Säsongens första rovor och rötter
Säsongens första rovor och rötter
När det inte går att vänta längre utan ivriga gröna fingrar styr nyporna mot rödbetans blast innan skördetiden egentligen är kommen - då är det primörlycka. Majrovor, rädisor, sommarmorötter och rödbetor bjuder på söta, mjälla och milda smaker vid säsongens första skörd.

Vad är en primör?

Säsongens allra första rotfrukter, rovor och grönsaker kallas primörer. De skördas tidigt, äts färska eller lätt tillagade och har en mild, mjäll och gärna lite söt smak.


Så när jorden reder sig

Du kan så dina första rovor och rotfrukter när jorden reder sig, det vill säga har torkat upp och fått en viss värme. Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare för länge sedan hade ett knep för att ta reda på om jorden var redo för sådd: De tog av sig byxorna och satte sig på marken – om det inte kändes alltför obehagligt var jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.


Upptäck majrovan

Majrovan tillhör vår odlade historia. Långt innan potatisen gjorde sitt intåg i Sveriges kök låg majrovan på var mans tallrik. Den förlorade dock mark när potatisen blev en av våra huvudgrödor.

Nu är odlingen av majrova på rejäl uppgång i grönsakslanden. Den är en snabbväxande, köldtålig kålväxt som odlas direkt på friland och i omgångar från april till juli.

Några veckor efter sådd kan du skörda mjälla majrovor med söt, mild smak. Om du sår i april ligger den första, ljuvliga primören på din tallrik redan i försommartid.

Majrovans unga blad är nyttiga och goda att använda i sallader eller smaka på under en svängom i odlingarna.


Rappa rädisor

När ett rädisfrö kommer i jorden dröjer det inte många dagar innan det gror. Inom kort finns en liten groddplanta som doftar friskt av rädisa. Rädisor kan du odla i omgångar hela sommaren så det alltid finns att skörda av. De smakar gott hela säsongen, men primörskörden i slutet av maj, början av juni är extra smakfull och glädjande.

Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra former som känns inspirerande.


Mumsiga morötter

För primörsådd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter. En del av sådden kan skördas som små primörmorötter medan resten får växa till sig några veckor till.

Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.


Späda rödbetor

Många sorter av rödbetor skördas först från sensommaren och framåt. Sorter som växer snabbt är dock ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen när de är lena i smaken. Koka dem lätt och njut med lite smör och salt.


Smaka dig fram

I odlingsbeskrivningen till rotsaker, liksom alla köksväxter, står det när arten eller sorten bör skördas. Som hobbyodlare kan du testa dig fram och smaka på dina grödor då och då under säsongen. Man kan tänka sig att de första primörerna kom till just så – nyfikenhet och en viss otålighet gjorde att en gröda skördades tidigare än vad som var brukligt, men en fantastisk smakupplevelse som följd.

Snabba rötter - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-04-14
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK