Så här odlar du kronärtskocka | Rabatt och köksland | Impecta
Så här odlar du kronärtskocka
Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Att tänka på när du odlar kronärtskocka

  1. Förkultivera fröerna tidigt på året.
  2. Plantera på en skyddad och solig plats.
  3. Odla i näringsrik, väldränerad jord.
  4. Skörda skockorna precis innan knoppen ska slå ut.
  5. Täck plantan ordentligt på vintern.

Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scolymus-gruppen, är nära släkt med kardon, Cynara cardunculus. Gruppnamnet Scolymus-gruppen, som anges efter kronärtskockans vetenskapliga namn, berättar att den är en kulturgrupp inom arten kardon. Kardon har sitt vilda ursprung runt Medelhavet och där har troligtvis kronärtskockan förädlats fram för att få en variant med större blomma och mindre aggressivt taggiga blad.


Kronärtskocka i rabatt eller köksland

Kronärtskocka är en flerårig växt som i sin ursprungsmiljö snabbt breder ut sig genom att den delar sig varje år. I Sverige kan kronärtskockan odlas som flerårig i landets södra delar, upp till zon 3 i skyddat läge, medan odlare längre norrut får se den som en ettårig köks- eller prydnadsväxt.


Kronärtskocka passar såväl i rabatten som i ett köksland.

I rabatten kräver plantan sin plats, men finns utrymme så kan du låta kronärtskockan utgöra planteringens karaktärsväxt. Låt knopparna slå ut helt och njut av lila blomsterprakt i jätteformat.

Odlar du kronärtskocka i kökslandet med syfte att njuta av de delikata fjälltäckta knopparna skördas skockan precis innan den ska slår ut i blom. Ett tecken att gå på är att de nedre fjällen börjar vinklas utåt från knoppen.


9759 Kronärtskocka Violet De Provence

Kronärtskocka passar både i rabatt och köksland.


Förkultivera kronärtskocka på vintern

Kronärtskocka förkultiveras inomhus tidigt på året, redan i januari eller februari kan fröerna komma i jorden. Groning brukar ske inom ett par veckor. Så ett par fröer i varje kruka och plantera om i större krukor efterhand som plantornas rötter fyller krukorna. Plantera ut kronärtskockan på växtplatsen när risken för frost är helt över. Läs mer om hur du driver upp fröer inomhus tidigt på året i Guide till förkultivering inomhus.


Kronärtskocka älskar sol

Med sitt sydeuropeiska ursprung är kronärtskocka värme- och solälskande. Välj en skyddad och ljus plats att plantera den på. För att kunna utveckla hela den pampiga plantan krävs mycket energi så en näringsrik jord är viktigt. Jordförbättra med kompostjord eller stallgödsel före plantering och inför varje säsong om du odlar kronärtskockan som perenn. Är jorden kompakt kan du blanda ner torv i jorden för att skapa en luftig miljö runt rötterna.

Kronärtskockan uppskattar en ogräsfri miljö runt plantan. Täck gärna marken med halm, gräsklipp eller annat organiskt material för att hålla ogräset borta. Detta gör också att näring tillförs kontinuerligt då det organiska materialet bryts ner av maskar och andra små gynnare i jorden.


Övervintra kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka i de södra delarna av landet är det väl värt att försöka övervintra den. Det viktigaste är att skydda plantan från kyla och fukt vid tillväxtbasen, som finns precis under jordytan. När kronärtskockan vissnat ner på hösten kupar du upp lite jord runt plantan. Ovanpå jorden kan du lägga en plastlåda, bräda eller några takpannor som skyddar mot att vatten regnar rakt ner i tillväxtbasen. Täck sedan alltihop med något isolerande material, som löv, granris eller halm. Om vintern blir mild och regnig är det bra att lyfta lite på isoleringen så att det kommer luft ner vid marken. Till våren, när kylans släpper, tas vinterskyddet bort.


9757 Cynara cardunculus Scolymus gr Green Globe

Kronärtskockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt.


Skörda och tillaga kronärtskocka

Om du odlar kronärtskocka som köksväxt och hoppas kunna övervintra den är det bra att inte skörda skockor första året. Låt i stället plantan samla kraft för att kunna klara vintern och dela sig till fler plantor nästa säsong. Odlar du kronärtskockan som ettåring skördar du så klart det året och njuter extra av de skockor som bjuds.

Skockan är färdig för skörd när de nedre fjällen börjar vecklas utåt. Då är knoppen redo att slå ut. Plocka den och välj hur du vill tillaga. En klassiker är att koka skockan i saltat vatten tills fjällen, eller bladen, släpper. Innerdelen av bladen har en lite köttig kant som äts med smör, salt och citron. Inne i skockan finns hjärtat som även det njuts med salt, smör och citron.

En romersk delikatess är att grilla kronärtskockan, på grillen ute eller i ugn.

Kronärtskocka kan njutas på många sätt i köket – det är bara att prova sig fram. Väljer du i stället att låta knoppen gå i blom kan du ta in en lång stjälk med blomma och låta torka, för extra lång fägring.

Lycka till med dina kronärtskockor.

Säsongens första sådd - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-01-03
Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup