Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Starta vårens odlingar redan på hösten

Starta vårens odlingar redan på hösten

Med höstsådd kan du skörda grönsaker som sallat och tidiga morötter ännu tidigare än vanligt. Detsamma gäller gräslök, persilja och flera andra kryddväxter. Att höstså ettåriga sommarblommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej är mycket enkelt. De sköter sig själva. Det handlar om att göra som naturen - att lägga fröet på plats redan på hösten.

6 steg till lyckad höstsådd

  1. Förbered odlingsbädden genom att rensa ogräs och grundgödsla.
  2. Vänta med att så tills temperaturen sjunker under 5 grader, helst ännu lägre.
  3. Odla med fördel i odlingsbänkar. Där värms jorden upp snabbare på våren och skotten är lättare att skydda mot återkommande frost och sniglar.
  4. Skriv skyltar och markera var du har sått.
  5. Täck gärna med odlingsväv eller lock. Det skyddar och höjer temperaturen.
  6. Glöm inte vattna vid behov på våren.

Vid höstsådd ligger fröerna och vilar i jorden tills våren kommer. När solen återvänder och värmen stiger gror fröna och odlingen kommer igång extra tidigt eftersom fröna redan ligger på plats. Det bästa av allt är att den tidiga starten förstås också ger en tidigare skörd. En lockande tanke!

Genom att stoppa ner några frön i jorden nu, förvandlar man hösten till starten på nästa års odlingssäsong och inte bara slutet på årets. Det kan kännas hoppfullt under vintern att tänka på fröna som ligger där och väntar. Dessutom är det skönt att klara av en del av arbetet med vårsådderna redan nu på hösten när det är lugnare. Det är så mycket som ska göras på våren i trädgården ändå.

Den viktigaste regeln för att lyckas med höstsådderna är att inte så för tidigt. Temperaturen bör ligga under 5 grader, gärna ytterligare några grader lägre. Det är inte meningen att fröerna ska gro förrän på våren. Sallat kan gro vid 1–3 grader och om den gror för tidigt kommer plantorna att frysa under vintern. I de södra delarna av landet kan salladslök och vintersallat (köldtålig, även kallad machésallat eller fältsallat) få gro, men de bör då vintertäckas med exempelvis löv eller kompost.


Grönsaker

Grönsaker

De grönsaker som lämpar sig för höstsådd gror vid låga temperaturer (1–5 grader). Palsternacka, olika löksorter, sallat, spenat och morot tillhör alla denna grupp. Växter som majs och bönor behöver däremot 10–15 grader för att gro och passar därför bättre att så i en varm jord på våren.

Eftersom höstsådd ger en tidigare skörd är det roligt att höstså bladgrönsaker som kommer upp snabbt, som spenat och vintersallat. Rosensallat är en vacker röd sallat som går att höstså. Den tar relativt god tid på sig att bli färdig och en höstsådd gör det möjligt att njuta av den tidigare. Ett tips är att komplettera med en vårsådd för att förlänga skördeperioden av favoriterna.

Bland morotsorterna kan tiden det tar för morötterna att bli färdiga variera mycket mellan tidiga och sena sorter. Den som vill äta egenodlade morötter extra tidigt på sommaren bör välja någon av de tidiga sorterna.

Palsternacka och svartrot är båda grönsaker som tar lång tid på sig för att bli färdiga. Fördelen med höstsådd är här att man vinner extra tid så att säsongen räcker till. Till samma grupp hör den lite mer ovanliga persiljeroten som kan rostas i ugn eller ingå i rotfruktsgratänger. Bladen kan användas som persilja.




Grekisk Oregano 'Griechischer'

Kryddväxter

För alla som gillar att använda egna kryddväxter i matlagningen är höstsådd en god idé eftersom det går att börja skörda tidigare. Säsongen blir därmed längre. Bland de kryddväxter som lämpar sig för höstsådd finns några av de allra mest populära; dill, gräslök och persilja, både krus- och slätbladig. Även oregano, mejram och flera myntasorter går att höstså. Notera att det är bladdill (inte krondill) som lämpar sig för höstsådd. Ett knep för att lyckas med dill är att så den på flera platser i landet, i mindre omgångar, istället för att samla all dill på en plats.

Ett tips för gräslök och persilja är att så dem i plastkrukor som sedan får övervintra i grupp i odlingsbänken eller grävas ner till 80 procent i kökslandet. Eftersom det brukar gå åt en hel del av dessa två kan det vara bra att ha flera krukor på gång, så att det alltid finns att ta av. Krukorna gör det lätt att ha persiljan och gräslöken nära till hands när det är dags att skörda.

Piplök och ramslök är två löksorter som är roliga att ha i trädgården. Piplök är en perenn lök (den återkommer år från år) som ser ut ungefär som jättestor gräslök. Den kan användas som purjo, salladslök eller gräslök och eftersom den är perenn har man alltid lök hemma. Ramslök har kommit i ropet tack vare matlagningsprogrammen på tv. Den har en mild vitlökssmak och kallas på engelska ”wild garlic” eller ”wood garlic”. Ramslök passar bra i såser, i pesto och är fantastisk att enbart steka i smör.


Ringblomma 'Orange Flash'

Ettåriga blommor

Ettåriga blommor bjuder på färg, både högt och lågt. Eftersom de är ettåriga är det enkelt att byta färgtema år från år. En cerise säsong kan följas av en med vita och blå blommor osv. Se bara till att plocka av frökapslarna från årets blommor om du vill byta färgtema till nästa år, så att de inte frösår sig.

En mängd olika ettåriga blomster passar för höstsådd. Till försommarens krukor finns trädgårdsförgätmigej i vitt eller rosa. Längst bak i sommarrabatten intill husväggen eller planket trivs romersk riddarsporre och ettårig stockros. Ringblommor lyser upp odlingarna i gula och orange nyanser. Den som föredrar den rosa-lila-röda färgskalan väljer istället pionvallmons blombollar. Andra vallmosorter som passar för höstsådd är kornvallmo och fjädervallmo. Fina snittblommor ger blåklint och jungfrun i det gröna.

Att höstså ettåriga blomster är väldigt enkelt och ger mycket blommor till krukor och rabatter. De behöver inte omskolas (planteras om i allt större krukor) eller avhärdas (vänjas vid kyla och solsken) på våren. De är redan utomhus och sköter sig själva. De behöver vara vattnas vid behov. I retur blommar de tidigare än om de hade direktsåtts på våren.

Gör gärna dina höstsådder i odlingsbänkar eller pallkragar. Ett annat alternativ är en upphöjd bädd utan ram. Jorden i en bänk eller upphöjd bädd värms fortare upp på våren. Fördelen med en träram är att bädden blir extra skyddad mot blåst och kyla. Det är också lätt att täcka med odlingsväv eller ett lock, vilket ger ännu mer skydd och höjer temperaturen ytterligare. Glöm dock inte att lyfta på locket på våren så att det inte blir för varmt och att vattna.

Odlingsbädden går att förbereda i god tid genom att rensa bort ogräs och grundgödsla med kogödsel och benmjöl. När plantorna kommit upp på våren är ett lager gräsklipp ett utmärkt näringstillskott.

Markera var och vad du sår med plantetiketter och en penna vars skrift tål både vatten och solljus. Det är lätt att glömma och då finns risken att du rensar bort fel saker på våren. När temperaturen närmar sig nollgradigt under hösten är det dags att så.

Förslag på frösorter som passar för höstsådd hittar du här >>>

Lycka till!


Tips!

Även om jorden har hunnit frysa går det att så. Täck då fröna med sand eller sandblandad jord.

Se upp med

Sniglar på våren. En bra lösning är att spika fast smala remsor av takpapp som får sticka ut några centimeter utanför kanterna på odlingslådorna.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se