Våra älskade tomater
Idag är tomater i alla dess former en självklarhet i köket, men det är faktiskt bara 60 år sedan tomater blev vanliga i våra livsmedelsbutiker. Visserligen kom den till södra Europa redan i mitten av 1500-talet men sågs mest som dekoration. Under 1700-talet började den användas flitigare av spanjorer och italienare medan vi norr var mer tveksamma.

Tjocka släkten

Tomat tillhör den stora familjen Solanaceae, släktet Solanum. Dit hör även paprika, aubergine och potatis, men också de riktigt giftiga nattskatta, belladona och bolmört. Många av dessa familjemedlemmar har sitt ursprung i Sydamerika liksom tomaten, som har odlats där i över tusen år. Namnet tomat kommer av aztekernas tomatl.

De vilda tomaterna, Solanum pimpinellifolium, och Solanum cheesmaniae är körsbärsstora och orangeröda. De är föregångare till de tomater vi odlar idag och viktiga i framtagandet av nya sorter, eftersom de är bärare av motståndskraftiga anlag mot sjukdomar och skadegörare. Vill du testa en så har vi frö till ’Galapagostomat’. Annars har de tomater vi odlar idag det vetenskapliga namnet Solanum lycopersicum.


Rikedom i form och färg

Även om dagens tomater har mycket av de vilda tomaternas egenskaper har århundraden av urval tagit fram mängder av olika varianter. De röda runda tomaterna som väger mellan 70 och 120 gram är fortfarande vanligast. Här hittar du trogna sorten ’Moneymaker’, och söta ’Paola’. Båda dessa klarar att växa utomhus på skyddad plats medan ’Shirley’ vill ha mer värme och trivs bäst i växthus. Självklart finns det även gula runda som ’Golden Sunrise’ och den fantastiskt rikbärande och tidiga ’Tigerella’, med strimmiga frukter i röd-gul-grönt.Förutom den runda formen är de avlånga plommontomaterna mycket populära. De finns både stora och små. ’Indigo kumquat’ och ’Celano’ är båda goda att äta direkt och snygga i salladen. Bland de avlånga tomaterna hittar vi även många härliga italienska koktomater. De har mer fruktkött och används till de berömda italienska tomatsåserna, varför inte testa sorterna ’Rio Fuego’ och 'Supermarzano'.


Päronformade tomater är däremot sällsynta i affären, de får vi odla själva. ’Red Pear’, en riktig sötnos, och den gula ’Yellow Pearshaped’ är båda kulturarv från tidigt 1800-tal och mycket odlingsvärda.


Cocktailtomater och körsbärstomater är mindre och gränserna mellan vad som är vad flyter. Cocktail ska väga runt 49 gram medan körsbär högst 20 gram. Men namnförbistringen är total. Vi har den gyllengula ’Ola Polka’ och den röda plommonformade ’Celano’ i cocktailstorlek. Favoriter från körsbärsgruppen är ’Black Cherry’, den gula ’Sungold’ och klarröda ’Supersweet 100’ De mindre tomaterna är ofta sötare och äts bäst direkt som de är.

Riktigt små tomater, som spelkulor, brukar älskas av barn. Varför inte låta dem odla sin egen ’Tumbling Tom’ i en stor kruka.


Störst är bifftomaterna som kan väga över 200 gram. De är ofta åsiga och har mycket fruktkött utanför frörummet. ’Brandywine’ finns både gul och röd. Tunt skivad räcker en tomat till hela familjens frukostmackor.


Tomater delas inte bara in i grupper efter hur frukterna ser ut, utan även hur de växer. De flesta har kvar sin vilda växtform och bildar långa lianer med obegränsad topptillväxt. Det betyder att de behöver stöd att bindas upp mot. I varje bladveck växer det ut ett nytt sidoskott och om de inte tas bort kommer en enda planta snabbt att bilda en djungel. Det är dessa skott som kallas tjuvar och ska plockas bort. Sedan finns det busktomater där sidoskottens tillväxt oftast slutar med en blomställning, de ska inte tjyvas. De blir inte så höga och passar ofta bättre utomhus. Till sist har vi ampeltomater som helt enkelt är busktomater med ett hängande växtsätt och därför passar bra att odla i hängande amplar eller i höga krukor.

Tomater älskar värme. Även om en del sorter klarar att växa utomhus på skyddad plats är det säkrast att odla dem i växthus eller liknande miljö. Det är främst kalla nätter i början av säsongen som kan ställa till det. (Läs mer om att odla tomater här)

Idag är det nog få som kan tänka sig att vara helt utan tomater. Pizza, pastasåser och ketchup ingår i de flesta barnfamiljers basmat. Godast blir det om man använder egenodlade tomater och låter tomatsåsen småkoka länge, precis som i Italien. Eller varför inte ugnsrosta halvor av stora bifftomater, det är då som tomaternas härliga kombination av sötma och syrlighet riktigt kommer till sin rätt. Tomater är inte bara underbart goda, de innehåller mycket vitaminer och mineraler och så finns där antioxidanten lykopen, vilket namnet Solanum lycopersicum skvallrar om.

Se alla fröer till tomater här >>

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-02-06
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer de åt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup