Vårblommande lök bland perenner
Vårblommande lökar och perenner är mycket vackra att samplantera för säsongens tidiga fägring i rabatt och kruka. Förberedelserna gör du på hösten genom att plantera lökar och fröså perenner.

Så kombinerar du lökar och perenner

 1. Samplantera lökar och perenner som blommar tidigt.
 2. Plantera vårblommande lökar bland perennernas gröna blad.
 3. Samplantera lök och perenner i kruka.

Plantera vårblommande lök i rabatt och på naturtomt

I rabatten och på naturtomten uppstår en givande vänskap mellan perenner och vårblommande lök, där de lyfter varandras skönhet under hela våren och försommaren.

Vårblommande lök på bar mark
De tidigaste lökarna målar den kala trädgården i strålande färger innan perennerna ens har börjat skicka upp sina första skott. Plantera krokus, snödroppar och liten vårstjärna i grupper i rabatten, slänten eller på naturtomten. När de blommar bland visset fjolårsris från perennerna spirar dina första vårkänslor.

Vårblommande lök bland perennernas blad
När perennerna vaknar och skjuter upp sina skott ur marken bildas snart skira, gröna mattor i vårträdgården. Ur denna grönska är det mycket vackert att låta exempelvis narcisser och tidigblommande tulpaner leta sig upp och bjuda på färg innan perennerna blommar.

Perennernas blad döljer lökblast

När vårblommande lökar har blommat över kan blasten se vissen och tråkig ut. Det är viktigt att låta blasten stå kvar då den innehåller näring som ska transporteras ner till löken innan den går i vila. När lökarna planteras i perennrabatten döljer perennernas friska bladverk den vissna blasten när lökblomningen är över.

Vårblommande lök tillsammans med tidigblommande perenner
Under våren blommar tidiga perenner i rabatter, på slänter och naturtomten. Blomningen och grönskan är fortfarande skir och kan gärna fyllas på med vårblommande lökar. Plantera till exempel pärlhyacinter, narcisser och botaniska tulpaner i slänten eller på naturtomten bland gullvivor och tusenskönor. När löjtnantshjärta och förgätmigej blommar kan de ackompanjeras av tulpaner i harmonierande eller kontrasterande färg, beroende på vilken känsla du vill skapa.

Plantera allium bland utfyllande perenner
Under vår och försommar blommar allium i olika höjd och storlek. På stadiga stjälkar vajar bollar i vitt, blått eller purpur. Plantera dem gärna på flera olika platser i perennrabatten där de blir mycket vackra blickfång. Alliumens blast vissnar ofta och blir gula redan under själva blomningen. Plantera dem därför gärna tillsammans med utfyllande perenner som alunrot, funkia, daggkåpa och nävor. Då döljs den tråkiga blasten och blommorna svävar fritt ovanför.

Plantera många av varje

När du skapar planteringar med perenner och tulpaner i rabatt, slänter eller på naturtomten är gott råd att plantera många av varje och i grupper. Låt gärna grupper av samma sort återkomma på flera ställen, det skapar en vilsam harmoni för betraktaren.

Samplantera vårblommande lök och perenner i kruka

De flesta vårblommande lökar passar utmärkt att plantera i kruka och kan gärna samplanteras med perenner. Skapa din krukodling redan på hösten.

Planteringar i kruka kan vara känsliga för alltför långvarig, sträng kyla. Skydda dina krukor genom att svepa in dem i juteväv, ställa dem skyddat intill en vägg och inte direkt på frusen mark eller ställ dem i garage eller källare under årets kallaste månader. Såväl lökar som perenner går i vila under vintern så de behöver varken ljus eller vatten.


Vårblommande lök i kruka
De allra flesta vårblommande lökar går utmärkt att plantera i kruka. Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du planterar lök i kruka:

 1. Om du vill ha riktigt färgstark blomning väljer du sorter som blommar samtidigt.
 2. Om du vill ha blomning under lite längre tid väljer du sorter som blommar vid olika tidpunkter.
 3. Följ instruktionen på förpackningen om planteringsdjup. Alla lökar hamnar kanske inte på samma djup i krukan.
 4. Plantera lökarna tätare i kruka än vad som står på förpackningen; den informationen gäller plantering i rabatt där lökarna ska leva i många år och kunna breda ut sig med tiden. I krukan vill du ha en tät och intensiv blomning under en säsong.
 5. Plantera lökarna i lucker planteringsjord.
 6. Plantera lökarna i en frosttålig kruka.
 7. Vattna efter plantering. Därefter låter du krukan stå torrt.

Perenner och vårblommande lök i kruka
Genom att plantera vårblommande lökar och perenner tillsammans i kruka skapar du ett vackert och hållbart arrangemang att njuta av under våren. Låt oss se på några olika sätt att förbereda krukan under hösten.

Gräv upp och dela perenner i rabatten
Använd plantor som du redan har i rabatten till dina krukarrangemang. Om du har täta och väletablerade perennrabatter så mår de bara bra av att du tar upp en del plantor och delar dem. Plantera tillbaka en del av plantan i jorden och den andra i krukan tillsammans med vårblommande lökar.


Gör så här när du delar perenner:
 1. Vattna plantan dagen innan du gräver upp den.
 2. Gräv upp hela plantan och så mycket av rötterna som möjligt.
 3. Klyv plantan på mitten, uppifrån och ner med ett bestämt spadhugg.
 4. Dra isär plantan med händerna. Det gör inget om en del rötter dras sönder; de hämtar sig snart igen.
 5. Plantera den ena delen i jorden igen och den andra i krukan. Vattna.

Bra perenner att dela på hösten och plantera i kruka med vårblommande lök är silverarv, förgätmigej, näva, spetsmössa och luktviol.

Köp perenner i trädgårdshandeln
Har du inga perenner att dela i rabatten kan du köpa plantor i trädgårdshandeln under hösten och plantera i krukan tillsammans med vårblommande lökar.


Så perenner från frö under hösten

Många perenner går utmärkt att så på hösten för att driva upp plantor till kommande säsong. Det är ett trevligt pyssel utomhus och ett mycket ekonomiskt sätt att få fler perenner. Fröså och driv upp perennerna i separata krukor och plantera ner bland dina vårblommande lökar i kruka till våren, innan blomningen är igång.

Läs mer om hur driver upp dina perenner från frö i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Hoppas att du har fått bra inspiration kring att samplantera vårblommande lök och perenner i rabatt eller kruka.

Läs mer om att odla blommande lökar och knölar.

Se alla vårblommande lökar

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-08-03