Adventskalendern är här! Handla nu »

Farbror Grön

Bakom namnet och den populära odlarbloggen Farbror Grön gömmer sig Johannes Wätterbäck och Theres Lundén. Sedan 30 år tillbaka har de odlat såväl i stan som på landet. Vår odlarvän Johannes odlar med själ och hjärta och med en nyfikenhet och ett kretsloppstänkande som gör att odlingen utvecklas hela tiden.

Vårblommande lök
Vårblommande lök

Plantera lökar

Jag gör inga konstigheter när jag sätter mina blomsterlökar, i alla fall tycker inte jag det. På förpackningen läser jag och ser hur djupt de ska sitta och vilket avstånd de bör ha mellan varandra, och så fuskar jag lite och gör lite som jag tycker. Om jorden är torr och tråkig tillför jag rikligt med kompost innan och blandar runt och är den fet och fin gör jag det kanske inte. Jag försöker lägga ner lite gödsel bland lökarna, det jag har och ibland benmjöl. Till sist brukar jag märka ut ställena så att jag inte råkar sätta ner fler blomsterlökar på redan planterade platser, något som hänt mer än en gång i mina odlingar.

Farbror Gröns ätbara nyhetsfavoriter

Paprikan Roter Augsburger och Havannapepparn Carolina Reaper odlar vi inte bara för att de har så originella namn utan för dess specifika egenskaper. Roter för att det är en minipaprika med små frukter som jag är sugen på att testa i små krukor och Reapern för att den är så fantastiskt stark och blir så bra att syra till sås, drygare sås får man leta efter.

Koriandern American long standingsquashen Verte Non Coureuse d`Itale och salladslöken F1 Racer är helt nya för oss och verkar riktigt spännande. Koriandersorten går sent i frö, vilket gör att det blir mer och fler blad att skörda innan den börjar att blomma. Squashsorten är en kulturarvsort från 1885 och det ger en viss dignitet att odla en sort som funnits så länge, men det är inte bara därför vi ska odla den, den sägs även vara snabbväxande och kompakt.

Det var länge sedan vi odlade en renodlad sallatslök och Racer, vilket man hör på namnet, är extremt snabb. Racer ska vi testa att vinterså i våra backar ute i växthuset i februari. Förhoppningsvis kommer vi att kunna skörda av den redan i maj.

Gurkan F1 Party Time är en mini snackgurka som sägs vara “mycket högavkastande”. Sådana gurkor är alltid intressanta för oss vare sig vi odlar i växthuset eller inomhus i våra fönster. Jag har frågat vår son om jag får odla den i hans fönster nästa år och han har sagt att han ska fundera på det, han har det soligaste fönstret i vår lägenhet. Brysselkålen Groninger ska vi odla för att den är så snygg med sina rosagröna små huvuden och för att ett liv utan brysselkål är ganska trist, det går ju att skörda dess huvuden under hela vintern. Sallatskålen Granat är en perfekt kål att sommarså och skörda under hösten. På bara två månader kan man skörda de ljuvligaste huvudena.

"Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt"

Det finns en uppsjö av tomatsorter och ni må tro att jag testat en hel del under mina 32 år. Tomat är en av de grödor som jag odlat varje år sedan 1992 och som jag lärt mig att leka med. Jag känner mig väldigt trygg med att odla tomater. Tomatnyheten Maja fångade min nyfikenhet direkt. En hög busktomat med söta frukter på 80 gram som är framtagen i Sverige för Nordiskt klimat. Som alla andra tomater hos oss kommer den att starta kallt i april i vårt ouppvärmda växthus för att sedan odlas i krukor på soliga lägen utomhus.

Blommande nyheter i våra rabatter

“Kan vi inte odla ranunklar nästa år,” ropade Theres från andra sidan av rummet, för ett par dagar sedan. Så passande att Impecta släppte två nya sorter av Bukettranunkel. Blomingsdale II Pink Shades och II Rose shades. “Så får det bli !”ropade jag tillbaka. Vi ska testa att så dem både kallt och varmt nästa år! I samma veva, när jag kikade bland nyheterna, upptäckte jag två blommor som jag blev förälskad i direkt. Rosenskäran Apricot Lemonade och buskkrassen Tip Top Pink Blush. Jag är otroligt svag för aprikosa nyanser, kan inte motstå dem!

Den låga blomstertobaken Saratoga Purple Bicolor var också snygg på ett nytt sätt, som spraymålad med svagt vitt mot rosa botten. Blomstertobaken sår vi alltid kallt i mars–april och vi odlar den gärna i framkant i våra pallkragar ihop med grönsaker. Prickklockan Rubiflora är en gammal favorit i en ny tappning som är perenn hos oss. Den vita prickklockan har vi odlat i många år men vi visste inte att det fanns en puprpurviolett släkting. Prickklockan vintersår vi i mars–april för bäst resultat.

Sist men inte minst hamnar två blommor som ligger oss väldigt varmt om hjärtat solros och röd solhattSolrosen Astra Rose med den perfekta höjden av 120 cm kommer kunna bli hysteriskt vacker med rosettkål och brysselkål, en perfekt höjd! Den röda solhatten Paradiso Super Duper fastnade vi för för att den är så mångsidigt spekulär med sina olika ansikten. Förhoppningsvis kommer den se ut som en Echinaceavariant av sommarudbeckian Sahara.

 

Vi odlar där vi kan odla

"Vi vill dela med oss av våra gröna kunskaper och vårt kretsloppstänkande. Vi odlar, tar hand om grödorna i läcker matlagningskost, överblivet avfall komposteras och blir mullrik jord till kommande odlingar."

 

Grönsaker
Grönsaker

"Fem sorters grönsaker som gör sommaren. Nyrepade störärtor som vi smygsmakar på redan vid skörd. Dill som vi gerillaodlar i våra odlingar på minst 20 olika ställen så att man verkligen får ihop skörd till både sallader och till frysen. Den gula rödbetan som är lika god som den röda men som inte färgar allt i rött, rädisan som är den snabbaste krispigaste grönsaken man kan odla och som går att odla under en väldigt stor del av året. När det gäller morötter har jag en fallenhet att odla de som är lite mer spektakulära i färgen, de blir så vackra på tallriken."

Kålväxter ♥️

"Livet utan kål skulle vara fattigt, både smakmässigt och för ögonen. Alltifrån de små rucolabladen till de stora huvudena, jag älskar dem alla. Många gånger är kål som stora ätbara blommor som både skapar dynamik, skönhet och en hel del mat. Kålrabbin som är en av de mildaste sorterna är lika god rå som tillagad, likt UFON tittar de fram i odlingarna."

Zinnia

Den evigt blomstrande följeslagaren

"För mig är zinnian den eviga blomstrande följeslagaren. Jag har odlat den så länge och i princip överallt! Var jag än placerar mina gröna fingrar vill jag att den existerar och tar plats. I perennrabatten som en tillfällig solitär, i ett ettårigt hav av fägring eller som en samplanteringsblomma bland grönsakerna. När jag målar med zinnia gör jag det utan gränser och testar mig fram! Jag sår den i kallväxthuset i mitten av april."
"Det är dags att plantera blomsterlökar och här planeras och planteras det som aldrig förr. Vi förbereder oss genom att tänka på en god jord, att ta bort ogräs, näring och valet av färger. I år är jag inte lika yvig i färger – jag har sagt till mig själv många gånger i år att nästa år kör vi i färger. Jag jobbar mig från rosa till koppar till lite rosa igen och koppar-orange. De fruktansvärt snygga 'Ice Cream' sätter jag i grupp bakom en sten."

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.7/5 (14122)
2024-10-10
bh-service
- Erik G
2024-10-10
Bra fröer o snabb leverans
- Karina N
2024-10-10
Alltid snabb leverans och bra kvalitet! 
- Mattias N
2024-10-10
Bra utbud  Snabb leverans 
- Fredrik B
2024-10-10
Bra! Bra! Bra!
- Sven A
2024-10-10
Bra fröer, bra service. 
- Birgitta F
2024-10-10
Snabb leverans och rått lökar o frön levererade.
- Ingemar J
2024-10-10
Bra lökar till bra pris! Vad mer kan man begära...jo kanske snabb leverans. Det fungerar också!
- Bengt G
2024-10-10
Mycket spännande fröer och lökar och snabb leverans!
- Gunilla G
2024-10-10
Många fröer att välja på. 
- Sofie L
2024-10-10
Bra produkter och hjälpsamma i helpdesk . Tyvärr var leveranserna  sena . Så beräkna lång tid i förväg 
- Helena K
2024-10-10
Snabb leverans och bra utbud. 
- Therese A
2024-10-10
Snabb leverans
- Yvonne M
2024-10-10
Impecta är väldigt bra
- Kristina B
2024-10-10
Lätt  att beställa och snabb leverans
- Margreth M
2024-10-10
Snabb och smidig leverans.
- Alexandra L
2024-10-10
Snabbt , enkelt och rätt
- Magnus S
2024-10-10
Stort utbud, snabb leverans.
- Lena W
2024-10-09
Bra katalog och mycket att välja på. Enkelt att handla och tillräckligt snabb leverans. Bra bemötande vid kontakt. 
- Monica E
2024-10-09
Bra grobarhet, snabb leverans, fina lökar 
- Charlotta L
Are you in the right place?
Continue to impecta.se