Förodling – 10 frågor och svar

Förodling – 10 frågor och svar

Redan i januari är det dags att förodla vissa arter och sorter av fröer inomhus. För dig som är nybörjare svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om förodling.

Varför ska jag förodla fröer?

Syftet med förodling av fröer inomhus är att ge ett försprång till perenner, sommarblommor och grönsaker som har lång utvecklingstid. Tack vare förodlingen hinner växterna blomma och ge skörd trots vår korta växtsäsong.

Artikeln uppdaterad 2023-11-14

De 10 vanligaste frågorna om förodling av fröer

1. När kan jag börja förodla fröer?

Informationen om när fröer ska förodlas hittar du på fröpåsen till varje enskild sort. Det kan stå exempelvis: ”Förodlas inomhus januari till mars.” Att det är ett spann på flera månader som anges som tid för förodling har två orsaker:

Förodling i olika delar av landet: Plantorna som drivs upp under förodlingen planteras utomhus när frostnätterna är helt över. Tiden för när det är skiljer sig mycket åt i landet. Detta gör att tiden för förodling också skiljer sig åt; om du bor norrut väntar du några veckor jämfört med odlare som bo i södra delen av landet.

Växtbelysning eller inte: Om du förodlar i början av året, fram till slutet av mars, behöver sådderna extra belysning. Om du inte vill använda belysning väntar du med förodlingen tills ljuset utomhus återkommer i slutet av mars, början av april. Ställ då sådden i ett ljust fönster.

2. Vad använder jag för jord vid förodling?

Vilken jord som ska användas när du förodlar står på förpackningen till respektive frösort. Det är viktigt att följa den anvisningen eftersom grobarheten hos fröet påverkas av vilken jord det planteras i. Oftast står det ”Använd såjord”. Sådan jord är mycket finfördelad, lätt och porös, vilket är den bästa miljön att gro i för de flesta fröer. Såjorden är också näringsfattig. I fröet finns redan all näring som behövs den första tiden i livet: för groning, en första liten rot och ett första skott med blad.

3. Vad betyder stratifiering av fröer?

En del fröer behöver genomgå en period av kyla för att gro. Utan köldperioden får fröet ingen signal om att bryta den så kallade frövilan. Utomhus sker denna process naturligt då fröer faller till marken under hösten, vilar under den kalla vintern och gror när värmen kommer nästa vår. Långt ifrån alla fröer behöver stratifieras. Läs på förpackningen eller vid produktbeskrivningen till varje enskild sort. Skulle du behöva stratifiera dina fröer finns tips på hur du gör här.

4. Vad innebär det att ett frö är ljusgroende?

Ljusgroende fröer behöver ljus för att gro. När du sår ljusgroende fröer ska de därför inte täckas med jord. Så fröerna genom att trycka dem lätt mot fuktig jord. Täck gärna med ett tunt lager perlit, ett vulkaniskt material som släpper igenom ljus. Fördelen med perlit är att fröerna hålls på plats och att fukten stannar kvar längre än om fröerna ligger helt öppet.

Förkultivering i januari

5. Måste jag ha extrabelysning till försådder?

När du försår under årets mörka månader, från januari till mars, behöver sådden extra belysning. Växternas fotosyntes är beroende av ljus och under vintern räcker det naturliga ljuset i fönsterkarmen inte till för att skapa en energigivande fotosyntes. Välj en växtbelysning med LED-lampa för att spara energi. Låt lampan vara tänd 16 timmar per dygn. Övriga timmar ger sådden nödvändig dygnsvila. Använd gärna en timer. Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med belysning allteftersom det naturliga ljuset ökar, från slutet av mars och framåt. Läs mer: Belysning vid förodling – så funkar det.

6. Hur vattnar jag mina sådder?

Sådder behöver en bra vattenbalans – å ena sidan mår inga fröer bra av att ligga blött, å andra sidan kommer groningen inte i gång om jorden är helt torr. Gör så här för att skapa bäst miljö för dina försådder:

  1. Så i fuktig jord.
  2. Ge sådden en transparent täckning med lufthål.
  3. Vattna helst sådden underifrån. Ställ exempelvis krukorna på en bricka med liten kant och vattna direkt på brickan.
  4. Ta av täckningen då och då om jorden är blöt. Lufta några timmar och täck igen.

7. Varför blir plantorna långa och rangliga?

När dina fröer har grott börjar en planta växa tills sig med en stjälk som blir längre och blad som utvecklas längs stjälken. Under groningen behöver fröet värme och rådet på fröpåsen är ofta att ställa sådden i rumstemperatur. Men efter groningen behöver du tänka om − förkultiverade plantor som står kvar i rumstemperatur riskerar att växa för snabbt. Om plantorna dessutom får för lite ljus drar de i väg på jakt efter ljus och kan då bli riktigt långa och rangliga. Försök hitta en sval att ställa sådderna på efter att de har grott och ge extra belysning.

8. Att omskola plantor – vad betyder det?

När rötterna på dina sådda plantor har börjat växa till sig och stjälk och blad utvecklas ovan jord är det bra att skapa större utrymme och erbjuda en näringsrik jord. Det är dags att omskola plantorna.

Gör så här:

  1. Omskola när de första karaktärsbladen har bildats.
  2. Välj en lite större kruka än den som fröet har grott i.
  3. Fyll nya krukan med lucker, näringsrik jord.
  4. Plantera fröplantan lite djupare i den nya krukan.
  5. Odla vidare på en ljus och sval plats.

9. Ska jag toppa mina sådda plantor?

När dina sådda plantor har kommit upp en bit berättar sättet som de växer på om det är en sort som bör toppas eller inte. Dessa behöver inte toppas:

  • Sorter som bildar täta bladrosetter direkt ovan jord, som grekvädd och tusensköna.
  • Sorter som tidigt delar upp sig i flera långa blad på en låg stjälk, som ringblomma och röllika.

Sedan finns de sorter som utvecklas med stjälkar som växer en och en, antingen korta eller som ett spjut rakt upp. Nya bladpar bildas på stjälken efterhand som den blir längre. Det är dessa sorter som ofta följs av rådet ”toppa för buskigare växtsätt” i odlingsbeskrivningen. Exempel är pelargon, fagertrav, petunia, luktärt, zinnia palettblad, rosenskära, anisisop, lejongap och basilika.

Gör så här: Toppa plantan när den nått en höjd på 10–15 cm. Knipsa eller klipp av stjälken precis ovanför ett blad eller bladpar. Här kommer plantan att grena sig. Toppa alltid ovanför ett blad eller bladpar så att det finns en tillväxtpunkt för plantan att växa vidare ifrån. Upprepa eventuellt toppningen flera gånger under tillväxten för att skapa ytterligare förgreningar.

10. Att avhärda plantor − vad betyder det?

När risken för frost är över och jorden utomhus har torkat upp och börjat bli varm är det dags att plantera ut dina förodlade plantor. Innan de planteras på sin växtplats, på friland, i odlingslådor eller krukor, behöver de vänja sig långsamt vid klimatet utomhus. Såväl kyla som sol och vind kan komma som en chock i början. Du behöver avhärda dina plantor genom att ställa ut dem en stund varje dag. Välj en skyddad plats i skuggigt läge och flytta plantorna mer och mer ut i solen för varje dag som går. Ta in dem på nätterna. Förläng tiden utomhus så sakteliga och efter en till två veckor är plantorna starka nog att planteras ut på växtplatsen.

Om du har förodlat en stor mängd plantor kan pysslet med att bära dem ut och in varje dag bli övermäktigt. Då kan du skapa en plats där plantorna är skyddade dygnet runt från stark sol, vind och temperaturväxlingar. Om du har ett växthus kan du ställa du dina förkultiverade plantor där och skydda de med fiberduk.

Hoppas att du har fått svar på lite av dina frågor kring förodling. På Jordnära finns mycket mer att läsa, om sådder, odling och trädgård.

VILL DU LÄSA MER?

Förodling förlänger säsongen

Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
 
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

4.7/5 (7764)
2024-04-28
Snabb leverans och bra kvalitet
- Christer C
2024-04-27
Bra utbud i shoppen.
- Katarina S
2024-04-27
Snabb leverans👏
- Siv E
2024-04-27
Super bra frön har jag köpt från er. I flera år jag är mer än nöjd.
- Sonja R
2024-04-27
Kan alltid lita på grobarheten och kvalitet på beställda frön.
- Birgit L
2024-04-27
Bra sortiment
- Louise C
2024-04-27
Snabb och bra leverans  och bra utbud.
- Maj C
2024-04-26
Bra fröer och snabb leverans
- Margreth K
2024-04-26
Härligt utbud av rädisor. Köpte sex olika sorter. Ska bli så kul att odla! Snabb leverans på utlovad tid.
- Christina A
2024-04-26
Snabb och kunnig återkoppling
- Kerstin Å
2024-04-26
Supernöjd Med allt som jag hittills har beställt,har ej sett mina dahlior och sättpotatis ännu,eller mina två sekatörer,men de är säkert superbra! Min kusin rekommenderade er! Det blir från er i framtiden också, eftersom ni skickar med Early Bird,som passar allra bäst!!!
- Madelene J
2024-04-26
Alltid nöjd
- Lisbeth T
2024-04-26
Snabb återkoppling  och lösning då innehållet i mitt paket var transportskadat.
- Josephine N
2024-04-26
Har varit kund hos Impecta i 20 år, handlar främst blomstervärxter, sommarblommor, perenner och lite grönsaker. Får alltid färska frön av mycket bra kvalitet. Jag är fascinerad över det stora spännande sortimentet med synnerligen odlingsvärda växter av toppklass. Också alltid snabba leveranser och mycket trevlig kundsupport.
- Caroline H
2024-04-26
Lätt att beställa. Bra information om frön , lökar och växter.  Inspirerande. Svårt att välja bland allt fint. Risk att beställa för mycket🙃🤭🤗 Bra leverans och snabb. Kan rekommenderas
- Irene K
2024-04-26
Snabb leverans!
- Pamela B
2024-04-26
Bra och snabba leveranser,
- Siw S
2024-04-26
Hittills varit nöjd en del är svåra att odla men alltid roligt att testa iallafall 🤗
- Monika E
2024-04-26
Mycket bra och snabb leverans
- Frida Å
2024-04-26
Snabb leverans, hög kvalitet på fröer med bra grobarhet.
- Charlotta L
Are you in the right place?
Continue to impecta.se