
Våra tankar & tips för odlarvänner

Plantera krokus för insekter
Krokus ger en ovärderlig energikick när de slår ut i lila, gult och vitt under senvinter och tidig vår. För oss människor är de ett löfte om en ny vår, för pollinerande insekter är de en livsviktig källa till föda.

Odla vårblommande lök
Under hösten planteras lökar och knölar för fägring kommande vår och försommar. Det är ett trevligt pyssel utomhus på hösten och stor odlarglädje på våren när krokus, vårstjärnor och tulpaner blommar.

Vårblommande lök − hur, var, när?
Vårblommande lökar planteras under hösten för att blomma från vårvinter till försommar nästa säsong. Vi har samlat de vanligaste frågorna vi får om vårblommande lök.

Vad kan jag så i juli?
För odlare är juli en säsong full av pyssel i grönsaksland och rabatter. Den första skörden kanske har avnjutits och sommarblommorna står i full prakt. Nu är det ingen dum idé att planera för fler sådder. Med sommarsådder fyller du ditt naturliga skafferi med ännu mer godsaker och förlänger skördesäsongen.

5 tips mot ogräs
Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Hur odlar jag linser?
Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.
Veckans Frösort

2022-06-26
Rara blåljus
Att långsamt strosa ett varv i trädgården under sommarens ljusa kvällar är en lisa för själen. Blicken vandrar över odlingarna för att ta in grönskan och färgrikedomen. Om du har sått Franska Blåmunkar 'Blaulicht' bör du sakta ner extra på stegen. 'Blaulicht' betyder blåljus, men här handlar det inte om någon siren som vill kalla på uppmärksamhet, utan om en diskret skönhet som viskar att du ska sakta ner och låta naturen komma till dig. De klarblå munkarna bärs upp av stjälkar några decimeter ovan mark. I naturen finner du blåmunkar från Skåne till Uppland, där de liksom kantareller plötsligt gör sig synliga om du bara dröjer kvar och vaket sänker blicken för att insupa omgivningen.
Läs mer »
2022-06-19
Åtråvärda tofflor
Toffelblomman väcker minnen om en liten tjej som pressade varenda blomma hon kom åt. Allra vackrast blev toffelblomman och önskan om att hitta nya färger och mönster var stor. Hon visste att man inte får stjäla, men en gång i blomsteraffären kunde hon inte låta bli. När hon lämnade butiken tillsammans med sin mamma låg några toffelblommor i fickan, försiktigt avknipsade när ingen såg. De prydde sedan herbariet med en blandning av glädje och skam. Toffelblomman är tillbaka med besked, retrotrendig såväl i sommarkrukan utomhus som i fönsterkarmen. Med guldgula tofflor täckta av blodröda fläckar kommer F1 'Dainty Yellow with Spots' kanske bli alltför åtråvärd för att hålla små blomsterälskande fingrar borta.
Läs mer »
2022-05-29
Himmelska aromer
Stryk med handen över basilikans blad i sommarsolen och känn de förförande dofterna. Skörda bladen och lägg dem på en solmogen, skivad tomat. Ringla olivolja över, strö lite salt på toppen och smaka. Nu förstår du varför de gamla egyptierna ansåg att basilika kunde öppna porten till himmelriket. Storbladig basilika 'Italiano Classico' är precis som det låter en klassiker som aldrig saknas i det italienska köket. I nordiskt klimat trivs basilika bäst i krukor och kärl på en varmt omfamnande, läig plats. I blom bjuder den på vackra, vita spiror som dock försämrar smaken på bladen. Odla lite för skörd av blad och lite för att gå i blom åt humlor och bin som lockas till de himmelska aromerna.
Läs mer »
2022-05-08
Mumsig målla
Att heta målla är dåligt för karriären om man vill nå framgång i trädgårdar och köksland. "Ogräs", fnyser en del. Men mållor finns av olika de slag så stäng inte grinden för dem. Den ljusgröna trädgårdsmållan bör välkomnas med stora odlarfamnen. I varmare länder kallas den sommarspenat för sin förmåga att hålla sig fräsch genom hettan. Trädgårdsmålla reser sig en meter ovan jord med vitaminrika, välsmakande blad. Späda skott mumsas direkt i salladen medan utväxta blad tillagas likt spenat. Under hösten pockar frösställningarna på att plockas in till vinterns arrangemang i vaser och krus. Denna mumsiga målla sås direkt i vårvarm jord och i omgångar därefter sommaren igenom.
Läs mer »
2022-04-24
Sällsam skönhet
Inte sällan bär blomster på sägner som berättar hur uppskattade de varit under långa tider. Doftklinten växte vilt och beundrades i delar av det vidsträckta osmanska riket. En brittisk örtläkare tog fröer till England under 1600-talet, där doftklinten beskrevs som en sällsam skönhet från Konstantinopel. Den gavs namnet "Sweet Sultan" efter blommans doft och titeln på rikets härskare. Doften bär söta toner av honung. Under ljumma sommarkvällar tilltar styrkan något, som om klinten vill påminna om sin existens före nattens vila. Blommorna svävar som fluffiga moln i en rapsodi av milda pasteller. I rabatt och bukett är doftklinten en sällsam skönhet att längta efter.
Läs mer »
2022-04-10
Karottgott
Morotens vetenskapliga namn, Daucus carota, springer ur såväl gammalgrekiska som klassisk latin. 'Carota' användes redan på 200-talet som benämning på denna enastående rotsak; nyttig, rikgivande, god, vacker och väl lämpad att lagra under långa perioder. I Sverige säger vi förstås morot men för ett par hundra år sedan odlades karotter även i vår mylla. Det var de runda morötterna som förärades det anrika namnet. I sommarmorot 'Parijse Markt 4' möter du en klassisk karottmorot vars små, orange bollar växer snabbt till prima primörskördar. Rötterna är förnöjsamma; även i lite tyngre, leriga jordar belönas odlaren med runt och nyttigt karottgott sommaren igenom.
Läs mer »
2022-03-27
Drottningens melon
I början av 1700-talet, då möjligheterna till god hygien var begränsade, fick en ljuvlig liten melon betydelse i de finaste av kretsar. När Anna Stuart blev drottning av Storbritannien önskade hon att luften omkring henne skulle vara mer tilltalande. Upptäckten av att det fanns en frukt som kunde sprida sin söta doft långa vägar och som var så liten att den fick plats i fickan, gav henne en idé. Och så fick mangomelon 'Queen Anne's Pocket Melon' sitt namn. Hemma hos dig kommer den dofta lika angenämt som i drottningens ficka. För bästa smaken ringla du varm honung över en ituskuren liten frukt och låter din odlarglädje nå nya aromatiska höjder.
Läs mer »