Impecta fröhandel | Odla hydroponiskt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odla hydroponiskt
Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Vad är hydroponisk odling?

  1. Odling direkt i vatten berikat med näring.
  2. Odling inomhus året runt med eller utan belysning.
  3. Odling av späda blad från grönsaker och kryddväxter.
  4. Möjlighet att odla ätbart för dig som bor i lägenhet.
  5. Ett spännande komplement till traditionell odling.

Intresset för hydroponisk odling har vuxit enormt på senare år, särskilt bland dem som arbetar med att utveckla en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel. Grönsaker och kryddor odlas hydroponiskt i storskaliga projekt där tillväxten är snabb och skörden blir mycket större på en mindre yta jämfört med vid konventionell odling.

För hobbyodlare är hydroponisk odling ett spännande komplement till den traditionella odlingen och ett sätt att kunna odla ätbart inomhus året runt. Hydroponisk odling kallas även för hydrokultur.


Varför heter det hydroponisk odling?

Ordet ’hydroponi’ är en sammansättning av grekiskans hydro för ’vatten’ och ponic, som betyder ungefär ’arbetande’. Termen hydroponisk odling har använts mycket länge syftande på odling där vatten arbetar i stället för jord. Hydrokultur kan översättas direkt till 'vattenodling'.

Hur går hydroponisk odling till?

Vid hydroponisk odling lever och utvecklas rötterna i vatten som berikas med näring. Just rötternas konstanta kontakt med vatten och näring är förklaringen till den snabba tillväxten. I jord lägger rötterna energi på att ständigt söka efter näringen som är bunden i jorden medan de i vatten har näringen lätt till hands hela tiden.


Hydroponisk odling

Detta behöver du till din hydroponiska odling:

VATTEN
Friskt vatten från kranen.

SYRE
Rötter behöver andas. I jorden får rötterna syre via håligheter i marken som fylls med syre. I hydroponisk odling löses tillgången till syre antingen genom att det finns utrymme mellan plantans bas och vattenbehållaren eller så tillförs syre via en pump. Det senare används främst i större odlingar.

STÖD FÖR RÖTTERNA
Utan jord behöver rötterna någon annan form av stöd att hålla fast vid. Bra material är kokosfiber, torv, stenull eller nylonpluggar. Färdiga lösningar finns för detta i form av pluggar och pluggkorgar.

NÄRING
För sin tillväxt och för att kunna producera friska, fina plantor behöver rötterna näring. Det finns färdiga näringslösningar anpassade till hydroponisk odling.

LJUS
Under den mörka årstiden behöver din hydroponiska odling tillskott av ljus för att frodas. Det finns färdiga paketlösningar där belysning ingår eller så köper du växtbelysning för odling inomhus.


Hydroponisk odling

Vad kan odlas i hydroponisk odling?

Hydroponisk odling används i huvudsak till att odla ätbart inomhus under årets alla månader. Allra bäst fungerar grönsaker som växer och utvecklas snabbt i den traditionella odlingen utomhus:

  1. Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander och citronmeliss.
  2. Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
  3. Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
  4. Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda, som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat.

Grönskande nöje och nya erfarenheter

Med hydroponisk odling öppnar du dörren för ett givande sätt att odla, antingen som ett komplement till annan odling eller som ett utmärkt sätt att odla trots att du inte har odlingsplats utomhus. Prova dig fram och njut av grönskande nöje inomhus året runt med välsmakande nyttigheter och nya odlarerfarenheter.

Kom igång med hydroponisk odling

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-11-29
Plantera krokus för insekter

Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Läs mer
Odla vårblommande lök

Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Läs mer
Vårblommande lök − hur, var, när?

Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Läs mer
Vad kan jag så i juli?

För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK