vindskyddad eller inglasad balkong kan en melonplanta få klänga mot stöd. Tänk att skörda egna meloner, vilken njutning.

Väldoft och kryddigt

Mot en solig vägg blir det fint med en kryddhylla. Det finns många kryddväxter som älskar sol och klarar torka bra. Testa timjan, gräslök och oregano och låt dem få sällskap av typiska stenpartiväxter som taklökar och bergnejlika, allt planterat i fina krukor. Lavendel och citronmeliss passar också bra på kryddhyllan.

Basilika är utmärkt att ha i krukor men vill ha det lite skuggigare och tål absolut ingen torka. Däremot trivs basilika utmärkt tillsammans med tomater, både i odling och i maten. Fixa till en riktigt djup och stor kruka som rymmer en tomatplanta. Så olika sorters basilika på jordytan när tomaten är planterad. Ställ krukan på balkongens skuggigaste plats till basilikans blad tittar upp. Sådden får inte torka. Tre-fyra frön av den lilla tagetesen ’Signet Lemon’ kan också tryckas ner och du har en härlig komposition att se fram emot.

Hängande trädgård

Hängande trädgård

En hängande trädgård fanns bland de sju underverken. Varför inte skapa egna under genom att fylla en ampel, eller en ”hanging basket” med en blandning av en favoritpelargon, snöflinga ’Snowtopia’ och den brokbladiga kejsarvindan ’Mini Bar Rose’. Det är också fint att ha bara en växt i en ampel, som lobelia eller ampelskära. Självklart kan man även odla ätbart i hängande arrangemang. Ampeltomater och sockerärt är en spännande blandning. Buskiga vaxbönor och brytbönor i en korg blommar vackert och ger riklig skörd. Eller sätt tre plantor ampeljordgubbe i en stor korg och låt den hänga i solen, så dekorativt och så gott.

För den skuggiga balkongen

Även om de flesta av sommarens blommor trivs i solen finns det skönheter som föredrar skugga, men någon solglimt under dygnet är att föredra. Begonior hör hit och palettblad, som odlas för sina vackra blad blir absolut vackrast om den står skuggigt. Alla bladgrönsaker, sallat, palmkål och mangold går utmärkt i skugga. Även riktigt törstiga växter som gurka och squash mår bättre om de slipper alltför brännande sol.

Vindtåliga växter

Hårda vindar kan ställa till det på balkongen, men som alltid gäller det att göra kloka växtval. Samplantera rabatteternellen ’Silver Mist’, som är stadig och ger ett bra stöd, med vekare växter som petunia och krasse. Grusnejlika, trädgårdsverbena och ampelskära har också ett stadigt växtsätt som gör att de tål blåsiga lägen. En spaljé där rankspenat, rosenböna och svartöga hjälper till att sila vinden kan vara värt att testa eller varför inte låta en flerårig skogsklematis får klättra och bidra som vindskydd.






Perenner på balkongen

De flesta växter vi har på balkongen odlas som ettåriga, men det går att odla perenner och andra fleråriga växter också, det kräver bara lite mer pyssel. Har man en sval men frostfri plats kan många växter övervintras. En inglasad balkong kan kanske delas av med frigolit eller annat isolerande material och värmas med en frostvakt. Krukor som ska stå ute måste tåla frost, lerkrukor spricker men trä, metall, sten och vissa sorters plast fungerar. Det är inte alltid riktigt låga temperaturer som är den största utmaningen för växterna, det är temperaturväxlingarna. Ställ krukorna på skivor av frigolit och linda in dem i bubbelplast, säckväv, gamla mattor eller liknande. Ställ dem inte mot den soligaste väggen, bättre med skugga där vårsolen inte kommer åt. Säckväv över känsliga växter hindrar dem att vakna av lurig vårsol.

Nu kan du utöka växtsortimentet med klematis, kiwi, vindruvor, härliga perenner och kanske till och med en magnolia.

Förodla

Det går att så frön direkt där de sedan ska växa, men det är betydligt lättare att lyckas om man först förodlar dem var för sig. Så i lådor och krukor inne, men inte för tidigt, följ anvisningarna på påsen. När de första bladen börjar visa sig behöver de stå svalare. Har du en skyddad eller inglasad balkong kan de få komma ut, men det måste vara frostfritt. En del konkande ut och in får man räkna med. När småttingarna börjar få flera blad är det dags att skola om till egna krukor, antingen i mindre krukor eller på slutlig växtplats. Passa på med fiberduk om väderprognosen visar klart och vindstilla, det är då nattfrosten kan slå till.

Vattna och gödsla

Plantera, vattna, gödsla, toppa och pyssla, allt har sin tid. Det gäller att komma ihåg att krukor och amplar måste vattnas dagligen om det är varmt och att växtnäring måste till om det ska bli riktigt frodigt ända tills hösten kommer. Men glöm inte att en skön stol och go’fika också måste till för att sommarens balkongminnen ska göra mörka vinterkvällar uthärdliga.


Odla på balkongen

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (5112)
2024-04-20
Snabba leveranser och  bra kvalitet
- Ingrid V
2024-04-20
Fröer med bra grobarhet.Snabba leveranseroch bra varor i övrigt!
- Torbjörn P
2024-04-20
Snabba leveranser, stort urval.
- Jessica I
2024-04-20
Är nöjd, kommer att handla igen.
- Catarina
2024-04-20
Snabb leverans
- Birgith M
2024-04-20
Bra kvalitet och snabba levernaser.
- elisabet f
2024-04-19
Jag köper alltid mina frön här. Bra sortiment, priser och erbjudanden. Impecta är jättebra.
- Tobias O
2024-04-19
Fröer av kvalitet och snabb service. 
- Robert K
2024-04-19
Jag har köpt många olika frön från er i många år. Jag är supernöjd med blom och grönsaker från från er🌷🍅
- Sonja R
2024-04-19
Snabb leverans 
- Hannele S
2024-04-19
Lätt att hitta vad man önskar och få hemskickat.
- Nils K
2024-04-19
Varierat utbud och snabba leveranser
- Mikael H
2024-04-19
Super nöjd!👍
- Veronica A
2024-04-19
Bra sortiment och lätt att beställa det man vill ha.
- Nancy W
2024-04-19
Är så nöjd med leveransen o hjälpen man får ❤️
- Christel J
2024-04-19
Fina erbjudanden,  snabba leveranser och bra varor.
- Ann-Christin S
2024-04-19
Aktuella fröer och snabb leverens
- Birgitta L
2024-04-19
Bra snabba leveranser o stort utbud😊
- Karl G
2024-04-19
Bra urval men tyvärr har inte alla frön grott hos mig, kan vara mitt fel att jag gör något fel men det vet man ju inte.
- Anette Ö
2024-04-19
Snabbt och enkelt! 
- Ann-Mari A
Are you in the right place?
Continue to impecta.se