Kategorier

Fröer till medicinalväxter

Under hela människans historia, fram till relativt modern tid, har vi fått förlita oss på medicinalväxter vid olika sjukdomstillstånd. Vissa anses ha hjälpt mot fysiska besvär, andra mot nedstämdhet och ytterligare några har hjälpt människan att fly verkligheten för en stund. Medicinalväxterna har verksamma substanser, några är giftiga, medan andra kan användas som kryddor. Oavsett vilket är de alltid vackra att se på.

Läs mer Läs mindre
Medicinalväxter - har verksamma substanser, några är giftiga, medan andra kan användas som kryddor.
Visa filter Dölj filter

Filtrera

Spara
Årighet
Härdighet/Växtzon
Växtläge
Såtid
Höjd
Färg
Spara
artiklar 50 av 111
Alruna

Alruna

1
62.40 kr
Köp
Info
Anis

Anis

1
20.80 kr
Köp
Info
Backtimjan
29.60 kr
Köp
Info
Balsambulbine
36.80 kr
Köp
Info
Belladonna
29.60 kr
Köp
Info
Björnrot
36.80 kr
Köp
Info
Blek Solhatt
29.60 kr
Köp
Info
Blodrot
29.60 kr
Köp
Info
Blodtopp
29.60 kr
Köp
Info
Blålusern
20.80 kr
Köp
Info
Blåverbena
29.60 kr
Köp
Info
Bockhornsklöver
20.80 kr
Köp
Info
Rea
Bockrot
17.60 kr (29.60 kr)
Köp
Info
Bolmört
29.60 kr
Köp
Info
Brännässla
36.80 kr
Köp
Info
Bäckveronika
29.60 kr
Köp
Info
Cikoria
29.60 kr
Köp
Info
Dalmatinerkrage
36.80 kr
Köp
Info
Dårört
29.60 kr
Köp
Info
Fattigmans Ginseng
36.80 kr
Köp
Info
Feberträd
29.60 kr
Köp
Info
Fingerborgsblomma
20.80 kr
Köp
Info
Fjällkvanne
29.60 kr
Köp
Info
Fläcklungört
36.80 kr
Köp
Info
Getrams
40 kr
Köp
Info
Getruta
29.60 kr
Köp
Info
Ginkgo

Ginkgo

1
40 kr
Köp
Info
Glanstagetes
29.60 kr
Köp
Info
Groblad 'Variegata'
36.80 kr
Köp
Info
Gråmalva
29.60 kr
Köp
Info
Grön Helgonört
29.60 kr
Köp
Info
Gul Solhatt
36.80 kr
Köp
Info
Gul Sötväppling
36.80 kr
Köp
Info
Gulmåra
29.60 kr
Köp
Info
Gulsporre
29.60 kr
Köp
Info
Hampflockel
29.60 kr
Köp
Info
Hasselört
36.80 kr
Köp
Info
Hjärtstilla
29.60 kr
Köp
Info
Humle

Humle

1
36.80 kr
Köp
Info
Humlesuga
29.60 kr
Köp
Info
Japansk Lykta
29.60 kr
Köp
Info
Järnört
29.60 kr
Köp
Info
Kamomill
20.80 kr
Köp
Info
Kattmynta
29.60 kr
Köp
Info
Kornvallmo
20.80 kr
Köp
Info
Kungsljus
29.60 kr
Köp
Info
Lakritsrot
40 kr
Köp
Info

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK