Så fröer − gör så här

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

5 tips vid frösådd

Artikeln uppdaterad 2023-11-14

Förkultivering och frösådd inomhus

Förkultivering eller förodling är ett sätt att tjuvstarta sorter med lång utvecklingstid och göra säsongen längre. De frösådda plantorna får tid att växa till sig innan växtsäsongen startar och du får tidigare blomning och skörd.

Gör så här när du förodlar

Använd noga rengjorda krukor eller lådor, gärna med låg kant och absolut med hål i botten. Använd färsk jord av den jordtyp som anges på fröpåsen. Vattna igenom jorden före sådd och strö ut fröerna på jordytan. Täck med jord enligt anvisning på fröpåsen. Är jorden för kompakt kan den göras mer luftig genom att tillföra perlit eller finkornigt grus. Fröer som inte ska täckas med jord, så kallade ljusgroende fröer, kan täckas med ett tunt lager perlit. Perlit släpper igenom ljuset men bevarar fukten och motverkar uttorkning av jordytan.

Efter sådd täcks krukorna eller lådorna med transparent täckning med lufthål. Du kan gärna använda ett minidrivhus med lock. Det är viktigt med luftning av sådden så att miljön inte blir för fuktig. Ställ krukorna på en bricka med liten kant och vattna direkt på brickan så vattnet sugs upp underifrån. Se till att jorden håller en jämn, måttlig fuktighet. Frösådden bör stå ljust och i rumstemperatur om inget annat anges. Använd gärna extrabelysning men släck lampan på nätterna eftersom även små plantor behöver dygnsvila. Läs mer om växtbelysning i Belysning vid förodling.

Frön från Impecta och frösådd inomhus

Omskolning av förkultiverade plantor

De första bladen som bildas på en groddplanta kallas hjärtblad och de ser inte ut som arten eller sortens blad. Efter en tid utvecklas de första riktiga bladen, så kallade karaktärsblad, och då börjar det bli dags för omskolning i större krukor och i näringsberikad jord. Använd ett omskolningsverktyg, som en liten sked eller liknande. Hantera plantorna varsamt så du inte skadar de känsliga rotsystemen eller knäcker stjälken.

Sätt ner plantorna något djupare i den nya jorden. Efter omskolning är det mycket viktigt med ljus och rätt temperatur, ca 18–20 grader om inget annat anges. Efter ett par veckor kan du börja tillföra gödning i svaga doser.

Avhärda plantor före utplantering

När frostrisken är över och jorden har börjat bli varm kan du plantera ut dina förodlade plantor. Innan de planteras på sin växtplats behöver du vänja dem långsamt vid klimatet utomhus. Välj en skyddad plats i skuggigt läge utomhus där plantorna får stå en stund varje dag. Förläng så sakteliga tiden utomhus. Efter en till två veckor är plantorna redo att planteras ut på sin växtplats.

Om du har drivit upp många plantor kan det bli svårt att ta dem ut och in varje dag. Skapa då en plats där plantorna är skyddade från stark sol, vind och temperaturväxlingar. Har du ett växthus kan du ställa dina förkultiverade plantor där och skydda de med fiberduk.

Så fröer på friland

Många arter och sorter av frö, såväl blommor som grönsaker, kan du så direkt utomhus när jorden har torkat upp och blivit varm.

Gör så här när du direktsår

  1. Förbered och luckra upp jorden genom grävning. Tillför gödning och kompost vid behov. Är jorden hård kan du blanda i sand och torv.
  2. Bestäm om du ska så i rader eller rutor. Tänk på att ha tillräckligt avstånd mellan raderna/rutorna för att komma åt att gallra och rensa.
  3. Så inte för tidigt. Vissa fröer gror bra direkt när jorden reder sig, alltså är brukbar. Andra måste ha lite varmare jord och sås lite senare.
  4. Så enligt det avstånd som anges på fröpåsen, absolut inte för tätt. Täck med ett tunt jordlager. Ca 5 ggr fröets storlek brukar vara lagom. Vattna och gallra vid behov för att plantorna ska ha plats att utvecklas.
  5. Märk dina sådder så att du vet vad som växer var.
  6. Fiberduk kan användas som skydd mot skadeinsekter och hjälper även till att hålla jorden varm.

Så fröer till perenner 

Fröer till fleråriga växter kan du så på lite olika sätt; vilket sätt som rekommenderas anges på påsen till varje enskild sort. En del förodlas inomhus under vintern, se Förkultvering och sådd inomhus

De mer lättgroende sorterna av perenner sås utomhus i krukor under vår och sommar. Om plantorna hinner växa till sig ordentligt under säsongen kan de planteras ut på sin växtplats under hösten, annars låter du dem stå kvar i krukorna under vinter för utplantering kommande säsong.

Höstså perenner
Många perenner sås med fördel utomhus under hösten för att planteras på sin växtplats kommande säsong. Vid höstådd får perennerna en naturlig period av kyla, vilket krävs för att bryta frövilan hos många fleråriga växter.


Så perenner utomhus i krukor under hösten för plantering på växtplatsen nästa säsong.

Sen höstsådd innebär att fröerna inte ska gro förrän följande vår. Skulle fröerna ändå gro före vintern bör de små plantorna täckas med ris och löv. Frö till perenner  sås helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Små fröer täcks med ett tunt lager grus, sand eller perlit. Större fröer täcks med ett tunt jordlager och ett ytlager av grus, sand eller perlit. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Frösådd av perenner, buskar och träd sker normalt inte direkt på växtplatsen utan genom förkultivering i krukor eller i ett land avsett för uppdrivning. Därifrån flyttar man efterhand de plantor som är färdiga för plantering på växtplatsen. Vissa arter av vedartade växter är frostkänsliga de första åren. Det anges i så fall på fröpåsen. Dessa odlas i större krukor 1–3 år efter omskolning och övervintras frostfritt i kallväxthus, förråd eller nedgrävda i marknivå på kalljord. De täcks då med ris och löv. Undvik fullständig uttorkning av jorden under vinterförvaringen.

Blötlägg och rugga fröer

Vissa fröer är särskilt hårdskaliga och har svårt att gro om man inte gör fröet mer mottagligt för fukt. Detta kan göras på två sätt, nämligen genom blötläggning eller ruggning. Vid blötläggning lägger man fröerna i en skål med ljummet vatten och låter dem ligga där angiven tid. Ibland krävs längre tid än vad som anges. Man ska se att fröerna sväller upp innan de är klara för sådd. Byt vatten om det blir grumligt. Vid ruggning gnuggas fröerna försiktigt mellan två finkorniga sandpapper. Om det anges att fröerna både ska blötläggas och ruggas bör blötläggningen ske först.

Ljusgroende frön

Vissa fröer är ljusgroende. De behöver ljus för att kunna gro och täcks därför inte med jord vid sådden. Ett tunt lager perlit släpper igenom ljuset och bidrar till en jämnare fuktighet. Extra tillskottsbelysning från t.ex. lysrör är mycket bra. Sådden bör få ljus ca 12–14 timmar/dygn. Obs! Risken för uttorkning är extra stor för dessa sådder. Se till att jordytan inte torkar ut.

Mörkergroende frön

Vissa fröer är mörkergroende. De gror lättare i mörker. Om inget annat anges på påsen täcks fröerna med ett jordlager som anges på fröpåsen. Täck därefter med mörk plast, en pappskiva eller liknande. Se till att lite lufthål finns. Kontrollera sådden dagligen. När groddarna visar sig placeras sådden ljust.

Stratifiering av fröer

Frö till vedartade växter ligger ibland i djup dvala. För att häva detta stadium krävs stratifiering, vilket sker i två steg: Först ska fröerna suga upp vatten, därefter genomgår de en kylperiod. Stratifieringen bör tidsanpassas så att fröerna blir färdiga för sådd enligt vad som anges på fröpåsen.

Gör så här när du stratifierar fröer
Använd en bas av finsiktad sand, finsållad torv eller vermikulit. Tillsätt kokt, avsvalnat vatten, så mycket som stratifieringbasen kan suga upp. Ta ca 1 dl basmassa per fröportion. Blanda i fröerna i basmassan och lägg allt i en tät plastpåse. Förslut påsen och märk noga med vilken frösort den innehåller samt startdatum för stratifieringen. Låt påsen ligga i rumstemperatur i 5–6 dagar för att fröerna ska suga till sig vattnet. Placera sedan påsen i kylskåp under 5–8 veckor om inget annat anges på fröpåsen. Skaka om och kontrollera innehållet regelbundet, utan att öppna påsen, minst en gång per vecka. Efter angiven tid är det dags att så. Bred ut massan med fröerna på den genomfuktade jordytan. Så helst i krukor med högre kanter och hål i botten. Använd färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Anges ingen jordtyp rekommenderas såjord eller svagt gödslad jord blandad med perlit eller finkornigt grus. Ställ krukorna utomhus i sandbädd och lägg fiberduk eller nät över för att skydda mot fåglar, insekter och luftburna fröer. Om fröerna skulle gro under stratifieringen avbryts behandlingen omgående och fröerna sås enligt ovan. Man kan även så fröerna på hösten utan stratifiering. Då blir vintern en naturlig stratiferingsperiod.

VILL DU LÄSA MER?

Impecta Fröhandel

Skribent: Katarina
Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se