Farbror Grön

Bakom namnet och den populära odlarbloggen Farbror Grön gömmer sig Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Sedan 30 år tillbaka har de odlat såväl i stan som på landet. Vår odlarvän Johannes odlar med själ och hjärta och med en nyfikenhet och ett kretsloppstänkande som gör att odlingen utvecklas hela tiden.

Farbror Gröns ätbara nyhetsfavoriter

Nyhet 3 för 2
Tomat 'Maja'
27.50 kr
Köp
Info
Nyhet
Paprika 'Roter Augsburger'
Nyhet
Salladslök F1 'Racer'
39.50 kr
Köp
Info
Nyhet 25 % Erbjudande
Växthusgurka F1 'Party Time'
44.63 kr (59.50 kr)
Köp
Info
Nyhet
Brysselkål 'Groninger'
49.50 kr
Köp
Info
Nyhet
Salladskål 'Granat'
39.50 kr
Köp
Info

Paprikan Roter Augsburger och Havannapepparn Carolina Reaper odlar vi inte bara för att de har så originella namn utan för dess specifika egenskaper. Roter för att det är en minipaprika med små frukter som jag är sugen på att testa i små krukor och Reapern för att den är så fantastiskt stark och blir så bra att syra till sås, drygare sås får man leta efter.

Koriandern American long standingsquashen Verte Non Coureuse d`Itale och salladslöken F1 Racer är helt nya för oss och verkar riktigt spännande. Koriandersorten går sent i frö, vilket gör att det blir mer och fler blad att skörda innan den börjar att blomma. Squashsorten är en kulturarvsort från 1885 och det ger en viss dignitet att odla en sort som funnits så länge, men det är inte bara därför vi ska odla den, den sägs även vara snabbväxande och kompakt.

Det var länge sedan vi odlade en renodlad sallatslök och Racer, vilket man hör på namnet, är extremt snabb. Racer ska vi testa att vinterså i våra backar ute i växthuset i februari. Förhoppningsvis kommer vi att kunna skörda av den redan i maj.

Gurkan F1 Party Time är en mini snackgurka som sägs vara “mycket högavkastande”. Sådana gurkor är alltid intressanta för oss vare sig vi odlar i växthuset eller inomhus i våra fönster. Jag har frågat vår son om jag får odla den i hans fönster nästa år och han har sagt att han ska fundera på det, han har det soligaste fönstret i vår lägenhet. Brysselkålen Groninger ska vi odla för att den är så snygg med sina rosagröna små huvuden och för att ett liv utan brysselkål är ganska trist, det går ju att skörda dess huvuden under hela vintern. Sallatskålen Granat är en perfekt kål att sommarså och skörda under hösten. På bara två månader kan man skörda de ljuvligaste huvudena.

"Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt"

Det finns en uppsjö av tomatsorter och ni må tro att jag testat en hel del under mina 32 år. Tomat är en av de grödor som jag odlat varje år sedan 1992 och som jag lärt mig att leka med. Jag känner mig väldigt trygg med att odla tomater. Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt. En hög busktomat med söta frukter på 80 gram som är framtagen i Sverige för Nordiskt klimat. Som alla andra tomater hos oss kommer den att starta kallt i april i vårt ouppvärmda växthus för att sedan odlas i krukor på soliga lägen utomhus.

Blommande nyheter i våra rabatter

“Kan vi inte odla ranunklar nästa år,” ropade Theres från andra sidan av rummet, för ett par dagar sedan. Så passande att Impecta släppte två nya sorter av Bukettranunkel. Blomingsdale II Pink Shades och II Rose shades. “Så får det bli !”ropade jag tillbaka. Vi ska testa att så dem både kallt och varmt nästa år! I samma veva, när jag kikade bland nyheterna, upptäckte jag två blommor som jag blev förälskad i direkt. Rosenskäran Apricot Lemonade och buskkrassen Tip Top Pink Blush. Jag är otroligt svag för aprikosa nyanser, kan inte motstå dem!

Den låga blomstertobaken Saratoga Purple Bicolor var också snygg på ett nytt sätt, som spraymålad med svagt vitt mot rosa botten. Blomstertobaken sår vi alltid kallt i mars–april och vi odlar den gärna i framkant i våra pallkragar ihop med grönsaker. Prickklockan Rubiflora är en gammal favorit i en ny tappning som är perenn hos oss. Den vita prickklockan har vi odlat i många år men vi visste inte att det fanns en puprpurviolett släkting. Prickklockan vintersår vi i mars–april för bäst resultat.

Sist men inte minst hamnar två blommor som ligger oss väldigt varmt om hjärtat solros och röd solhattSolrosen Astra Rose med den perfekta höjden av 120 cm kommer kunna bli hysteriskt vacker med rosettkål och brysselkål, en perfekt höjd! Den röda solhatten Paradiso Super Duper fastnade vi för för att den är så mångsidigt spekulär med sina olika ansikten. Förhoppningsvis kommer den se ut som en Echinaceavariant av sommarudbeckian Sahara.

 

Vi odlar där vi kan odla

"Vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar."

 

Grönsaker
Grönsaker

"Fem sorters grönsaker som gör sommaren. Nyrepade störärtor som vi smygsmakar på redan vid skörd. Dill som vi gerillaodlar i våra odlingar på minst 20 olika ställen så att man verkligen får ihop skörd till både sallader och till frysen. Den gula rödbetan som är lika god som den röda men som inte färgar allt i rött, rädisan som är den snabbaste krispigaste grönsaken man kan odla och som går att odla under en väldigt stor del av året. När det gäller morötter har jag en fallenhet att odla de som är lite mer spektakulära i färgen, de blir så vackra på tallriken."

Kålväxter ♥️

"Livet utan kål skulle vara fattigt, både smakmässigt och för ögonen. Alltifrån de små rucolabladen till de stora huvudena, jag älskar dem alla. Många gånger är kål som stora ätbara blommor som både skapar dynamik, skönhet och en hel del mat. Kålrabbin som är en av de mildaste sorterna är lika god rå som tillagad, likt UFON tittar de fram i odlingarna."

Zinnia

Den evigt blomstrande följeslagaren

"För mig är zinnian den eviga blomstrande följeslagaren. Jag har odlat den så länge och i princip överallt! Var jag än placerar mina gröna fingrar vill jag att den existerar och tar plats. I perennrabatten som en tillfällig solitär, i ett ettårigt hav av fägring eller som en samplanteringsblomma bland grönsakerna. När jag målar med zinnia gör jag det utan gränser och testar mig fram! Jag sår den i kallväxthuset i mitten av april."
3 för 2
Zinnia 'Purple Prince'
49.50 kr
Köp
Info
3 för 2
Zinnia 'Green Apple'
39.50 kr
Köp
Info
3 för 2
Zinnia 'Oriole'
49.50 kr
Köp
Info

Vårblommande lök
Vårblommande lök

"Det är dags att plantera blomsterlökar och här planeras och planteras det som aldrig förr. Vi förbereder oss genom att tänka på en god jord, att ta bort ogräs, näring och valet av färger. I år är jag inte lika yvig i färger – jag har sagt till mig själv många gånger i år att nästa år kör vi i färger. Jag jobbar mig från rosa till koppar till lite rosa igen och koppar-orange. De fruktansvärt snygga 'Ice Cream' sätter jag i grupp bakom en sten."

Plantera lökar

Jag gör inga konstigheter när jag sätter mina blomsterlökar, i alla fall tycker inte jag det. På förpackningen läser jag och ser hur djupt de ska sitta och vilket avstånd de bör ha mellan varandra, och så fuskar jag lite och gör lite som jag tycker. Om jorden är torr och tråkig tillför jag rikligt med kompost innan och blandar runt och är den fet och fin gör jag det kanske inte. Jag försöker lägga ner lite gödsel bland lökarna, det jag har och ibland benmjöl. Till sist brukar jag märka ut ställena så att jag inte råkar sätta ner fler blomsterlökar på redan planterade platser, något som hänt mer än en gång i mina odlingar.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Are you in the right place?
Continue to impecta.se