Kategorier

Fröer till medicinalväxter

Under hela människans historia, fram till relativt modern tid, har vi fått förlita oss på medicinalväxter vid olika sjukdomstillstånd. Vissa anses ha hjälpt mot fysiska besvär, andra mot nedstämdhet och ytterligare några har hjälpt människan att fly verkligheten för en stund. Medicinalväxterna har verksamma substanser, några är giftiga, medan andra kan användas som kryddor. Oavsett vilket är de alltid vackra att se på.

Läs mer Läs mindre
Medicinalväxter - har verksamma substanser, några är giftiga, medan andra kan användas som kryddor.
Visa filter Dölj filter

Filtrera

Visa resultat
Årighet
Härdighet/Växtzon
Växtläge
Såtid
Höjd
Färg
Visa resultat
artiklar 50 av 111
Alruna

Alruna

1
62.40 kr
Köp
Info
Anis

Anis

1
20.80 kr
Köp
Info
Backtimjan
29.60 kr
Köp
Info
Balsambulbine
36.80 kr
Köp
Info
Belladonna
29.60 kr
Köp
Info
Björnrot
36.80 kr
Köp
Info
Blek Solhatt
29.60 kr
Köp
Info
Blodrot
29.60 kr
Köp
Info
Blodtopp
29.60 kr
Köp
Info
Dragväxter 3 för 2
Blålusern
20.80 kr
Köp
Info
Blåverbena
29.60 kr
Köp
Info
Bockhornsklöver
20.80 kr
Köp
Info
Bockrot
29.60 kr
Köp
Info
Bolmört
29.60 kr
Köp
Info
Brännässla
36.80 kr
Köp
Info
Bäckveronika
29.60 kr
Köp
Info
Cikoria
29.60 kr
Köp
Info
Dalmatinerkrage
36.80 kr
Köp
Info
Dårört
29.60 kr
Köp
Info
Fattigmans Ginseng
36.80 kr
Köp
Info
Feberträd
29.60 kr
Köp
Info
Fingerborgsblomma
20.80 kr
Köp
Info
Fjällkvanne
29.60 kr
Köp
Info
Fläcklungört
36.80 kr
Köp
Info
Getrams
40 kr
Köp
Info
Getruta
29.60 kr
Köp
Info
Ginkgo

Ginkgo

1
40 kr
Köp
Info
Glanstagetes
29.60 kr
Köp
Info
Groblad 'Variegata'
36.80 kr
Köp
Info
Gråmalva
29.60 kr
Köp
Info
Grön Helgonört
29.60 kr
Köp
Info
Gul Solhatt
36.80 kr
Köp
Info
Gul Sötväppling
36.80 kr
Köp
Info
Gulmåra
29.60 kr
Köp
Info
Gulsporre
29.60 kr
Köp
Info
Hampflockel
29.60 kr
Köp
Info
Hasselört
36.80 kr
Köp
Info
Hjärtstilla
29.60 kr
Köp
Info
Humle

Humle

1
36.80 kr
Köp
Info
Humlesuga
29.60 kr
Köp
Info
Japansk Lykta
29.60 kr
Köp
Info
Järnört
29.60 kr
Köp
Info
Kamomill
20.80 kr
Köp
Info
Kattmynta
29.60 kr
Köp
Info
Kornvallmo
20.80 kr
Köp
Info
Kungsljus
29.60 kr
Köp
Info
Lakritsrot
40 kr
Köp
Info

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK