Odla din egen mat | Självförsörjande odling | Impecta
Odla din egen mat
Alla som någon gång dragit upp en morot ur myllan, knipsat av årets första squash, knaprat krispiga sockerärter direkt från busken eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart med målet att klara dig så långt som möjligt på det jorden bringar har vi samlat jordnära tips och handfasta råd.

Att odla grönsaker för självförsörjning

  1. Välj näringsrika och mättande grönsaker.
  2. Odla grönsaker som kan skördas länge.
  3. Odla grönsaker som är bra för lagring.
  4. Komplettera med supernyttiga bladgrönsaker.
  5. Ta hand om jorden genom täckodling, jordförbättring och gödsling.

Det är så klart bra att välja många sorter när du odlar din egen mat men ta det med ro i början, särskilt om du inte odlat så mycket grönsaker tidigare. För stora ambitioner första året kan göra att du har svårt att hinna med och tappar sugen till nästa år. Det kan få ta några år att bygga upp ditt eget rikgivande grönsaksland.


Mätt från en jordplätt

Grönsaker är nyttiga i största allmänhet men när odlingen ska generera en stor del av din gröna kost är det viktigt att tänka extra på näringsinnehållet i grödorna och på att du ska bli mätt och belåten.

Det krävs inga enorma ytor för att odla till husbehov om du väljer grödor som ger mycket tillbaka.


Skördade grönsaker

Underjordens rikedomar

Rotfrukter är ovärderliga för den som odlar sin egen mat. De goda rötterna är fyllda av fibrer och näring. Många sorter har dessutom jättegod och nyttig blast. Planera för en blandning av grödor som kan skördas under en lång period och som framåt senhösten erbjuder godsaker att lagra i vinterförrådet. Bra rotfrukter att välja bland är:

MAJROVA En lite bortglömd delikatess som kan skördas som primör redan i juni. Odla i omgångar för att äta färsk under hela sommaren och med en avslutande skörd på hösten. Majrovor kan förvaras svalt och mörkt under en kortare tid. Blasten smakar jättegott.

RÖDBETA Rödbetor är lättodlade och det finns många sorter att välja mellan för en fruktbar kombination till husets behov. Under försommaren skördas små sorter som primörer, större sorter äts färska under hela sommaren och en bit in på hösten och före vintern skördas vinterförrådet för färsklagring och inläggning. Rödbetans blast är god till sallader.

KÅLROT I jorden växer nordens apelsiner i form av kålrötter fulla av C-vitamin. Kålrötter ger rika skördar, de kan stå kvar länge i jorden och de går mycket bra att lagra under vintern.

RÄDISA Små men naggande goda, lättodlade, rikgivande och möjliga att skörda länge, länge. Så rädisor i omgångar med start i drivbänk redan under vårvintern för en tidig primörskörd. Sista sådden kan göras i september för en höstskörd av små rädisor och av blasten.

MOROT Så både sommarmorötter och höst- eller vintermorötter. Sommarmorötterna dras upp tidigt som primörer och äts färska hela sommaren medan höst- eller vintermorötter kan kvar står länge i jorden och efter skörd kan de lagras i många månader.


TÄNK PÅ!

Det är gott och nyttigt att äta blasten av exempelvis rödbeta och majrova. Plocka lite då och då men tänk på att blasten är livsviktig för att plantan ska kunna samla näring till jorden, så den bör inte tunnas ut för mycket.


Grönsaker

Grönt skafferi ovan jord

Det finns mycket att skörda ovan jord som fyller tallriken med sunt, gott och mättande. Även här är det bra att blanda sorter men gapa inte efter för mycket så att det blir övermäktigt att hålla ordning på odlingen. Bra sorter att börja med är:

MANGOLD En vacker, god gröda som växer snabbt och ger stora skördar. Hela växten används och du kan skörda från midsommar till början av hösten. Mangold går utmärkt att frysa.

SQUASH Bland det bästa med squash är att du känner dig som en mästerodlare. Innan du vet ordet av är landet fyllt av stora, saftiga, mättande frukter. För att spara plats kan du välja en sort som inte bildar rankor. Ät squash färsk eller tillagad under sensommar och tidig höst. Det du inte hinner äta av squash kan torkas, frysas eller läggas in och användas i vinterns grytor och gratänger. Alla dessa sätt är bra för att ta tillvara en stor skörd men den färska squashens fasta, krispiga fruktkött är svårt att bevara under lång tid.

BÖNOR OCH SOCKERÄRTER Det finns mängder av bönor och sockerärter att välja mellan. Satsa på högavkastande sorter som växer på höjden så får du stor skörd på liten jordyta. Skörda under sommar och tidig höst och frys in efterhand till vinterns förråd.

GRÖNKÅL En klippa för dig som odlar för husbehov är alla sorters kål, där grönkål är i en klass för sig. Lättodlat, smakrikt och köldtåligt med en skördesäsong som sträcker sig till årets slut. Grönkålen till julbordet kan du ta direkt från landet.

KÅLRABBI En annan fantastisk kålsort är vackra kålrabbin. Den växer snabbt och bildar krispiga, matiga knölar som vilar på jordytan. Kålrabbi skördas från försommar till höst och kan lagras svalt och mörkt eller förvällas och frysas in. Bladen är vitaminrika och goda att äta färska eller kokta.

PUMPA Höstens guldklimpar är pumpor av olika slag. De är vackra men också goda, mättande och rika på vitaminer och näring. Skörda under hösten och förvara svalt och torrt eller förväll och frys till pajer, soppa och ugnsbakning. Läckra nakenfröpumpor ger dessutom skörd av pumpafröer att använda i sallader och müsli.

PURJOLÖK Bland sorter av purjolök hittar du både de som kan skördas under sommaren och de som står kvar som ett naturligt skafferi ända tills det fryser ute. Efterhand kan du också skörda, skiva och frysa purjolök för vinterns näringsrika förråd.

TOMAT I krukor och lådor odlas tomat för den fantastiska smakens skull men också för att de är så nyttiga, förgyller matlagningen hela sommaren och sedan går att skörda för att soltorka eller konservera.


Skydda sådderna med fiberduk

Det är bra att skydda grönsakssådderna med fiberduk i början, dels för att öka värmen nära marken dels för att skydda de små fröplantorna från skadedjur. Fiberduk släpper igenom vatten och ljus.


Supernyttigt på liten yta

När du odlar egen mat är de robusta grödorna viktiga för att ge mättnad och energi. Till det kan du odla goda, nyttiga blad som tar lite plats i odlingen. Gröna blad kan odlas ute hela sommaren och en bra bit in på hösten och inomhus som baby leaf under vintern. Så exempelvis vattenkrasse, rucola, persilja, gräslök, källfräne, salladssenap och spenat i krukor, kärl och odlingslådor.


Öka hållbarheten på skörden

Om du odlar för att så långt som möjligt bli självförsörjande på grönsaker bör ingenting gå till spillo. Använd alla ätbara delar på dina grödor och följ rekommendationer för varje enskild grönska vad gäller tid för skörd så ingenting står kvar i landet och blir dåligt. Om du får stora mängder av en grönsak och inte har börjat odla så många sorter ännu kan du höra med odlande vänner om ni ska ha lite byteshandel för att öka variationen för er båda.

Måste du skörda allt av en sort men inte kan eller vill äta just den grönsaken varje dag i flera veckor finns det många sätt att ta tillvara maten.

Lagra färska rotsaker på en sval, mörk och lite fuktig plats. Ta bort blast och långa rottrådar, utom på rödbetor som bör ha några centimeter blast kvar. För kortare förvaring kan rotfrukter ligga i plastpåsar längst ner i kylskåpet. För riktigt lång förvaring kan du lägga dem i plastbackar eller trälådor på en skyddad plats utomhus och täcka rotfrukterna helt med jord och halm eller grus och halm och gräva fram efterhand som du behöver dem i köket.

Torka grönsaker för riktig lång hållbarhet. Läs hur du gör och hur torkade grönsaker används i Torka säsongens grönsaker.

Syra dina grönsaker efter sista skörden för att få lång hållbarhet och fantastiskt god smak.

Frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter efter att du har förvällt dem och plocka fram till grytor, gratänger, soppor och såser.


Ta hand om jorden

En jord som ska hysa näringsrika grönsaker behöver en del omvårdnad för att orka leverera på topp. Grundgödsla kökslandet på våren med stallgödsel från häst eller ko. Har du egen kompostjord blir det en fantastisk jordförbättring och gödsling men öka på näringshalten även där med extra stallgödsel.

Under säsongen är det strålande bra att täckodla i grönsakslandet. Täck marken runt grödorna och i raderna med halm, gräsklipp, nässlor, löv och annat organiskt material. De hjälper till att hålla kvar fukt, hålla borta ogräs och när materialet bryts ner tillförs näring.

När det frodas som bäst bland grönsakerna kan du tillföra extra näring genom att tillverka eget näringsvatten:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några rejäla nävar nässlor. Täck med en planka eller annat lock. Låt stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Nässelvatten är en suverän näringskälla för grönsaker.

Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna!

När hösten kommer och det mesta i kökslandet skördas kan du låta alla växtdelar som inte tas tillvara ligga kvar som en del i täckodlingen. Löv och gräsklipp som räfsas från gräsmattan kan också läggas som ett täcke i grönsakslandet.


Lev i ett kretslopp

När du odlar för att täcka husbehovet av grönsaker är sen höstsådd ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Fröerna vintervilar i jorden och gror tidigt nästa vår för att ge en ljuvlig, tidig primörskörd. Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, havrerot, gräslök, dill och persilja.

Att odla din egen mat innebär att ingå i ett fantastiskt kretslopp som bara fortsätter. Första sådderna görs inomhus tidigt på året och när jorden värms upp fram i april–maj startar säsongens sådd av grönsaker direkt i odlingslådor eller på friland. Under sommaren sås vissa grödor i omgångar och till hösten förbereds de sena sådderna som ska vila under vintern.

Med tiden samlar du kunskap och erfarenhet och vågar utöka din odling och dina sortval. Det är lätt att bli biten av köksodling när maten på din tallrik till stor del består av välsmakande godsaker proppfulla av såväl näring som din kärlek och omtanke.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-03-25
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup