Så odlar du svartöga
Så odlar du Svartöga
Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Rankorna, som kan bli upp mot två meter långa, kan antingen få klänga längs snören, på en spaljé eller bara hänga fritt i en ampel. I början behöver den lite hjälp att klänga, men så snart den fått fäste kan den snabbt täcka stora ytor. Den är så frodig om den hamnar i god jord att den i flera tropiska miljöer har fått en varning för att vara alltför invasiv. Men hos oss är den harmlös eftersom våra vintrar tar kål på den.

Blommorna är trumpetformade och lysande orangea med ett mörkt svalg. De gör verkligen själ för det engelska namnet Black-eyed Susan. Nya sorter i andra färger dyker upp då och då. Som härligt laxrosa Svartöga 'African Sunset', snövita Svartöga 'Alba Oculata' eller den grönögda, milt vaniljgula Svartöga 'Aurea'.


De klargröna hjärt- eller pilspetsformade bladen täcker rankorna som lätt blir meterlånga. Blir den för yvig går den bra att klippa, lättare toppning av unga plantor ger fler blommor längre fram.

Svartöga är inte särskilt krävande. Trivs bäst i solen eller vandrande skugga. Men som de allra flesta växter kan stark södersol bakom glas bli för hett och då kan det vara bra att skugga med en tunn gardin eller liknande. Låt gärna fröna ligga i ljummet vatten ett dygn innan de sås i vanlig såjord. Skola om plantorna i planteringsjord av bra kvalité och låt dem växa till sig innan de slutplanteras. Glöm inte att avhärda de som ska växa ute, de tål ingen frost. Lite extra växtnäring under sommaren är bra, men inte för mycket, då blir det mera blad och mindre blommor.

Se alla fröer till svartöga här>>

Klättrande växter

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-03-06
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup