Så och odla stockrosor

Så och odla stockrosor

Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Så här trivs stockros

  1. Plantera i soligt, varmt läge.
  2. Välj en plats där vinden kan svepa förbi och hålla luften runt plantan torr.
  3. Gräv en djup planteringsgrop som fylls med näringsrik, väldränerad jord.
  4. Ge stockrosen stöd att växa mot.
  5. Håll utkik efter svampangrepp tidig vår och plocka direkt bort angripna blad.

Stockros, Alcea rosea, ingår i stockrossläktet, Alcea, som i sin tur tillhör familjen malvaväxter, Malvaceae. Släktnamnet Alcea är en omskrivning av grekiskans althaia som betyder läka eller hela. Ursprungligen kommer stockrosen från Kina. I Sverige har den funnits sen 1400-talet.


Stockros för läkning och beskydd

Stockros har genom tiderna använts som läkeört mot allehanda krämpor. Den har även haft rollen som beskyddare av bostaden; med en stockros utanför dörren ansågs huset fredat från blixtnedslag. Detta förklarar säkert varför stockrosor ofta växer längs äldre stadsdelars gathusfasader.


Stockrosor trivs längs med plank och husväggar.

Stockrosor trivs längs med plank och husväggar.


Stockros i staden och på torpet

Många förknippar stockrosorna med gathusmiljöerna där de resliga stockarna lutar sig mot soldränkta husfasader i vackra färger. Stockrosorna för också tankarna till torp och gårdar där de frodas tillsammans med lavendel, riddarsporrar, stormhattar, malvor och andra gammaldags mormorsperenner.


Stockros i trädgården

I villaträdgården, radhustäppan och på kolonin är stockros en charmant karaktärsväxt. Den trivs bäst i soligt läge, planterad i väldränerad, näringsrik jord. Stockrosen har djupa rötter så före plantering på växtplatsen bör en rejäl grop grävas som fylls med bra jord.


Stockrosrost – vad gör jag?

Angrepp av rostsvamp på stockrosorna är inget odlaren drömmer om. Det som inträffar är att svampsporer bildar små rostbruna kuddar på bladen, ofta med start på undersidan. Kraftiga angrepp av stockrosrost kan göra att bladen vissnar helt och att blomknopparna inte slår ur. Svampen övervintrar i stockrosens bladrosett vilket gör att angreppen ofta startar direkt på våren. Bra att tänka på för att förebygga och hantera stockrosrost är:

  • Ge plantorna bästa förutsättningar med en solig växtplats i djup, näringsrik, väldränerad jord.
  • En luftig växtplats förebygger angreppen, då svampen inte trivs i torr miljö.
  • Ta tag i angreppet direkt när de visar sig genom att plocka bort drabbade blad på våren och slänga dem i hushållssoporna.

Den klassiska bilden av stockrosen som reser sig i ensamt majestät mot en vägg, ett plank eller staket förklaras säkert av att odlaren insett vikten av att erbjuda den resliga plantan stöd och att en luftig miljö förebygger svampangrepp. Det går dock utmärkt att odla stockros i rabatten tillsammans med andra perenner. Ge stocken ett vackert stöd att luta sig mot och plantera övriga växter med ett litet avstånd från stockrosen så att plantan får luft och ljus ända ner till marken.


Blomman hos ’Chater’s Salmon Pink’ är extra dubbla.

Blomman hos ’Chater’s Salmon Pink’ är extra dubbla.


’Spotlight Mars Magic’ har stora, enkla blommor.

’Spotlight Mars Magic’ har stora, enkla blommor.


Ettåriga, tvååriga och perenna stockrosor

Stockrosor finns i en mängd olika kulörer, från vitt och milda pasteller i rosa och gult till klara färger i rött och orange vidare till dramatiskt purpursvart. Blomman kan vara klassiskt enkel eller halv- till heldubbel.

De flesta stockrosor räknas som två- till fleråriga. Tvååriga kallas de på grund av att blomningen startar först under plantans andra år. Första säsongen bildas en bladrosett vid marken och andra säsongen växer stockrosen upp till sin fulla höjd och börjar blomma. Fleråriga, och alltså inte perenna, kallas de för att plantan inte är särskilt långlivad. Du kan alltså inte räkna med att den återkommer år efter år. Om du odlar två- till fleråriga stockrosor kan du dock uppleva att de lever mycket länge eftersom moderplantorna gärna självsår sig.

Ettåriga stockrosor är ofta lägre än de klassiska två- till fleråriga sorterna. De passar utmärkt i rabatten eller till och med i stora krukor och kärl.

Det finns också några sorter av stockrosor som räkna som perenna.


Odla stockrosor från frö

Det är roligt att driva upp stockrosor från frö. Att se det lilla fröet först växa till en söt bladrosett för att så småningom förvandlas till en reslig, intensivt blommande skönhet är spännande. Eftersom stockrosen inte är så långlivad kan du göra regelbundna sådder för att ha färdiga plantor att plantera ut varje säsong.

Du kan så dina stockrosor på två olika sätt:

  • Förkultivera dem inomhus under vårvinter eller tidig vår för utplantering på växtplatsen när risken för frost är över.
  • Så dem i krukor utomhus under sommaren för att driva upp en bladrosett före vintern. Under vintern vilar plantan i krukan och nästa säsong planterar du den på växtplatsen.

Stockrosor älskas av pollinerande insekter

Om du någon gång njutit av stockrosor i din trädgård har du säkert roats av hur pollenindränkta humlor nästan trillar ur blomman innan de får styrfart och tumlar vidare till nästa blomma. Stockrosor erbjuder gott om både pollen och nektar och gör din trädgård till en viktig del i arbetet med att ta hand om våra pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar.

Stockrosor är lika vackra och charmfulla i stadsmiljö, på det gamla torpet eller kolonin och i villaträdgårdar och radhustäppor. Med några sådder av stockros i tillväxt hela tiden säkrar du en av sommarens allra vackraste blomning.

Fröer till stockros

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK