Möt den ståtliga riddarsporren | Fröer till riddarsporre| Impecta
Möt den ståtliga riddarsporren
Riddarsporrar är ett fantasieggande namn på en växt som har funnits i våra trädgårdar sedan 1400-talet. Blomman har en lång sporre, som enligt sägnen kommer från likheten med sporrarna på en riddarstövel. Riddarsporrar är vackra i såväl vilda som mer ordnade rabatter och ståtliga att odla i kruka.

Det vetenskapliga namnet på riddarsporre, Delphinium, sägs komma av att den outslagna blomknoppen liknar en delfin, men även här krävs en del fantasi. Den utslagna riddarsporren är fylld av nektar som lockar fjärilar och kolibrifåglar. Bara de med riktigt lång tunga kommer åt godsakerna. Lite kuriosa är att blå, vita och lila blommor lockar nattfjärilar medan gula och röda färger drar till sig kolibrier som bara finns på de amerikanska kontinenterna.

Riddarsporrar finns i två släkten

I gamla trädgårdsböcker och floror kan man läsa att det finns både ettåriga och fleråriga riddarsporrar. På senare har de ettåriga riddarsporrarna flyttats till släktet Consolida med det svenska namnet åkerriddarsporresläktet. Båda tillhör den stora familjen ranunkelväxter, Ranunculaceae, där även smörblommor, klematis och stormhattar ingår. Det här är en giftig familj, flera dödligt giftiga, och det gäller även riddarsporrarna. Eftersom de smakar pyton och ger en brännande känsla i munnen är förgiftningsolyckor dock mycket ovanliga och inget som bör hindra oss från att odla dessa skönheter i trädgården.

Det som skiljer de båda släktena åt är blommornas och bladens utformning. Hos Consolida sitter blommorna i glesare klasar, bladen är smalt flikigt ’dilliga’ medan Delphinium har bredare flikiga blad och blommor i täta långa färgstarka toppställda klasar. Även fröställningarna skiljer sig åt, hos Consolida sitter de en och en medan de sitter tre tillsammans hos Delphinium.


Trädgårdsriddarsporre 'Magic Fountains Cherry White Bee'

Perenna riddarsporrar

De flesta riddarsporrar i släktet Delphinium är perenna, men kan odlas som ettåriga eftersom de blommar så kraftfullt redan under det första året. De är inte alltid så långlivade men eftersom de är så tacksamma att dra upp från frö är det lätt att så nya ersättare. Bland perenna riddarsporrar är det främst trädgårdsriddarsporre, Delphinium Elatum-gruppen som förökas med frö. Elatum betyder högväxt och de höga spirorna med tätt sittande blommor är iögonfallande vackra och imponerar på alla besökare i trädgården. Den kinesiska riddarsporren, Delphinium grandiflorum ’Dwarf Blue Butterfly’ har något glesare blomställning, men den blå färgen är så intensiv att den inte lämnar någon oberörd.

De högresta riddarsporrarna kan behöva lite stöd för att inte lägga sig eller gå av när det blåser snålt. Detta kan lösas genom att plantera dem med goda, stadiga grannar som rosor, höstflox eller kanske en stabil jätteprästkrage. Det går även att ge dem stöd i form av käppar eller speciella växtstöd som finns i trädgårdshandeln. De är dessutom utmärkta att samplantera med vårlök, tidiga löjtnantshjärtan och trädgårdsjättevallmo eftersom riddarsporrarnas blad täcker deras tidigt vissnande inte så vackra blad.

De storväxta riddarsporrarna trivs bäst i halvskugga och god, mullrik jord som inte torkar ut. Torka och full sol gör riddarsporre utsatt för mjöldagg.


Romersk Riddarsporre 'White King'

Ettåriga riddarsporrar

De ettåriga riddarsporrarna, Consolida, är så vackra och borde odlas betydligt mer. Consolida regalis som faktiskt kan hittas vildväxande i södra delarna av landet, beskrevs redan på 1600-talet som läkeväxt för sår. Eftersom hela växten är giftig är det dock inget att rekommendera. De ettåriga riddarsporrarna är utmärkta att odla i lite mer vildvuxna delar av trädgården. Romersk riddarsporre, Consolida ajacis, är en ettåring som finns i flera vackra färger. Den trivs både i rabatt och kruka och föredrar en plats i full sol. Romersk riddarsporre är mycket lättodlad och kan direktsås, men det är alltid säkrast att förodla i krukor och plantera ut. Även om namnet Consolida betyder ’fast’ är de höga sorterna lite ostadiga. Plantera dem på vindskyddad plats och ge dem stöd eller låt dem luta sig mot stadiga grannar. Blommorna går utmärkt att torka och står sig väl i buketter och potpurrier.


Consolida regalis Riddarsporre

Riddarsporrar som strukturväxt

I rabatten fungerar höga, stadiga växter som så kallade strukturväxter. Med det menas att de skapar rabattens översta skikt och därifrån bestämmer strukturen på hela rabatten. Riddarsporrar har ett svajigt växtsätt om de inte stöttas, men med stadiga grannar eller ett växtstöd är det fantastiskt fina strukturväxter. Plantera dem gärna längst bak i en fondrabatt eller i mitten av en rund rabatt.


Fröer till ALLA riddarsporrar hittar du här.

Fröer till ETTÅRIGA riddarsporrar hittar du här.

Fröer till FLERÅRIGA riddarsporrar hittar du här.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-01-16
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup