Rådjur i trädgården - vad göra?

Rådjur i trädgården − vad göra?

Det är inte roligt när knoppar, blommor, bark, späda blad och grönsaker äts upp av rådjur. Vad kan vi göra för att skydda odlingen och hur ska vi förhålla oss till rådjur i trädgården?

Så här gör du med rådjuren i trädgården

Det finns många välvilliga råd om rådjurssäkra växter och metoder som skrämmer bort dessa vackra djur som äter våra blommor och grönsaker. Finns det säkra sätt att skydda trädgården?

Tänk att Sveriges rådjursstam nästan var utrotad i mitten av 1800-talet. Det fanns ett litet bestånd kvar i det innersta av Skåne. Tack vare nya jaktregler ökade beståndet och rådjursstammen återhämtade sig. Under årens lopp har även andra faktorer påverkat att rådjuren kunnat föröka sig med besked; exempelvis i perioder då rävskabb slagit hårt mot rävstammen och mycket färre rådjuren därför fallit offer för vilddjursjakt. Idag finns rådjur ändå upp i svenska fjälltrakterna.


Trädgården en perfekt plats för rådjur

Rådjurens naturliga miljö är löv- och barrskog. Allteftersom bostadsområden brett ut sig på landsbygden och kommit nära rådjurens livsmiljö har rådjuren upptäckt en plats som erbjuder precis det de vill ha, serverat på silverfat − våra odlade trädgårdar.

Under vår och tidig sommar bjuder trädgården på näringsrika och goda unga blad och blomknoppar. Det är bara att kliva på och mumsa i sig för att fylla på näringslagret efter vintern.

Under sommaren är besöken av rådjur i trädgården ofta färre. Då hittar de gott om föda i skogen och håller sig där när kiden har fötts och ska tas om hand.

Under sensommaren kommer rådjuren gärna tillbaka till trädgården tillsammans med sina kid. Då erbjuder kökslandens och odlingslådornas mogna grödor mat i mängder. Kiden lär sig snabbt var det finns bra föda och kommer själva söka sig till trädgårdar när de blir vuxna. De unga rådjuren lär sig också snabbt att inte vara rädda för människor. Eftersom mammorna i lugn och ro tar dem till trädgården där människor och lukten av oss finns så upplever de oss inte som ett hot.


Finns växter som rådjur inte äter?

Det går inte att kalla någon växt för rådjurssäker. Saftiga blomknoppar, nyutslagna löv och smakfulla grönsaker är favoritmat i trädgården, men finns inte det att tillgå smaskar rådjuren gärna i sig av annat som bjuds. Det är därför svårt att dela med sig av tips till andra från egen erfarenhet − det som rådjuren ratar i din trädgård kan de mycket väl äta med god aptit i någon annans rabatt.

I trädgårdslitteratur och på nätet finns mängder av tips på ”rådjurssäkra” växter. Se dessa listor som råd byggda på andras erfarenhet. Det kan funka bra hos dig också, men det kan lika bra visa sig att helt andra växter lämnas ifred i dina odlingar. Det bästa är att samla egen erfarenhet om din trädgård och om rådjuren nära dig.


Samspel mellan rådjur och människa

Om det inte vore för att rådjuren äter upp våra trädgårdsväxter så hade vi säkert uppskattat deras närvaro. Ett rådjur som strosar förbi utanför tomten i gryningen är en vacker syn. Om din tomt är omgiven av buskar och snår kan rådjuren bestämma sig för att söka skydd och vila där. Det känns fint men tänk på att ju bättre de trivs i närheten av din tomt, desto större är sannolikheten att de söker föda i din trädgård. Att skrämma bort dem tidigt på säsongen, innan de gör sig hemmastadda, kan göra en viss nytta.

Under stränga vintrar kan rådjuren ha svårt att hitta föda och många väljer då att stödmata dem. En följd av det kan bli att rådjuren väljer att söka sig till dina omgivningar även under odlingssäsongen.


Hägna in odlingen mot rådjur

Det enda säkra sättet att skydda din trädgård och dina odlingar från rådjur är att hålla dem borta med hjälp av nät och stängsel. Att hägna in en hel trädgård är varken särskilt roligt eller snyggt. Några andra alternativ är:

Hägna in ett specifikt område
En kolonilott eller ett köksland kan hägnas in helt med nätstängsel, gärna grönt som smälter in bättre. Hönsnät är bra eftersom maskorna är så små att fåglar inte fastnar i dem. Höjden på stängslet bör vara runt 180 cm − rådjur kan hoppa riktigt högt. Ibland ser man dubbla staket runt rabatter i exempelvis parker; först ett lägre staket på strax över 100 cm och innanför det ett högre staket på runt 150 cm. Anledningen är att man inte vill ha ett riktigt högt staket då det förstör upplevelsen för parkens besökare. Den lite lägre men dubbla inhägnaden har visat vara avskräckande för rådjuren att hoppa över.

Hägna in specifika växter, buskar eller träd
Nyplanterade träd, rosor eller andra unga växter är kalasmat för rådjur. Om du önskar hålla rådjuren borta från enstaka eller få växter behöver inhägnaden inte vara lika hög som runt en stor yta. Rådjuren lockas inte att hoppa över ett nät som sedan stänger in dem på en liten yta.

Täck över odlingslådor
Om du odlar i pallkragar eller andra lådor kan du bygga en nätbur och lägga över för att hålla rådjuren borta.

Metoder att skrämma bort rådjur
Det finns mängder av tips för hur du skrämmer bort rådjuren från din trädgård. Tyvärr är det gemensamma för dem att effekten avtar efter en tid. Rådjuren vänjer sig och lockelsen av godsakerna som du odlar är större är rädslan för det som ska skrämma dem.

Ett alternativ är förstås att byta skrämseltaktik med jämna mellanrum. Metoder som många testat och som kan ha effekt en tid är:

  • Hänga otvättad fårull i rabatter och odlingar. En lukt sprids som rådjuren inte uppskattar.
  • Smeta skokräm på pinnar och sätta ut i trädgården. Lukten ska kunna skrämma bort rådjur.
  • Blodmjöl, ett effektivt gödselmedel, utspritt i jorden uppskattas inte av rådjur. Tyvärr försvinner doften ganska snabbt.
  • Hänga upp tvålar i odlingen, med naturlig tvåldoft, inte parfymerad.
  • En del odlare häller ut urin i odlingarna. Det blir en kväveboost för växterna och lukten ska kunna skrämma rådjuren, som upplever det som att någon har markerat reviret.
  • Häng upp saker som glimmar, som cd-skivor eller folie. Rådjuren tenderar tyvärr att vänja sig snabbt.

Rådjur en del av odlarlivet

Det hade varit roligt att kunna ge ett enkelt samt natur- och djurvänligt råd som håller rådjur utanför tomtgränserna. Sedan hade de vackra djuren kunnat få strosa omkring utanför trädgården och skapa ett vackert blickfång. Tyvärr är det inte så utan för odlare och trädgårdsägare som får mycket besök av glupska rådjur gäller det att hitta ett eget förhållningssätt. Prova dig fram till växter som får vara ifred, hägna in sådant du absolut vill skydda, och testa eventuellt olika skrämselmetoder. Utöver det så får vi se rådjuren och andra vilda djur som en del i odlarlivet.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (5085)
2024-04-19
Jag har köpt många olika frön från er i många år. Jag är supernöjd med blom och grönsaker från från er🌷🍅
- Sonja R
2024-04-19
Snabb leverans 
- Hannele S
2024-04-19
Lätt att hitta vad man önskar och få hemskickat.
- Nils K
2024-04-19
Varierat utbud och snabba leveranser
- Mikael H
2024-04-19
Super nöjd!👍
- Veronica A
2024-04-19
Bra sortiment och lätt att beställa det man vill ha.
- Nancy W
2024-04-19
Är så nöjd med leveransen o hjälpen man får ❤️
- Christel J
2024-04-19
Fina erbjudanden,  snabba leveranser och bra varor.
- Ann-Christin S
2024-04-19
Aktuella fröer och snabb leverens
- Birgitta L
2024-04-19
Bra snabba leveranser o stort utbud😊
- Karl G
2024-04-19
Bra urval men tyvärr har inte alla frön grott hos mig, kan vara mitt fel att jag gör något fel men det vet man ju inte.
- Anette Ö
2024-04-19
Snabbt och enkelt! 
- Ann-Mari A
2024-04-19
Snabba leveranser och bra priser bra produkter
- John V
2024-04-19
snabb och säker leverans
- Ingrid K
2024-04-19
Snabb leverans med hänsyn till rätt tid för att arbeta med växter man beställt
- Margaret G
2024-04-19
Snabba svar och bra bemötande då fröerna hamnat på villovägar. 
- Lisa L
2024-04-19
Eftersom jag bor i  Bie skulle det ju vara bra att kunna handla direkt och inte via internet. MVH Solveig  Eriksson 
- Solveig E
2024-04-19
Jag är nöjd med leveranser, support och de flesta av fröerna jag köpt. Dock har vissa dålig grobarhet därav fyra stjärnor. Alla övriga produkter är jag nöjd med
- Ann E
2024-04-19
utbudet av fröer är oslagbart i Sverige kompletterat med snabba och korrekta leveranser samt bra artiklar  om produkterna
- Björn G
2024-04-19
xxxxxxxxxx
- Ingbritt S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se