Jordnära

Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner
Rara ärter och sköna bönor

Ärter och bönor tillhör den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve, N, ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna. När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat är växten och sallad är maträtter som ofta innehåller sallat. Ofta ser man att även sallat kallas sallad, kanske är det bara en tidsfråga innan t:et försvinner och sallad blir både växt och mat. Större delen av den sallat vi äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. Lac i det latinska namnet betyder mjölk och kommer av den mjölkvita växtsaften som kommer fram när plantan bryts.

Läs mer
Sinnliga zinnia

Zinnia är så vackra att de absolut borde odlas mycket mer. Tåliga blommor i regnbågens alla färger. Klargrönt bladverk och stadiga blomstjälkar gör att de passar i rabatter, men även i krukor, lådor och andra odlingskärl. De är anspråkslösa men trivs bäst i solen och nöjer sig med vanlig odlingsjord bara de får en skvätt växtnäring då och då. De robusta zinniorna drabbas väldigt sällan av skadegörare och står sig länge i buketter. Så flera sorter, eller välj en av fröpåsarna med blandningar, du kommer inte att bli besviken.

Läs mer
Så här odlar du kål

De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Så odlar du svartöga

Svartöga, Thunbergia alata, är en frodigt slingrande, klängande växt från södra och östra delarna av Afrika. En värmeälskande perenn som vi odlar som ettårig.

Läs mer

Veckans Frösort

Italiensk skönhet

2019-04-21

En av årets nyheter kommer resande från Italien. Kanske för att möta upp sin kusin 'Lollo Rossa' och vidare till just din trädgård. 'Lollo Bionda' är uppkallad efter Gina Lollobrigida, en italiensk skådespelerska som utsågs till Italiens vackraste barn redan som treåring. 'Lollo Bionda' är inte sämre. Vacker där hon står i grönsakslandet, i salladen eller som garnering. De tätt krusiga bladen får dressingen att stanna på bladen i stället för att hamna i botten på salladsskålen. Och som om det inte var nog, 'Lollo Bionda' är också en ekologisk, mycket lättodlad sallatssort med härligt frisk smak. Bladen kan plockas små, eller när huvudena blivit lite större. Så lite tätare, gallra småblad och låt resten växa vidare.

Läs mer »
Med rötter från Japan

2019-04-14

Låt dig inte luras av den enkla fasaden. 'Natsu Komachi' är en ny bekantskap som trots sin enkelhet bjuder på en rik smakupplevelse. Namnet skvallrar om rötter från Japan och på japanska betyder natsu sommar. Under 1600- och 1700-talet levde denna odlingsvärda växt sina glansdagar, så det är hög tid för ett uppsving igen. Innan du vet ordet av dyker det upp härligt krispiga små knölar ur jorden i renaste vitt. Söta och milda i smaken och absolut som godast när de är små. Redan efter sex veckor är de redo att skivas tunt i sallader eller rostas hela i ugnen. De späda bladen passar utmärkt i en sallad eller på frukostmackan. Utforska majrovan i sommar, kanske blir det din nya favorit.

Läs mer »
Het som lava

2019-04-07

Ur en till synes bottenlös mitt och glödande krans exploderar mängder av kronblad i en härlig mix av djupt röda till brandgula färger. Nästan som ett vulkanutbrott, fast ännu vackrare. Så kan man beskriva ’Queeny Lime Orange’, som med sina halv- till heldubbla blommor är en tacksam sommarblomma som belönats med Fleuroselect guldmedalj. Med ett ursprung i Mexikos varma ökentrakter trivs den i soliga och varma lägen. Var gärna lite sparsam med vattnandet, men en väldränerad jord mår den bra av. Så den nu så har du din egen blomstervulkan att förundras över hela sommaren.

Läs mer »
Det nya svarta

2019-03-31

Palmkål är ett ståtligt kålslag med ett växtsätt som påminner om vajande palmer. Den lite mer lågväxta nykomlingen 'Yurok' är inte bara god och nyttig, den är också fantastiskt dekorativ och passar i vilken rabatt som helst. Med sällskap av krasse och ringblommor kan du plocka dig en hälsosam råkostsallad som också är vacker för ögat. Fördelen med palmkål är att den går att skörda allt eftersom, bara att plocka några blad. Om du längtar efter kål men bara har en liten trädgård, ett par pallkragar eller en stor kruka så är 'Yurok' det perfekta valet. Sår du nu behöver väntan inte bli lång.

Läs mer »
En klassiker i vitt

2019-03-17

’Dolce vita’, det goda livet på italienska. Ett lockande budskap från denna sockersöta purpurvinda med ett överflöd av trumpetblommor i vitt och rosa. Det fylliga bladverket täcker snabbt en spaljé, men klänger lika gärna på snören eller väller ut från en balkonglåda. Purpurvindor är lätta att odla och blir snabbt en favorit, som dessutom blommar hela sommaren. Lägg fröna i blöt över natten och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar fram vill de ha svalare och mycket ljus. Nu dröjer det inte länge innan la ’Dolce Vita’ dansar in i sommaren.

Läs mer »
Med Tom Red i huvudrollen

2019-03-10

Skapa en hängande trädgård där ’Tumbling Tom Red’ får spela huvudrollen. En äkta ampeltomat med häpnadsväckande växtkraft. Kaskader med långa, hängande grenar av frisk grönska som snabbt översållas av söta, små röda frukter. Häng denna estradör i blickfånget, så har både du och kanske dina grannar något härligt att titta på hela sommaren. 'Tumbling Tom Red' är lätt att odla, behöver varken stödjas eller tjuvas. Det här blir lätt sommarens favoritgodis till nattbion.

Läs mer »
Krydda din vardag

2019-03-03

Med denna smakhöjare bjuds du på små, nätta blad i mängd. Plantorna gör inte mycket väsen av sig där de står men låt inte skenet bedra, 'Aristotle' är en småbladig basilika du inte vill gå miste om. Lätt att odla inomhus i kruka och den fyller rummen, sin storlek till trots, med en kryddig doft av nejlika. 'Aristotle' är populär i medelhavsköket, särskilt i italiensk matlagning och fantastiskt god i pesto och sallad. De små bladen bildar härligt smakrika, dekorativa kuddar. Ju mer du toppar desto finare plantor får du. Så sätt lite extra krydda på din vardag med denna utsökta delikatess.

Läs mer »
Visa alla »
ARTIKEL 1-6 AV 36.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

    Facebook

Instagram    Instagram


Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in
Frönyheter 2019.