Odla ramslök - skogens vitlök
Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Odla ramslök så här

Ramslök, Allium ursinum, beskrivs som skogens vitlök för sin härliga smak och doft, påminnande om vitlök. I parker och skogspartier där ramslök fått breda ut sig mättas luften av dofterna från blad och blommor under våren.

Ramslök trivs i halv- till helskugga och med fukt kring rötterna. När den väl har etablerat sig kan ramslöken breda ut sig ordentligt och fylla skuggiga platser med frodig grönska under vår och tidig sommar. Sedan drar den sig tillbaka för att låta löken vila till nästa säsong.


Skörda ramslök på våren

Till skillnad från vitlöken är det ramslökens blad som används i matlagning, till soppa, pesto, kryddsmör och smaksättare i bröd, pajer och gratänger.

April är främsta skördetiden för ramslökens blad, som smakar bäst innan blomningen kommer igång. Även blommorna är ätbara, så när de söta, stjärnlika flockblommorna slår ut kan de användas som garnering och smaksättare i sallader.


Ramslök liknar liljekonvalj

Ungefär samtidigt som ramslöken växer till sig på våren rullar liljekonvaljen ut sina blad. Det finns en klar likhet mellan ramslök och liljekonvalj. Den senare är giftig, så de bör inte blandas ihop. Liljekonvaljens blad sitter ofta ihop om två eller tre blad på en stjälk medan ramslökens blad kommer ett och ett. Du kan också dofta på bladen för att skilja dem åt– ramslöken har en markant doft av lök och vitlök.


3303 Ramslök

Så och odla ramslök

Så ramslök inomhus i planteringsjord i januari till maj. Strö ett tunt lager grus eller perlit överst i såkrukorna. Täck sådden med plastlock försett med lufthål, alternativt lufta regelbundet.

Om fröerna inte har grott groning inom en månad behöver de en period av kyla för att komma igång att gro. Ställ därför sådden i kylskåp ca en månad. Därefter ställer du ut den på en skuggig plats och väntar på att fröerna ska gro. De första groddplantorna ser ut som små grässtrån.

Låt dina fröplantor växa till sig i kruka under sommaren. Håll jorden fuktig och vattna regelbundet med flytande näring. Du kan göra egen näring av nässlor så här:

Nässelvatten: Fyll en hink med vatten och lägg i några nävar nässlor. Täck hinken med en planka eller annat lock. Låt blandningen stå ett par dagar och rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Häll lite av näringen i kannan när du vattnar dina ramlöksplantor.

Plantera ut ramslöken i trädgården under hösten, på en halv- till helskuggig plats i lucker jord.

Du kan även så ramslök utomhus på friland eller i kallväxthus september till november för att driva upp plantor till nästa säsong.


Njut av färsk ramslök

Det är roligt att odla egen ramslök i trädgården. Det ger en vild och mysig skogskänsla tidigt på säsongen. Skörda bara precis det du behöver för stunden − ramslök är godast att använda helt färsk. När plantan går i blom är det vackert att plocka in våren genom att klippa några strån med vita blommor och sätta i en liten vas.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-09-15