Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Bra att veta om höstsådd av perenner

Höstsådd av perenner

I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta perennerna bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Odla perenner från frö

När du odlar dina perenner själv från frö öppnas en helt ny värld av arter och sorter. Du kan så många plantor till en liten kostnad och testa nya spännande sorter parallellt med gamla trotjänare. Frösådd av perenner är enkel och rolig. Vi berättar hur du gör.

Perenner gror under olika förutsättningar

Fröer till perenner triggas av olika signaler för att starta sin groningsprocess. Ett spännande exempel är de sorter som behöver en brand för att fröet ska gro. Svedjenäva är ett sådant exempel. Precis som namnet antyder gror och växer den upp efter en skogsbrand, blommar och släpper sina fröer som sedan ligger i jorden och väntar till nästa gång det brinner. Fröerna kan ligga i jorden och vänta i över etthundra år och ändå gro om de blir upphettade.

I odling hittar vi sällan sorter som kräver så extrema förutsättningar för att gro utan där är det annat som styr. Vissa behöver en snabb nedkylning och långsam uppvärmning. Det kan man återskapa genom att placera sådden i kylskåp och sedan utomhus. Andra behöver långsam nedkylning under en längre period och därefter långsam uppvärmning. För dessa arter är höstsådd optimalt.

Det finns också snabbgroende perenner som inte har några större anspråk. De kan sås under hela våren och sommaren. Även dessa kan sås på hösten för att de ska komma igång lite snabbare på våren.


vattenkristaller

Så perenner i krukor eller lådor

Om du ska så perenner som har mycket små fröer eller särskilt värdefulla arter är det bra att göra det i krukor eller lådor. Likaså om du bara vill så några få plantor. Så fröerna i krukor eller lådor som placeras utomhus i sandbädd eller på friland. Där får de stå kvar tills de är färdiga för utplantering. Tänk på att:

  • Använda krukor med hål i botten.
  • Jorden ska vara näringsberikad och väldränerad.
  • Om jorden är kompakt kan du blanda i finkornigt grus (kallas ofta gungsand) eller perlit.
  • Krukorna placeras i ett sandfyllt tråg eller liknande utan hål i botten, lätt nedgrävda i sanden. Vattna gärna sanden så att jorden i krukorna kan suga upp fukten.

Se steg för steg hur du gör i Så här försår du perenner.

Fördel att så perenner i krukor eller lådor

Perenner sår man oftast inte på den slutliga växtplatsen, främst på grund av att många har lång och/eller oregelbunden grotid. Vid separat uppdrivning har man större kontroll på plantorna och kan ta dem varefter de blivit tillräckligt stora för att klara flytten till rabatten.

Det kan vara bra att täcka krukorna med fiberduk eller finmaskigt nät för att skydda sådden mot smådjur. Placera sedan sådden i skyddat, halvskuggigt läge utomhus eller i ouppvärmt kallväxthus och vattna endast vid behov. Under hösten krävs i stort sett ingen vattning men passa noga på våren så det inte torkar ut fullständigt. Man behöver inte vara orolig för snö och kyla. Ett snötäcke är bara positivt då det isolerar under vintern och tillför vatten när värmen kommer.

Så perenner på friland

Sådd på friland passar bra för tåligare arter eller om du vill så en större mängd. Ett separat land kan ses som en barnkammare för perennerna, där man driver upp dem tills de är redo att klara sig bland redan etablerade växter. Bearbeta jorden så den är luftig och lucker före sådd. Fyll på med näringsberikad jord vid behov. Dela sedan in ytan i rutor med tydlig avgränsning för att hålla isär olika arter.


Sådd på friland

Vattna före sådd och bredså (strö ut önskad frömängd jämnt fördelad i rutan). Detta fungerar även på våren-försommaren för snabbgroende perenner. Sådden kan skyddas med fiberduk innan plantorna kommit upp ordentligt. Varefter de blir färdiga för utplantering tar man upp dem och flyttar dem till den slutliga växtplatsen. Man behöver dock inte ha någon brådska eftersom växterna har gott om både utrymme och näring. Bästa tiden för utplantering är sensommar eller tidig höst.

Tänk på att märka upp sådderna ordentligt. Använd pennor och etiketter som står emot sol, vind och regn eftersom de kan bli kvar under några år.

Givande att så perenner

Att så perenner kräver tålamod eftersom fröerna kan ta lång tid på sig att gro. Det gäller dock långt ifrån alla arter och sorter utan sådden kan ge snabbt resultat. Den stora fördelen med perenner är att de återkommer troget från år till år. Visst tar frösådd lite längre tid, men man får ut väldigt mycket av en enda fröpåse.


Förslag på perenner som passar för tidig höstsådd

Förslag på perenner som passar för sen höstsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK