-728x480.png)
Farbror Grön
Bakom namnet och den populära odlarbloggen Farbror Grön gömmer sig Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Sedan 30 år tillbaka har de odlat såväl i stan som på landet. Vår odlarvän Johannes odlar med själ och hjärta och med en nyfikenhet och ett kretsloppstänkande som gör att odlingen utvecklas hela tiden.
Plantera lökar
Jag gör inga konstigheter när jag sätter mina blomsterlökar, i alla fall tycker inte jag det. På förpackningen läser jag och ser hur djupt de ska sitta och vilket avstånd de bör ha mellan varandra, och så fuskar jag lite och gör lite som jag tycker. Om jorden är torr och tråkig tillför jag rikligt med kompost innan och blandar runt och är den fet och fin gör jag det kanske inte. Jag försöker lägga ner lite gödsel bland lökarna, det jag har och ibland benmjöl. Till sist brukar jag märka ut ställena så att jag inte råkar sätta ner fler blomsterlökar på redan planterade platser, något som hänt mer än en gång i mina odlingar.Paprikan Roter Augsburger och Havannapepparn Carolina Reaper odlar vi inte bara för att de har så originella namn utan för dess specifika egenskaper. Roter för att det är en minipaprika med små frukter som jag är sugen på att testa i små krukor och Reapern för att den är så fantastiskt stark och blir så bra att syra till sås, drygare sås får man leta efter.
Koriandern American long standing, squashen Verte Non Coureuse d`Itale och salladslöken F1 Racer är helt nya för oss och verkar riktigt spännande. Koriandersorten går sent i frö, vilket gör att det blir mer och fler blad att skörda innan den börjar att blomma. Squashsorten är en kulturarvsort från 1885 och det ger en viss dignitet att odla en sort som funnits så länge, men det är inte bara därför vi ska odla den, den sägs även vara snabbväxande och kompakt.
Det var länge sedan vi odlade en renodlad sallatslök och Racer, vilket man hör på namnet, är extremt snabb. Racer ska vi testa att vinterså i våra backar ute i växthuset i februari. Förhoppningsvis kommer vi att kunna skörda av den redan i maj.
Gurkan F1 Party Time är en mini snackgurka som sägs vara “mycket högavkastande”. Sådana gurkor är alltid intressanta för oss vare sig vi odlar i växthuset eller inomhus i våra fönster. Jag har frågat vår son om jag får odla den i hans fönster nästa år och han har sagt att han ska fundera på det, han har det soligaste fönstret i vår lägenhet. Brysselkålen Groninger ska vi odla för att den är så snygg med sina rosagröna små huvuden och för att ett liv utan brysselkål är ganska trist, det går ju att skörda dess huvuden under hela vintern. Sallatskålen Granat är en perfekt kål att sommarså och skörda under hösten. På bara två månader kan man skörda de ljuvligaste huvudena.

"Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt"
Det finns en uppsjö av tomatsorter och ni må tro att jag testat en hel del under mina 32 år. Tomat är en av de grödor som jag odlat varje år sedan 1992 och som jag lärt mig att leka med. Jag känner mig väldigt trygg med att odla tomater. Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt. En hög busktomat med söta frukter på 80 gram som är framtagen i Sverige för Nordiskt klimat. Som alla andra tomater hos oss kommer den att starta kallt i april i vårt ouppvärmda växthus för att sedan odlas i krukor på soliga lägen utomhus.“Kan vi inte odla ranunklar nästa år,” ropade Theres från andra sidan av rummet, för ett par dagar sedan. Så passande att Impecta släppte två nya sorter av Bukettranunkel. Blomingsdale II Pink Shades och II Rose shades. “Så får det bli !”ropade jag tillbaka. Vi ska testa att så dem både kallt och varmt nästa år! I samma veva, när jag kikade bland nyheterna, upptäckte jag två blommor som jag blev förälskad i direkt. Rosenskäran Apricot Lemonade och buskkrassen Tip Top Pink Blush. Jag är otroligt svag för aprikosa nyanser, kan inte motstå dem!
Den låga blomstertobaken Saratoga Purple Bicolor var också snygg på ett nytt sätt, som spraymålad med svagt vitt mot rosa botten. Blomstertobaken sår vi alltid kallt i mars–april och vi odlar den gärna i framkant i våra pallkragar ihop med grönsaker. Prickklockan Rubiflora är en gammal favorit i en ny tappning som är perenn hos oss. Den vita prickklockan har vi odlat i många år men vi visste inte att det fanns en puprpurviolett släkting. Prickklockan vintersår vi i mars–april för bäst resultat.
Sist men inte minst hamnar två blommor som ligger oss väldigt varmt om hjärtat solros och röd solhatt. Solrosen Astra Rose med den perfekta höjden av 120 cm kommer kunna bli hysteriskt vacker med rosettkål och brysselkål, en perfekt höjd! Den röda solhatten Paradiso Super Duper fastnade vi för för att den är så mångsidigt spekulär med sina olika ansikten. Förhoppningsvis kommer den se ut som en Echinaceavariant av sommarudbeckian Sahara.
"Fem sorters grönsaker som gör sommaren. Nyrepade störärtor som vi smygsmakar på redan vid skörd. Dill som vi gerillaodlar i våra odlingar på minst 20 olika ställen så att man verkligen får ihop skörd till både sallader och till frysen. Den gula rödbetan som är lika god som den röda men som inte färgar allt i rött, rädisan som är den snabbaste krispigaste grönsaken man kan odla och som går att odla under en väldigt stor del av året. När det gäller morötter har jag en fallenhet att odla de som är lite mer spektakulära i färgen, de blir så vackra på tallriken."





Kålväxter ♥️
"Livet utan kål skulle vara fattigt, både smakmässigt och för ögonen. Alltifrån de små rucolabladen till de stora huvudena, jag älskar dem alla. Många gånger är kål som stora ätbara blommor som både skapar dynamik, skönhet och en hel del mat. Kålrabbin som är en av de mildaste sorterna är lika god rå som tillagad, likt UFON tittar de fram i odlingarna."